Agricultură ecologică: Ce este și care sunt beneficiile?
Agricultura ecologică reprezintă un mod de a cultiva plante și de a crește animale fără a folosi mijloace care se interpun cu procesele naturale. Agricultura ecologică este un termen folosit, protejat și atribuit de Uniunea Europeană a României, prin care definește acest sistem de agricultură. Acest termen este similar cu ”agricultura organică sau ”agricultură biologică”, termeni ultilizați în alte state membre, dar și la nivelul Statelor Unite ale Americii.
În prezent, din ce în ce mai mulți producători sunt interesați să înființeze culturi profitabile pe suprafețe mici și medii, folosindu-se de tot felul de tipuri ale acestui proces, precum este și agricultura de precizie, despre care am discutat deja.
Ei bine, astăzi vom încerca să definim împreună agricultura ecologică, pe înțelesul tuturor. Hai să descoperim împreună ce este, care este scopul ei, dar și ce beneficii aduce, odată cu respectarea noilor norme ale U.E.
Cuprins
Agricultura ecologică – ce este?
Agricultura ecologică reprezintă un proces modern de a cultiva plante și de a crește animale, în care nu trebuie să fie folosite fertilizanți, pesticide de sinteză, hormoni, antibiotice, simulatori și regulatori de creștere sau sisteme intensive.
Scopul principal al acestui concept constă în producția unor alimente mai curate, mai sănătoase și mai potrivite cu metabolismul uman, respectând totodată relația de conservare și dezvoltare a mediului.
Un alt scop principal al agriculturii ecologice constă în producerea unor produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.
De asemenea, agricultura ecologică încurajează și:
- Utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale;
- Păstrarea biodiversității;
- Creșterea fertilității solului indiferent de tipul de sol;
- Menținerea calității apei;
- Conservarea echilibrelor ecologice regionale.
Agricultura ecologică – verificare și încredere
Pentru ca agricultorii să fie încurajați să producă ecologic și să profite de beneficiile acestui tip de agricultură, au nevoie în primul rând ca consumatorii să aibă certitudinea că sunt respectate toate normele de producție ecologică. Astfel, Uniunea Europeană menține un sistem strict de control și de asigurare a repetării normelor prin produsele alimentare ecologice.
În România, controlul și certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecție și certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independență, imparțialitate și competență stabilite în Ordinul nr. 895/2016, pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare, de aprobare a organismelor de inspecție și certificare și de supraveghere a activității organismelor de control. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor de inspecție și certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora, realizată de către un organism abilitat în acest scop.
În urmă controalelor efectuate de organismele de inspecție și certificare, operatorii care au respectat regulile de producție vor primi certificatul de produs ecologic și își vor putea eticheta produsele cu mențiunea ”ecologic”. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele mențiuni: referire la producția ecologică, siglele, numele și codul organismului de inspecție și certificare care a efectuat inspecția și a eliberat certificatul de produs ecologic.
De asemenea, regulile care vizează controlul și inspectarea operatorilor sunt la nivel european, astfel că și alimentele bio importante sunt obiectul unor proceduri de control în urmă cărora se garantează producerea și expedierea unor produse care respectă principiile ecologice.
Indiferent de țară, toți operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a se determina respectarea regulilor.
Sigla UE pentru produse ecologice
Sigla națională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completă etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obținute în conformitate cu metodele de producție ecologică.
Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele și ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii și importatorii înregistrați la M.A.D.R.
Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla națională și logoul comunitar pot avea încrederea că: cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producție ecologică și produsul respectă regulile de producție ecologică. În plus, produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului și numele sau codul organismului de inspecție și certificare.
Beneficiile agriculturii ecologice
Agricultura ecologică aduce o mulțime de beneficii atât pentru mediu, cât și pentru oameni. Iată care sunt cele mai importante:
- Îmbunătățește fertilitatea și calitatea solului – fertilitatea solului înseamnă că acesta are un randament mai mare al culturilor. Agricultura ecologică depinde în mare măsură de hrănirea naturală a solului prin folosirea compostului, a pulberilor naturale și a gunoiului de grajd. Tot pentru îmbunătățirea acestui aspect sunt folosite și rotația culturilor, culturile intercalate și lucrările minime ale solului. În acest tip de agricultură, culturile sunt cultivate fără utilizarea substanțelor chimice sintetice, precum pesticidele, erbicidele sau îngrășămintele.
- Adaos de valoare nutritivă – agricultura ecologică duce la producere de produse alimentare care au o valoare nutritivă mai mare și mai ridicată, ceea ce înseamnă că alimentele nu conțin ingrediente modificate comparativ cu produsele care se obțin cu metodele convenționale de agricultură.
- Crearea unui mediu sănătos pentru fermieri – agricultura ecologică creează un mediu mai sănătos și non toxic pentru oamenii care lucrează în jurul fermei. Astfel, atât lucrătorii agricoli, cât și comunitățile locale nu sunt expuse la substanțe chimice agricole sintetice toxice. După cum știi deja, oamenii care intră în contact frecvent cu pesticidele prezintă un risc mai mare de boli neurologice și au dureri de cap, probleme respiratoria și episoade dese de oboseală.
- Îmbunătățirea calității vieții – produsele organice sunt bogate în conținut nutrițional, au niveluri mai scăzute de substanțe chimice și nu conțin ingrediente modificate. Astfel, ele sunt cele mai sigure produse pentru consumul uman comparativ cu orice alte produse alimentare.
- Siguranța produselor – Standardele ecologice au stabilit reglementări stricte pentru a se asigura că toate produsele care sunt etichetate ecologic sunt cu adevărat organice în producție și procesare, ceea ce asigură că sunt lipsite de tehnologii de producție modificate genetic și componente chimice sintetice.
Agricultura ecologică este o metodă care permite lucrări cu utilaje agricole, precum tractoare și semănători. Conceptul natural este încurajat să fie dezvoltat la nivelul țării noastre și din ce în ce mai mulți fermieri își însușesc producția de alimente naturale, întrucât cererea din partea consumatorilor este mare.
În final îți mai spunem că indiferent de tipul de agricultură pe care alegi să-l faci, fiecare metodă are propriile avantaje și dezavantaje. Important este să ții cont de cererea care vine din partea consumatorilor, dar și de rentabilitatea pe care o are pentru tine.