LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Azaleele sunt grupuri de arbuști de dimensiuni diferite care fac parte din familia Rhododendron. Acestea se găsesc atât în grădină cât și în ghiveci și au un rol decorativ.
Astăzi vom vorbi despre creșterea și îngrijirea lor. Citește acest scurt ghid în care vei regăsi toate informațiile utile și relevante ce te vor ajuta să-ți decorezi atât balconul, cât și grădina.

Azalee – informații generale

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Așa cum spuneam și mai sus, Azaleele fac parte din grupul de arbuști din genul Rhododendron. Acestea nu sunt pretențioase cu mediul, rezistă bine atât la interior, cât și la exterior. Originalitatea acestor plante se află în zonele cu ierni mai calde și mai blânde, precum Japonia, China, India, Statele Unite ale Americii și unele zone din Europa.

Caracteristicile Azaleei

Azaleea este un arbust ce are flori pe varful crengilor de dimensiuni diferite față de restul arbuștilor care fac parte din aceeași familie. Toate florile înfloresc în același timp și au un parfum extraordinar ce se răspândește rapid.
Azaleea este o plantă verde tot anul, însă înflorește primăvara, iar florile rezista un timp îndelungat. Cromatica florilor este diversificată, putând avea culori precum alb, roz, roșu intens și purpuriu.

Tipuri de azalee

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Azaleele se regăsesc în mai multe tipuri, fiecare dintre ele are propriile caracteristici. Singurul lucru comun între toate aceste tipuri constă în frumusețea florilor și intensitatea parfumului. Iată care sunt principalele tipuri de azalee:

Azaleea de grădină sau Rododendronul

Acestea sunt azaleele care rezistă cel mai bine în mediul exterior. Smârdarul sau Bujorul de munte este specia de flori care aparține acestei familii protejată de lege în țara noastră, datorită rarității ei. Planta este originară din Balcani și se regăsește în Carpați.

Azaleea de ghiveci sau azaleea pitica

Sunt azaleele care se dezvoltă foarte bine într-un mediul ambiant de interior. Dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, acestea îți vor ține companie și-ți vor înfrumuseța casa ani la rândul. Azaleele de interior se regăsesc în două tipuri:
Azaleea japoneză – denumită științific Rhododendron obtusum este destul de rar întâlnit și este caracterizată de flori de dimensiuni reduse. Acest tip de azalee rezistă destul de bine și dacă sunt plantate în ghivece și ținute afară.
Azaleea indiană – poartă denumirea științifică de Rhododendron simsii și este cea mai populară, fiind întâlnită frecvent în florării și locuințe.

Semnificațiile azaleei

În cultura chinezească azaleele sunt considerate „ florile dorului de casă”, iar în Brazilia sunt unul dintre simbolurile reprezentative ale orașului Sao Paulo.
Despre Azaleea circulă o mulțime de povești și tradiții diferite de la o cultură la alta. Spre exemplu, în trecut azaleele semnificau o amenințare cu moartea dacă erau oferite într-o vază neagră, ele având și un grad crescut de toxicitate. Între timp, simbolistica lor s-a mai schimbat, iar astăzi azaleea transmite sentimente de atașament și de dor.
Așa cum sugerează și titlul acestui articol, vom povesti și despre cultura și îngrijirea azaleelor. Pentru a oferi o informație cât mai clară, le vom împărți în două mari categorii: azalee de grădină și azalee de ghiveci.

Îngrijirea azaleelor de grădină

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Azaleele de grădină au nevoie de protecție doar în timpul iernii. Aceste plante sunt originare din zonele calde, așadar trebuie îngrijite cu multă atenție într-un climat cum este cel din România. Azaleele de grădină pot atinge și 2-3 metri în înălțime. Dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, acestea se vor dezvolta și vor împodobi într-un mod unic și fabulos grădina.

Plantarea azaleei de grădină

Azaleea de grădină se planteaza asemenea altor plante, iar pentru a avea succes trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Locul potrivit pentru plantarea azaleelor

Azaleea este o plantă care preferă locurile semiumbrite sau umbrite, ferite de lumina directă a soarelui. Aceste locuri contribuie semnificativ la creșterea și dezvoltarea lor optimă.

Plantele vecine azaleelor

Azaleele pot fi plantate langa conifere, precum brad sau tuia, dar sunt compatibile și în vecinătatea laurilor de munte, tufișului de lăcrămioare, dragila japoneză, spanz, ghiocei sau narcise.

Solul optim pentru plantarea azaleelor

Solul potrivit pentru plantarea azaleelor este cel acid cu PH DE 4.5-5.5 bine drenat. Chiar și așa, azaleele pot fi plantate și pe soluri calcaroase, însă trebuie tratate cu îngrășăminte de amoniu.

Protejarea azaleelor de grădină pe timpul iernii

Pentru a fi protejate pe timpul iernii, azaleele de grădină se plantează în ghivece masive. La noi în țară iernile sunt geroase iar azaleea nu rezistă la frig.
În cazul în care vrei să le păstrezi totuși în grădină, plantele trebuie acoperite cu o pânză groasă de sac care are rolul de a o proteja de ger.

Fertilizarea azaleelor de grădină

Fertilizările repetate de care au nevoie azaleele de grădină au rolul de a favoriza o dezvoltare viguroasă a acestora. Astfel, este recomandat administrarea de ingrasamant special pentru azalee de două ori pe lună, în perioada de înflorire. De asemenea, este important să știi că fertilizarea se întrerupe în perioada de repaus.

Combaterea dăunătorilor azaleei de grădină

Cloroza este o boala care ingalbeneste frunzele și cu care se confruntă deseori azaleea de grădină. Aceasta este cauzată de lipsa nutrienților din sol. Pentru a o trata este necesar să aplici îngrășăminte.
De asemena, dăunătorii și bolile azaleelor pot fi eliminate cu soluțiile fito sanitare speciale.

Inmultirea azaleelor de grădină

Asemenea celorlalți arbuști și azaleea de grădină se înmulțește prin metode clasice:
Inmultirea azaleelor prin semințe – se realizează prin colectarea semintelor din flori și replantarea lor. Această metodă are un grad ridicat de dificultate și este folosită foarte rar.
Inmultirea azaleelor prin butasire – este metoda cea mai cunoscută și cea mai folosită. Aceasta presupune tăierea unei secțiuni din plantă și replantarea ei. Aceasta se alipeste o porțiune de tulpină denumită altoi pe o plantă matură denumită portaltoi și se plantează în ghiveci sau în grădină. Rezultatul va fi vizibil în doar câteva săptămâni când se va produce contopirea și va rezulta noua plantă.

Îngrijirea azaleelor de ghiveci

Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Azaleele din ghiveci păstrate în interior sunt mult mai ușor de îngrijit, pentru că nu sunt expuse iarna la pericolul înghețului. Chiar și așa, și azaleele de interior au anumite particularități care trebuie respectate pentru a fi sănătoase și cu un aspect plăcut.

Temperatura optimă pentru dezvoltarea azaleei de ghiveci

Pe timpul zilei, azaleea are nevoie de o temperatură cuprinsă între 22 și 25 de grade Celsius, iar noaptea, temperatura ideală este cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius.

Lumina și locul potrivit pentru azalee

Azaleea este o plantă sensibilă la lumină și, după cum știi deja, iubește zonele umbrite. Nu amplasa azaleea pe pervaz, în bătaia directă a soarelui. Locul ideal pentru ele trebuie să fie umbrit și răcoros.

Udarea azaleelor de ghiveci

Vara, atunci când azaleea se află în dezvoltare are nevoie de multă apă. Apa potrivită este cea de ploaie, necalcaroasă și trebuie să aibă temperatura camerei. Vara trebuie udată din belșug, astfel încât pământul să nu fie niciodată uscat. Când se află în perioada de repaus, azaleea poate fi udată și mai rar, o dată sau de două ori pe săptămână.

Fertilizarea azaleelor de ghiveci

Substratul potrivit pentru azaleele de ghiveci trebuie să fie acid și să aibă un conținut ridicat de substanțe organice care reține apa. În perioada de înflorire trebuie să se folosească un fertilizator compus din părți egale de azot, fosfor și potasiu, o dată la două săptămâni.

Inmultirea azaleelor de ghiveci

Butasirea este și în cazul azaleelor cea mai simplă și răspândită metodă de înmulțire. Aceasta se realizează prin prelevarea unui butas semilemnos și plantarea lui într-un ghiveci nou, în perioada martie – mai. De asemeenea, este recomandat ca plantarea butasului să se realizeze după aplicarea unui stimulent de înrădăcinare.

Combaterea dăunătorilor azaleei de ghiveci

Azaleele de ghiveci nu au foarte mulți dăunători, astfel că pot fi protejate ca orice altă plantă. Produsele fitosanitare potrivite și pulverizarea periodică a plantelor cu soluții speciale pentru anti-daunatori naturale sunt soluțiile cele mai de efect. Spre exemplu o soluție pe bază de apă și oțet se poate pulveriza periodic pe plantă pentru a o proteja de dăunători.

Transplantarea azaleelor în alt ghiveci

Transplantarea azaleelor dintr-un ghiveci în altul se realizează imediat după trecerea florilor. Ideal este ca vasul în care se transplanteaza azaleea să fie mai mare pe dinăuntru. Procedura de transplanatare cuprinde următorii pașii:

  • Scoate planta din vechiul ghiveci
  • Marunteste pamantul cuprins de rădăcini, cu atenție pentru a nu-l dezintegra total.
  • Elimină rădăcinile moarte
  • Spală și dezinfectează noul ghiveci, iar apoi așează un strat de nisip umed, apoi pământ reavăn. Ultimul strat trebuie să ocupe o jumătate din înălțimea vasului.
  • Asaza planta într-o poziție dreapta și adaugă pamant de jur împrejur.
  • Ultimul pas constă în a bate ghiveciul de masă sau de podea pentru ca pământul să se niveleze, iar apoi udă planta.
Azalee – Ingrijire și înmulțire [Ghid complet]

Pentru a-ți ușura munca și pentru a o realiza cu succes folosește unelte pentru grădină potrivite.

Azaleele se află printre cele mai frumoase plante de grădină și de casă, care necesită o îngrijire simplă. Dacă ești atent la nevoile lor te vei bucura de o frumusețe deosebită și un parfum intens.

Nu uita, uneltele de care ai nevoie, dar și informațiile esențiale le găsești la Magazialucostica.ro.