LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Butășirea trandafirilor: Înmulțire și plantare | Ghid complet

Butășirea trandafirilor: Înmulțire și plantare | Ghid complet

Trandafirii sunt florile preferate a celor mai mulți dintre noi, iar acest lucru se datorează aspectului inconfundabil și spectacolului de miresme și culori pe care îl oferă oricărei curți sau grădini. Din cauza aspectului lor, mulți oameni consideră că trandafirii sunt cele mai pretențioase flori de primăvară, însă adevărul este că sunt ușor de crescut și înmulțit, astfel că te poți bucura de frumusețea lor pe tot parcursul sezonului cald.

Astăzi vom dezbate și noi acest subiect îndelung controversat: butășirea trandafirilor. Află de ce unelte de grădină ai nevoie și care sunt metodele prin care poți înmulți și planta aceste flori.

Înmulțirea trandafirilor

Butășirea trandafirilor: Înmulțire și plantare | Ghid complet

Trandafirii se înmulțesc prin butășire sau prin semințe. Înmulțirea prin semințe are nevoie de multă răbdare și pricepere pentru că semințele trebuie să germineze și apoi să fie plantate sub pământ. În schimb, butășirea este un proces mult mai simplu, iar din acest motiv este adoptat de cât mai multă lume.

Butașul reprezintă o porțiune din tulpina plantei ajunsă la maturitate, care poate fi recoltat atunci când se află în diferite etape de creștere, pentru a putea obține o plantă identică. Trandafirul are trei etape principale de creștere, favorabile recoltării butașilor:

  • Primăvara – înmulțirea trandafirilor prin intermediul butașilor de primăvară este cea mai simplă. Butașii se taie la sfârșitul primului anotimp sau la începutul verii, atunci când tulpinile noi încep procesul de maturizare;
  • Vara – înmulțirea trandafirilor prin butași se poate realiza și la sfârșitul verii ori la începutul toamnei, atunci când tulpinile noi sunt deja ajunse la maturitate. În această etapă tulpinile sunt ferme, iar cele care au avut flori, au acum măceșe;
  • Toamna – recoltarea butașilor poate fi făcută și la sfârșitul toamnei sau la începutul anotimpului rece, însă de data aceasta procesul va fi destul de anevoios. În acest timp tulpinile noi ating deja pragul maturității și sunt solide, iar obținerea unor rădăcini noi este destul de dificil de realizat.

Selecția butașilor de trandafiri

Selecția unor butași de trandafiri sănătoși este prima și cea mai importantă etapă din procesul de înmulțire a acestor flori. Astfel, este important să alegi lăstari lipsiți de dăunători, precum sunt afidele, mucegaiul sau alte specii de ciuperci. Lăstarii pe care îi poți folosi pentru înrădăcinat trebuie să aibă o culoare verde închis, iar la locul tăierii să se observe cu ochiul liber că tulpina se lemnifică.

Tăierea lăstarilor se realizează în funcție de numărul de muguri. Este esențial să ai în vedere că pe fiecare dintre aceștia să existe cel puțin 3 muguri, însă reține că numărul ideal este de câte 5 muguri. De asemenea, trebuie să tăi lăstarul imediat sub primul mugure, dar lasă totuși 2-3 centimetri de tulpină deasupra ultimului mugure.

Fasonarea butașilor este o altă etapă importantă. Aceasta presupune îndepărtarea spinilor și a frunzelor de pe zona bazală cu ajutorul unui briceag de altoit. Trebuie să păstrezi două frunze în partea superioară, iar tăietura de bază se face imediat sub nod.

Butășirea trandafirilor: Înmulțire și plantare | Ghid complet

Metode de butășire a trandafirilor

Așa cum spuneam și mai sus, înmulțirea prin butășire este metoda preferată de cei mai mulți oameni. Astfel, există câteva metode care pot fi puse în practică cu ușurință:

Butășirea trandafirilor cu sticla de plastic

Butășirea trandafirilor cu sticla de plastic este una dintre cele mai folosite și simple metode. Aceasta se realizează la finalul verii și începutul toamnei cu ajutorul unor sticle de plastic. După ce alegi lăstarii potriviți și sănătoși, care au muguri, se taie oblic atât în partea de jos, cât și în partea superioară și se păstrează doar ultimele două frunze din vârf.

Înainte de plantare trebuie pregătit terenul. Astfel, este necesară o arătură de 30 de cm, după care terenul trebuie nivelat, iar pământul trebuie mărunțit cu ajutorul unui motocultor sau a unei motosape.

Plantarea butașilor de trandafiri se face într-un pământ reavăn cu ajutorul unui plantator pentru răsaduri. După plantare, acesta trebuie udat și acoperit cu o sticlă de plastic de aproximativ 25 de cm înălțime, care se va înfige în sol 1-2 cm. Sticla de plastic are rolul de a crea un mediu umed în jurul butașului și de a-l proteja de vremea rece din timpul iernii.

Butașii trebuie udați în mod periodic în apropierea sticlei, astfel încât indiferent de tipuri de sol, acesta să rămână mereu reavăn.

Primăvara, în jurul datei de 10-15 aprilie sticla de îndepărtează. Ține cont de faptul că dacă folosești o sticlă cu dop, mai întâi înlături dopul, iar la aproximativ o săptămână se îndepărtează și sticla.

Înmulțirea trandafirilor cu ajutorul ziarelor

Primul pas constă în pregătirea lăstarilor de trandafiri. Cele mai recomandate momente din an pentru butășire sunt vara sau la începutul toamnei. De asemenea, pentru a avea succes, alege un lăstar care a înflorit în anii anteriori și este sănătos și viguros.

Totodată, ai în vedere pregătirea mai multor lăstari deoarece există riscul să nu se prindă toți. Lungimea lor trebuie să fie de aproximativ 20 de cm și este necesar să îndepărtezi frunzele. Butașul trebuie tăiat în partea de jos, exact sub mugure, iar părțile uscate sau ofilite trebuie eliminate.

După ce butașii sunt pregătiți, ai nevoie de apă și ziar. Aceștia se strâng asemenea unui buchet și se înfășoară în folie de ziar. Foarte important este să verifici ca nicio porțiune să rămână neacoperită.

După asta, următorul pas constă în umezirea butașilor înfășurați în ziar. Pentru a avea rezultatul scontat, secretul constă în folosirea unei cantității moderate de apă, astfel încât ziarul să nu fie foarte umed.

Ulterior, butașii trebuie introduși într-o pungă de plastic. Două săptămâni aceștia se depozitează așa înfășurați într-un loc întunecos, în care temperatura maximă să fie de 16 grade Celsius. Aerisește butașii de două ori pe săptămână pentru a te asigura că nu putrezesc.

În aproximativ o lună apar și rădăcinile. Butașii trebuie plantați astfel încât să păstrezi doar un mugure deasupra solului, iar la final trebuie acoperiți cu o pungă.

Butașii trebuie să fie udați constant și trebuie să eviți locurile însorite. Renunță la pungă abia atunci când plantele încep să se dezvolte.

Butășirea trandafirilor: Înmulțire și plantare | Ghid complet

Butășirea trandafirilor cu cartofi

O altă metodă cunoscută de înmulțire a trandafirilor presupune folosirea cartofilor, care oferă lăstarilor toate substanțele nutritive de care au nevoie pentru a se dezvolta. După ce alegi butașii potriviți pentru înmulțire și îi cureți, trebuie să selectezi cartofii. Astfel, vei avea nevoie de cartofi sănătoși, care să aibă o textură fermă și care să nu prezinte semne de vătămare.

Folosește un instrument steril pentru a găurii cartofi, iar apoi adaugă tulpină de trandafir în orificiul creat. Poziționează cartoful într-un ghiveci de pământ și ai în vedere ca acesta să fie acoperit cu un strat de pământ care să aibă o grosime de 1 centimetru. Cartoful va oferi plantei toți nutrienții necesari pentru a crește și a se dezvolta, însă nu uita să ții cont ca pământul din ghiveci să fie tot timpul umed.

Sperăm că toate aceste sfaturi despre butășirea trandafirilor îți vor fi de folos! Nu uita că pentru a avea o grădină frumoasă, cu flori înflorite, de care să te bucuri cât mai mult timp, este important să acorzi atenție și etapelor de îngrijire. Pentru a avea trandafiri frumoși și sănătoși nu uita de cele două tăieturi anuale obligatorii ale plantei: primăvara și toamna. Tăieturile de primăvară au rolul de a stimula creșterea unor plante viguroase, iar cele de toamnă au rolul de a îndepărta florile și frunzele uscate. Iarna trebuie să faci musuroirea trandafirilor, pentru a fi protejați de îngheț. De asemenea, udatul este foarte important pentru creșterea și dezvoltarea lor. Trandafirii trebuie udați de 2 ori pe săptămână, seara, după ce soarele apune.