LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cea mai bună sămânță de porumb: Soiuri recomandate

Cea mai bună sămânță de porumb: Soiuri recomandate

Atunci când vine vorba despre cultura porumbului, principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă sămânța de porumb constau în puterea de adaptare la diferite condiții climatice și tehnologice, toleranța la seceta, arșiță și cădere, dar și perioada de vegetație adaptată în funcție de zona.

Porumbul este una dintre cele mai populare cereale, originar din America Centrală și foarte versatil, fiind utilizat într-o mulțime de domenii diverse.

Ei bine, pentru obținerea unei recolte bogate, cultivatorii de porumb trebuie să aibă în vedere mai mulți factori atunci când aleg hibrizii. Despre toate aceste lucruri vom povești în continuare. După ce alegi tipul de hibrid potrivit pentru cultura ta, nu uita că vei avea nevoie și de hedere pentru porumb sau semanatoare pentru porumb pe care le găsești tot la noi, la Magazia lu Costica.

Factori esențiali în alegerea seminței de porumb

Cea mai bună sămânță de porumb: Soiuri recomandate

Pentru a obține o recoltă bogată și de calitate, agricultorii trebuie să ia în calcul mai mulți factori atunci când aleg sămânța de porumb. Cele mai importante aspecte țin de tipul de teren, climă, grupa de maturitate, rezistență la boli și dăunători, calitatea și mărimea bobului și întrebuințarea porumbului.

Climă și tipul de teren

Zona în care este amplasată cultura de porumb, precum și terenul, influențează alegerea hibridului potrivit, întrucât acesta trebuie selectat în funcție de media temperaturii din perioada de creștere și de tipul de sol.

Pentru a obține o producție cât mai mare de porumb, este ideal ca hibridul ales să fie unul cât mai rezistent la condiții meteo extreme, cum sunt perioadele de secetă. Câteva exemple de hibrizi cu toleranță crescută la secetă sunt sămânța de porumb Olt, porumbul KWS Kamelias, hibridul KWS Kornelius sau porumbul Pioneer.

Grupa de maturitate

Porumbul ajunge la maturitate atunci când apare punctul negru care se formează în vârful bobului și indică faptul că sămânța de porumb poate germina. Din moment ce a ajuns în acest stadiu, singurul lucru care influențează recoltarea este umiditatea, care trebuie să scadă sub 25%. Recoltarea se poate realiza cu ajutorul unor culegatoare pentru porumb care nu va afecta calitatea și starea boabelor de porumb.

În funcție de maturitate, în România, porumbul este clasificat în 5 categorii. În această clasificare, se iau în considerare grupele FAO (Food and Agricultural Organization) care folosesc formule de calcul ȘUȚU (suma unităților termice utile).

  • Porumb extratimpuriu – FAO 150 – 250
  • Porumb timpuriu – FAO 260 – 340
  • Porumb semitimpuriu – FAO 350 – 390
  • Porumb semitardiv – FAO 400 – 450
  • Porumb tardiv – FAO > 460

După analizarea grupelor de maturitate a hibrizilor, agricultorii trebuie să ia în considerare și data preconizată a plantării, planificandu-și astfel recoltarea pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Ține cont că momentul recoltei depinde de perioada în care se plantează sămânța de porumb, de grupa de maturitate și de data la care se plantează sămânța.

Rezistența la boli și dăunători

Cel mai bun mod de a preveni și controla bolile porumbului este alegerea hibrizilor cu toleranță cât mai mare la boli și dăunători. De menționat este faptul că nu există niciun hibrid care să fie rezistent la toate bolile și la toți dăunătorii. Cele mai comune boli ale porumbului sunt rugină porumbului, putregaiul moale, pătarea cenușie a frunzelor, mozaicul european și fuzarioza tulpinii. De asemenea, cei mai răspândiți dăunatori sunt viermii de sârmă și rățișoara.

Pentru a putea fi prevenită îmbolnăvirea porumbului, acesta trebuie plantat pe terenuri corespunzătoare, bine nivelate și irigate. Fertilizarea cu azot și fosfor este, de asemenea, importantă și trebuie efectuată pe durata întregului sezon, astfel încât să nu existe carențe care să ducă la îngălbenirea frunzelor, la neformarea știuleților de porumb și la plante mici care să nu se dezvolte. Astfel, șansele de îmbolnăvire scad în cazul hibrizilor cu toleranță ridicată la boli și dăunători.

Erbicidarea

Erbicidarea are rolul de a proteja porumbul și de a spori recolta, combatând totodată apariția buruienilor. Cu cât porumbul se dezvoltă mai bine, cu atât și producția crește. Marea majoritate a hibrizilor sunt rezistenți la erbicide, iar dacă anumite tipuri nu sunt destinate anumitor hibrizi, acest lucru este menționat pe eticheta.

Erbicidarea se face în două momente-cheie, și anume înaintea semănatului (preemergent), după ce a fost pregătit terenul, și când răsare porumbul (postemergent), când acesta are încă puține frunze. Cu cât porumbul este îngrijit mai bine și cu cât hibridul ales are mai puține reacții la erbicide, cu atât recolta va fi mai bogată și calitativă.

Mărimea și calitatea bobului

Calitatea bobului se observă în uniformitatea stiuletilor, în desfacerea cu ușurință a boabelor de pe știulete și în rezistență bobului, care nu trebuie să crape ușor. În cazul în care bobul crapă în timpul recoltei și a manevrării se produce o pierdere considerabilă din recolta.

Mărimea bobului poate fi influențată de climat, deoarece seceta, de exemplu, reduce mărimea acestuia, iar boabele rotunde, care cresc în vârful știuletelui, sunt mai multe. Înghețul și seceta reduc productivitatea și calitatea bobului de porumb, ceea ce întărește, din nou, ideea că alegerea hibrizilor trebuie făcută și în funcție de climat, iar cu cât aceștia sunt mai rezistenți la temperaturi extreme, cu atât producția va fi mai puțin influențată de condițiile meteo.

Cea mai bună sămânță de porumb: Soiuri recomandate

Cea mai bună sămânță de porumb: Soiuri recomandate

Porumbul se cultivă ca plantă alimentară, industrială și furajeră. Cele mai apreciate soiuri și hibrizi de porumb sunt:

  • Porumbul Olt – are o perioada de vegetație de 135-138 de zile, la 1364 de unități termice active. Plantă atinge o înălțime totală de 244 cm și nu lăstărește, iar pe tulpină să se găsesc 18 frunze erecte. Știuletele porumbului are bob dentat, prismatic, de culoare galben-portocaliu. Masă a 1000 de boabe este egală cu 399,9 grame. Are o rezistență crescută la secetă, arșiță, fuzarioza știuleților și a tulpinilor, helmitosporioza și căderea și frângerea tulpinilor la maturitate.
  • Porumbul Cera – este un hibrid de porumb simplu, mijlociu, semitimpuriu. Este recomandat pentru zonele de câmpie cu favorabilitate I și ÎI pentru cultură porumbului. Este un soi rezistent la temperaturi scăzute la germinare și pornește rapid în vegetație are bobul semidentat, cu pierdere rapidă a apei din bob la maturitate.
  • Porumb KWS KAMELIAS – este un hibrid timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 107-112 zile. Are o productivitate bună, stabilitate excelentă și producție ridicată. Este recomandat pentru toate zonele în care se cultivă porumbul. Plantă este de vigoare medie, cu inserție medie înaltă a știuletelui. Are știuleți medii, conici, și bob dentat. Este rezistent la tăciunele comun și la tăciunele inflorescențelor, la frângere și cădere, pierde rapid apa la maturitate și are toleranță ridicată la secetă.
  • Porumb KWS KORNELIUS – este un hibrid semitardiv, cu o perioadă de vegetație de 120-126 zile. Are o productivitate bună, este rezistent la principalele boli ale porumbului, la frângere și cădere, pierde rapid apa la maturitate și este tolerant la secetă.
  • Porumb KWS 2370 – este un hibrid simplu, timpuriu, cu o productivitate foarte bună. Este recomandat pentru toate zonele de cultură, întrucât este rezistent la principalele boli ale porumbului, la frângere și cădere, pierde rapid apă la maturitate și este tolerant la secetă și arșiță.
  • Porumb KWS KARNEVALIS – este un hibrid simplu, timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 96-101 zile și cu productivitate bună. Este recomandat pentru cultura de boabe extratimpurie și în cultură dublă. Este recomandat pentru toate zonele de deal și de podiș din Transilvania și din jumătatea nordică a Moldovei, precum și pentru zonele de câmpie, întrucât are o rezistență crescută la secetă și arșiță.

Alegerea hibrizilor potriviți are la bază toate aspectele enumerate mai sus. Ține cont de ele pentru a te putea bucura de o producție calitativă și cantitativă.