LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cele mai bune sfaturi de gradinarit pentru incepatori

Cele mai bune sfaturi de gradinarit pentru incepatori

Grădinile frumoase sunt construite pe elementele de bază. Chiar dacă nu ați grădinărit niciodată, lipsa de experiență nu trebuie să vă oprească să aveți o grădină proprie. Grădinăritul este la fel de simplu și satisfăcător cum sperați să fie. Înțelegerea câtorva idei de bază vă ajută să ajungeți pe drumul cel bun pentru grădina visurilor Dvs. – sau cel puțin o recompensă de legume.

Plantele de grădină se încadrează într-una din cele trei categorii, în funcție de ciclul lor de viață naturală: anuare, bienale sau perene. Fiecare plantă are, de asemenea, un nume de botanică latină, de multe ori în paranteze sau cursive, care îl deosebește de toate celelalte. Să știm ce împiedică surprizele.

Anuarele își finalizează ciclul lor de viață, de la sămânță la sămânță, într-un singur an. Până la sfârșitul sezonului, ele produc semințe și mor. Cele mai multe flori anuale înfloresc tot sezonul și umple grădinile de o culoare de durată. Acestea includ gălbenelele (Tagetes spp.), Zinnias comune (elegans zinnia) și floarea soarelui anuală (Helianthus annuus).

Bienalele au nevoie de doi ani pentru ciclul lor de viață. Primul an produce numai cu frunze, creștere ecologică. Florile și semințele pentru următoarea generație vin în al doilea an, iar apoi bienalele mor. Pătrunjelul italian (Petroselinum crispum var. neapolitanum) este un exemplu al unei bienale.

Perenele durează trei ani sau mai mult, de la sămânță la sămânță, și pot trăi mult mai mult, în condiții adecvate. Perenele înfloresc pentru perioade mai scurte de timp, dar vin înapoi la an la an.

Dacă plantele trăiesc prin iarnă depinde mai mult de ciclurile naturale de viață. Locații de grădină, de asemenea, determină ce supraviețuiește. Departamentul SUA al Agriculturii Plantelor împarte Statele Unite în 13 zone de creștere, pe baza temperaturilor medii extrem de scăzute. Zona USDA 1 are cele mai reci ierni, în timp ce zona USDA 13 are cea mai caldă iarnă.

Etichetele de plante și cataloage includ de obicei ratingul zonei. Aflați mai multe despre zona Dvs. și alegeți plante care se potrivesc. Perenele sunt native în zonele tropicale și nu pot supraviețui în temperaturi de iarnă în aer liber în regiunile nordice. Sunt încă perene, dar iernile nordice pot termina viața lor premature.

Bienalele și perenele supraviețuiesc în grădini în aer liber doar în limitele lor. În zonele USDA 4 prin 8, degețelul-roșu de modă veche (Digitalis purpurea) rezistă la ierni, iar plantele auto-perpetuare pot fi invazive. Rozmarinul comun (Rosmarinus officinalis) are nevoie de climat mai cald în zonele USDA 8 până la 10; în zonele mai reci, este crescut ca un anuar.

Locații bune de grăină dau noilor plante alte avantaje. Locuri cu acces facil la apă simplifică întreținerea. Cele mai multe plante cu flori și fructe, inclusiv legumele, prosperă în locații cu soare. Aceste locuri primesc cel puțin șase până la opt ore de soare direct în fiecare zi. Plantele, care prefer soarele pot tolera locuri umbrite, dar ele vor avea, o creștere slabă și câteva flori sau fructe.

Solul este de asemenea important. Cele mai multe plante înfloresc în sol bine drenat, cu o mulțime de materie organică. Acest lucru înseamnă că materialul natural din surse vegetale sau animale, cum ar fi ace de pin și compost descompusă sau frunze. Materia organică ajută la menținerea în sol a apei și substanțe nutritive în timp ce îmbunătățesc structura solului și drenajul.

Toate tipurile de plante, de la anuale la plante perene, arbori și arbuști, beneficiază de materie organică în sol. Puneți un strat de 3 inci de compost sau alte materii organice peste zona de grărdină, apoi puneți-o la aproximativ 6 inci adâncime pentru a modifica solul înainte de plantare.

Plantele au nevoie de apă pentru supraviețuire. Precipitațiile furnizează de multe ori care au nevoie, dar natura uneori are nevoie de o mână de ajutor. Ca un ghid general, oferiți plantelor de grădină 1 inci de apă pe săptămână, pe toată zona lor de rădăcină. Acest lucru se traduce la 0,623 galoane pe picior pătrat de suprafață grădină. Udați solul profund (nu frunzele plantelor), pentru a ajuta ca rădăcinile să crească adânc, iar apoi lăsați solul uscat înainte de o nouă udare. Ajustați programarea în timpul ploilor sau seceta, și apa la începutul zilei, astfel încât să se poată usca.

Apa le permite plantelor să absoarba substanțe nutritive din sol, dar, de asemenea, rădăcinile nevoie de aer pentru acest proces. Simptomele de supra-udare și sub-udare sunt aproape identice. Prea mult sau prea puțin, rădăcinile se luptă și plantele se ofilesc.

Verificați solul periodic manual. Dacă este rece și umed la adâncimi de deget de lungime, este în regulă. Dacă este umed, lăsați-l să stea. Dacă este uscat, este timpul pentru apă. Un strat de 2-la-3-inci de răspândire mulci organic deasupra solului ajuta la reținerea umezelii și să păstreze rece solul.

Grădinile de containere au nevoie de îngrijire specială pentru a compensa condițiile lor. Plantele cultivate în containere se descurcă cel mai bine în amestecuri de sol mai ușoare, care se usucă mai repede decât în sol de grădină, astfel încât containerele au nevoie de udare suplimentară. În zonele cu climat cald, acesta poate fi de zi cu zi sau chiar de două ori pe zi sau mai mult. Pentru plantarea acestora va puteti usura munca utilizand un plantator premium:

Cele mai bune sfaturi de gradinarit pentru incepatori

Tipuri de containere înseamnă deasemena o diferență. Containere naturale, cum ar fi vase de teracotă, permit pierderi de aer și de umiditate prin laturile lor. Plasticul sau fibra de sticlă rețin aerul și umezeala. Indiferent de tipurile pe care le alegeți, asigurați-vă că acestea oferă orificii de drenaj fără obstacole.

Udare suplimentară înseamnă, că mai multe substanțe nutritive se spală din sol. Fertilizarea compensează pierderea. Apă o dată pe săptămână, complet îngrășământ diluat până la o pătrime putere. De exemplu, un îngrășământ solubil în apă, 24-8-16, are o rată completă de concentrație la 1 lingura la 1 litru de apă. Udați cu 1/4 lingură la 1 galon de apă în loc.

Cele trei numere de pe îngrășăminte sunt numite raportul N-P-K, după simbolurile chimice pentru substanțele nutritive pe care le reprezintă. Cifrele reflectă procentajul de azot (N), fosforul (P) și potasiul (K) din produs. Plantele au nevoie de aceste trei elemente nutritive în cantități mai mari decât oricare alte elemente nutritive. Păstrați-vă grădina destul de mică, astfel încât sarcinile să rămână ușor de gestionat. Plantele înflorite, în cazul în care doar cultivate pentru flori, sunt avantajate de flori ofilite îndepărtate manual. Acest lucru încurajează mai multe flori în loc de semințe. În cazul în care florile elibera propriile lor flori ofilite, acestea sunt adesea etichetate ca unele cu „auto-curățare.” Lăsați florile de pe plante cultivate pentru recoltare, cum ar fi legumele. Legumele sau alte fructe se formează din flori.

Buruienile fac mai mult decât să ia din frumusețea grădinii. Ele cresc puternic prin furtul de apă și substanțe nutritive de la plante de grădină de dorit. Cu promptitudine, buruienile sunt ușor de îndepărtat. Scoateți-le cu mâna sau folosiți o sapă pentru a le tăia chiar sub nivelul solului, înainte ca rădăcinile apuce și să crească profund.

Cum ar fi florile de grădină, buruienii pot fi anuare, bienale sau perene. Îndepărtarea timpurie oprește buruienile anuale de la auto-însămânțare și împiedică buruienile bienale sau perene de la stabilirea rădăcinii.