LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Lavanda este o plantă perenă, considerată a fi un arbust de talie mică deoarece are crengi care se lemnifică. Aceasta este compusă din frunze veșnice, care rămân neschimbate chiar și iarna și au un aspect verde-argintiu. Lavanda atinge pragul maturității între 2 și 5 ani, dar poate trăi până la aproximativ 50 de ani. De asemenea, în vestul Europei, există plantații vechi de 100 de ani, cu plante de aceeași vârstă.

Lavanda este originară din zona Mediteraneană, iar în prezent este regăsită sub formă de mai multe soiuri. Astăzi vom vorbi și noi despre ea și vei afla din acest articol toate informațiile esențiale care te vor ajuta să ai o cultură de lavandă de calitate.

Lavanda este o plantă de exterior cu o mulțime de beneficii, însă mulți oameni o cumpără pentru a o ține în casă în scop vizual. De asemenea, lavanda este o plantă de interes major și pentru industria parfumiera, deoarece peste 80% dintre parfumuri conțin și ulei de lavandă.

Această plantă este foarte des cultivată și pentru beneficiile pe care le poți obține prin presarea ei. După cum probabil știi, lavanda are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, putând vindeca arsurile minore sau înțepăturile de insecte. Aceasta este foarte des utilizată în tratarea anxietății, a insomniei sau a depresiei, dar și pentru tratarea unor probleme ale sistemului digestiv, cum sunt durerile de stomac, greață, balonările sau stările de vomă.

Lavanda este folosită și pe plan culinar, iar medicina naturistă o utilizează în prepararea diferitelor ceaiuri și tincturi.

Așadar, cu o mare varietate de utilizare, o cultură proprie de lavandă nu-ți poate aduce decât beneficii, fie ele pe plan personal, dar și pe plan financiar.

Soiuri celebre de lavandă

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Pentru a alege un soi de lavandă potrivit trebuie să ții cont de solul în care va fi cultivată și de scopul pentru care faci asta: vânzarea de butasi, producerea uleiurilor, uz farmaceutic sau uz casnic.

În prezent, lavanda cuprinde 47 de specii de plante din familia mentei, denumite Lamiaceae.

  • Lavanda Angustifolia – este cea mai cunoscută specie a acestei plante, ce crește la o înălțime cuprinsă între 30 și 50 de cm. Florile au o culoare violet intens și sunt foarte parfumate. Recomandat este ca această specie să fie cultivată în zona de sud a țării, unde iernile nu sunt foarte grele, deoarece lavanda Angustifolia nu rezistă la îngheț. Acest tip de lavandă este folosit pentru comercializarea de butasi către peisagiști, datorită formei estetice și a rezistenței foarte mare a florilor. Atunci când planta ajunge la maturitate, va produce anual sute de tulpini care se pot transforma în butasi destinați vânzării.
  • Lavanda Buena Vista – este un soi de lavandă care înflorește de două ori pe sezon, are un parfum puternic, iar florile îi sunt formate din două culori: albastru închis și albastru deschis. Mugurii acestei plante sunt folosiți în industria culinară pentru că au un gust aromat și dulce și oferă o aromă aparate produselor precum zahărul, uleiul sau untul.
  • Lavanda Grosso – este o specie formată din lavanda Angustifolia sau englezească și Lavanda Latifolia. Acest soi creează plante mari, cu flori multe și cu un conținut ridicat de ulei. Soiul poate fi cultivat și în țara noastră, deoarece rezistă foarte bine la temperaturi scăzute.

Factori de mediu esențiali pentru producția de lavandă

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Pentru a avea o producție rezistentă și calitativă, trebuie să acorzi importanță factorilor de mediu, iar în funcție de aceștia să alegi soiul potrivit.

Solul

Solul potrivit pentru creșterea lavandei este unul alcătuit din 45% minerale, precum nisipul, nămolul sau argila, 5% materia organică și 50% spațiu poros care conține oxigenul și apa necesare dezvoltării plantei, conform uslavender.org.

Solul ideal pentru creșterea și dezvoltarea lavandei trebuie să aibă un PH de aproximativ 7.0 și să fie bine drenat. Pentru a avea PH potrivit poți adăuga pe sol lămâie dacă este prea acid și sulf dacă este prea alcalin, iar pentru drenaj sunt recomandate nisipul sau pietrișul puse pe sol înainte de plantare.

Clima

Pentru a se dezvolta în mod armonios, lavanda are nevoie de expunere la soare timp de aproximativ 8 ore pe zi. Acesta este mare iubitoare a climei calde și moderat uscate, a iernilor blânzi și a verilor călduroase.

Dacă temperatura solului are în jur de 18 grade Celsius, planta va fi stimulată să se regenereze și să crească după recoltare.

Cultivarea lavandei

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Pentru a avea o cultură bogată și un proces util și ușor de cultivare, asigură-te că ai la îndemână utilaje agricole sau utilaje de grădină, în funcție de locul în care vei planta, potrivite. Procesul de cultivare al lavandei cuprinde câțiva pași esențiali. Ține cont de ei, conform ordinii de mai jos:

Pregătirea solului

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Terenul pe care urmează să se cultive și să se dezvolte lavanda trebuie să fie unul fertil și bine drenat. Solurile recomandate sunt cele nisipoase, argiloase, calcaroase sau lutoase. Pentru pregătirea terenului trebuie să execuți următoare lucrări:

  • Desfundă terenul la 40-50 cm adâncime
  • Pune pe teren îngrășământ natural sau chimic
  • Ara cu ajutorul unor tractoare, în mod superficial, la 20 cm, cu 2-3 săptămâni înainte de a planta lavanda și încorporează în sol îngrășământul. Atenție: îngrășământul trebuie să conține fosfor și potasiu.
  • Până la plantare, menține solul curat de buruieni.

Distanțe și adâncimi de plantare

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Lavanda se plantează toamna sau primăvara, iar în funcție de soiul ales, aceasta poate supraviețui și la temperaturi de -10 grade Celsius. Cea mai recomandată este plantarea tomnatică deoarece asigură o mai bună înrădăcinare a plantelor.

Pentru culturile întreținute manual, poți planta butasii de lavanda la o distanța de 50 de cm întrei ei și o distanță de 1 metru între rânduri. Dacă intenționezi să te folosești de lucrul mecanizat, lasă o distanță de 1,5 m între rânduri pentru a avea acces ușor.

Întreținerea culturii de lavandă

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

După cum ți-ai dat seama până acum, lavanda este o cultură rezistentă. Chiar și așa, pentru a o întreține bine trebuie să faci periodic lucrări de întreținere.

Udarea lavandei

Lavanda proaspăt plantată va avea nevoie de mai multă apă în comparație cu o plantă matură. În acest caz este recomandat să folosești un sistem de irigare prin picurare. Ai grijă, însă, să nu uzi prea intens deoarece dacă apa stă la sol timp de 4-5 zile, plantele de lavandă vor putrezi.

Tăierile de întreținere

Tăierile de întreținere sunt deosebit de importante și trebuie urmate cu strictețe, astfel se taie doar în ramurile verzi ale lavandei, pentru a stimula ramificarea arbustului.

  • Taie cu grijă vârfurile tijelor la finalul iernii
  • Florile pentru a nu solicita mult arbustul
  • Partea superioară a ramurilor lignifiate, în cazul plantațiilor mature- batrane.

Înmulțirea lavandei

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Plantele de lavandă se înmulțesc prin:

  • Butasire – fie prin varianta softwood care presupune tăierea mugurilor noi sau prin varianta hardwood care presupune tăierea tulpinilor lemnoase.
  • Semințe
  • Marcotaj
  • Separarea tufelor

Cea mai eficientă, recomandată și folosită metodă este butasirea cu varianta hardwood. Tot ce trebuie să faci este să:

  • Acoperi stratul de sol de aproximativ 120 de cm lățime cu folie neagră de mulcire de 30 microni.
  • Tai tulpinile lemnoase ale lavandei lungi de 15 cm cel puțin și subțiri de 30 mm.
  • Curăță 8-10 cm de tulpina de frunze, începând cu baza ei.

Tulpinile se plantează fie într-un amestec de turbă și nisip, fie direct pe câmp. Pentru plantațiile directe din câmp, procedează astfel:

  • Înfige tulpinile în sol, la distanță de 5 cm una de alta și oferă-le loc să crească prin folie.
  • Pulverizeaza peste ele stimulent de înrădăcinare la fiecare 2 saptamani.
  • Udă pepiniera cât de des are nevoie, dar nu ziua când este căldură.
  • Tijele florale trebuie tunse imediat cum apar, deoarece în acest fel planta își va dezvolta atât rădăcina cât și tulpina.
  • La finalul lunii August, lasă butașii să crească, dar tundele în continuare tijele florale.
  • În septembrie și octombrie, recoltează butașii. Pentru a prevenii ruperea rădăcinii, udă bine solul înainte.

Înmulțirea prin semințe este o metodă complexă și ai nevoie de utilaje specifice, precum semănători.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Cultura de lavanda – Plantare si intretinere [Ghid complet]

Principalele boli și dăunători ai lavandei sunt:

  • Phytophthora spp – este o boală de sol care cauzează putrezirea rădăcinilor. Aceasta boală apare din cauza umezelii în exces sau din cauza unui conținut prea ridicat de nitrogen în sol.
  • Buruienile – acestea pot sufoca planta în primii ani, iar din acest motiv este recomandat să erbicidezi terenul cu un an înainte de plantarea lavandei.
  • Isophya tenuicerca – este o specie de greier de tufiș ce se deplasează prin sărituri. Acesta poate fi combătut cu tratamente fitosanitare, doar atunci când este înmulțit foarte mult.

Recoltarea lavandei

Lavanda înflorește de 2 sau 3 ori pe an, în perioada cuprinsă între lunile mai și septembrie. Recomandat este să recoltezi după ce au înflorit deja jumătate din arbuștii de pe plantație.

În primii doi ani, producția de lavanda este de aproximativ 500 kg la hectar. Începând cu al treilea an, cantitatea se mărește considerabil, ajungând chiar și la 3000-4000 de kg.

Sperăm că toate aceste informații îți vor fi de folos și că vei reuși să ai o cultură bogată de lavandă!

Spor la treabă!