LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura de rapita – Ghid si sfaturi de cultivare

Cultura de rapita – Ghid si sfaturi de cultivare

Despre semintele de rapita

In primul rand, trebuie sa stii ca semintele de rapita isi pierd destul de repede capacitatile germinative, astfel incat este indicat sa folosesti unele recoltate in acelasi an. Ca puncte de reper, semintele de rapita trebuie sa fie lucioase, viu colorate si sa aiba un MMB intre 3,5 si 5,6 grame. De asemenea, pentru o cultura rapita excelenta, semintele trebuie sa aiba o puritate de minim 95% si o germinatie intre 85 si 90%. Pentru o cultura bogata, se recomanda o cantitate de seminte de 8-15 kilograme per hectar.

Avand in vedere conditiile climatice si solurile din tara noastra, se recomanda semanarea rapitei la o distanta de 12,5 – 25 cm intre randuri, asfel incat dezvoltarea sa fie corespunzatoare.

Un aspect interesant de mentionat este polenizarea rapitei, care se realizeaza cu ajutorul albinelor. Astfel, se obtin atat culturi excelente de rapita, dar si o miere delicioasa, cunoscuta pentru capacitatea de a nu schimba gustul alimentelor in care este adaugata.

Intretinerea rapitei

Ca toate celelalte culturi, este important ca si cultura de rapita sa beneficieze de tratamente specifice inca de la insamantare. Astfel, principalele lucrari agricole de intretinere ce se aplica unei culturi de rapita sunt urmatoarele:

 • completarea patului germinativ
 • tavalugirea solului (dupa semanare)
 • combaterea buruienilor
 • combaterea bolilor
 • combaterea daunatorilor.

In ceea ce priveste principalele boli ce pot afecta rapita, mentionam urmatoarele:

 • alternarioza: afecteaza intreg ciclul de vegetatie si poate cuprinde toate organele plantelor
 • putregaiul cenusiu al rapitei: de obicei se manifesta pe organele aeriene ale plantei, dar poate aparea si pe inflorescente
 • hernia radacinilor
 • putregaiul negru al rapitei
 • boala petelor albe.

Ca principali daunatori ai unei culturi de rapita, aducem in evidenta urmatorii:

 • gandacul polenului
 • fluturele alb al verzei
 • tantarasul silicvelor
 • musca radacinilor de varza
 • gargarita semintelor.

Cultura de rapita – Ghid si sfaturi de cultivare

Recoltarea rapitei

Daca totul a decurs perfect in timpul perioadei de vegetatie, este momentul sa te bucuri de rezultatele muncii tale, mai exact de recoltarea rapitei. Pentru a diminua pierderile, este important sa respecti anumite reguli speciale care vor proteja cultura de rapita in momentul recoltarii.

In primul rand, trebuie sa identifici culturile ajunse la maturitate. Poti face acest lucru analizand umiditatea semintelor (trebuie sa fie in jur de 16%) si culoarea acestora: vei observa un punct cafeniu pe ele. Este important sa te ghidezi si dupa culoarea plantelor si pozitia lor: de obicei sunt aplecate, iar culoarea principala este un galben-ruginiu. De asemenea, tecile sunt galben-liliachii.

De mentionat ca rapita nu trebuie recoltata in perioadele de canicula: cel mai bine este sa amani acest proces pentru dimineata, iar unii specialisti recomanda chiar si recoltarea in timpul noptii.

Dupa ce ai recoltat semintele de rapita, curata-le imediat de impuritati si usuca-le, astfel incat sa ajunga la 10% grad de umiditate.

Foarte importanta este si atentia acordata depozitarii semintelor de rapita. Acestea trebuie depozitate in magazii sau soproane in strat subtire (maxim 10 cm) si vor trebuie lopatate de mai multe ori pe zi, astfel incat umiditatea sa fie optima (10%). In cazul in care vremea permite, poti pune semintele la soare, pe prelate, in straturi subtiri pentru a accelera procesul de uscare.

Cultura de rapita: factori de risc

Desi rapita este relativ usor de cultivat si de intretinut, prezinta anumiti factori de risc pe care ii vom mentiona in continuare.

Pentru a nu periclita cultura de rapita, este important ca semanatul sa nu se realizeze in perioada de seceta, deoarece rasarirea va fi neuniforma sau va intarzia, ceea ce va pune in pericol intreaga cultura. Tipice pentru tara noastra sunt pagubele provocate de extremele meteo ce au loc primavara si in special de perioade de inghet si dezghet.

Pentru a diminua pe cat posibil pagubele, alege intotdeauna soiuri hibrid de rapita. Acestea sunt foarte rezistenta in special la seceta si inghet si asimileaza foarte bine toti nutrientii.

Hibrizii de rapita rezista foarte bine chiar si in conditii de stres fata de soiurile obisnuite. Astfel, acestia pot fi cultivati cu succes si in conditiile climatice din Romania.

Concluzie

In concluzie, putem spune ca o cultura de rapita este ideala pentru tara noastra, datorita conditiilor usoare de intretinere, randamentului si profitului. Orice agricultor poate cultiva cu succes rapita si se poate bucura de roadele muncii sale in cel mai scurt timp.

Rapita este o cultura de viitor, avand in vedere faptul ca va fi folosita din ce in ce mai des pentru producerea biocombustibilului.