LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Porumbul se află pe locul al treilea în lume, ca importanță, dintre toate plantele cultivate pe pământ. Cultura acestuia poate fi extrem de profitabilă, indiferent de suprafața pe care o ai la dispoziție, însă pentru acest lucru este esențial să respecți câteva particularități și caracteristici ale acestei plante. Țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, exportând atât în țări care se află în Uniune cât și în țările din afara ei.

Astăzi vom vorbi despre cultura porumbului și îți vom structura informația astfel încât acest ghid să fie complet și să-i ajute atât pe fermieri cât și pe micii producători. Citește în continuare pentru a afla cum să obții o cultură de porumb sănătoasă, bogată și calitativă.

Porumbul – particularități și caracteristici

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Așa cum spuneam și mai sus, porumbul este a treia cea mai importantă plantă cultivată din lume. Această poziție a fost dobândită datorită particularităților pe care el le are:

 • Porumbul are o capacitate mare de producție.
 • Este o plantă cu o elasticitate mare ecologică.
 • Are o arie largă de răspândire.
 • Este o plantă premergătoare pentru multe culturi.
 • Agreează monocultura.
 • Procesul de cultivare poate fi integral mecanizat.
 • Valorifică îngrășămintele și apa.

Dacă ar fi să caracterizăm porumbul, am putea spune că acesta are trei mari componente și caracteristici:

 • Tulpina – care este formată din 7-14 internoduri pline cu măduvă și are o înălțime cuprinsă între 1.5 și 3 metri.
 • Frunzele – sunt responsabile cu flexibilitatea și au o lungime cuprinsă între 50 și 80 de centimetri și o lățime cuprinsă între 4 și 12 centimetri, iar marginile sunt ondulare.
 • Inflorescențele – florile mascule sunt grupate terminal și au o inflorescență de tip panicul, iar florile femele sunt grupate în inflorescențe de tip spadice. Polenizarea lor se face prin vânt ( anemofilă).

Cultivarea porumbului a fost încurajată și de faptul că acesta rezistă bine la secetă, crește bine la lumina intensă și asigură producții pe soluri variate. Hai să urmărim împreună cum decurge întreg procesul de cultivare a porumbului.

Când se seamănă porumbul?

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Indicatorul care determină perioada potrivită pentru semănatul porumbului este definit de temperatura solului la o adâncime de 10 centimetri și trebuie să fie cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius la ora 7 dimineața, iar vremea să fie în curs de încălzire. Acest moment nu este unul standard, ci diferă în funcție de zonă:

 • 1-20 aprilie în zonele de câmpie din vestul și sudul țării, Dobrogea și Sudul Moldovei.
 • 15-20 aprilie în câmpia Transilvaniei și în centrul Moldovei
 • 20-30 aprilie în zonele subcarpatice și nordul țării.

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru semănatul porumbului este perioada în care se începe însămânțarea. Dacă nu este desfășurată în condiții optime, aceasta poate fi prematură sau târzie, iar în ambele variante îți vei asuma o serie de riscuri.

Semănatul prematur

Semănatul prematur nu este recomandat deoarece timpul între care se seamănă porumbul și timpul când acesta răsare este destul de mare și de cele mai multe ori poate avea următoarele efecte:

 • Putrezirea semintei.
 • Răsărirea prea întârziată.
 • Germinarea lentă.
 • Inhibarea creșterii rădăcinii.
 • Răsărirea neuniformă.

Semănatul târziu

Semănatul târziu al porumbului nu este favorabil din cauză că solul se usucă repede la suprafață, iar multe boabe nu au condiții prielnice pentru a încolții, iar dacă înolțesc o vor face eșalonat, iar perioada de fecundare este împinsă în perioada cu temperaturi ridicate și umiditatea aerului scăzută. Semănatul târziu poate avea și următoarele efecte:

 • Risc crescut de cădere.
 • Lipsa utilizării optime a sezonului de creștere.
 • Depozitarea insuficientă a amidonului, care duce la obținerea unui porumb siloz de calitate mica.

Acum că am aflat care este perioada optimă pentru a semăna porumbul, hai să vedem și cum se realizează acest proces.

Cum se seamănă porumbul?

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Modul în care semeni porumbul este la fel de important ca și perioada optimă pentru semănat. Semănarea corectă atrage după sine o cultură bogată și de bună calitate. Pentru asta trebuie să urmezi o serie de pași esențiali:

Lucrările solului

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Porumbul suportă monocultura, însă sunt recomandate să fie aplicate îngrășăminte minerale și organice. De asemenea, după o perioadă îndelungată de monocultură se recomandă și rotația culturilor pentru a nu reduce conținutul de humus și microelemente din sol.

Plantele premergătoare recomandate sunt cerealele păioase, in, cânepa, cartoful sau sfecla de zahăr. Lucerna chiar dacă este la îndemână, mai ales în zonele secetoase, nu este recomandată ca plantă premergătoare pentru porumb.

Lucrările solului se realizează imediat după eliberarea terenului de planta premergătoare. În această etapă se va urmări mobilizarea solului la adâncimea de 25-28 de cm, încorporarea resturilor vegetale, amendamentelor și îngrășămintelor, mărunțirea și nivelarea solului.

Sămânța și semănatul

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Înainte de semănat se vor selecta hibrizii potriviți pentru condițiile climatice din zonă. De regulă, prima dată sunt semănați hibrizii cei mai rezistenți la temperaturile scăzute de primăvară, apoi hibrizii timpurii. În România, hibrizii sunt clasificați în următoarele grupe:

 • grupa 100-300, care cuprinde hibrizi extratimpurii.
 • grupa 300-350, care cuprinde hibrizi timpurii.
 • grupa 350 -450, care cuprinde hibrizi semitimpurii.
 • grupa 450-500, care cuprinde hibrizi semi-tardivi.
 • grupa 500-600, care cuprinde hibrizi tardivi.

Sămânța trebuie să aibă puritate minima de 98% și germinația minimă de 90%. De asemenea, aceasta trebuie să fie tratată împotriva bolilor și dăunătorilor cu produse specifice. În ultimii ani procesul semanarii porumbului s-a dezvoltat foarte mult, iar astăzi pentru îndeplinirea acestui procedeu sunt utilizate semanatori pentru porumb.

Densitatea porumbului

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Densitatea este un factor tehnologic important în cultura porumbului. Practic, numărul de plante de pe un hectar variază în funcție de condițiile climatice, hibridul utilizat și irigarea culturilor. Estimativ, numărul de plante de pe un hectar este cuprins între 40.000 și 70.000, iar cantitatea de semințe variază între 15 și 30 de kg.

Adâncimea de semănat recomandată este de 5-6 cm în solurile umede și 6-8 cm în solurile uscate. De asemenea, distanța între rânduri este de 70-80 cm pentru culturile irigate.

Lucrări de îngrijire

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Principalele lucrări de îngrijire ale porumbului sunt cele ce țin de combaterea buruienilor. Acestea sunt esențiale și au un rol vital în obținerea unei producții optime. Pentru a elimina și a combate buruienile se fac o serie de erbicidări. Erbicidarea porumbului se efectuează prin stropirea de produse erbicide cu aplicare preemergenta sau postemergenta.

Astfel, din cauza ritmului lent de creștere în primele faze și a densității reduse la unitatea de suprafață, porumbul nu poate rezista în competiție cu buruienile, iar din acest motiv combaterea lor, dar și a altor boli ori dăunători sunt foarte importante.

Irigarea porumbului

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Irigarea porumbului este extrem de importantă pentru obținerea unei producții calitative. Perioada critică în care porumbul are nevoie de apă este situată în intervalul 30 iunie- 30 august. Sunt necesare 3-4 irigări la interval de udare de 12-14 zile. Consumul de apă variază între 4800 și 5800 de metri cubi/ ha.

Recoltarea porumbului

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Procedura de recoltare a porumbului se realizează atât manual, cât și mecanizat cu ajutorul unor culegatoare porumb. Și în acest proces sunt două caracteristici de care se ține cont:

 • Recoltarea sub formă de știuleți se realizează când umiditatea boabelor ajunge la 24-30%.
 • Recoltarea sub formă de boabe se realizează când umiditatea boabelor scade sub 25% și este cea mai folosită la nivel mondial.

Depozitarea porumbului

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Porumbul se depozitează în silozuri, la o umiditate mai mica de 14%. Pe piață se caută în general porumbul care are o umiditate cuprinsă între 13 – 14%, iar pentru a ajunge la această umiditate, în unele cazuri se utilizează echipamente speciale pentru uscare.

Pentru curățare terenului și îndepăratarea cocenilor se folosesc tocatoare pentru porumb și se realizează tot printr-un proces mecanizat.

Cele mai bune utilaje agricole

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]

Administrarea unei ferme sau a unor terenuri în care plantezi plante agricole necesită multă muncă, determinare și o mare atenție la detalii. Cele mai bune utilaje agricole sunt cele de care te folosești cel mai des și care îți fac munca mai ușoară. Tehnologia modernă ne pune la dispoziție o gamă variată de mecanisme și echipamente ce au rolul de a simplifica munca și de a mări productivitate. Printre cele mai importante utilaje agricole se numără:

Tractorul

Tractorul este utilajul agricol care sabilește productivitatea muncii pe camp. Acesta a înlocuit munca animalelor și a grăbit și îmbunătățit tot procesul de lucru. Tractorul agricol face cele mai grele munci de pe camp, iar rezultatele lui se simt și sunt vizibile imediat.

Semănătoarea

Semănătoarea pentru porumb este esențială atunci când vrei să ai producții de porumb, grâu sau orz. Acestea sunt folosite pentru a introduce semințele în sol la adâncimea necesară și au un grad mare de importanță pentru că de ele depinde calitatea și reușita producției.

Combina

Combina agricola este utilajul folosit pentru recoltarea cerealelor. Prin urmare, cu ajutorul lui nu mai este nevoie de un număr mare de resursă umană care să muncească pentru a strange recolta.

Lista utilajelor agricole poate continua, dar mai bine te lăsăm pe tine să arunci un ochi prin Magazia lu Costica.

Cultura porumbului – Cand se seamana porumbul [Ghid Complet]