LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare

Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare

Tractor si 7 utilaje , de la Magazia lu’Costica

Vesti bune pentru tinerii fermieri: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea finala a Ghidului Solicitantului pentru submasura 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020). Astfel, tinerii fermieri care isi doresc sa se instaleze la conducerea unei exploatatii agricole vor avea sansa de a obtine sprijin financiar nerambursabil.

Inainte de a prezenta conditiile ce trebuie indeplinite pentru depunerea dosarului, trebuie sa definim termenul de ,,tanar fermier”. Aceasta definitie se aplica oricarei persoane cu varsta de maxim 40 de ani, care se instaleaza pentru prima data la conducerea unei exploatatii agricole. Totodata, in aceasta categorie intra si persoanele care exercita control pe termen lung in ceea ce priveste gestionarea exploatatiei (inclusiv beneficiile dobandite de pe urma acesteia si riscurile financiare ce ar putea aparea). Pentru a fi eligibil, tanarul fermier trebuie sa isi stabileasca domiciliul si sediul social in acelasi UAT in care este inregistrata exploatatia.

De mentionat faptul ca in aceasta sesiune de depunere de proiecte, pot beneficia de alocare distinca tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii. Acestia trebuie sa se instaleze ca sefi ai exploatatiei si sa indeplineasca macar una dintre urmatoarele conditii:

  • sa fi absolvit in ulrimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii de fintarare un program de studiu din domeniul agricol: preuniversitar, universitar sau postuniversitar (indiferent daca este vorba despre tari membre UE sau tari terte UE);
  • sa fi avut un loc de munca in domeniul agricol cel putin trei luni in ultimul an dinaintea depunerii cererii de finantare (fie intr-o tara membra UE sau din afara grantielor UE).

In ceea ce priveste conditiile pentru aprobarea exploatatiei pentru care se solicita finantarea, aceasta trebuie sa aiba o dimensiune economica intre 12000 – 50000 SO si sa fie inregistrata astfel: ca microintreprindere/intreprindere mica in Registrul Unic De Identificare de la APIA, in Registrul Agricol si/sau in Registrul Exploatatiilor de la ANSVSA.

Fondurile ce pot fi acordate pot fi in valoare de 40000 euro pentru exploatatiile intre 12000 SO si 29999 SO si de 50000 euro pentru exploatatiile intre 30000 SO si 50000 SO. Acestea se vor acorda in doua transe, sub forma forfetara.

Prima transa (75% din cuantum) se acorda la semnarea Contractului de Finantare, iar cea de-a doua (25% din cuantum) in functie de modul de implementare a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani de la semnarea contractului (singura exceptie facand exploatatiile pomicole, unde durata poate ajunge la 5 ani).

Daca te intrebi ce se poate finanta, trebuie sa stii ca acest sprijin nerambursabil se acorda pentru facilitarea inceperii activitatilor agricole dupa instalarea tanarului fermier intr-o exploatatie, in baza Planului de Afaceri. Astfel, vor fi eligibile toate cheltuielile propuse in Planul de afaceri, daca vor respecta conditiile prevazute in Ghidul Solicitantului. Printre acestea, se includ capitalul de lucru, achizitia de teren, efectuare de studii (daca este cazul) si alte activitati ce vor ajuta la implementarea corecta a Planului de Afaceri.

In cazul in care doresti sa aplici pentru acest program, trebuie sa stii ca Magazia lu’ Costica facem agricultura profesionala aceesibila. In acest sens, am pregatit pentru tinerii fermieri, pachete standard in functie de tipul fermei, care se incadreaza in bugetul masurii 6.1.

A. Pentru Cultura Mare – pachet plante prasitoare

  1. Tractor LS XU6168, 68CP, Motor Mitsubishi, Tier IV, 4 x 4Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare
  2. Erbicidator purtat Bufer, 800 litri, cu rampa de 12 metri
  3. Semanatoare Bufer, pentru plante prasitoare, pe 4 randuri, dublu disc, transmisie cardanica, bazin seminte 32 litri, fertilizare disc, 2 bazine inox x 175 litri
  4. Prasitoare Bufer, 5 randuri, cu discuri de protectie, fertilizare 2 buncare inox x 200 litri
  5. Plug Unlu 2 trupite, adancime de lucru 30-35 cm
    Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare

B. Pentru Cultura Mare – cereale paioase

  1. Tractor LS XU6168, 68CP, Motor Mitsubishi, Tier IV
  2. Erbicidator purtat Bufer, 800 litri, cu rampa de 12 metri
  3. Semanatoare paioase buncar 460 litri, 12,5 cm distanta intre randuri, 20 de randuri, disc simplu, roti de tasare, stergatori de urma
  4. Plug Unlu 2 trupite, adancime de lucru 30-35 cm
  5. Masina purtata de imprastiat ingrasaminte chimice Faza FS 500
  6. Remorca monoax, Bicchi, 3500 kg capacitate totala

C. Pentru Zootehnie

  1. Tractor LS XR50, 47CP, Motor Mitsubishi, 4 x 4Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare
  2. Incarcator frontal + Cleste baloti
  3. Remorca tehnologica Fimaks FMV 5.5mc, cu mixer vertical si descarcare laterala
  4. Perie cu faras Fimaks, 2 metri latime de lucru
  5. Coasa mecanica 1.65
  6. Grebla Bufer cu 4 rotoare
  7. Presa Imum Ileana 800-6070, baloti rotunzi 61 x 70 cm, legare sfoara

D. Pentru viticultura

  1. Tractor LS R50, 47CP, Motor Mitsubishi, 4 x 4Cum poti obtine fonduri europene pentru tineri fermieri: ghid de accesare
  2. Atomizor tractat Bufer 1000 litri, rotor 85 cm, 14 duze
  3. Tocatoare Del Morino Funny 158
  4. Freza cu palpator ROT500
  5. Plug viticol KAMT UNLM2
  6. Remorca viticola monoax, 2,5 mc capacitate totala, cuva inox, latime 1,55 metri, franare mecanica

Aceasta selectie de utilaje este special conceputa pentru a ajuta toti tinerii fermieri la inceput de drum si cuprinde utilajele de care ai putea avea nevoie pentru a-ti desfasura activitatea in cele mai bune conditii!

In cazul in care doresti mai multe detalii despre utilaje si nu numai, nu ezita sa ne contactezi!

Si nu uita: Livram devreme, indifferent de vreme!