LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Tips-uri pentru tunderea gardului viu

Urmareste aceste sfaturi folositoare pentru a obtine cel mai bun rezultat de la masina ta de tuns.

Mentine-o ascutita
Este destul de evident, dar mentine lamele masinii de tuns mereu ascutite. Daca ramurile taiate arata colturoase sau deschise la culoare, lamele sunt probabil tocite si rup in loc sa taie arborele. Du masina de tuns la un dealer autorizat STIHL pentru o ascutire profesionala.

Mentine-o curata
O lama care nu este curata nu este eficienta. Pe masura ce tai arborele, seva se aduna pe lame si se intareste precum lipiciul. Foloseste o solutie de curatat aprobata –precum solventul de rasina STIHL- pentru a mentine lamele la parametrii optimi.

Mentine totul ordonat
Taie intai partile verticale ale gardului viu, folosind miscari ascendente si descendente simergand inainte pe masura ce avansezi cu lucrul. Cand tunzi varful gardului viu, mentine lamele inclinate la 10 grade pe orizontala si foloseste miscari de cosit pentru a scapa de ramurile adunate.

Mentine totul in siguranta
Trebuie sa folosesti intotdeauna echipament de protectie, si sa respecti instructiunile atunci cand folosesti o masina de tuns alimentata cu electricitate.

Taiere gardurilor vii inalte

Atunci cand vrei sa ai grija de gardurile vii inalte sau foarte inalte, o masina de tuns cu o raza de actiune mare te poate ajuta sa economisesti timpul si costurile ridicarii unei platforme de lucru; de asemenea, vei putea sa manevrezi masina in siguranta cu picioarele pe pamant.

Majoritatea masinilor de tuns cu raza de actiune mare au capatul rotativ, pentru a putea sa ajustezi unghiul lamelor si a ajunge cu usurinta la varful gardului viu sau pentru a ocoli diverse obstacole.

Obtine mai multe cu o masina de tuns cu raza de actiune mare.

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Taierea varfului gardurilor inalte

Capatul de taiere inclinat te ajuta sa tai chiar si varful gardurilor inalte, deasupra inaltimii tale.

Taierea partilor laterale a gardului viu inalt

Cand tai partile laterale a unui gard viu inalt, ajusteaza unghiul de taiere in functie de pozitia in care te afli. Tine unghiul drept atunci cand esti aproape de gard, si ajusteaza-l atunci cand te afli la o oarecare distanta.

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Depasirea obstacolelor

Coada extensibila a masinii de tuns te va ajuta sa depasesti straturile de flori de exemplu, sau sa tunzi un gard foarte lat.

Pentru servicii de tuns gazon viu, apeleaza cu incredere la echipa de profesionisti Utilajelelucostica.ro.

Taierea gardurilor vii medii

Masinile de tuns arbori standard STIHL sunt proiectate pentru intretinerea gardurilor vii din parcuri si includ modele usor de manuit care pot fi folosite in gradinile private. Sunt folositoare in special pentru gardurile vii de o inaltime medie, pana la nivelul pieptului, si sunt usor menevrabile pentru a putea lucra cu precizie. De asemenea, pot fi folosite pentru a crea modele decorative impresionante.

Motorul puternic alimentat cu petrol al masinii de tuns nu restrictioneaza libertatea de manevrare cand lucrezi. Fara un cablu care sa te deranjeze, aceste masini sunt prima alegere cand puterea si rezultatele de calitate sunt importante. Masinile de tuns electrice sunt ideale pentru gradini de marimi mijlocii, si sunt echipate cu un motor electric care nu face zgomot. Sunt perfecte pentru a fi folosite in zone unde zgomotul trebuie mentinut la un nivel minim, precum in gradinile cartierelor. La fel de folositoare sunt si noile modele fara cabluri care combina beneficiile ambelor masini. In continuare va prezentam doua modele recomandate de foarfece pentru tuns gardul viu:

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Tehnici pentru a taia gardurile vii medii

1. Taie vertical partile laterale ale gardului viu

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Primul pas este sa tai partile laterale ale gardului vertical, folosind o miscare larga de forma unui arc. O masina de tuns care are o lama cu doua taisuri te va ajuta sa economisesti timp, pentru ca vei taia in ambele directii. Misca-te inainte in timp ce lucrezi si taie pe toata lungimea gardului.

2. Taierea varfului

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Atunci cand tai varful gardului viu, lama trebuie sa fie orientata orizontal, inclinata la un unghi de aproximativ 10 grade. Indeparteaza ramurile de pe masina cu miscari de cosit.

Cum sa creezi forme impresionante

O adevarata atractie in orice gradina, gardul viu in diferite forme este cu adevarat o arta. Indiferent daca doresti sa atragi atentia asupra unei anumite zone, sa creezi un elemnent distinctiv sau sa te distrezi, poti considera aceste forme drept piese de arhitectura vie.

Pentru a crea forme din arbori este cel mai bine sa alegi specii dese, care raman verzi pe tot parcursul anului. Ramurile trebuie sa fie groase cu ramificatii din ce in ce mai subtiri. Pentru a indrepta ramurile in directia potrivita, leaga ramurile flexibile cu sfoara.

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Forme geometrice

Acuratetea cu care tunzi gardul este cheia pentru a mentine o forma frumos definita, si poti obtine asta cel mai usor prin folosirea unei rame pe care sa o urmezi. Construieste forma dorita cu ajutorul unor sfori sau construieste o rama din bucati subtiri de lemn. Aseaza rama peste planta si taie fiecare ramura care nu se incadreaza in cadru. Este foarte usor sa creezi o gama larga de forme, de la un cub pana la o sfera sau piramida.

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Arbori standard

Chiar si copacii si plantele standard pot fi tunsi pentru a-i transforma intr-o atractie a gradinii tale. Plantele de ghiveci sunt potrivite in general pentru a crea forme geometrice standard.

Ingrijire gard viu – Cum il tunzi si creezi forme impresioante

Forme fantezie

Cea mai buna metoda de a face forme fantezie precum animale este sa construiesti un schelet din fire peste arbust. Nu va fi o problema sa tai pe langa fire. Este important sa folosesti o masina usor de manevrat pentru a taia cu precizie. Toate ramurile care sunt inafara formei trebuie taiate de cateva ori pe an pentru a le descuraja cresterea. Cat de repede vei obtine forma dorita depinde de marimea si vigoarea arbustului ales. De obicei dureaza cativa ani pana poti obtine sculpturi impresionante din plante.