LOADING

Type to search

Cum sa-ti ingrijesti gardul viu

Cum sa mentii si ingrijesti gardul viu

Cum sa mentii si ingrijesti gardul viu

Gardurile noi trebuie tunse inca de la primele saptamani pentru a stabili o forma si a preveni cresterea dezordonata, nesanatoasa.  Cat de mult trebuie sa tai depinde de tipul de gard viu pe care ti-l doresti.

Incepe sa dai o forma gardului cat mai devreme posibil- un gard formal, nou sau deja crescut, trebuie modelat astfel incat sa fie mai lat la baza decat la varf, in acest fel asigurandu-te ca baza gardului va avea lumina necesara pentru a creste sanatos.

Odata ce gardul este modelat, este nevoie de ingrijire regulata pentru a te asigura ca ramane sanatos si ordonat. Daca esti experimentat, poti tunde gardul fara masuratori, dar este o idee buna sa stabilesti liniile unde vei taia folosind sfori legate intre ramuri. Daca un gard formal si-a pierdut forma in timp, singurul remediu este de a-l tunde o mare parte din el. Tine minte insa ca aceasta metoda nu este potrivita pentru toate speciile; coniferele, mai ales, nu reactioneaza placut daca tai din tulpina veche.

Sezonul in care tunzi gardul viu precum si frecventa cu care faci asta depinde de specie, dar ca regula generala plantele care raman mereu verzi trebuie taiate de doua sau trei ori pe an in timpul sezonului de crestere (Din Mai pana in Septembrie); plantele care cresc rapid, precum unele conifere, trebuie tunse mai des pentru a le mentine sub control. Nu taia coniferele dupa sfarsitul lunii August. Gardurile bogate precum carpenul vor fi taiate in a doua jumatate a lunii August, iar daca o remodelare majora este necesara, fa asta in a doua jumatate a lunii Februarie cand planta este inca in stare latenta.

Tine minte, este important sa nu tunzi gardul prea devreme in timpul anului pentru a nu deranja cuiburile de pasari.