Cum sa plantezi corect un copac

O vorba veche din batrani spune ca nu esti un om complet pana nu ai plantat un copac. Pentru un pasionat de gradinarit, plantarea unui puiet nu este foarte complicata, dar pentru un incepator poate fi o adevarata bataie de cap. Ai facut asta in mod repetat, dar puietul tau s-a uscat incet si sigur? Atunci cu siguranta nu ai acordat suficienta atentie elementelor importante. Uite ce trebuie sa faci pentru a planta corect un copac:

  • Alege momentul potrivit. Obisnuiesti sa plantezi primavara, odata cu aparitia primelor raze de soare? Asta e o greseala ce poate fi fatala gradinii tale. De multe ori, pamantul este inca prea inghetat pentru a favoriza dezvoltarea propice a plantelor. De asemenea, cel mai bun moment pentru a planta un puiet este toamna, cand acesta se afla in repaus vegetativ.
  • Alege locul cu atentie. Afla care sunt conditiile favorabile pentru aceasta specie; are nevoie de mult soare? Se dezvolta mai bine intr-un sol uscat sau umed?
  • Sapa o groapa cat mai adanca. Puietul tau are radacina mica, asa ca nu te-ai gandit ca are nevoie de prea mult spatiu? Specialistii spun ca pentru a favoriza cresterea puietului groapa in care este plantat trebuie sa fie de cel putin trei ori mai mare decat radacina acestuia.
  • Asigura-te ca solul nu este prea umed. Desi plantele au nevoie de apa, apa in exces poate fi extrem de daunatoare. Atunci cand plantezi un puiet, este bine sa realizezi mici gauri in peretii gropii folosind un instrument ascutit. Asta va ajuta la risipirea umiditatii excesive care poate dauna plantelor tale.
  • Tine radacinile in apa pentru cateva ore. Daca radacinile puietului par uscate si fragile, puneti puietul in apa pentru a te asigura ca este pregatit pentru a fi plantat. In caz contrar, risti ca radacina sa nu absoarba apa din sol in mod eficient.
  • Nu presa pamantul. Tocmai ai acoperit radacina cu pamant, dar puietul sta inclinat? In nici un caz nu trebuie sa batatoresti pamantul pentru a-l stabiliza. Foloseste o tija de lemn pentru suport, pana puietul va fi suficient de puternic pentru a se mentine singur.

Comments are closed.