LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cum se montează un hidrofor: Ghid pas cu pas

Cum se montează un hidrofor: Ghid pas cu pas

În 2022 încă există gospodării care nu sunt racordate la canalizare, iar lipsa acestor necesități poate crea dificultăți dacă vrei să-ți construiești o locuință, să-ți amenajezi o gospodărie sau o casă de vacanță. Chiar dacă ai la îndemână un puț sau o fântână, căratul găleților cu apă este doar o soluție temporară, ineficientă și care necesită un efort mare.

Chiar dacă sistemul de canalizare din România este încă deficitar, s-a inventat totuși o soluție care vine în ajutorul oamenilor. Hidroforul este cel care îți permite să-ți alimentezi casa de la țară cu apă curată, oricât de mare ar fi. Știm pentru că este un subiect care reprezintă interes pentru muți dintre noi, așa că ți-am pregătit un articol cu toate informațiile utile pe care trebuie să le cunoști: de la cum alegi hidroforul necesar și până la montarea lui.

Ce este un hidrofor?

Cum se montează un hidrofor: Ghid pas cu pas

Hidroforul reprezintă un sistem automatizat prin intermediul cărui poți lua apa direct de la o sursă subterană pentru a o redistribui apoi după nevoile tale, sub o presiune constantă. Hidrofoarele pot fi folosite în mai multe activități gospodărești, precum tragerea apei din mai multe tipuri de rețele, de la conducte și până la puțuri adânci de apă.

Funcționarea hidrofoarelor

Un hidrofor este construit să îndeplinească două procese simultan:

  • Aspirarea – reprezintă acțiunea de a extrage apa dintr-o sursă subterană;
  • Refularea – este acțiunea prin care apa este trimisă către robineții instalației sanitare.

Ei bine, apa este aspirată prin intermediul unei pompe și introdusă mai apoi într-un rezervor tampon sau vas de expansiune. Din rezervor, apa este apoi refulată în țevile casei, către robineți. De reținut faptul că pe tot parcursul acestor procese, hidroforul reglează presiunea apei.

Componența hidroforului

Ca să înțelegi mai bine procesul de funcționare al hidroforului, dar și cum se montează pentru a te bucura de el, cel mai ușor mod este prin a cunoaște care sunt piesele din care este compus.

  • Pompa – sau electropompa cum mai este denumită întrucât este acționată de un motor electric, este elementul care exercită presiunea de care hidroforul are nevoie pentru a trage apa din sursă și a o trimite în instalația sanitară.
  • Furtunul de absorbție – de cele mai multe ori este un furtun inelar făcut din polietilenă care are rolul de a asigura legătura între pompă și sursa de apă prin care se face aspirația apei. În cazul în care pompa nu este dotată cu un prefiltru, specialiștii recomandă să montezi unul între furtun și pompă.
  • Sorbul – se atașează la capătul furtunului de absorbție care intră în contact direct cu apa. Rolul acestuia este de filtru, separând apa de impuritățile de mari dimensiuni.
  • Vasul de expansiune – mai poartă și numele de butelie sau rezervor și este o unitate de stocare a apei. Importanța acestuia este dată de faptul că prelungește durata de viață a pompei și buna lui funcționare o perioadă cât mai lungă de timp. De reținut și faptul că dacă rezervorul are capacitatea să stocheze mai multă apă, cu atât pompa va porni mai rar. Ca să-ți faci o idee referitoare la tipul vasului potrivit îți spunem că pentru o familie compusă din două persoane, un vas de 24 de litri este suficient, însă pentru o familie compusă din 4-5 persoane, vasul ar trebui să aibă o capacitate de 50 de litri.
  • Racordul antivibrant – este furtunul care face legătura dintre pompă și rezervor.
  • Presostatul – este dispozitivul care are rolul de a măsura și controla presiunea apei din circuit. Acesta acționează precum un întrerupător, adică pornește numai dacă presiunea apei este foarte scăzută și o oprește atunci când aceasta atinge nivelul dorit.
  • Manometrul – reprezintă dispozitivul care indică nivelul presiunii din instalație.
  • Racordul cu 5 cai – este elementul care face legătura între piesele principale ale hidroforului. Acesta este fixat de pompă.

Cum alegi hidroforul potrivit pentru nevoile tale?

Pentru a știi ce tip de hidrofor ți se potrivește, factorul principal de care trebuie să ții cont este adâncimea sursei de apă.

  • Pentru adâncimi de până la 8-9 metri alege un hidrofor cu pompe de suprafață;
  • Pentru adâncimi mai mari de 8-9 metri, dar mai mici de 25 de metri alege un hidrofor cu pompă cu ejector;
  • Pentru adâncimi de peste 25 de metri optează pentru un hidrofor cu pompă submersibilă. În funcție de necesitățile pe care le ai, pompele submersibile pot fi monoetajate (pentru ape murdare) și multietajate (pentru ape curate).

De asemenea, în alegerea acestui dispozitiv este recomandat să ții cont și de înălțimea de refulare. Aceasta determină înălțimea maximă până la care hidroforul poate să refuleze apa la presiunea optima.

Amplasarea hidroforului

Cum se montează un hidrofor: Ghid pas cu pas

Hidroforul nu trebuie amplasat într-un spațiu destinat locuitului, precum holul casei. Pe lângă faptul că arată urât, ocupă spațiu și zgomotul poate fi foarte deranjant.

Hidroforul poate fi montat în garaj, dacă ai spațiu disponibil, sau în subsol, dacă acesta este situată deasupra nivelului captării apei. Indiferent de locul pe are îl alegi, cel mai important aspect constă în faptul că trebuie așezat pe o suprafață plană, de care trebuie să fie fixat cu dibluri.

Cu toate astea, specialiștii recomandă ca hidroforul să fie montat cât mai aproape de puțul din care își extrage apa, iar pentru asta v-a trebui să-i construiești propriul loc, un cămin.

Construirea căminului pentru hidrofor

Construiește căminul pentru hidrofor urmând câțiva pași simpli:

  • Sapă groapa – căminul trebuie săpat chiar în jurul gurii puțului din care hidroforul își va trage apa. Groapa trebuie să fie în formă pătrată, iar dimensiunile ei să varieze în funcție de mărimea hidroforului. Sfat util: ține cont și de grosimea izolațiilor care vor urma după montarea hidroforului.
  • Hidroizolația – după ce groapa a fost săpată, îmbracă pereții și fundul căminului cu membrana bituminoasă pentru a-I izola și pentru a preveni infiltrațiile apei.
  • Zidirea – pentru acest pas poți folosi cărămidă, bolțari sau beton. Sfat util: înainte de a turna șapa pune un strat de pietriș pe fundul gropii.
  • Realizarea circuitului de apă – pentru fiecare țeavă de refulare va trebui să sapi un șanț de la cămin până la casa ta. Totodată, va trebi să găurești zidurile pereților căminului pentru a introduce țeava.
  • Circuitul electric – se păstrează același principiu și pentru firul de curent electric prin care vei conecta hidroforul la rețeaua energetică. Poți trage firul prin același șanț pe care l-ai săpat pentru țeava de refulare, cu mențiunea că aceasta trebuie să fie foarte bine izolat.
  • Acoperișul – trebuie zidit, însă este necesar să lași o gură de acces peste care vei pune capac. Sfat util: asigură-te că acesta este realizat dintr-un material izolant bun.
  • Termoizolarea – este un pas opțional, dar util. Recomandat este să termoizolezi căminul cu polistiren sau cu vată minerală pentru a proteja hidroforul de îngheț.

Montarea hidroforului

Cum se montează un hidrofor: Ghid pas cu pas

Fie că ai ales să montezi un hidrofor cu pompă submersibila, cu pompă de suprafață sau cu ejector, dacă ai la îndemână uneltele necesare, procesul nu va fi deloc complicat. Pentru asta ai nevoie de:

  • Două chei reglabile;
  • Șurubelniță;
  • Bandă de Teflon;
  • Cutter.

Pentru că ți-am explicat mai sus care sunt componentele principale, acum îți va fi mult mai ușor să faci conexiunile necesare. Înainte de a înfileta elementele între ele, aplică aproximativ 6 straturi de bandă pe filet pentru a spori impermeabilitatea circuitului și urmează pașii de mai jos:

  • Racordează furtunul de absorbție la pompă, iar apoi fixează sorbul filetant la celalalt capăt al furtunului;
  • Pune racordul cu 5 cai pe partea superioară a pompei. Acesta are rolul de ”poartă” dintre pompa și instalația sanitară;
  • Pentru hidrofoarele mai vechi, este necesară și montarea unui robinet de trecere. De asemenea, va fi necesar ca între aceste elemente să înfiletezi și nipluri. Pentru acestă acțiune vei avea nevoie de două chei fixe;
  • Pe una dintre ieșirile racordului cu 5 cai, montează manometrul;
  • Pe o altă ieșire a racordului cu 5 cai montează presostatul;
  • Conectează racordul antivibrant între pompa și rezervor.

Amorsarea pompei

După ce hidroforul este montat, trebuie să-l pregătești pentru utilizare. Acestă operațiune poartă denumirea de amorsare. Iată care sunt pașii:

  • Înainte de orice activitate, asigură-te că hidroforul nu este alimentat electric;
  • Verifică ca robineții instalației sanitare și clapetele de sens sa fie deschise;
  • Umple pompa cu apă. În funcție de modelul pe care l-ai ales, ai la dispoziție mai multe opțiuni. Spre exemplu, poți umple pompa prin racordarea unui furtun de gradină sau poți alege să torni apă direct în ea prin orificiul de refulare;
  • Pe măsură ce rezervorul se umple cu apă, manometrul va indica creșterea presiunii. În momentul în care apa nu mai curge, înseamnă că pompa a fost amorsată;
  • Oprește umplerea pompei, apoi conecteaz-o la curent electric și pornește-o;
  • Lasă hidroforul să funcționeze un minut. După ce ciclul de pompare se termină, iar rezervorul este plin, aceasta ar trebui să se oprească. În acest fel vei avea certitudinea că amorsarea a fost executată corect.

În cazul în care nu folosești în mod constant hidroforul, pompa se va dezamorsa. Din acest motiv este recomandat să repeți acestă acțiune după o perioadă mai mare de timp în care sistemul nu a fost utilizat.

Aerisirea țevilor

Înainte de folosirea hidroforului este obligatoriu să elimini aerul din instalația sanitară. Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să deschizi robineții înainte de a porni hidroforul. După asta, pornește hidroforul și închide robineții, după ce verifici ca apa să curgă la presiunea dorită. În cazul WC-ului, va trebui să tragi apa.

Reglarea presostatului

De regulă, presostatele sunt setate încă din fabrică cu o presiune minimă, de deschidere, de aproximativ 1,5 bari și cu o presiune maximă, de închidere, de 2,5 bari. Dacă vrei să modifici aceste valori, rotește arcurile din interiorul presostatului.

Sperăm că toate aceste informații ți-au fost de folos. În schimb, dacă ți se pare o activitate mult prea complexă, apelează cu încredere la ajutorul instalatorilor sau al electricienilor profesioniști. MagazialuCostică.ro îți este alături nu doar cu sfaturi și informații utile, ci și cu o gamă largă de hidrofoare și motopompe.