LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Depozitarea cerealelor: Metode corecte și eficiente

Depozitarea cerealelor: Metode corecte și eficiente

Imediat ce are loc recoltarea, cerealele trebuie să fie depozitate în condiții optime, astfel încât să nu se degradeze și să își mențină proprietățile nutritive cât mai mult timp. Durata de conservare a acestora depinde de mai mulți factori, iar stocarea lor corectă are un rol primordial în păstrarea caracteristicilor cât mai mult timp.

Pe lângă gama numeroasă de utilaje agricole, precum remorci pentru transportul cerealelor sau tractoare noi, MagaziluCostica.ro oferă și informații prețioase pentru fermierii și agricultorii, aflați sau nu la început de drum. Citește acest articol și afla cum poți să îți depozitezi în condiții corecte, cât mai mult timp, cerealele.

Pregătirea spațiilor de depozitare

Pregătirea spațiilor de depozitare este primul si cel mai important pas pe care trebuie să-l faci întrucât îți poate influența decisiv valorificarea culturii. Iată cum pregătești spațiile special amenajare pentru depozitarea cerealelor:

Curățarea

Specialiștii din domeniu recomandă ca înainte de stocarea noii recolte, spațiile să fie golite complet, igienizate și văruite. Măturarea lor și spălarea pardoselilor cu soluții speciale sunt pași obligatorii, iar aplicarea unui nou strat de var pe pereți contribuie mult la procesul de igienizare.

Deratizarea

După ce igienizezi spațiile de depozitare este bine să efectuezi deratizarea. Rozătoarele pot fi înlăturate prin intermediul metodelor clasice, cât și prin folosirea unor mijloace moderne.

Depozitarea cerealelor: Metode corecte și eficiente

Variante de depozitare a cerealelor

Cerealele pot fi depozitare și păstrate în mai multe feluri:

  • În stare uscată, în spatii construite și acoperite;
  • La temperaturi mici, metodă care necesită o aerisire corespunzătoare prin pardoseala;
  • Prin deshidrofrigerare, proces care presupune răcirea bruscă și reducerea umidității prin contact cu aerul rece;
  • Prin însilozare sau aerare naturală activă, în spații închise, cu ajutorul instalațiilor de ventilație specifice.

Cerealele pot fi depozitate fie în saci, fie vrac. Specialiștii o recomandă pe cea din urmă, întrucât înălțimea stratului de depozitare este bine să fie stabilită în funcție de caracteristicile de umiditate ale recoltei și de rezistența spațiului de depozitare.

Tipuri de depozitare

În principiu, cele mai folosite trei tipuri de depozitare sunt:

  • Halele de depozitare – principalul lor dezavantaj constă în spațiul amplu pe care ele îl ocupă, însă dacă dispui de o suprafață suficientă pentru construirea și dotarea lor, vei avea parte de o mulțime de beneficii.
  • Silozuri orizontale – au o limită de depozitare care nu poate depăși 200 de tone, deci nu pot fi folosite în producții mari. Un alt lucru important constă în faptul că cerealele pot fi depozitate pe termen scurt, întrucât după perioadele îndelungate pot avea loc diferite procese de fermentație anaeroba.
  • Silozuri metalice verticale – nu au limite de depozitare și ocupă mai puțin spațiu comparativ cu halele agricole. Un alt lucru interesant constă în faptul că mediul din interiorul lor (adică temperatura, umiditatea, ventilația și chiar insectele și dăunătorii) poate fi controlat în totalitate.

Condiții optime pentru depozitarea corectă a cerealelor

Amenajarea în condiții optime a spațiilor de depozitare, indiferent de tipul lor, fie că vorbim de simple magazii sau hale ori silozuri, implică în primul rând o igienizare completă, dezinfectare și asigurarea unei ventilații bune. Iată care sunt principalii factori de care trebuie să ții cont:

Umiditatea

Gradul de umezeală din semințe poate influența considerabil modul În care se păstrează. La cereale precum porumbul, grâul sau orzul, valoarea preferabilă a umidității este de maxim 14%. În alte condiții, spațiul de depozitare poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și pentru formarea mucegaiului, lucruri care conduc la deprecierea calității și a cantității producției. Specialiștii recomandă folosirea unor uscătoare mobile pentru cereale.

Aerisirea și temperatura

În funcție de tipul de conservare pe care îl alegi, aerisirea trebuie să fie lentă, adică la temperaturi scăzute sau intense, adică la temperaturi ridicate. Pentru a evita fermentația în absența oxigenului în cazul depozitării târzii, dar și a supraîncălzirii cerealelor, este deosebit de important ca ventilația să fie controlată, astfel încât să nu crească gradul de umezeală.

Eliminarea riscurilor

Principalele riscuri ale depozitării cerealelor sunt reprezentate de insectele și dăunătorii care pot compromite producția de cereale. Din acest motiv este foarte importantă adoptarea unor măsuri preventive pentru evitarea lor, așa cum sunt dezinfecția și deratizarea care se fac la început.

Depozitarea cerealelor: Metode corecte și eficiente

Deprecierea plantelor

În condiții necorespunzătoare de depozitare și conservare, calitatea cerealelor poate avea mult de suferit, ducând de cele mai multe ori la pierderi cantitative ale producției agricole. Iată care sunt principalele cauze care pot deprecia cerealele.

Atunci când cerealele sunt depozitate toamna târziu sau chiar iarna, umiditatea lor poate depăși pragul maxim de 14%. Astfel, în aceste condiții, pot avea loc și mai multe procese care duc la deprecierea produselor cerealiere, precum:

  • Dezvoltarea și înmulțirea microorganismelor vegetale și animale;
  • Dezvoltarea sporilor de mucegai;
  • Fermentația anaeroba, care duce la creșterea temperaturilor în spațiile de depozitare.

Atacul dăunătorilor

Dăunătorii pot compromite complet o recolta de cereale. Cei mai des întâlniți sunt:

Insectele coleoptere

Gărgăriță grâului – Sitophilus granarius – își are originile în Mesopotamia și în acest moment este un dăunător prezent în întreagă Europa. El atacă grâul, secara, ovăzul, orezul și orzul.

Gândacul din Surinam – Oryzaephilus surinamensis – este extrem de răspândit în hale și depozite, iar acest lucru se datorează capacității sale de adaptare la condițiile de mediu. Acesta se hrănește cu produse cerealiere, dar și cu alte alimente, precum oleaginoasele.

Gărgărița orezului – Sitophilus oryzae – se găsește în depozite, dar și în spațiile unde se prelucrează alimentele.

Gândacul mauritan – Tenebrioides mauritanicus – este des întâlnit în depozitele de cereale. Acesta are un efect distructiv înstrucât consumă grâne și se înmulțește foarte rapid.

Gărgărița cu cioc lat – Caulophilus latinasus – este un grup format din 15 specii diferite și atacă cerealele prin consum și prin infestare.

Insecte lepidoptere

Molia cerealelor – Sitotroga cerealella – este răspândită la nivel global și este ce mai des întâlnită în Europa. Are dimensiuni reduse ce nu depășesc 13-20 de milimetri, însă efectele sale în depozitele de orez, ovăz sau porumb, pot fi devastatoare.

Molia fructelor uscate – Plodia interpunctella – se regăsește în depozite, cămări și locuri special amenajate pentru procesarea sau depozitarea alimentelor pe baza de cereale. Această depreciază recolta prin consumul de provizii și prin infestare.

Molia grâului – Nemapogon granellus – este o molie care atacă în principal grâul, dar și recolte precum fructele sau oleaginoasele.

Rozătoarele

Șobolanul cenușiu – Rattus norvegicus – este răspândit la nivel global și se întâlnește des în depozite, hale și magazii de cereale. Acesta consumă provizii și produse de igienă, poate transmite virusuri și poate cauza pagube materiale (cabluri, instalații electrice, mobilier).

Șoarecele de casă – Mus Musculus – produce pagube calitative și cantitative, asemănătoare cu cele descrise anterior.

Șobolanul negru – Rattus rattus – este o specie omnivoră, care provoacă deprecieri prin consum și infestarea grânelor cu materii fecale, par și urină, dar și prin transmiterea virusurilor. La fel că și celelalte rozătoare, și acesta poate provoca și alte pagube materiale.

Atacul de boli

Dacă nu ne referim la o producție deja infestată cu anumite tipuri de microorganism vegetale sau animale, ci strict la bolile care pot apărea în depozit, trebuie să menționăm faptul că cel mai mare risc îl prezintă încingerea grânelor, consecință a procesului de fermentație și absența unei aerisiri sau ventilații corespunzătoare.

În cazul în care temperatura depășește 38 de grade Celsius, își fac apariția microorganismele termofile.

Depozitarea cerealelor: Metode corecte și eficiente

Prevenirea, evitarea și diminuarea deprecierilor

Anumiți factori nu pot fi controlați, precum intemperiile care pot avea loc în perioada recoltării cerealelor, însă alți factori pot fi controlați de noi. Iată de ce lucruri trebuie să ții cont pentru a diminua daunele și pentru a conserva cât mai bine cerealele, perioade lungi de timp:

  • Repară pereții și podelele locului în care alegi să depozitezi și blochează căile de acces prin care pot pătrunde insectele și rozătoarele;
    Folosește dezinfestanți de calitate pentru a igieniza corespunzător depozitele;
  • Selectează cât mai eficient recolta și elimină agenții patogeni și corpurile străine înainte de a o depozita;
  • Respectă indicațiile de depozitare în conformitate cu gradul de umiditate și tipul culturii;
  • Investește în sistemul de ventilație și aerisește recolta periodic pe întreaga durată a depozitării;
  • Verifică la intervale regulate temperatura și umiditatea din locul de depozitare.

Depozitarea reprezintă un pas esențial în stabilirea calității și cantații unei recolte. Oferă-i toată atenția necesară și documentează-te bine despre toate riscurile care pot apărea. Nu uita, dacă depozitarea nu este făcută în mod adecvat, recolta poate fi parțial sau chiar în totalitate compromisă.