Erbicidarea porumbului – Etape si Sfaturi
Cuprins
Ce este erbicidarea porumbului?
Erbicidarea este un proces agricol atat de necesar pentru obtinerea unei culturi sanatoase si bogate. Unele culturi, prin caracteristicile lor, sunt mai sensibile in fata buruienilor, asa ca trebuie intervenit din timp, pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control.
Din punct de vedere tehnic, erbicidarea este procesul prin care buruienile sunt inlaturate cu ajutorul unor substante speciale, care actioneaza tintit pentru a le inlatura. Nu exista o solutie sau un utilaj specializat care sa indeparteze buruienile mecanic, asa ca s-a descoperit aceasta solutie care functioneaza perfect.
Rolul si beneficiile erbicidarii
In cazul porumbului, erbicidarea este vitala din mai multe puncte de vedere. In primul rand, cultura de porumb este una dintre cele mai sensibile cand vine vorba buruieni. Acest lucru este cauzat de modul in care se planteaza porumbul (densitate mica a rasadurilor de porumb pe metru patrat). Astfel, in unele situatii, daca nu se intervine la tine si nu sunt inlaturate buruienile cu ajutorul unui erbicid porumb, procentajul pagubelor poate ajunge aproape la 100%. Rolul erbicidelor este de a inlatura buruienile in mod corespunzator, chiar si in momentul in care acestea nu sunt complet formate.
Tipuri de erbicid
Exista doua mari tipuri de erbicide pentru porumb, ce se aplica in functie de perioada in care acesta se afla: erbicide preemergente si erbicide postemergente. Erbicidele preemergente se aplica inainte de rasarirea porumbului, iar cele postemergente dupa ce porumbul a rasarit si se maturizeaza. In continuare iti vom explica diferenta dintre cele doua tipuri de erbicide porumb si cum actioneaza fiecare astfel incat cultura de porumb sa se poata dezvolta in cele mai bune conditii.
Printre principalii producatori de erbicide pentru porumb ce se regasesc si in tara noastra si care au rezultate foarte bune, se pot mentiona: Bayer, Syngenta, DuPont, Sharda, Nufarm, Adama etc.
In cazul in care esti in cautarea unor erbicide porumb care sa actioneze foarte bine, iti recomandam sa alegi unul dintre aceste produse: Adengo 465 SC, Radial 40 SC si Bandera 4 OD.
Trebuie sa stii ca este posibil sa folosesti un erbicid care are actiune multipla, atat preemergent, dar si postemergent, asa cum este Adengo 465 SC si astfel nu va fi nevoie sa cauti mai multe informatii despre care ar putea fi cel mai bun erbicid pentru cultura de porumb pe care o detii.
Etape de aplicare a erbicidelor
Etapele de aplicarea a erbicidelor sunt in stransa legatura cu tipurile de erbicide folosite. Astfel, exista erbicidarea preemergenta si erbicidarea postemergenta. Despre aceste doua tipuri de erbicidare vom discuta in continuare, mentionand momentul in care este bine sa fie aplicate pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare si cultura de porumb sa nu sufere daune.
Erbicidarea preemergenta
Aceasta erbicidare are loc inainte de rasarirea porumbului si se realizeaza cu ajutorul unor erbicide ce sunt caracterizate de activitate reziduala si persistenta variabila. Scopul acestei erbicidari este de preventie. Astfel, daca este aplicata in mod corespunzator, nu mai permite imburuienarea culturii de porumb.
Cum actioneaza aceste erbicide preemergente? In momentul in care ajung pe sol, acestea formeaza o pelicula toxica pentru buruieni si impiedica dezvoltarea acestora. Astfel, chiar si daca exista buruieni in curs de rasarire, acestea vor absorbi erbicidul si nu se vor mai dezvolta.
Pentru cele mai bune rezultate cand vine vorba despre erbicidarea preemergenta a porumbului, trebuie sa te asiguri in primul rand ca solul sa fie maruntit pentru ca erbicidul sa fie aplicat uniform. Pelicula de erbicid este capabila sa intre in sol pana la 2-6 cm, deoarece aceasta este adancimea la care germineaza buruienile specifice culturii de porumb.
In functie de tipul de erbicid folosit, acesta poate avea o remanenta intre doua saptamani si sase luni, insa conteaza foarte mult si modul de aplicare. Un erbicid imprastiat pe un sol bine pregatit va rezista mai mult si astfel va proteja cultura fara a fi nevoie de o investitie prea mare. O alta caracteristica a unui erbicid preemergent este faptul ca actioneaza atat asupra buruienilor monocotiledonate, cat si asupra celor dicotiledonate.
Un dezavantaj al acestui tip de erbicidare este faptul ca substantele nu actioneaza selectiv, avand in vedere ca buruienile nu sunt dezvoltate. Astfel, chiar daca tratamentul a fost aplicat corespunzator, pot aparea ,,surprize neplacute”, mai exact buruieni rezistenta la erbicid, care vor fi mai greu de indepartat.
Erbicidarea postemergenta
Chiar daca s-au luat toate masurile necesare in timpul erbicidarii preemergent, cateodata buruienile pot continua sa apara si pot distruge cultura de porumb. Erbicidarea postemergenta se realizeaza in perioada de vegetatie, dupa ce planetele de porumb au rasarit deja.
In ceea ce priveste actiunea unui erbicid postemergent pentru cultura de porumb, acesta actioneaza selectiv, fara a periclita planetele. Din punct de vedere tehnic, erbicidarea porumbului selectiva distruge testurile buruienilor si impiedica dezvoltarea acestora. Este bine de stiut ca in cazul erbicidarii postemergente, buruienile cu frunza lata raspund mai bine la tratament decat cele cu frunza ingusta.
Erbicidarea postemergenta in cazul culturii de porumb este vitala in cazul in care s-au observat buruieni deja crescute, care pot extrage toti nutrientii plantelor de porumb. Una dintre cauzele pentru care erbicidarea preemergenta nu a funtionat corespunzator ar putea fi reprezentata si de folosirea unor erbicide care nu sunt potrivite culturii, astfel dezvoltandu-se o rezistenta a buruienilor la erbicid. In acest caz, este bine sa se actioneze din nou, cu un erbicid special conceput pentru cultura de porumb si buruienile ce pot aparea in acest caz.
Erbicidarea postemergenta prezinta si unele dezavantaje, iar cel mai des intalnit este cel legat de conditiile meteo. De obicei, perioada postemergenta coincide cu o perioada ploioasa, astfel incat aplicarea tratamentelor ar putea fi intarziata. Ploaia va permite buruienilor sa se dezvolte mai rapid si sa extraga mineralele din cultura de porumb, ceea ce poate provoca daune serioase.
Sfaturi utile
Dupa cum poti observa si tu, nimeni nu poate contesta beneficiile erbicidarii porumbului. Este una dintre cele mai cultivate cereale din tara noastra si din pacate este una dintre cele mai sensibile. O cultura sanatoasa de porumb are nevoie nu doar de tratamente specifice astfel incat productia sa fie una bogata, ci si de erbicide porumb care o protejeze si sa nu permita buruienilor sa absoarba toti nutrienii de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Asadar, indiferent de marimea culturii de porumb, te incurajam sa folosesti in mod responsabil erbicide pentru porumb care sa ajute plantele sa se dezvolte fara a fi deranjate de buruieni. In felul acesta, vei reduce semnificativ pagubele si te vei bucura de o recolta de porumb bogata si sanatoasa.
In concluzie, nu exista o solutie universal valabila care sa functioneze pentru toate culturile de porumb, ci doar perseverenta si aplicarea celor doua metode de erbicidare. Specialistii in domeniu recomanda combinarea celor doua tipuri de erbicide: cele preemergente, astfel incat sa fie impiedicata dezvoltarea majoritatii buruienilor si cea postemergenta, astfel incat chiar si cele mai mici buruieni sa poata fi inlaturate cu succes.
Fiecare agricultor stie ce este mai bun pentru cultura de porumb pe care o detine, asa ca nu ezita sa te informezi permanent. Iar daca ai nevoie de sfaturi suplimentare, ne poti contacta oricand si iti vom raspunde cu drag! Nu uita ca o cultura sanatoasa si bogata este in primul rand o cultura in care s-a investit timp si energie inca de dinainte ca planetele sa rasara.