Fainarea vitei de vie: Cauze si Tratament eficient
Făinarea viței de vie, Uncinula necator, este o boală originară din America de Nord. În România a fost descoperită pentru prima dată în anul 1852, iar astăzi este întâlnită în mod frecvent în podgoriile din toată țara, indiferent de regiune, și este considerată una dintre cele mai distrugătoare boli ale viței de vie.
Fără tratamentele potrivite, șansele de a obține o cultură sănătoasă și cantitativă sunt minime. Din păcate, viticultorii din întreaga țară știu cât este de păguboasă este această boală și încearcă să o prevină cât de mult pot. Boala afectează atât frunzele, cât și strugurii, dar și calitatea vinului.
Astăzi ți-am pregătit un scurt ghid despre făinarea viței de vie, care cuprinde toate informațiile utile pe care trebuie să le cunoști.
Înainte sa îți prezentam mai multe despre subiectul de astăzi, știm ca pentru un vin de calitate superioara vei avea nevoie de produse profesionale. Unul dintre produsele care îți vor face munca mai ușoară si mai eficienta este un zdrobitor de struguri cu desciorchinator. In continuare ți-am pregătit un TOP al celor mai apreciate si cumpărate produse:
Cuprins
Caracteristicile biologice ale bolii – agentul patogen
Agentul patogen este Uncinula necator. Ciuperca iernează ca miceliu de rezistență care poate rămâne pe coarde sau, cel mai frecvent, pe solzii mugurilor. Primăvara, atunci când pornește vegetația viței de vie, miceliul începe să vegeteze. Se extinde rapid și diferențiază conidiofori și conidiile, realizându-se astfel infecțiile primare.
Boala este favorizată de temperaturile ridicate, cele care sunt cuprinse într 20 și 25 de grade Celsius, când perioada de incubație sau hrănire este de aproximativ 7-10 zile. Această situație este foarte des întâlnită în verile secetoase.
Așadar, după ce infecțiile s-au produs, evoluția bolii este favorizată de temperaturile cuprinse între 18 și 25 de grade Celsius și de o umiditate relativ moderată a aerului. În acest timp atacul pe ciorchini și boabe produse pagube considerabile. Sporii nu germineaza în picăturile de apă, iar ploile abundente împiedică evoluția bolii, cât și efectuare de noi infecții prin spălarea sporilor. Soiurile de viță de vie care au coaja boabelor subțire, cu ciorchinii cu boabe dese și albe sunt mult mai sensibile comparativ cu cele cu pielița groasă și boabe colorate.
Cauzele făinării viței de vie
Așa cum spuneam și mai sus, ciuperca iernează în solzii ce acoperă mugurele și o poți observa sub forma unor pete mai închise la nivelul coardelor de vie. Atacul de făinare la vița de vie se observă ușor datorită aspectului prafos, de nuanță alb cenușie prezentă pe organele plantei. La frunze, atacul se observă după răsucirea marginilor lor.
În cazul în care nu îți dai seama dacă vița ta se confruntă cu făinarea sau cu mana, alege o frunză și pune-o într-un mediu umed câteva ore. Dacă frunza nu se va acoperii cu miceliul ciupercii este clar că se luptă cu un atac de fainare.
Semnele de făinare la vița de vie
Atacul de făinare la vița de vie, provoacă semne precum:
- Brunificarea și căderea strugurilor tineri.
- Avortarea florilor.
- Crăparea boabelor, lăsând să se vadă semințele și favorizând atacul de putregaiuri.
- Vinurile care se obține din struguri care au avut atac de fainare nu se învechesc deoarece apare fenomenul de casare brună a acestora.
Factorii favorizanți ai făinării viței de vie
Factorii favorizanți ai făinării viței de vie sunt:
- Temperaturile cuprinse între 20 și 25 de grade Celsius
- Rezerva de fainare pe coarde și muguri din anul anterior
- Umiditatea atmosferică ridicată – de aproximativ 60-80%
- Fertilizarea cu azot în exces.
Simptomele făinării viței de vie
Așa cum spuneam și mai sus pentru a-ți da seama care sunt simptomele acestei boli, trebuie să-i cunoști toate caracteristicile. Ciuperca atacă frunzele, lăstarii tineri, ciorchinii și boabele, din primăvară până toamna târziu. Pe frunze se observă un miceliu fin, asemenea unei frunze de păianjen, cu aspect prăfos. Acesta se întinde formând pete albicioase pe ambele suprafețe ale limbului. Sub plasa de miceliu, țesuturile se brunifica sau se înroșesc puțin, iar frunzele nu cad decât spre toamnă. Lastarii nelignificați, prezintă și ei pete albicioase, adeseori prafoase și sunt opriți din creștere, iar frunzele se incretesc.
Atacul care are loc pe ciorchini face ca aceștia să se brunifice, iar în timp să se usuce. Pasla miceliana acoperă și boabele care, de cele mai multe ori crapă. Conținutul acestora se scurge în afară, oferind un mediu excelent pentru dezvoltarea altor ciuperci. Pe timp secetos, boabele se usucă. Semințele se evidențiază, iar ciorchinii distruși în totalitate au miros de mucegai. În toamnele ploioase, boabele de struguri atacate de fainare sunt acoperite cu putregai cenușiu, iar pagubele sunt imense și irecuperabile.
Odată cu venirea toamnei, pe pasla miceliana și pe organele parazitate se constată prezența fructificațiilor de rezistență. Acestea apar sub forma unor puncte mici, de culoare neagră. Atacurile târzii de pe bobițele ajunse la maturitate le depreciază calitativ strugurii, iar la suprafața lor se formează o mulțime de pete brune.
Prevenirea și combaterea făinării viței de vie
Pentru a reduce considerabil sursa de infecție din plantație, trebuie ca lăstarii atacați să fie tăiați și distruși prin ardere. De asemnea, este important să aplici corect lucrările de întreținere, precu,m tăiatul, legatul, copilitul, prășitul și combaterea buruienilor. Administrarea îngrășămintelor în complex, cu evitarea azotului în exces, este de asemenea imposibil de ignorar.
În podgoriile viticole unde această boală poate produce pagube enorme, se recomandă plantarea de soiuri rezistente. De asemenea, dacă observi lăstarii atacați aceștia trebuie scoși din plantație și incinerați.
Măsuri de protecție
Pentru a te asigura că îți protejezi cultura de viță de vie, asigură-te că aplici următoarele măsuri de protecție:
- Taie anual corect vița de vie cu o formulare corectă a numărului de ochi pe butuc.
- Crește distanțele de plantare.
- Efectuează lucrările în verde ( plivit, copilit, desfrunzit) la timp.
- Leagă și dirijează corect lăstarii.
- Combate buruienile.
- Cultivă soiuri de calitate care au toleranță la făinare.
- Folosește pluguri de vie speciale pentru a realiza lucrările de întreținere a pământului.
Tratamente contra făinării viței de vie
Tratamentele contra fainarii se aplică atât în perioada de repaus, cât și în perioada de vegetație.
Tratamente în perioada de repaus
În perioada de repaus se fac cel puțin două tratamente în intervalul decembrie februarie cu:
- Suflat de cupru sau cu zeamă bordelează.
- Zeamă sulfocalcică într-o concentrație de 20%, în lunile de iarnă decembrie, ianuarie și februarie.
Ambele tratamente se realizează când afară sunt temperaturi pozitive ce depășesc 5 grade Celsius, iar mugurii trebuie să fie în stare dorminda.
Tratamente în perioada de vegetație.
În perioada de vegetație se realizează câteva tratamente contra făinării viței de vie, precum:
- Tratamente cu produse pe bază de sulf micronizat. – acestea nu trebuie să fie aplicate la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, întrucât pot apărea arsuri. Produsele cu bază de sulf se aplică singure.
- Tratamente cu produse de contact – acționează la temperaturi scăzute.
- Tratamente cu produse sistemic – Luna Max 275 SE ( fluopiram 75 g/L _+ sprimoxamină 200 g/l , Prosper 300 CS ( 300 g/l spiroxamină), Impact 25 ( flutriafol 250 g/l) Talendo (20% proquinazid).
- Tratamente cu produse din clasa strobilurinelor – Flint Max 75 WG ( trifloxystrobin 250 g/kg + tebuconazole 500 g/kg).
- Tratamente cu produse specifice – Universalis 593 SC (93.5 g/l azoxystrobin 500 g/l folpet).
Aplicarea corectă a tratamentelor contra făinării viței de vie
- Primul tratament se realizează imediat după deschiderea mugurilor.
- Al doilea tratament se face în stadiul de 3-4 frunzulite, cu un tratament care acționează și la temperaturi scăzute.
- Următorul tratament se va face cu un produs care are bază de sulf.
- Urmează tratament cu produse sistemice.
- Ultimul tratament pe care trebuie să-l faci este cel pe bază de sulf micronizat
Pentru a te asigura că tratamentele dau rezultatele scontate verifică atent dacă fungicidul ales nu afectează fermentatia vinului și dacă vinul obținut din strugurii tratați cu anumite fungicide poate fi exportat. De asemenea, este important să verifici cu atenție pe eticheta timpul de pauză până la recoltare.
De asemenea, foarte importante sunt și utilaje agricole și tractoare pe care le folosești în realizarea lucrărilor de întreținere. Dacă acestea sunt concepute special pentru astfel de activități, atunci rezultatele vor fi cele scontate. Este esențial să elimini sursele bolii și apoi, dacă este cazul, să tratezi.
Spor la treabă!