Grădinărit urban, sau cum să recoltăm distracția într-un spațiu mic!
Chiar și în oraș poți să crești singur legume și fructe: conceptul grădinăritului în orațș se numește „Urban Gardening”. Tot ce aveți nevoie este o suprafață mică, un mare apetit pentru delicatese făcute de dumneavoastră și puțină creativitate. Indiferent dacă aveți o terasă mare sau una mică puteți avea niște paturi minunate În funcție de cum vă aranjați vasele, puteți oricând să vă reamenajați bijuteria urbana. Pentru cei care nu doresc sau nu au posibilitatea de a cultiva legume pe suprafețe mari „Urban Gardening” este soluția ideală. Cunoștințele horticole nu sunt obligatorii. Este vorba mai mult despre bucuria de a vedea plantele crescând și, mai târziu, culegerea legumelor crescute de dumneavoastră.
Tendința spre grădinăritul urban a fost preluat din SUA cu câțiva ani în urmă și de atunci a găsit susținători entuziaști în toată Europa. În acest fel, toată lumea poate contribui la transformarea naturii și a agriculturii în oraș pentru a experimenta și a învăța copiii noștri bucuria grădinăritului într-un mod distractiv.
Utilizarea optimă a spaților mici
Fie că este vorba de ridichi sau roșii cherry de pe balustrada balconului, căpșuni delicioase agățate în ghiveci sau diferite plante aromatice (condiment) pozitionate pe plan vertical pe perete. Cine utilizează în mod optim spațiul aflat la dispoziția sa se poate bucura de o recoltă bogată de legume! Deoarece pe terasele și balcoanele urbane este de obicei loc doar pentru o măsuță mică, câteva ghivece pe balustradă și una sau două ghivece mai mari, deci avem un spațiu limitat la nivelul solului, dar putem crește plante pe verticală cu ușurință – aici avem suficient spațiu.
Și deoarece grădinăritul urban este extrem de popular în cele mai mici spații, în special în rândul locuitorilor tineri, tot mai mulți furnizori au sisteme de plantare verticală în gama lor, de exemplu, vasele și pungile de plante suspendate sau modulele care pot fi stivuite si depozitate pe verticală. Puteți, de asemenea, să vă construiți propria grădină verticală cu costuri minime, utilizând recipiente adecvate si unelte de calitate, de exemplu, un plantator va fi o unealta foarte eficienta.
Mai presus de toate, grădinăritul urban înseamnă un lucru: să fii creativ! Nu există practic nici o limită a creativității de a alege recipientele adecvate: în plus față de recipientele clasice și cutiile din ferestre, cutii vechi, găleți, paleți și recipienți Tetra Pak sunt de asemenea utilizate. Homemade face grădina de bucătărie sau cea de pe balcon nu numai individuală și colorată, ci și o alternativă rentabilă la ghivece și oalele obișnuite. Unele elemente pe care le arunci în mod normal pot fi „reciclate”. De exemplu, ambalajul colorat de lapte și suc, poate fi utilizat ca și recipient pentru ridichi sau salată pot fi transformați în cel mai scurt timp. Tot ce trebuie să faceți este să separați partea inferioara, să agățați recipientele cu capul în jos și să umpleți cu pământ. Prin deschiderea capacului cu filet se va putea elimina excesul de apă.
Ce crestem pe balcon? Balconul adăpostit și terasa însorită sunt locuri de plantare ideale pentru fructe și legume care iubesc căldura. Roșiile, căpșunile sau ardeii se dezvoltă foarte bine în ghivece și sunt ușor de crescut și de către începători. Pentru ca plantele să aibă suficient spațiu și să se poată dezvolta optim, trebuie să fiți atenți la alegerea mărimii vaselor, bineînțăles aceasta este valabil și în cazul ghivecelor făcute de voi. Plantele curgătoare sunt în mod special potrivite pentru plantarea pe plan vertical și ocupă puțin spațiu. Clasice sunt căpșunii și desigur florile de balcon, cum ar fi penuniile sau muscatele. De asemenea multe plante medicinale pot fi crescute cu ușurință pe balcon. Exemplu bun ar fi Busuiocul Cerbilor iar cimbrul și rozmarinul vă vor oferi întotdeauna prospețime în bucătărie. Dacă ghivecele sunt puțin mai mari și aranjate pe mai multe etaje salata, roșiile și ridichii vor prospera!