LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Este un lucru absolut minunat să ne putem aproviziona din propria grădină de legume și fructe. Punerea în aplicare a unei astfel de grădini necesită efort fizic, timp și un minim de informații. Pe lângă beneficiile practice care constau în roadele grădinii, grădinăritul aduce o mulțime de beneficii și asupra fizicului și psihicului nostru.

Vrei să te apuci de grădinărit? Iată care sunt principalele informații pe care trebuie să le cunoști.

Analizează zona în care este amplasată grădina

Ceea ce plantezi, fie că vorbim de fructe, legume, flori sau plantarea unui pom este determinat de poziționarea locuinței tale. Astfel, este esențial să acorzi atenție caracteristicilor zonei tale, de la climă și până la expunerea la soare. Acesta este unul dintre aspectele cele mai importante pentru a începe o grădină întrucât este esențial să înțelegi care sunt limitele, posibilitățile, dar și specificul plantelor care se pot dezvolta cel mai bine în regiunea în care locuiești.

Lumina – un factor vital

Acordă o atenție deosebită asupra modului în care lumina soarelui pătrunde în spațiul tău, înainte de a stabili locul în care va fi grădina. Marea majoritate a plantelor, inclusiv legume, ierburi și fructe, au nevoie de cel puțin 6 ore de soare pe zi pentru a putea crește și se dezvolta.

Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Testează calitățile solului

Atunci când începi plantarea unei grădini, unul dintre principalele sfaturi este să investești într-un sol bogat în nutrienți și bine drenat. Testează nivelul de pH și de nutrienți ai solului, iar rezultatele îți vor spune cât de acid sau alcalin este. Tipul solului este relevant deoarece în acest fel vei ști modul în care plantele absorb nutrienții. Din moment ce diferite tipuri de plante prosperă cel mai bine la diferite niveluri de pH, testarea pământului te va ajuta să decizi ce să plantezi sau cum poți trata solul.

Stabilește topicul grădinii

Îți dorești o grădină de fructe sau o grădină de legume? Ei bine, după ce îți răspunzi la această întrebare, iată ce trebuie să ții:

  • Grădini de legume – o grădina de legume are nevoie de cel mai bun pământ, iar suprafața disponibilă trebuie să o împărți în paturi. De regulă, o lățime a paturilor este de 1,50 metri, iar căile dintre paturi ar trebui să aibă în jur de 30-50 cm. Dacă nu îți dorești să pavezi aleile, un strat gros de compost sau scoarță de copac îți va fi foarte util și îți va permite să mergi pe un drum destul de curat atunci când vremea e ploioasa. Între paturi poți planta rânduri de plante aromatice, precum cimbru, arpagic, cimbru de iarnă și altele similare, sau, de asemenea, arbuști pitici, de exemplu trandafiri puternic parfumați, care să aibă și rolul de delimitatoare.
  • Grădina de fructe – Atunci când îți propui să plantezi pomi trebuie să iei în considerare și faptul că aceștia vor da roade doar după doi sau trei ani. Pentru majoritatea tipurilor de fructe există soiuri disponibile care rodesc timpuriu, la mijloc sau târziu în sezonul lor. Ai în vedere modul în care poți combina amestecul de soiuri, pentru a te putea bucura de o cantitate suficientă de fructe cât mai mult timp posibil.
  • Serele – Dacă ai suficient spațiu la dispoziție, o mică seră este utilă pentru propriile grădini, iar aceasta poate fi instalată cu ușurință. O seră de legume are multe avantaje: permite cultivarea timpurie a legumelor și a ierburilor și protejează plantele sensibile la temperatură. Aceste lucruri nu determină doar o recoltare precoce, ci poate prelungi recolta chiar și până iarna. De asemenea, în acest caz este important să știi și care sunt plantele care înfloresc iarna.
Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Ține un calendar

Fiind la început în ale grădinăritului este necesar să ai o idee despre sarcinile tale de grădinărit pe care trebuie să le ai în fiecare sezon. De regulă, primăvara se începe fertilizarea plantelor în mod constant, pe tot parcursul sezonului de creștere. Vara, este anotimpul cu cele mai ridicate temperaturi pentru a cultiva. Toamna, după ce a trecut căldura persistentă, este indicat să plănuiești tunderea arbuștilor și a tufișurilor mari. Toate aceste activități pot fi foarte plăcute, cu uneltele potrivite de la Magazia lu’ Costică, precum foarfeci pentru grădina.

Asigură plantelor o cantitate suficientă de apă

Asigură tuturor plantelor tale o cantitate constantă și substanțială de apă. Grădina trebuie udată în mod regulat și trebuie să asiguri toată cantitatea de apă de care au nevoie. Reține că plantele noi vor trebui udate mai des, pentru că rădăcinile acestora nu sunt complet dezvoltate.

Cel mai bun moment al zilei în care poți uda grădina este dimineața, înainte de a se încălzi prea mult afară sau seară, după ce soarele apune.

Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Răbdarea – calitatea de aur a grădinarului

Grădinăritul este considerat a fi un întreg proces. Acesta nu are loc doar într-o zi și este nevoie de mult timp și dedicare pentru a avea rezultate. Monitorizează plantele în mod regulat și oferă-le timp pentru a se dezvolta natural.

Ai în vedere ca înainte de a te apuca de această activitate să ai un plan bine stabilit, utilaje necesare, cum ar fi un motocultor și timp suficient la dispoziție.

Grădinăritul: Ghid complet pentru începători

Beneficiile grădinăritului pentru minte și corp

Natura are un impact imens asupra sănătății și a bunăstării noastre. Ei bine, numeroase studii și cercetări au arătat că grădinăritul are o mulțime de beneficii pentru mintea și corpul nostru, iar în unele țări a început să fie recomandat ca și formă de terapie. Printre numeroasele avantaje se numără și:

  • Consumul de calorii – grădinăritul este considerat a fi un exercițiu de intensitate moderată. Într-o ora de grădinărit lejer poți să arzi aproximativ 330 de calorii;
  • Scade tensiunea arterială – 30 de minute de activitate fizică moderată în 4 din 7 zile ale săptămânii poate preveni și controla tensiunea arterială ridicată;
  • Reduce stresul – Grădinăritul este corelat pozitiv cu o reducere a simptomelor de depresie și de anxietate;
  • Nutriția – Alimentele crescute în propria grădina sunt cele mai proaspete și cele mai sănătoase pe care le poți obține;
  • Dezvoltarea atenției și grijii – acestea două ajută la reprimarea anxietății, la reducerea riscului de depresie, la stimularea productivității și în combaterea insomniei;
  • Stimulează sănătatea creierului – s-a demonstrat științific că beneficiile terapeutice ale grădinăritului fac minuni la pacienții care suferă de demență și Alzheimer.

Cu aceste informații și unelte pentru gradina potrivite, îți urăm spor la treaba!