LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Întreținere motocultor și motosapa: Când schimbăm uleiul?

Întreținere motocultor și motosapa: Când schimbăm uleiul?

Dacă tocmai ai investit în propriul motocultor sau motosapă și îți dorești să te bucuri cât mai mult de ele trebuie să știi că întreținerea joacă un rol foarte important. Chiar dacă ai optat pentru motocultoare profesionale, care îți garantează rezistența și durabilitatea datorită pieselor din care sunt realizate, la fel că orice alt sistem mecanic, și el va trebui întreținut. Astfel, în mod regulat va trebui să faci câteva acțiuni care să faciliteze buna lui funcționare.

Cum se întreține un motocultor sau o motosapa și cum te poți bucura de ele cât mai mult timp? Află din acest articol.

Citește cu atenție manualul de utilizare

Marea majoritate a motocultoarelor sunt gata pentru a fi utilizate imediat în grădină și vin însoțite de un manual de utilizare în care există capitole importante, precum cele în care ți se explică cum trebuie să-l pornești.

Un alt capitol important pe care nu trebuie să-l ratezi este cel care face referire la tipul și cantitatea de ulei recomandate de producător. Respectând în tocmai indicațiile date de producător vei reuși să utilizezi utilajul în condiții optime și te vei putea baza pe el cât mai mult timp.

Lucrurile simple și acțiunile întreprinse în mod simplist vor asigura durata de viață a motocultorului, iar întreținerea regulată și sistemică după fiecare utilizare în parte durează puțin și garantează confortul și securitatea utilizărilor viitoare.

Curățarea motocultorului sau motosapei

Întreținere motocultor și motosapa: Când schimbăm uleiul?

Motocultorul și motosapa sunt utilaje care se asemăna destul de mult, puterea și suprafața de lucru fiind lucrurile care le deosebesc. Procesul de curățare și sfaturile de întreținere sunt aceleași și se aplică în ambele cazuri.

Astfel, pentru siguranță, înainte de a decupla bujia, va trebui să aștepți răcirea completă a conductei de eșapament. Scoate siguranța, curăță piesele la care ai acces, chiar și interiorul capacului.

Pe tot parcursul procesului de curățare, este recomandat să porți mănuși rezistente care să-ți protejeze mâinile și un instrument din lemn sau din plastic. Scoate toate piesele și spală-le cu apă dacă este necesar.

Pentru început, scoate rezervorul filtrului pentru baia de ulei, dacă există. Apoi îndepărtează praful și rezidurile din interior cu o perie.

Întreținerea filtrului de aer

Întreținere motocultor și motosapa: Când schimbăm uleiul?

Dacă filtrul de aer este murdar, pornirea va fi mai dificilă, iar lipsa puterii motorului va fi resimțita. Astfel, este recomandat ca după fiecare utilizare să verifici starea filtrului de aer și să-l cureți dacă este necesar.

Specialiștii recomandă ca această operațiune să aibă loc cel puțin o dată la 25 de ore de utilizare. De asemenea, filtrul de aer ar trebui schimbat la fiecare 200 de ore de funcționare sau dacă prezintă semne de uzură.

În funcție de tipul motocultorului și de motorul pe care îl are, pe piață există mai multe filtre de aer:

Filtru de aer cu spumă – se îndepărtează și se curăță cu benzină. Acesta trebuie lăsat să se usuce la soare, se saturează cu ulei de motor și se apasă ferm pentru a răspândi și a îndepărta excesul.

Filtru de aer cu două elemente – în acest caz se scoate filtrul de spumă din filtru de hârtie, se verifică ambele elemente și se înlocuiesc cele care prezintă semne de uzură. Pentru o curățare eficientă, atinge filtrul de mai multe ori de o suprafață dura sau sufla aer comprimat, maxim 2 bari, din interior. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este ca pentru această operațiune să nu folosești peria.

Filtru pentru baia de ulei – pentru curățarea lui este necesar să scoți capacul și apoi filtrul de spumă pe care trebuie să-l cureți. Scoate rezervorul, golește-l și curăță-l în interior cu detergent și apă, iar apoi usucă foarte bine. După ce înlocuiești toate elementele, adaugă ulei de motor proaspăt în rezervorul filtrului.

Uleiul de motor

Uleiul de motor este unul dintre elementele care necesită cea mai mare atenție. Este foarte important să verifici nivelul uleiului de motor înainte de fiecare utilizare. Pentru acest lucru, tot ce trebuie să faci este să așezi motocultorul pe un teren perfect drept, astfel încât să stea într-o poziție orizontală. Capacul băii de ulei trebuie să fie situat în partea din față a motorului. Așadar, deșurubează capacul, scoate și șterge manometrul. Verificarea nivelului de ulei se realizează punând capacul la loc fără să-l înșurubezi. Citește indicațiile de pe joja. Valoarea recomandată trebuie să se situeze între zona de minim și cea de maxim.

Schimbarea uleiului de motor

Prima schimbare a uleiului de motor trebuie să aibă loc după primele 10 ore de funcționare sau după un an. Apoi, schimbarea uleiului se va realiza la fiecare 50 de ore sau trei ani.

Depozitarea corectă a motocultorului

După ultima lucrare pe care ai realizat-o cu el, este important să te întorci la manualul de utilizare, la capitolul care conține informații despre depozitarea lui corectă. Iată ce ar trebui să faci:

  • Curăță foarte bine utilajul;
  • Scoate părțile cu dinți, verifică-le și înlocuiește-le dacă este necesar;
  • Verifică partea inferioară a flanșei de închidere a transmisiei. În cazul în care este uzată, trebuie să o schimbi înainte de a afecta transmisia;
  • Folosește vaselină pe bază de litiu pentru transmisie la fiecare 50 de ore de funcționare sau o dată pe an, înainte de depozitare;
  • Golește rezervorul de combustibil;
  • Verifică starea tuturor piulițelor și șuruburilor, întrucât este necesar ca acestea să fie foarte bine strânse;
  • Depozitează motocultorul sau motosapa într-o zona închisă, uscată și ventilată.

Motocultoarele și motosapele sunt utilaje eficiente pentru fiecare gospodărie. Dacă le vei îngriji corect, te vei bucura de ele un timp cât mai îndelungat. Iar dacă nu ai încă un astfel de utilaj, intră pe site unde te așteaptă o mulțime de modele de motosape Honda, motocultoare BCS si multe alte modele.