Muscate: Plantare si Ingrijirea pe timp de iarna
Mușcata este o plantă rustică, decorativă și extrem de îndrăgită de oameni. Aceasta este una dintre cele mai răspândite flori din întreaga lume, adaptându-se la condițiile de pe balcon, terasă sau grădină.
Mușcata face subiectul articolului nostru de astăzi și vom povesti despre plantarea, întreținerea și îngrijirea ei. Decorează-ți casa și grădina cu flori pentru a avea mereu o stare de spirit excelentă.
Cuprins
Mușcata – origini și semnificații
Mușcata provine din sudul Africii și tolerează foarte bine seceta și căldura, însă poate rezista și la îngheț. Acestea au o perioadă foarte lungă de înflorire, iar nuanțele diferă de la violet, roșu, alb și până la portocaliul.
Numele științific Pelargonium derivă din cuvântul grecesc pelargos, care însemnă barză, iar această denumire i-a fost atribuită pentru că semințele arată ca un cioc de barză.
Mușcatele sunt prezente peste tot în lume, în zonele temperate, dar și în cele subtropicale. În prezent există aproximativ 800 de specii, mai ales erbacee. În Africa de Sud și Australia se regăsesc 90% dintre specii, în timp ce altele au fost descoperite în Africa de Est, sudul Australiei, Madagascar, Yemen și Irak.
Semnificațiile florilor au fost dobândite în perioada victoriană când acestea reprezentau un mijloc de comunicare. Spre exemplu, mușcata cu frunze de stejar denotă prietenie sinceră și adevărată, mușcata cu parfum de trandafir înseamnă preferință, cea cu aromă de măr denotă preferința curentă, actuală, iar mușcata cu miros de lămâie reprezintă întâlnire neașteptată.
În Polonia mușcatele sunt simbolul speranței. De asemenea, legat de muscata cu parfum de trandafir există o legendă a profetului Mohamed. Se spune că acesta și-a agățat cămașa pe o nalbă, după ce s-a scăldat într-un râu. Mușcata s-a simțit onorată și fericită, încât s-a transformat într-o floare frumoasă, cu frunze parfumate.
În anii războaielor, mai ales în perioada 1850-1853, se considera că rădăcinile de mușcată Pulverulentum țin gloanțele la distanță și umezesc praful de pușcă al inamicilor.
Mușcata – caracterizare biologică
Mușcata este inclusă în genul Pelargonium care cuprinde 300 de specii și varietăți de plante perene. Acestea au dimensiuni diferite, cuprinse între 30 și 100 cm înălțime, cu frunze și flori de diferite forme și o paletă cromatică diversă. Diversitatea este și aromatică, mușcatele având parfum de mentă, pin, scorțișoară, lămâie, ananas sau portocală.
Pelargonium triste este primul soi de mușcată care a fost cultivat în Europa și a fost adus din Africa de Sud în jurul anului 1600. Din Turcia provin două soiuri denumite ”flori de iarna” care rezistă iarna, afară. O muscata rezistentă la frig este Geranium himalayense, un soi nou din Anglia cu flori strălucitoare și tendința de creștere erectă.
Plantarea mușcatelor în grădină
Pentru început ai nevoie de unelte pentru grădină care să te ajute să parcurgi toate etapele de plantare. Locul în care le vei planta este extrem de important. Astfel, caută un loc însorit din grădina ta, pentru că mușcatele adoră soarele. Ai în vedere că pământul trebuie să fie drenat și fertil, tocmai de aceea este recomandat să plantezi muscatele primăvara. De asemenea, poți folosi și un amestec de pământ cu nisip sau poți cumpăra pământ special pentru flori. Fertilizarea are loc în lunile aprilie – mai și te poți ajuta de îngrășăminte lichide, solide sau organice.
Dacă alegi să plantezi semințe de mușcată, ar trebui să începi undeva în luna ianuarie. Tot ce trebuie să faci este să găsești locul, să pregătești pământul și să pui semințele pe care le vei acoperi superficial cu pământ. Semintele vor germina în aproximativ 10 zile, iar în 3 săptămâni plantele vor fi dezvoltate. De asemenea, ai grijă să menții mereu ud stratul de la suprafață.
Plantarea mușcatelor în ghiveci
Dacă ai nevoie să-ți redecorezi apartamentul, află că florile sunt o soluție ideală, mai ales mușcatele. Acestea rezistă foarte bine în orice fel de condiții, fapt ce le face o plantare și întreținere ușoară. Mușcatele pot fi plantate în jardiniere sau în ghivece dreptunghiulare, care vor reuși să-ți transforme balconul într-un loc minunat, prielnic relaxării. Dacă alegi să plantezi în jardiniere, ai în vedere să alegi mușcate curgătoare pentru un plus de efect.
Pentru plantarea lor ai nevoie de semințe de mușcate, din specia preferată. Alege ghivecele potrivite și pune trei sferturi de pământ special pentru aceste flori, apoi semințele pe care le acoperi un strat subțire de pământ, iar la final udă-le. De asemenea, ai grijă să menții mereu pământul umed, fără exces.
Mușcatele de apartament au nevoie de lumină multă, dar în zilele toride de vară trebuie udate mai des. Acestea de udă dimineața, doar la rădăcină.
Îngrijirea mușcatelor
Așa cum probabil ți-ai dat seama, mușcatele se întrețin foarte ușor. Chiar și așa este esențial să urmezi câteva recomandări și să știi anumite lucruri esențiale despre factorii de mediu.
Temperatura optimă pentru dezvoltarea mușcatei
Muscata este o plantă rezistentă și la temperaturi de 5 grade Celsius. Dacă acestea sunt depozitate în pivnite sau beciuri, temperatura nu trebuie să depășească mai mult de 10-14 grade Celsius.
Lumina potrivită pentru mușcată
Mușcatele sunt mari iubitoare de lumină naturală, însă pe timp de vară când soarele este puternic, acestea nu trebuie așezate în razele directe ale soarelui.
Umiditatea necesară pentru dezvoltarea muscatelor
Pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt ridicate, mușcatele se udă zilnic, însă nu în exces. Apa folosită trebuie să aibă temperatura camerei. De asemenea, apa care se scurge în farfuria de sub ghiveci trebuie să fie mereu uscată.
Solul recomandat pentru dezvoltarea muscatei
Solul potrivit pentru dezvoltarea mușcatei are un Ph cuprins între 6 și 6,2. De asemenea, pământul de grădină este fertil și extrem de potrivit. Mai mult decât atât, mușcatele nu au nevoie de ghivece mari, ci doar de un sol bine drenat. Substratul recomandat pentru creșterea mușcatelor este compus dintr-un amestec de pământ de frunze, pământ de grădină și nisip.
Înmulțirea mușcatelor
Muscatele se înmulțesc prin două metode: semințe și butași. Pentru înmulțirea prin semințe ai nevoie de un sol cu ph cuprins între 6,2 și 6,5 și ghivece curate. La final, trebuie să uzi foarte bine.
Înmulțirea prin butași este cea mai comună. Cu ajutorul ei vei obține plante identice cu cea din care au fost luați butașii. Acest tip de înmulțire se poate realiza în orice perioadă a anului, dar recomandate sunt lunile septembrie și octombrie. Butașii se taie sub nod și trebuie să aibă cel puțin 3-4 noduri. După ce s-au desprins, se rup frunzele de la nodurile de jos. Butasul se pune într-un pahar cu apă și puțin pământ și se așează în loc luminos. Într-o lună ar trebuie să obții rădăcinile. La final, aceștia se transportă în grădină sau în ghivece. Pentru a avea succes, iată care sunt principalele reguli de care trebuie să ții cont:
- Alege lăstari sănătoși, fără flori sau muguri
- Taie butasii cu un cuțit ascuțit și curat, mereu sub mugure
- Așează butașii în locuri luminoase, ci nu direct în soare
- Respectă adâncimea de plantare de 2-3 cm
- Amestecul de pământ trebuie să fie format în părți egale din nisip cu pământ de flori
Întreținerea mușcatelor în anotimpul rece
Muscatele sunt plante rezistente la frig, dar au nevoie de o îngrijire ceva mai speciala pentru a putea supraviețui. Iată cum poți avea grijă de ele iarna:
Atunci când vine anotimpul rece, mușcate se mută în locuri adăpostite care au lumină corespunzătoare. Iarna, mușcatele necesită de o temperatură cuprinsă între 13 și 20 de grade Celsius. Fertilizarea va avea loc o dată pe lună, iar udatul se rărește.
O altă variantă de păstrare constă în depozitarea muscatelor în locuri întunecoase, precum garajul sau o cămară răcoroasă unde trebuie să dispună de un mediu uscat. La aproximativ 2-3 săptămâni acestea se verifică și se udă moderat. Odată cu apariția primăverii, mușcatele se tund și în scurt timp vor lăstarii.
Bolile și daunatorii muscatelor
Chiar dacă este o plantă rezistentă la boli și dăunători, mușcata poate suferi din cauza lor. De regulă aceștia se descoperă la timp și planta se vindecă cu ajutorul unor soluții speciale.
Printre principalii dăunători și principalele boli ale muscatei se numără:
- Putregaiul cenusiu la mușcată – se caracterizează prin apariția unui puf cenușiu pe frunze și se produce ciuperca Botrytis cinerea. De obicei, această boală apare atunci când mușcata este ținută într-un mediu umed, cu temperaturi de sub 15 grade și lumina slabă.
- Cancer bacterian la mușcată – se deosebește prin apariția unor tumori de diferite dimensiuni și este o boală provocată de Agrobacterium tumefaciens. Aceasta este favorizată de udarea cu apă rece.
- Putregaiul bacterian – este definit de apariția unor pete de diferite forme pe frunze, cu nuanțe de la galben la brun și este produsă de bacteria Xanthomonas pelargonii. Din păcate, această boală nu are remediu.
Soiuri și varietăți de mușcată
Iată care sunt cele mai populare soiuri de mușcată:
Mușcata curgătoare – este originară din Africa de Sud și a ajuns în Europa în secolul al XVII-lea. Acestea sunt plante minunate cu un aspect spectaculos, dacă au parte de o îngrijire corectă. Frunzele lor sunt lucioase și suculente, iar florile pot fi simple sau involte și colorate în nuanțe de roșu, roz, mov sau alb.
Mușcata regală – se împarte în trei grupe: Aristo, Candy Flowers și 9 sortimente fără grupă. Acestea se plantează în perioada de timp octombire- decembrie, în ghivece și au o perioadă de creștere a rădăcinilor de 10 zile. Aspectul florilor depinde de cantitatea de lumină primită, astfel că în jur de 15 martie ar trebui să apară primele pete de culoare.
Mușcata parfumată – este plantată atât în grădină cât și în casă. Asemenea celorlalte specii, și aceasta prefera soarele, dar în schimb este foarte sensibilă la frig. Aspectul florilor este delicat, acestea având culoarea roz, liliachiu și fiind micuțe cu frunze crestate, dantelate și acoperite de fini perisori albi.
Pe Magaziualucotica.ro găsești toate echipamentele și uneltele de care ai nevoie pentru a avea propriile tale mușcate. De asemenea, sfaturile de aici sunt foarte importante, iar dacă le vei urma, vei obține cele mai frumoase flori.
Spor la treabă!