LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Odată cu sosirea lunii mai vine și momentul așteptat de toți pasionații de agricultură și de produse naturale: cultivarea legumelor. Pentru a te putea bucura de legume sănătoase și proaspete, primul lucru de care trebuie să ții cont este ordinea legumelor în grădină. Despre acest lucru ne vom ocupa noi astăzi și îți vom dezvălui toate lucrurile importante pe care trebuie să le cunoști pentru a te bucura de o grădină sănătoasă, cu legume bune. Apoi, achiziționează utilaje grădină și unelte grădină fără de care nu ai putea să faci toată treaba.

Specialiștii în horticultură spun că, deși pare greu de crezut, între anumite specii de legume pot apărea reacții fitotoxice care pot compromite întreaga recoltă. Cel mai cunoscut exemplu de fitotoxicitate (așa se numește intoleranța între plante) este cel al nucului, ale cărui frunze și rădăcini conțin o cantitate mare de iod, ce otrăvește 99% din plante ; este bine de știut că incompatibilități există chiar și între legume. Să începem!

Alegerea locului potrivit pentru plantarea legumelor

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Suprafața pe care se plantează legumele are nevoie de soare, iar din acest motiv este recomandat să alegi un loc în care soarele bate direct între 6-8 ore pe zi. Legumele care produc fructe, precum castraveții și dovlecii, sunt și mari iubitoare de căldură, pe când cele care produc frunze, cum sunt zarzavaturile, dar și legumele rădăcinoase, precum morcovii și țelina, tolerează mult mai bine umbra și prezența parțială a soarelui. Un loc inundat de soare dimineața și umbrit după-amiaza poate fi ideal pentru creșterea legumelor direct în grădina ta.

Totodată, este recomandat să urmărești câtă lumină au parte zonele cu legume din grădina ta, astfel încât să poți face cele mai bune alegeri atunci când completezi recolta cu noi crudități. Dacă vrei să plantezi pe un sol nativ, testează-l mai întâi de nutrienți, pH și materie organică, astfel încât să te asiguri că este unul calitativ și potrivit pentru planurile tale. De asemenea, la fel de important este să plantezi legumele în răsadnițe și să alegi un loc apropiat de o sursă de apă. În funcție de zonă și de resursele de care dispui, este bine ca grădina de legume să fie împrejmuită de gard pentru a ține animalele la distanță, dar și pentru a crea un climat favorabil pentru creșterea și dezvoltarea legumelor. Copacii înalți din împrejurimi pot păstra umbra în zilele caniculare și pot proteja suprafața în caz de vânturi puternice.

Cum ar trebui plantate legumele în grădină?

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Legumele sunt unele dintre cele mai consumate alimente și deseori sunt folosite în alimentația zilnică. În România, cei mai mulți oameni preferă să le cultive în grădinile lor, însă este important să știe și ordinea acestora atunci când le plantează. Ei bine, pentru a te bucura de o recoltă sănătoasă și bogată este esențial să ții cont de mai multe etape. Specialiștii în agricultură susțin că ordinea în care sunt plantate legumele are un rol deosebit de important în obținerea unor recolte cât mai bune. Unele legume cresc mai bine alături de altele, în timp ce anumite soiuri au nevoie de spațiu suplimentar pentru a se dezvolta corect. Pentru început, este recomandat să plantezi legumele de ciclu lung, cum sunt vinetele, dovlecii, ardeii, fasolea, porumbul și pepenii. Acestea au nevoie de mai mult spațiu pentru a se dezvolta în mod corespunzător, astfel încât să nu interfereze cu alte legume din grădină. De asemenea, este important să ții cont și de soiul de legume potrivit zonei în care te afli. Spre exemplu, dacă beneficiezi de un climat cald, trebuie să cultivi mai multe vinete, ardei, roșii sau castraveți.

Așezarea legumelor

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Primele legume care se plantează sunt cele cu ciclu lung, urmate de legumele cu ciclu scurt, precum sunt ceapa, morcovii, fasolea verde, usturoiul sau conopida. Cele din urmă sunt plante predispuse la boli și dăunători, iar plantarea lor în apropierea unor culturi mai rezistente le poate proteja. După plantele cu ciclu scurt, urmează plantarea legumelor cu rădăcină, cum sunt cartofii, țelina, ridichea și păstârnacul, care se cultivă mereu în apropierea altor culturi, astfel încât să nu poată crește prea mult. Legumele cu frunze, precum spanacul, pătrunjelul, castraveții, salata și țelina se pot planta în apropierea cepei, a morcovilor sau a conopidei, pentru a le oferi o protecție sporită împotriva dăunătorilor. Așezarea corectă a legumelor te va ajuta să te bucuri de o recoltă bogată. Beneficiile de care poți avea parte dacă vei ține cont de toate aceste sugestii și recomandări vor face o diferență între o grădină sănătoasă și una săracă.

Sugestii de asociere pentru cultivarea legumelor

  • Rosiile cresc și se dezvoltă foarte bine lângă sparanghel, fasole, busuioc, țelina, morcovi, mărar, salată verde și ceapă. De evitat sunt castraveții, conopida, varza, porumbul și broccoli.
  • Castraveții pot fi plantați lângă fasole, varză, conopida, porumb, salata verde, mărar, ridichi și floarea soarelui. De evitat sunt zonele cu ierburi aromatice, pepeni și cartofi.
  • Varza crește bine pe lângă fasole, țelina, castraveți, mărar, salata, ceapa, cartofii, spanac și cimbru, însă nu este compatibilă cu roșiile, conopida și broccoli.
  • Fasolea se dezvoltă foarte bine lângă sfecla, broccoli, varza, țelina, porumb, conopida, castraveți, dovlecei, vinete, roșii, cartofi, ridichi și mazăre, însă nu trebuie plantată lângă ceapa, usturoi sau ardei.
  • Morcovii pot fi plantați foarte bine lângă usturoi, salata, praz, ceapa, roșii și pătrunjel.
  • Conopida se dezvoltă foarte bine lângă fasole, spanac, rozmarin și oregano și are nevoie de azotul adus în sol de către fasole.

Calendar horticol

Ordinea legumelor în grădina: Cum le plantezi corect

Legumele care se plantează întotdeauna toată luna mai:

  • 1-20 mai – castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete; 20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

Legume care se plantează în luna iunie:

  • 1-10 iunie – varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;
  • 10-20 iunie – castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;
  • 20-30 iunie – varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

Ce trebuie să eviți să plantezi lângă legume

În grădina de legume există plante care au beneficii unele pentru altele și care luptă împreună împotriva dăunătorilor. De asemenea, există și plante care vor lua nutrienții de la plantele vecine și vor atrage insecte care le pot face rău. Astfel, dacă nu vrei să dai greș, iată ce nu trebuie să plantezi niciodată lângă legume:

  • Trandafirii – pe cât sunt de frumoși, pe atât sunt de periculoși lângă plantele leguminoase. Trandafirii pot atrage anumite insecte care vor ataca legumele din grădină.
  • Iasomia – mirosul ei puternic poate atrage insecte dăunătoare culturii de legume. Plantarea roșiilor lângă porumb și lângă cartofi trebuie evitată.
  • Plantarea mazării lângă ceapă și usturoi.
  • Plantarea cepei lângă fasole și mazăre.

Îngrijirea plantelor și cultivarea lor sunt lucruri relativ simple dacă ții cont de câteva sfaturi și recomandări utile. Citește în continuare pe blogul nostru și află care sunt 5 legume de plantat toamna, pregătindu-te astfel de viitorul sezon.

Spor la treabă!