LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Pălămida este una dintre buruienile care afectează serios productivitatea culturilor. Buruienile concurează cu plantele pentru resursele solului și pot compromite culturile, iar pălămida este una dintre cele mai greu de înlăturat. Citește acest articol și află totul este combaterea buruienilor din gradina.

Ce este pălămida?

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Pălămida, denumită științific ”Cirsium arvense”, este o plantă erbacee care face parte din familia Asteraceae. Aceasta este o buruiană dicotiledonată perenă, cu rădăcină pivotantă adâncă și drajoni profunzi. Pălămida este una dintre cele mai comune buruieni care afectează culturile de câmp, dar și printre cele mai greu de eliminat.

Asemenea altor buruieni, pălămida este foarte dăunătoare deoarece concurează cu plantele de cultură pentru hrană, lumina și apă. Astfel, absoarbe din sol substanțe nutritive, precum fosfor, potasiu și azot, care sunt necesare pentru dezvoltarea plantelor din cultură. Altfel spus, buruienile preiau într-o cantitate mai mare și într-un ritm mai alert nutrienții din sol, iar plantele de cultură sunt private de substanțele necesare dezvoltării.

Pălămida are o creștere accelerată și rădăcini adânci, adaptându-se foarte bine la condițiile de climă și sol. Aceasta poate să sufoce plantele din cultură și să împiedice lumina să ajungă la ele, afectându-le iremediabil capacitatea de creștere.

Despre pălămidă

Pălămida formează colonii datorită sistemului radicular pivotant, care se ramifică pe orizontală și formează tulpini în fiecare primăvară. Tulpinile plantei ajung și până la 1,5 metru înălțime și 6-7 cm lățime. Acestea sunt lipsite de petiol și sunt mai mici în partea superioară a tulpinii florale.

Planta înflorește vara, inflorescența are 10-20 cm diametru, iar florile au o culoare intensă violacee, cu organele masculine și feminine aflate pe indivizi diferiți. Semințele pălămidei au 4-5 mm lungime, cu un smoc de perișori așezați de o parte și de alta, ca firele unei pene, fapt care ajută la diseminarea lor prin intermediul vântului.

Fiecare plantă de pălămidă produce în medie 1000 și 5000 de semințe, însă apte de germinare sunt foarte puține. Semințele au un aspect verde oliv, fine, cu coroană de păr mătăsoasă moale și penată și își păstrează în sol facultatea germinativă până la 20 de ani.

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Cauzele apariției pălămidei

Principalele cauze care favorizează apariția pălămidei sunt:

  • Cultivarea cu preponderență a cerealelor cu pai scurt și a culturilor necompetitive cu profit ridicat;
  • Îngrijirea necorespunzătoare a câmpurilor după recoltare;
  • Alunecarea și formarea tălpii plugului, fapt care se produce în urma unor proceduri de cultivare incorecte.

Prevenirea răspândirii pălămidei

Indiferent de condițiile climatice care afectează dezvoltarea pălămidei, există o serie de măsuri de bază care ajută la prevenirea răspândirii ei:

  • Limitează proporția cerealelor care fac parte din rotația culturilor;
  • Ară și reseamănă pășunile nereușite cu amestec de graminee și trifoi, graminee și lucerne;
  • Trecerea de la culturi de toamnă la culturi de primăvară. Aratul de primăvară distruge mai bine pălămida, astfel permite culturilor ulterioare de vară să concureze mai eficient cu creșterea pălămidei.

Înmulțirea și răspândirea pălămidei

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Pălămida se înmulțește și se răspândește prin două moduri:

Prin semințe

  • Reproducerea prin semințe are loc îndeosebi pe terenurile aflate în pârloagă;
  • Răspândirea se realizează și prin bălegar, paie, compost nematurat;
  • Semințele de pălămidă germinează primăvara târziu, din mai până în iunie, cu temperatura optimă de germinare între 20 și 30°C.

Prin bucăți de rădăcină

  • Pălămida este de cele mai multe ori introdusă sub formă de bucăți de rădăcină prin intermediul utilajelor agricole;
  • Rădăcinile secundare orizontale se află la adâncimea de 20–30 cm.

Combaterea pălămidei

Pălămida: Ce este și cum o eliminăm din culturi?

Pentru a putea controla și combate pălămida este necesară o abordarea formată din trei etape.

Prevenirea invaziei și creșterii plantei

Prima infestare poate fi prevenită prin lucrări care favorizează creșterea sănătoasă a celorlalte culturi. Astfel spus, trebuie să asiguri la maxim rotația sănătoasă a culturilor, solurile să fie permeabile, semănatul des al plantelor și cositul frecvent al culturilor furajere.

La etapele timpurii de dezvoltare, aratul și prășitul sunt foarte eficiente împotriva plantulelor. Plantulele care apar primar, din mai până în iunie, sunt foarte sensibile până la vârsta de 6 săptămâni la intervențiile mecanice. Astfel, asigură-te că ai mereu la îndemână motocultoare și motosape performante.

Competitivitatea culturilor agricole față de pălămidă:

  • Competitivitate scăzută – sfecla de zahăr, sfecla furajeră, sfecla roșie, soia, mazăre, cereale cu pai scurt si legume;
  • Competitivitate ridicată – lucernă, bob, secară, triticale, ovăz, porumb, floarea soarelui, in, hrișcă, cânepă, mei și rapiță.

Eliminarea plantelor individuale și împiedicarea creșterii altora noi

Pentru a doua etapă, următoarele măsuri s-au dovedit a fi eficiente:

  • Vârfurile înflorite sunt înlăturate la începutul înfloririi. De regulă, acest lucru trebuie făcut la aproximativ 10 zile după deschiderea bobocilor de flori;
  • Smulgerea sau cositul lăstarilor de pălămidă ușor lignificați înainte de înflorire – principalul avantaj pe care îl oferă smulgerea constă în distrugerea parțială a rădăcinii;
  • Lăstarii noi trebuie eliminați continuu după ce cresc peste 5 cm, pentru a preveni reînnoirea stocului de substanțe nutritive.

Prioritizarea controlului mecanic intens

Cultivarea intensivă și repetată în combinație cu creșterea unor culturi perene ce cresc dens este singura strategie de intervenție care s-a dovedit a fi eficientă. Pentru un efect scontat ține cont că aici ai nevoie de semănători.

După semănarea unei culturi care crește repede și este foarte competitivă pentru substanțe nutritive, pălămida nu mai are din ce să se hrănească.

Distrugerea progresivă a pălămidei la adâncimi adânci – afânarea superficială a miriștii pe timp de vară.

După recoltarea cerealelor, ară superficial miriștea. Atunci când pălămida va crește din nou și ajunge la înălțimea de 8-10 cm, repetă operațiunea de două sau trei ori.

Deși în agricultură are efecte distructive, pălămida este utilizată în medicina alternativă având o mulțime de beneficii și proprietăți pentru sănătate. Dacă ai nevoie de ea din punct de vedere medical, este foarte simplu să o găsești întrucât împânzește câmpurile vara și o vezi peste tot.