Pirul: Ce este și cum afectează culturile
Pirul este una dintre cele mai greu de înlăturat buruieni pentru că se înmulțește foarte repede. Aceasta afectează atât culturile, precum cultura de grâu sau cultura de porumb, scăzându-le dramatic randamentul, cât și restul vegetatei, întrucât apare oriunde. Ca orice altă buruiană, pirul se înmulțește foarte repede și vei întâmpina o mulțime de dificultăți în a scapă de ea.
Așa cum te-am obișnuit, pe blogul nostru găsești o mulțime de informații despre agricultură. Află ce este pirul și cum poți scapă de el citind în continuare acest articol.
Cuprins
Pirul – caracteristici generale
Pirul este o plantă erbacee perenă, al cărei rizom stolonifer atinge câțiva metri în lungime. Tulpinile aeriene sunt drepte, cilindrice și prezintă noduri. Frunzele lui sunt lineare și aspre și au formă de lance, cu teaca despicată la bază. Florile au culoarea verde și sunt dispuse în inflorescențe sub formă de spic. Fructele sunt cariopse și au dimensiuni relativ reduse. Pirul înflorește în lunile de vara, iunie, iulie și august.
Denumit științific Elymus repens, pirul germinează până la o adâncime de 5 cm, în aproape toate tipurile de sol, deși le preferă pe cele compacte și bogate în nutrienți din regiunile secetoase, unde și germinează pe durata unui an întreg. Cu toate astea, pirul s-a adaptat cu bine și în zonele cu climă temperată, unde își începe epoca de germinare la debutul primăverii și durează până la începutul verii.
Semințele lui rezistente au o perioadă de viață foarte lungă, care poate ajunge și până la câțiva zeci de ani. Pirul este o specie perenă monocotiledonată, care adoră căldura. Totodată, pirul este o buruiană specifică culturilor de câmp, pajiștilor naturale și luncilor care sunt predispuse la inundații.
Tipuri de pir
Pentru a recunoaște pirul trebuie să-i știi cele două varietăți: pirul târâtor și pirul gros. Ambele specii sunt buruieni care fac rău culturilor și sunt extrem de rezistente. Iată care sunt pricipalele tipuri de pir și cum le poți distinge:
Pirul târâtor
Pirul târâtor are frunzele cu o lățime de 5 mm la maturitate. Acestea au o teacă netedă și sunt ușor rulate, cu nervuri vizibile. Teaca are urechiușe gulerate, iar apendicele care o leagă de limb este scurt, țepos și cu neregularități mici. Acesta are o înălțime care variază între 20 și 100 cm.
Pirul târâtor înflorește de cele mai multe ori vara, însă uneori poate înflori și la începutul toamnei. Florea este formată din spice de dimensiuni mici, așezate pe două rânduri de-a lungul axului central.
Pirul gros
Pirul gros are rădăcini adventive, cu lăstari care pornesc de la nivelul nodurilor spre laterale, permițând astfel o înmulțire rapidă ce duce la apariția unor pagube mari generate de aceste buruieni. Rădăcinile adventive reprezintă și motivul pentru care combaterea buruienii din culturile de câmp este dificilă. Limbul frunzei este scurt, iar teaca acoperită de peri.
Paiul este subțire și crește până la 30 cm în înălțime atunci când planta înflorește. Inflorescențele sub formă de spic apar vara și la începutul toamnei în zonele temperate și sunt dispuse de o parte și de altă a paiului. Dintr-o tulpină nu pot crește mai mult de 7 flori care au o nuanță de violet. În zonele calde, pirul gros are o perioadă de înflorire care se întinde pe tot parcursul anului.
Culturile afectate de pir
Pirul este una dintre plantele monocotiledonate care provine din zonele subtropicale. Întrucât s-a adaptat la condiții climatice temperate, aceasta poate crește pe orice tip de sol bogat în substanțe nutritive. Este o plantă târâtoare, cu rădăcini asemănătoare mustăților și este supranumită ”buruiană culturilor de câmp”. Dintre toate buruienile, pirul este cea mai păguboasă.
Buruiana afectează în deosebi culturile de cereale păioasă, cum sunt grâul, dar este destul de întâlnit și pe terenurile cultivate cu porumb. Acesta poate apărea și în grădini, indiferent că ne referim la grădinile cu culturi leguminoase, cartofi, fructe sau vița de vie.
Mai mult decât atât, de prezența pirului nu este evitat nici gazonul, iar pășunile naturale abundă și ele de această buruiană graminee perenă.
Contaminarea cu pir
Pirul este o buruiană prezentă pe tot parcursul anului în zonele cu climă subtropicală. În regiunile temperate, acesta înflorește de regulă vara și durează până la începutul toamnei. Semințele rezistă chiar și zeci de ani în pământ și se dezvoltă în fiecare an. Din acest motiv pirul este specific culturilor slab întreținute. De asemenea, fiind o plantă perenă, pirul depozitează zaharuri în rădăcini și tulpini pentru a rezista cât mai mult timp în sezonul rece. Din cauza tulpinilor târâtoare, pirul se dezvoltă foarte repede pe orizontală.
Una dintre pagubele majore ale acestei buruieni este absorbția rapidă a apei și a substanțelor nutritive din sol și privarea culturilor de acestea. Întrucât se înmulțește extrem de repede, pirul prezintă și riscul sufocării culturilor de câmp sau de grădina, dar și pe cel al umbrii lor, lucru care duce la încetinirea ritmului de creștere al acestora. Mai mult decât atât, pirul atrage insectele dăunătoare, dar și un mediu propice pentru transmiterea bolilor.
Combaterea pirului
Combaterea pirului se poate realiza și pe cale naturală, fără chimicale, în anumite condiții. În zonele necultivate, stârpirea pirului poate fi realizată prin săpături, în cazul în care rădăcinile sale sunt superficiale. Rizomii pot rămâne însă în urmă și se pot dezvolta, așa că procesul va trebui repetat de câteva ori.
În zonele cultivate, pirul gros și pirul târâtor pot fi înlăturate prin smulgere, dacă infestarea este pe o porțiune mică de teren. Recomandat este să faci această operațiune primăvara, când foitajul bulbilor plantelor moare. Este de evitat metoda manuala de combatere a pirului în jurul copacilor, arbuștilor sau al tufelor de trandafiri, pentru că rădăcinile acestora pot avea de suferit.
Pentru că este o plantă care poate afecta orice cultură, deci reprezintă un mare interes combaterea ei, există și câteva erbicide calitative care contribuie la succesul acestui proces. Însă, pentru a le aplica ai nevoie de erbicidatoare și mașini de erbicidat și de pulverizatoare și pompe pentru stropit.
Prevenirea apariției pirului
Prevenirea apariției pirului gros și pirului târâtor începe odată cu semănatul. Lucrările de toamna sunt mult mai eficiente decât cele de primăvara, întrucât capacitatea de regenerare a pirului este mai mare atunci când solul este mai bogat în carbohidrați și resurse, iar fluctuațiile acestora ne permit să stârpim mai eficient buruienile după finele verii.
Plugul trebuie să fie folosit odată cu apariția primelor buruieni, pentru a împiedica astfel răspândirea lor rapidă. De asemenea, pentru o bună creștere și dezvoltare a culturilor, solul trebuie să fie eliberat de buruieni și foarte bine afânat.
Pirul – folosit în medicină
Pirul este o plantă medicinală folosită în prepararea tratamentelor naturiste. Ea se prepară în diferite feluri:
- Pirul macerat;
- Infuzia sau ceaiul de pir;
- Decoctul de pir;
- Tinctura de pir;
- Vinul de pir.
Folosirea pirului în scop medicinal vizează mai multe afecțiuni renală, cardiovasculare, ale aparatului reproducător și ale sistemului digestive. Iată care sunt principalele beneficia pe care le are:
- Pirul tratează bolile rinichilor (infecții, cistite) și previne apariția pietrelor la rinichi;
- Pirul este folosit în tratarea bolilor hepatice, deoarece are efecte depurative;
- Are efect diuretic și reglează hipertensiunea arterială;
- Printre bolile aparatului genital pe care le tratează pirul se numără anexitele;
- Bolile aparatului digestiv, precum gastritele sunt și ele tratate complementar cu pir, care acționează că un pansament gastric;
- Pirul se utilizează și cutanat, având proprietăți antibiotice și antiseptice.
Pirul este una dintre plantele perene cel mai greu de combătut. Deși preferă regiunile calde, a reușit să se adapteze foarte bine și la regiunile temperate. Afectează marea majoritate a culturilor, indiferent de tipul și locul lor. Odată ce apare, pirul produse pagube serioase culturilor.
Chiar dacă este o plantă greu de combătut, pirul poate fi eliminat dacă vei ține cont de informațiile pe care ți le-am prezentat mai sus și dacă vei alege erbicidele potrivite. Urmează întocmai instrucțiunile erbicidului ales pentru a te asigura că ai parte de rezultatul dorit.
Spor la treaba!