Plantarea Gazonului: Insamantare si semanare – Ghid complet
Gazonul este dorința comună a tuturor oamenilor care au la dispoziție o curte, indiferent de dimensiunile ei. Cu toții își doresc o grădina verde și îngrijită care să servească drept loc de relaxare. Plantarea gazonului nu este deloc o activitate dificilă, iar dacă respecți câteva reguli de semănare și îngrijire, acesta va rezista un timp îndelungat.
Pentru că primăvara se apropie cu pași repezi și încă mai ai timp să te aprovizionezi cu semanatori de gazon și alte utilaje necesare, astăzi vom vorbi despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre gazon.
Cuprins
Gazonul – informații generale
Gazonul este un soi de iarbă ( graminee) care se folosește pentru realizarea unui covor de iarbă compact. Înainte de a alege gazonul potrivit grădinii tale, este esențial să cunoști tipurile acestuia.
Tipuri de gazon
Pentru a alege în mod corect, îți vom spune care sunt principalele tipuri de gazon, clasificate în funcție de modul în care este cultivat, de destinație, rezistență la trafic și condițiile climatice.
În ceea ce privește modul în care gazonul este cultivat există 3 tipuri:
- Gazon din semințe – care se plantează prin însămânțare
- Rulouri de gazon
- Răsaduri de gazon – sunt doar pentru speciile rare și se găsesc în benzi cu un număr redus de fire.
Din punct de vedere al rezistenței la trafic și al modului de întreținere, dinstingem patru tipuri de gazon:
- Gazonul normal – este cel mai potrivit tip pentru curte și grădina în condițiile în care există trafic mediu spre intens.
- Gazonul ornamental – este destinat grădinilor publice. Acesta este rezistent încărcăturilor mari și umidității scăzute, fără să fie nevoie să fie tuns prea des.
- Gazonul sport – este tipul de gazon care suportă efort intens de scurtă durată și are nevoie de o perioadă de refacere și întreținere îndelungată.
- Gazon decorativ – este cel mai pretențios la întreținere. Acesta nu este deloc rezistent la trafic și are nevoie de umiditate mare.
Din punct de vedere al rezistenței gazonului în condiții climatice variate avem:
- Gazon de soare – este recomandat gazonul rustic mediteranean.
- Gazon de umbră – destinat zonelor mai umbroase, unde umezeală este mai ridicată.
Cum alegi tipul de gazon potrivit?
Atunci când alegi tipul de gazon potrivit trebuie să ții cont de patru aspecte esențiale:\
- Condiții climatice – aspecte ce țin de soare, umbră și umiditate.
- Rezistență la trafic.
- Caracteristicile solului.
- Mineralele din componența pământului.
De asemenea, ține cont și de caracteristicile fiecărui tip de gazon.
Gazonul de umbră este realizat din soiuri cu o rădăcina adâncă, fapt ce îl ajută să-și mențină culoarea verde și la umbră. Acest tip de gazon poate fi plantat sub pomi sau în împrejurimile clădirilor, având nevoie de maxim 2 ore de soare pe zi.
Întreținerea gazonului de soare este mult mai simplă. Acesta este potrivit pentru zonele secetoase, iar ca să se dezvolte armonios are nevoie de cât mai multă lumină.
Pentru gazonul cu trafic intens, firul ierbii este mai lat, iar textura lui este mai fibroasă. Covorul verde este mai dens și mai compact, lucru ce îl ajută să reziste mai bine la greutate și la uzură. Gazonul pentru trafic intens poate fi plantat în grădinile publice și private foarte circulate, suportând chiar și greutatea roților de mașini.
Gazonul pentru terenul sportiv este supus unei presiuni mari și are nevoie de perioade lungi de recuperare după șocuri.
Semănarea gazonului – factori esențiali de care trebuie să ții cont
O grădină cu gazon reușită nu ține doar de modul în care însămânțezi terenul și de felul în care îl îngrijești, ci și de alți factori, la fel de importanți, precum condițiile climatice, tipul de sol și perioada de plantare.
Tipul de sol
În funcție de tipul de sol, gazonul poate rezista mai mult sau mai puțin timp și poate avea nevoie de anumite tratamente specifice.
Pământul negru sau cernoziomul – este cel mai recomandat tip de sol pentru gazon deoarece este bogat în nutrienți și nu necesită îngrășăminte. De asemenea, el este ușor de săpat și de afânat, dar este și permeabil, fapt ce înseamnă că apa pătrunde uniform în el.
Sol argilos – este un tip de sol care s eincalzeste mai greu, cee ace înseamnă că nu este recomandat să plantezi pe el gazon în lunile martie sau octombrie, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. Solul argilos nu absoarbe apa uniform, așa că trebuie să ai în vedere atunci când uzi pământul că se pot formă mici bălți care vor afecta semințele.
Sol nisipos – acest tip de sol nu reține apa, iar în perioadele secetoase, gazonul va avea nevoie de multă apă. Pe solul nisipos poți semăna gazon în lunile cu temperaturi scăzute, precum martie, septembrie și octombrie.
Sezonul și condițiile climatice
În România, gazonul poate fi plantat fără probleme oricând cu excepția perioadelor de caniculă sau ger. Temperaturile extreme îngreunează dezvoltarea optimă a semințelor și a firelor de iarbă, iar din acest motiv nu se planteaza gazon iarna sau în mijlocul verii.
Cele mai recomandate temperatura pentru semănarea gazonului sunt cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius.
În funcție de sezon, gazonul poate fi plantat:
Semanarea gazonului primăvara – insamantarea gazonului primăvara trebuie făcută în lunile aprilie – mai. Acest interval favorizează o creștere rapidă a gazonului, pentru că pământul este cald și ajută la germinarea rapidă a semințelor. Singurul impediment este că primăvara apar buruienile, iar asta înseamnă că va trebui să le îndepărtezi periodic.
Semanarea gazonului toamna – aceasta este cea mai bună perioadă pentru a planta gazonul, deoarece temperaturile sunt plăcute, solul este umed, iar buruienile nu invadează gazonul la fel de mult. De asemenea, ține cont că dezvoltarea ierbii este mai lentă toamna, așa că va trebui să aștepți mai mult timp până vor germina semințele.
Semănarea semințelor de gazon
După cum știi deja, pentru amenajarea gazonului ai la îndemână două posibilități: însămânțarea directă sau montarea unor rulouri de gazon.
Un alt aspect important constă în pregătirea terenului care trebuie realizată cu o săptămâna înainte de semănarea gazonului. În acest timp pământul se va lasă de la sine fapt ce va favoriza nivelarea.
Pentru semănarea semințelor de gazon, iată care sunt pașii pe care trebuie să-I urmezi:
- Stabilește zona de plantare – primul pas pe care trebuie să-l faci este să alegi locul din grădina în care vrei să semeni gazonul. În funcție de dimensiunile lui vei știi care este cantitatea de semințe de care ai nevoie. Spre exemplu, pentru 100 de mp ai nevoie de două kilograme de semințe de gazon.
- Curăță solul – după ce ai stabilit locul, elimină vegetația existentă, folosit un erbicid. Pe lângă faptul că te ajută în tratarea solului, acesta va preveni și apariția ulterioară a buruienilor.
- Fertilizează solul – după ce a fost curățat, aplică un strat de îngrășământ natural sau pământ negru care va ajută la creșterea uniformă a gazonului. Îngrășămintele pe care le poți folosi pot fi pe baza de fosfor și potasiu. După aplicarea lui, încorporează-l ajutorul unor unelte precum sapna și greblă pentru a-l distribui în mod egal.
- Nivelează terenul – sapă solul cu o cazma sau cu un motocultor cu freza rotativa, la o adâncime de aproximativ 20 de cm. Pentru a sparge bulgării de pământ și pentru a nivela, foloseste-te de o greblă. Repetă operațiune de mai multe ori, astfel încât pământul să fie afânat pe o adâncime de 2-3 cm.
- Seamănă semințele – cea mai ușoară metodă de însămânțare este folosirea unor semănători de gazon. Dacă nu ai la îndemână, poți efectua semănarea și manual, amestecând semințele cu nisip. Cantitatea necesară de semințe pe care o poți folosi pe metru pătrat este de 50 de grame, adică aproximativ 3-5 kg la 100 mp. Pentru a avea succes, insamantarea trebuie făcută într-o zi fără vânt, când pământul este cald, nu înainte sau după ploaie.
- Încorporează semințele în sol – acest lucru se face folosind o greblă și acoperind semințele cu un strat de pământ 1-2 cm.
- Tăvălugirea solului – se realizează pentru ca semințele să intre în contact cu solul și să nu rămână goluri de aer după semănare.
- Irigarea solului – după ce a fost insamantata, toată zona trebuie udată cu apă din abundență, însă ține cont ca jetul de apă să nu fie foarte puternic pentru a nu deplasa semintele. Dacă vrei să montezi un sistem de irigare îngropat în pământ, ține cont ca acesta trebuie instalat înainte de etapă nivelarii terenului.
Montarea rulourilor de gazon
A doua variantă este montarea unor rulouri special de gazon. Principalul lor avantaj constă în faptul că pot fi montate pe tot parcursul anului, fără să mai fie nevoie să aștepți ca semințele să încolțească.
Iată de ce trebuie să ții cont pentru montarea rulourilor:
Decopertarea solului – primul pas pe care trebuie să-l faci este să îndepărtezi toată vegetația de pe suprafața solului.
Pregătirea solului – solul trebuie săpat, mărunțit și nivelat cu ajutorul unei greble, peste care vei turna un strat de nisip.
Montarea rulourilor – după afânarea și turnarea stratului de nisip, poți monta rulourile de gazon.
Pentru întreținerea gazonului ține cont că trebuie să ai la îndemână masini de tuns iarba sau roboti de tuns iarba. Cele mai bune mașini de tuns iarba și scarificatoare pentru gazon le gasesti la magazia lu Costică.