LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Plantarea pomilor fructiferi toamna: Ghid complet

Plantarea pomilor fructiferi toamna: Ghid complet

Plantarea unui pom fructifer reprezintă o operațiune meticuloasă, iar puieții au nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se prinde, a crește și a produce fructe delicioase. Pe lângă timp și atenție, oamenii care vor să planteze pomi fructiferi au nevoie și de unelte speciale care să le ușureze munca și care să contribuie la calitatea întregului proces, precum sunt pompele de stropit sau atomizoarele.

Cu toate acestea, chiar și cei fără experiență în pomicultură pot crește pomi frumoși, dacă se informează asupra întregului proces și dacă vor ține cont de toate sfaturile și recomandările care vin din partea experților.

Principalul avantaj al acestei munci constă în faptul că te vei bucura ani la rând de fructe proaspete și diverse, precum mere, pere, piersici si caise.

Citește articolul nostru și află cum pregătești terenul pentru plantarea pomilor fructiferi și ce pași trebuie să urmezi pentru a duce treaba la bun sfârșit. De asemenea, experții noștri îți vor oferi și câteva sfaturi utile de care e bine să ții cont.

Plantarea pomilor fructiferi toamna – principalele avantaje

Plantarea pomilor fructiferi toamna: Ghid complet

În general, pomii fructiferi se plantează toamna, înainte de a veni primul îngheț. Practic spus, pomii fructiferi pot fi plantați odată cu începutul lunii octombrie și până la jumătatea lunii noiembrie. Un alt indiciu care îți arată perioada optimă de plantare constă în frunzele pomilor, astfel că dacă au început să se îngălbenească și să cadă, înseamnă că intră în perioada de repaus vegetativ și poți începe plantarea pomilor fructiferi.

Un alt lucru esențial de care trebuie să ții cont este că pomii trebuie plantați după ce ai finalizat lucrările din grădină, lucrări ce țin de curățarea solului de frunze uscate și resturi vegetale sau aplicarea tratamentelor împotriva atacului rozătoarelor.

Toamna este anotimpul în care temperaturile din termometre sunt blânde, iar vremea este destul de ploioasă. Acest lucru reprezintă un beneficiu pentru rădăcini, deoarece favorizează prinderea cu ușurință a acestora în sol și contribuie la rezistența lor. Mai mult decât atât, umiditatea care se acumulează în sol, în zona rădăcinii, se menține și în perioada verii, când nevoia de umiditate a pomilor crește.

Practic, toamna rădăcinile pomilor se prind mai bine în sol, iar sistemul radicular se dezvoltă mai puternic și mai în profunzime. Toate aceste lucruri contribuie la dezvoltarea armonioasă a pomilor fructiferi, care vor avea un trunchi puternic și o coroană bogată, cu frunze din abundență.

Un alt avantaj al plantării pomilor fructiferi toamna constă în cantitatea mare de substanțe pe care aceștia o vor strânge pe toată durata de vegetație din primăvară. Mai mult decât atât, e important să ții cont și de faptul că pomii fructiferi plantați toamna intră în vegetație primăvara cu 10 zile mai devreme decât cei plantați primăvara.

Pomii fructiferi care sunt plantați toamna sunt mult mai rezistenți la temperaturile scăzute din timpul iernii. În general, pomii fructiferi rezistă la temperaturi de îngheț cuprinse între -26 și -36 de grade Celsius, iar printre cele mai rezistente soiuri se află mărul, părul, cireșul și vișinul.

Mai mult decât atât, odată plantați toamna, rănile de pe rădăcini au timp să se vindece până la următoarea perioadă de vegetație din primăvară.

Pregătirea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi toamna: Ghid complet

Înainte de orice altă activitate, este foarte important să pregătești terenul pe care urmează să plantezi pomii fructiferi, dar și să alegi tipul de sol potrivit pentru dezvoltarea optimă a acestora. Este de evitat ca pomii fructiferi să fie plantați pe soluri pietroase, calcaroase, mlăștinoase sau sărăturoase.

Recomandat este ca plantarea pomilor fructiferi să se realizeze pe terenuri permeabile și fertile, cu mențiunea că trebuie să fii atent la cerințele speciei și a portaltoiului. În ceea ce privește PH-ul solului, se recomandă solul cu PH neutru, cu reacție slab acidă sau alcalină. De asemenea, terenul nu trebuie să se afle într-o zonă cu curenți de aer puternici sau cu o pantă mai mare de 3-6%.

Spre exemplu, în România, soiurile precum părul, mărul, cireșul sau gutuiul sunt mai potrivite pentru plantarea în zona dealurilor subcarpatice. Piersicul și nectarinul sunt pomi fructiferi specifici pentru plantarea în zona de câmpie.

În etapa de pregătire a terenului îți recomandam să urmezi pașii de mai jos:

  • Defrișarea – dacă pe terenul respectiv a existat o altă plantație de pomi fructiferi și este necesară scoaterea rădăcinilor, atunci este foarte importantă defrișarea. Tot în această etapă este esențial să ții cont și de rotația culturilor și să nu plantezi aceeași specie de pomi fructiferi pe același teren;
  • Modelarea – este important ca terenul să fie egal și să nu existe zone mai joase, deoarece riști să se acumuleze bălți de apă;
  • Desfundarea – este un alt pas esențial care contribuie la mărunțirea solului și te asigura că nu există zone fără nutrienți. Pentru a realiza acest pas ai nevoie de un plug, iar desfundarea se va face la o adâncime de 60-70 cm, în perioada verii. La final, nu uita să nivelezi terenul cu discul;
  • Parcelarea – presupune împărțirea terenului în parcele dreptunghiulare sau pătrate, care marchează spațiul necesar pentru plantarea fiecărui pom. Spre exemplu, dacă terenul este plat se poate realiza o parcelare în formă dreptunghiulară sau pătrată, iar pe terenurile cu pantă ușoară se recomandă parcelarea în formă dreptunghiulară;
  • Pichetarea – reprezintă marcarea pe teren a locurilor în care se vor efectua gropile. Pichetarea se face după ce ai stabilit care trebuie să fie distanța de plantare dintre pomi, ținând cont de soiul folosit. În general, distanța de plantare nu trebuie să fie mai mica de 3,5 – 4,5 m, astfel încât să le asiguri pomilor o cantitate suficientă de lumină.

Plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi toamna: Ghid complet

Plantarea pomilor fructiferi este un proces care presupune mai multe etape. Iată care sunt acestea:

Pregătirea gropilor

Recomandat este să sapi gropile cu aproximativ 40-60 de zile înainte să plantezi pomii fructiferi. În acest fel, pământul este aerat și propice pentru dezvoltarea rădăcinilor. De asemenea, adâncimea și dimensiunile gropilor se stabilesc în funcție de tipul solului. Spre exemplu, pentru solurile nisipoase dimensiunea pornește de la 60×60 cm și ajunge până la 120 x 120 cm pentru cele argiloase. Adâncimea variază de regulă între 60 și 80 de cm.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este separarea pământului rămas de la săpatul gropilor. Pământul de la suprafață, adică aproximativ 30-40 cm este cel fertil și îl vei depozita în partea dreaptă a gropii sub formă de mușuroi. Pământul de la adâncime, tot cam atâția centimetri trebuie depozitat în partea stângă. Tot acest pământ îl vei folosi mai apoi pentru umplerea gropilor.

Cu aproximativ 2 săptămâni înainte de plantare trebuie să realizezi umplerea parțială a gropilor. Astfel, pune pe fundul gropii aproximativ 15-20 cm de pământ din stratul inferior, iar apoi completează cu pământ din stratul de la suprafață, până acoperi jumătate din groapă. Ține cont de faptul că pământul fertil trebuie să fie întotdeauna în zona rădăcinilor.

Fasonatul rădăcinilor

Pentru a îndeplini această operațiune ai nevoie foarfeci pentru grădină, unse și ascuțite, pentru a putea tăia cât mai bine rădăcinile, fără să le deteriorezi. Fasonarea reprezintă procedeul prin care se scurtează rădăcinile principale și secundare. Rădăcinile principale se scurtează la aproximativ 30 de cm, iar cele secundare se scurtează la 9 cm. Dacă rădăcinile sunt rănite, atunci tăierea se realizează deasupra rănii. Rădăcinile uscate trebuie îndepărtate complet.

Hidratarea rădăcinilor

Acest pas este necesar doar în cazul în care există pomi cu semne de deshidratare și presupune introducerea lor într-un vas cu apă pentru o perioadă de 10 ore.

Mocirlirea

Pentru început trebuie să pregătești amestecul de mocirlă, folosind în părți egale pământ galben, gunoi de grajd (balegă proaspătă de vacă) și apă. Toate acestea se amestecă până devine o pastă omogenă. Rădăcinile trebuie scufundate de mai multe ori în amestec, iar acest pas ajută la vindecarea rănilor și stimulează creșterea noilor rădăcini.

Plantarea pomilor fructiferi se realizează imediat după mocirlire. De asemenea, este important să ții cont și de faptul că mocirlirea trebuie făcută într-un loc ferit de soare și vânt puternic pentru a evita uscarea amestecului pe rădăcini înainte de a fi plantate în pământ.

Plantarea propriu-zisă

Așează pomul în groapă, într-o poziție dreaptă, cu coletul (punctul de altoire) la 3-5 cm deasupra solului. Acoperă rădăcinile cu pământul rămas la suprafață, care a fost amestecat în prealabil cu gunoi de grajd și îngrășământ pe bază de azot, fosfor și potasiu. După ce ai acoperit în întregime rădăcinile, tasează pământul cu piciorul, pornind de la marginea gropii spre interior.

Toarnă în groapă una sau două găleți cu apă și apoi umple restul gropii cu pământ, atât de la adâncime, cât și de la suprafață. La final, tasează din nou cu piciorul. Pământul ce rămâne îl vei aduna în jurul pomului sub forma unui mușuroi pentru a proteja cât mai bine rădăcinile de îngheț în perioada iernii.

Distanța de plantare a pomilor fructiferi

Distanța de plantare a pomilor fructiferi depinde de specia aleasă, dar și de portaltoiul pe care îl folosești. Singura distanță generală este cea dintre rânduri și nu trebuie să fie mai mica de 3,5 metri.

În funcție de soiul ales, distanțele dintre pomi trebuie să fie de:

  • Măr, par, piersic, vișin, cais, prun: distanța minima – 4 metri distanță între rânduri, 3 metri distanță între pomi, distanța obligatorie: 4 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi;
  • Cireș – distanță minimă: 5 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi, distanța recomandată: 5 metri distanță între rânduri, 5 metri distanță între pomi;
  • Nuc – distanță optimă este de 5 metri distanță între rânduri și minimum 5 metri distanță între pomi. Nucul are o coroana bogată, care umbrește mult în jur, motiv pentru care este recomandat să lași cât mai mult spațiu între pomi.

Necesarul de pomi

Calcularea numărului de pomi se face numai după ce ai stabilit specia pe care vrei să o plantezi, întrucât trebuie să ții cont de distanța necesară dintre pomi.

Spre exemplu, dacă vrei să plantezi meri, gropile trebuie săpate la o distanță de 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi. Asta înseamnă o suprafață de 16 metri pătrați (4×4) pentru fiecare pom plantat.

Aspectul unui pom fructifer atunci când îl cumperi

Un pom fructifer sănătos și tânăr trebuie să îndeplinească un minimum de condiții:

  • Să aibă 1-2 ani și o înălțime de cel puțin 1 metru;
  • Tulpina și rădăcina să fie cât mai bine hidratate și să nu prezinte semne de uscăciune;
  • Rădăcinile de schelete să aibă cel puțin 30 de centimetri lungime și să arate cât mai bine, adică să nu fie rănite sau frânte;
  • Pomii mai mari de 2 ani să aibă deja coroana formată.

Sfaturi utile pentru plantarea corectă a pomilor fructiferi toamna

Pentru a obține soiuri roditoare și pentru a avea siguranța că pomii nu vor fi afectați de condițiile meteo, iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta cu siguranță:

  • Nu efectua lucrări de tăiere la pomii fructiferi plantați toamna. Acestea pot fi efectuate primăvara, înainte de înmugurire;
  • Nu planta pomii fructiferi foarte adânc, pentru că rădăcinile vor fi lipsite de aer și căldură;
  • Protejează pomii fructiferi de atacul rozătoarelor. Pentru asta trebuie să-i învelești cu rafie sau cu alte materiale cu rol de protecție;
  • Nu săpa gropi prea mici, întrucât pomii nu vor putea să își dezvolte suficient rădăcinile;
  • Nu planta pomi fructiferi dacă pământul este înghețat și temperaturile sunt mai mici de 2-3 grade Celsius;
  • Nu planta pomi fructiferi pe soluri argiloase, întrucât acestea rețin foarte multă apă, devin mlăștinoase, iar rădăcinile putrezesc;
  • Nu adăuga îngrășăminte la plantare, pentru că acestea provoacă arsuri la nivelul rădăcinii și tulpinii, fapt ce duce la uscarea pomilor;
  • Nu planta pomii într-o zonă umbrită, deoarece ei au nevoie de lumina soarelui pentru a crește și a se dezvolta;
  • Curăță buruienile dintre rânduri, întrucât acestea seacă solul de mineralele care ajută la hrănirea pomilor și afectează creșterea acestora. Mai multe informații despre combaterea buruienilor din grădină găsești într-un alt articol de pe blog.

Pentru a avea succes la plantarea pomilor fructiferi toamna trebuie să ții cont atât de poziționarea terenului, tipul solului și particularitățile fiecărui soi, cât și de sfaturile și recomandările ce țin de plantarea lor. De asemenea, după plantare trebuie să oferi atenție și metodelor de întreținere, precum stropirea pomilor fructiferi. Rămâi în continuare pe blog pentru și mai multe informații utile.

Spor!