LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Cultivarea roșiilor prin răsad are principalul beneficiu de a asigura producții de legume timpurii și calitative, iar pentru legumicultori aceasta este perioada în care principala activitate este producerea lor.

Asadar, pentru a veni în ajutorul tău cu toate informațiile de care ai nevoie, astăzi ți-am pregătit un ghid scurt și cuprinzător despre răsadurile de roșii.

Ce sunt răsadurile?

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Cultivarea roșiilor și a legumelor în general se poate realiza fie prin însămânțarea directă în sol a semintelor, fie prin răsaduri. Răsadurile reprezintă înființarea unei noi culturi prin plantarea unor plante tinere, de aproximativ 40-80 de zile, crescute anterior în recipiente speciale, precum răsadnițe sau alveole.

Răsadurile ajută legumicultori să obțină producții timpurii și culturi uniforme și bogate, care se dezvoltă ulterior în condiții optime. Folosirea plantelor crescute în răsadnițe au un randament crescut deoarece asigura o prindere a plantei în sol și grăbirea vegetației și a fructificarii, oferind astfel producții timpurii. În zona de sud a țării, în mod special, sunt folosite doar răsadurile pentru plantare, deoarece numai așa pot se dezvolta culturi în sere și solarii.

Pe lângă roșii, prin răsad mai pot fi plantate și alte legume, precum ardei (gras, iute, capia), vinete, varză albă, varză roșie, conopidă, salată verde, pepene galben pentru sere, ceapă de apă, sparanghel, țelină de rădăcină etc.

Producerea răsadului se realizează într-un spațiu special amenajat care trebuie să fie luminos, curat și dezinfectat. De asemenea, pentru a avea rezultatele dorite trebuie să acorzi importantă fiecărui detaliu, inclusiv factorilor externi și de mediu. Despre acestea vom vorbi în continuare.

Recipientele potrivite pentru răsaduri

Pentru răsaduri cele mai potrivite recipiente sunt răsadnițele din lemn, din cărămizi sau din beton. Răsadnițele sunt spații special amenajate, care beneficiază de multă lumină și căldură. De asemneea, potrivite sunt și cuburile nutritive, ghivecele din materiale plastice, paletele sau plăcile alveolare. În ultimii ani folosirea alveolelor a început să fie cea mai utilizată metodă, reprezentand și o modernitate a legumicultorilor.

Principalele avantaje ale plăcilor alveolare sunt:

  • Mențin o temperatură constantă pentru sămânță.
  • Ajută la dezvoltarea optimă a rădăcinii rasadului.
  • Atrag razele soarelui fără să încălzească planta direct la rădăcină, datorită culorii lor.
  • Pot fi refolosite chiar și câțiva ani la rând.
  • Inhibă dezvoltarea bolilor și a dăunătorilor.

Pregătirea pământului pentru răsaduri

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Substratul potrivit pentru răsad este reprezentat de un amestec din mai multe tipuri de pământ. Fiecare cultură are propriile cerințe în ceea ce privește tipul de pământ pe care se dezvoltă, însă sursa de încălzire a tuturor răsadurilor este reprezentată de materiale organice care, în procesul de fermentare și descompunere, eliberează căldura. Cel mai folosit biocombustibil este gunoiul de grajd de bovine, ovine, porcine și cabaline.

Pentru răsaduri se folosesc diferite amestecuri de pământ, precum pământ de țelină (obținut din stratul superficial al solului) pământ de grădină, mraniță, pământ de frunze, compost.

Pentru roșii, la semnat, cel mai potrivit pământ este format din 50% mraniță, 25% pământ de țelină și 25% nisip.

În alveole sau răsadnițe pământul se așează astfel:

  • 5 cm în răsadnițe pentru ghivece nutritive
  • 12 – 15 cm în răsadnițe pentru semănat des
  • 15 – 18 cm în răsadnițele în care se repică sau în care plantele rămân până la plantare la locul definitiv

Factori externi

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Până la plantarea rasadurilor de roșii propriu zisă trebuie să te asiguri că ții cont de toți factorii externi care vor favoriza dezvoltarea armonioasă a acestora.

Spațiul

În alegerea spațiului potrivit în care vei amplasa viitoarele rasaduri trebuie să ții cont de lumină, astfel locul trebuie să beneficieze de cât mai multă lumina naturală, dar și de temperatura specifică fiecărei faze în parte. Spre exemplu, pentru început trebuie să asiguri o temperatura cuprinsă între 17 și 21 de grade Celsius. Nu uita că roșiile sunt plante termofile, adică iubesc temperaturile ridicate.

Regula de aur

Regula de aur pentru răsadurile de roșii este compusă din două elemente specifice zilei și nopții:

  • Ziua – lumina + căldură
  • Noaptea – întuneric + răcoare.

Perioada calendaristică de semănare

Perioada calendaristică potrivită pentru semănare trebuie calculată în funcție de perioada estimată pentru plantarea în grădina, adică perioada în care solul are minim 12 grade Celsius. Acest lucru se întâmplă adeseori la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Astfel, vârsta la care rasadul de roșii este numai bun pentru plantare este cuprinsa între 55 și 60 de zile, iar de aici poți calcula și dată la care poți începe plantarea lor.

De asemenea, ține cont că nu trebuie să semeni prea devreme, întrucât semănatul timpuriu, în condiții improprii nu îți va aduce rezultatele dorite.

Semanatul rasadurilor

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Pentru a începe semanatul rasadurilor alege semințele de calitate ridicată care să fie și dezinfectate. Semănatul trebuie realizat manual, prin împrăștiere. Semințele trebuie plasate în răsadnițe și acoperite cu un strat de pământ maximum 1 centimetru, se tasează ușor, iar la final se udă.

Din momentul în care ai semănat și până au răsărit, rasadurile trebuie acoperite cu o folie de polietilenă, care are rolul de a menține căldura optimă pentru germinare. De regulă, foliile se îndepărtează la aproximativ 3-4 zile de la semănat, timp de 6 ore în perioadele călduroase ale zilei, iar noapte trebuie din nou acoperite.

Udarea răsadurilor

Pentru udarea rasadurilor ai nevoie de apă curată, cu o temperatura cuprinsa între 18 și 20 de grade Celsius.

În prima faza de creștere, răsadurile au nevoie de o cantitate mai mică de apă, astfel că este suficient o udare o dată sau de două ori pe săptămâna cu cantități de apă cuprinse între 2 și 5 l/m2. De asemnea, reține că udatul se realizeaza în orele cu temperaturile cele mai ridicate ale zilei.

După ce au crescut, udarea se face în mod frecvent, iar cantitățile de apă cresc spre 8-10l/m2.

Temperatura și umiditatea

Temperatura și umiditatea optimă pentru dezvoltarea rosiilor variază în funcție de perioadă. Spre exemplu, temperatura de la răsărire trebuie să fie cuprinsă între 23 și 25 de grade Celsius, iar după prima săptămâna trebuie să scadă între 12 și 14 grade Celsius. După repicat și până la călire temperatura potrivită trebuie să fie cuprinsă între 14 și 16 grade Celsius.

În privința umidității, la răsadurile de tomate aceasta trebuie să fie cuprinsă între 50 și 60%.

O regulă generală demnă de a fi menționată constă în faptul că temperatura trebuie să fie mai mare în perioada dintre semănat și răsărit.

Repicarea răsadurilor de roșii

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Repicarea răsadului se realizeaza prin transplantarea acestuia, la distanțe mai mari, sau în recipiente mai mari, pentru le asigura un spațiu mai mare de nutriție.

Tot în această etapă, plantele bolnave și dezvoltate slab se inlatura, iar ruperea vârfului rădăcinii asigura o ramificare mai puternică.

Cel mai bun moment pentru repicat este atunci când plantele au format deja 2 frunze. În privința temperaturii de afară, această activitate este recomandat să fie făcută atunci când timpul este noros, însă nu foarte rece. După aproximativ 3-4 zile de la repicat se controlează prinderea și se completează golurile.

Fertilizarea rasadurilor

Fertilizarea rasadurilor se realizează o dată sau de doua ori, folosind îngrășăminte la sol sau foliare.

În primele două săptămâni răsadurile au nevoie de:

  • Azot
  • Fosfor
  • Magneziu
  • Calciu
  • Sufl
  • Bor
  • Potasiu

Călirea răsadurilor

Răsadurile de roșii: Cum se produc și îngrijesc corect

Călirea răsadurilor de roșii reprezintă un proces foarte important în urma căruia se obțin răsaduri de bună calitate. Aceasta constă în obisnuirea în mod treptat a rasadului cu noile condiții în care va continuă să crească din momentul în care este plantat în grădina.

Astfel, cu două săptămâni înainte de data plantarii în grădina, scoate rasadurile afara, la început pentru perioada scurte de timp, iar apoi pentru perioade din ce în ce mai lungi. Acest lucru trebuie făcut în fiecare zi în care temperatura depășește 12 grade Celsius.

După o săptămâna în care îl ții afară doar 3-4 ore, răsadurile trebuie să fie obișnuite pentru a rezista la soare o zi întreagă. De asemenea, în ultimele zile înainte de plantare, lasă răsadurile afară și peste noapte, iar dacă temperaturile sunt scăzute, protejează-le cu o folie.

Când știi că poți planta rasadurile în pământ?

Ei bine, calculând 55-60 de zile de la data la care ai început tot acest proces. Și aspectul lor este foarte important și te poate ajuta, astfel că la final răsadurile ajung la o înălțime de 10-15 cm și au deja 4-5 frunze bine dezvoltate.

În toate activitățile pe care le desfășori în vederea obținerii răsadurile de roșii ai nevoie și de unelte grădina speciale care îți vor ușura muncă și cu ajutorul cărora vei realiza totul într-un mod profesionist. Gama de motosape îți va fi foarte utilă atât la răsaduri cât și atunci când vei cultivă rosiile. Despre tot procesul ce ține de cultivarea roșiilor citește într-un alt articol de pe blog. De asemena, de interes pentru tine în perioada asta pot fi și informațiile referitoare la când se plantează rosiile în ghiveci.

Spor la treabă!