LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Multe persoane isi doresc o casa cu o gradina mare, unde pot planta florile preferate si pot amenaja chiar si un mic spatiu pentru legume si fructe. O gradina necesita de obicei multe ore de munca pentru a arata perfect si are nevoie de atentie zilnica. De aceea, cei care isi achizitioneaza o casa opteaza doar pentru un gazon natural, cateva flori si pomi care nu au nevoie de intretineri frecvente.

Gazonul este cel care creeaza sentimentul de acasa, de natura si care schimba total aspectul curtii: o face sa arate mai mare, mai curata si mai aranjata. Din fericire, gazonul nu are nevoie de ingrijire zilnica, insa va trebui sa acorzi cateva ore pe luna pentru intretinerea lui, ajutandu-te de diferite ustensile. In plus, in functie de anotimp, gazonul va avea nevoie de ingrijiri specifice astfel incat sa ramana sanatos si sa arate perfect tot 1timpul. In continuare iti vom prezenta cum poti avea grija de gazon in functie de anotimp!

Ingrijirea gazonului primavara

Primavara este momentul pentru insamantare, pentru stabilirea unui gazon nou sau pentru a repara, alimenta si trata gazonul deja existent. De asemenea, este timpul pentru cosit, asa ca asigura-te ca lamele masinii de tuns iarba sunt ascutite.
Primul pas pentru ingrijirea gazonului primavara este greblarea lui, pentru eliminarea frunzelor, pietrelor sau orice alte resturi ramase din timpul iernii.

Pentru a improspata gazonul astfel incat nu mai arate ,,obosit”, va fi nevoie de o scarificare mai serioasa, care va elimina muschii, paiele sau orice alte buruieni care ar putea afecta aspectul si sanatatea gazonului. Pentru acest pas, iti recomandam sa utilizezi un scarificator alimentat si sa scarifici in cel putin doua directii pentru ca toate resturile sa fie eliminate. Tot primavara se poate face si aerarea gazonului, care va elimina aspectul compactat al acestuia. Daca gazonul a fost puternic scarificat si aerat, va fi nevoie de aplicarea unui strat subtire de seminte.

Aplicarea unui ingrasamant este idela primavara, deoarece va asigura o crestere viguroasa si va ajuta la prevenirea muschilor si buruienilor. Ingrasamantul se aplica intr-o zi cu temperaturi ridicate de preferat.

Primul tuns de primavara trebuie sa se realizeze intr-o zi calduroasa, fara precipitatii. Iti recomandam o masina de tuns VIKING pe care o poti regla dupa bunul plac. Pentru ca gazonul sa fie pregatit de vara, iti recomandam sa il tunzi cam la 2,5 cm.

La inceput de primavara, coseste o data pe saptamana, iar spre sfarsit o poti cosi chiar de doua ori pentru a stimula cresterea sanatoasa.

Ingrijirea gazonului vara

In acest anotimp, iarba nu trebuie taiata mai mult de o treime pentru a-i mentine aspectul bogat. Lamele trebuie sa fie ascutite, astfel incat sa taie, nu sa rupa gazonul. Daca vei taia gazonul prea scurt pe timp de vara, canicula il va ,,deshidrata”, astfel incat isi va pierde toate substantele nutritive. Pentru evitarea acestei situatii, gazonul ar trebui sa aiba minim 30 mm inaltime si sa fie udat periodic. Optiunea de mulcire disponibila pe toate cositoarele VIKING seriile 5, 6 si R (cu exceptia MB 545 VR) va asigura un ingrasamant natural gazonului.

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

De asemenea, o optiune buna de luat in considerare este si Masina de tuns iarba Stihl RM 248.1 T:Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Comanda acum si beneficiezi de transport gratuit oriunde in tara, garantie 24 de luni si service autorizat.

Ingrijirea gazonului toamna

Toamna iti recomandam sa cosesti mai rar gazonul, din cauza aerului mai uscat. Fertilizarea de toamna este optionala, mai ales in cazul in care gazonul a fost mulcit. La ultima taiere din toamna este bine sa lasi iarba mai mare decat in mod normal.

Ingrijirea gazonului iarna

Inainte de primul inghet de iarna, este bine sa fertilizezi gazonul, mai ales daca este unul de sezon racoros. Astfel, fertilizantul va ramane in sol pe tot parcursul iernii si va proteja gazonul, oferindu-i nutrientii de care are nevoie.

Este important ca iarna sa nu lasi vreun obiect pe gazon: jucarii de exterior, busteni sau chiar mobilier, deoarece zapada va adauga greutate suplimentara acestora si vor aparea ,,zone moarte” in iarba.
Totodata, este recomandat sa elimini zapada asezata cat mai repede posibil, astfel incat stratul sa nu fie foarte greu si sa deterioreze gazonul. Daca in cursul noptii a nins, dimineata asigura-te ca elimini mare parte din zapada.

Ingrijirea gazonului pe vreme umeda

Contrar asteptarilor, ploile abundente nu fac bine gazonului, deoarece il vor imbiba cu apa pana la saturatie sau mai rau, il vor acoperi cu namol.

Dupa ploaie, incearca sa eviti mersul pe iarba deoarece nu vei face altceva decat sa o deteriorezi.

In cazul in care este nevoie de cosirea gazonului, asteapta pana cand acesta s-a uscat si seteaza lamele de cosit astfel incat sa nu se piarda foarte mult din inaltime. Un gazon umed tuns va deveni un gazon compactat. In plus, trebuie sa mentionam si aspectul evident: nu poti folosi o masina de tuns iarba electrica in conditii de umezeala.

Pentru a preveni aparitia muschilor si buruienilor in timpul sezonului umed, este necesar sa aerisesti gazonul fie manual, fie cu un aerator electric sau mecanic, recomandarea noastra este Aeratorul Billy Goat AE401H:

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Daca gazonul a fost inundat, trebuie sa te astepti la contaminarea namolului, astfel incat ia-ti toate masurile de siguranta: cizme de cauciuc, manusi si imbracaminte lunga. In primul rand elimina namolul impreuna cu resturile de gazon (daca este cazul) si continua lucrarile de intretinere.

Pentru a evita acest lucru pe viitor, opteaza pentru imbunatatirea drenajului sau nivelarea solului.

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Concluzie: Sfaturi generale, simple si utile pentru ingrijirea gazonului

Gazonul din jurul casei tale este intotdeauna un motiv de lauda. Daca este ingrijit cu atentie, acesta poate crea o imagine vizuala placuta.

In concluzie, iti vom prezenta cateva sfaturi simple pentru intretinerea corecta a gazonului:

  • Acorda o atentie deosebita irigarii. Desi pentru multi gazonul este doar “iarba”, aceasta planta poate fi extrem de pretentioasa cand vine vorba de calitatea si cantitatea apei. Nu este suficient sa uzi gazonul o data pe saptamana, mai ales in timpul verii sau a perioadelor fara ploaie. Daca nu ai timp sa uzi gazonul cel putin o data la 2-3 zile, atunci instaleaza stropitori speciale. Acestea vor porni la ore prestabilite de tine si vor oferi peluzei exact cantitatea de apa de care are nevoie.
  • Tunde si curata gazonul regulat. Cu siguranta ai observat cat de inestetic arata gazonul tau daca nu-l tunzi pentru mai mult de 2 saptamani. Firele de iarba cresc neregulat si forma ingrijita dispare. Ba mai mult, cu cat firele sunt mai lungi cu atat creste riscul de uscare si ingalbenire din cauza soarelui. In magazinele de profil vei gasi roboti speciali care tund gazonul in locul tau; trebuie doar sa-i pornesti si ei vor face toata treaba.
  • Asigura-te ca pamantul este fertil. Gazonul creste cu usurinta in orice fel de pamant dar nu va avea parte de o dezvoltare propice si nu va fi distribuit uniform. Inainte de a planta gazonul, primavara devreme, este bine sa fertilizezi pamantul cu ingrasaminte sau fertilizatori chimici. In functie de tipul de iarba pe care vrei sa-l plantezi si tipul solului poti alege un tip de fertilizator pe care sa-l folosesti constant, o data la cateva luni.
  • Alege cu atentie locul. Gazonul nu este pretentios, dar are doua cerinte fara care nu poate supravietui: apa si soarele. Indiferent de cat de fertil este solul si de cata atentie oferi gazonului, acesta nu va creste prea mult intr-o zona umbrita. Daca soarele nu bate direct peste firele de iarba cel putin cateva ore pe zi, este bine sa renunti la aceasta planta si sa gasesti alta metoda de a-ti infrumuseta gradina.
  • Smulge buruienile constant. Atunci cand iarba este tunsa corect, pana si cea mai mica buruiana poate fi evidenta si inestetica. Pe langa acest lucru, buruienile vor lua din substantele nutritive din sol si gazonul tau nu se va dezvolta atat de repede pe cat ar trebui. In loc sa astepti sa creasca mai multe buruieni pana sa dedici zi smulgerii lor, incearca sa le elimini pe masura ce apar. In acest fel te vei asigura ca nu au timp sa imprastie seminte in jur.
  • Pentru semanatul gazonului, va recomandam Masina de semanat gazonul R2 Rinaldi Garden M58:

Cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in functie de anotimp

Speram ca aceste sfaturi sa iti fie utile pentru ingrijirea corespunzatoare a gazonului tau!