LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Tăierea trandafirilor primăvara: Reguli și perioada ideală

Tăierea trandafirilor primăvara: Reguli și perioada ideală

Tăierea trandafirilor primăvara este o activitate pe care fiecare grădinar trebuie să o facă anual. Indiferent de experiența pe care o ai sau dacă este prima dată când te ocupi de tăierea trandafirilor din grădina ta, este esențial sau cunoști anumite informații, reguli și recomandări utile.

În primul rând trebuie să te înarmezi cu răbdare, dar și cu accesorii îngrijirea plantelor, cum sunt foarfecele de grădina, care sunt extrem de esențiale. Abia apoi putem trece la treaba! ????

Informații esențiale despre tăierea trandafirilor

Tăierea trandafirilor primăvara: Reguli și perioada ideală

Primăvara este anotimpul în care toate grădinile, indiferent de specificul lor, trebuie îngrijite. Acum natura revine la viață, pomii înmuguresc, iar florile își arată cea mai frumoasă imagine a lor. Însă, pentru a te bucura de toate frumusețile acestui anotimp trebuie să ai grijă de pomi și flori, dar mai ales de trandafiri, pentru care primăvara este și un moment foarte special.

Așadar, pentru ca trandafirii să fie sănătoși, iar tu să te bucuri de flori superbe pe toată perioada sezonului cald, ei au nevoie de tăiere și curățare, iar pământul din jurul lor să fie afânat. Momentul tăierii este determinat de clasa plantei de trandafir, dar și de zona în care crește. De regulă, tăierea trandafirilor se realizează primăvara, înainte să aibă frunze. Pentru a observa momentul perfect pentru tăierea trandafirilor, trebuie să urmărești cu atenție atunci când mugurii încep să se umfle și să capete o nuanță roz sau roșiatică. Momentul tăierii este esențial, deoarece cel mai bine este să tai planta înainte ca mugurii să se deschidă și imediat după ce înghețurile puternice s-au încheiat. În general, tăierile de primăvară se fac începând cu sfârșitul lunii februarie și continuă până la mijlocul lunii martie, în funcție de condițiile meteorologice.

Dacă te întrebi de ce trebuie să tai trandafirii, ei bine, aceștia se taie pentru a obține și a te bucura de o creștere viguroasă, pentru ca ei să fie sănătoși, dar și să înflorească mai mult. Totodată, prin îndepărtarea ramurilor moarte, a crengilor uscate sau a celor bolnave, trandafirii vor beneficia de mai multă lumină și aer. Mai mult decât atât, planta se va îmbolnăvi mai greu, iar dăunătorii vor fi ținuți la distanță.

Înainte de a afla regulile de tăiere, îți mai spunem doar că primăvara se realizează tăierea trandafirilor, iar toamna tunderea lor – două acțiuni asemănătoare, însă cu rol total diferit. Vara, este important să tai florile pe măsură ce se ofilesc și poți să faci asta pe tot parcursul perioadei de înflorire. În acest fel vei distruge sursa bolilor și vei reduce consumul inutil de nutrienți, stimulând astfel creșterea și înflorirea noilor flori. În luna noiembrie, în zonele din țara noastră în care este vânt puternic, trebuie scurtate tulpinile lungi, de aproximativ 15-30 cm. Tăierea lor va împiedica planta să se balanseze în vânt. În centrul țării și în regiunile nordice, unde trandafirii sunt acoperiți iarna, trebuie să tai toți lăstarii la o lungime de maxim 20-30 cm.

Reguli generale pentru tăierea trandafirilor primăvara

Tăierea trandafirilor primăvara: Reguli și perioada ideală

Trandafirii care nu au fost tunși niciodată îmbătrânesc. Dacă sunt lăsați de izbeliște, aceștia ar continuă să crească numai în partea de sus a tulpinii, iar în cea de jos ar rămâne lipsiți de frunze. Astfel, dacă trandafirii vor fi tunși în mod regulat, vor înfrunzii și în partea de jos, iar vlăstarele rămase vor înflori mult mai puternic. Iată care sunt regulile de bază care aduc succesul acestei activități:

  • Folosește o foarfecă ascuțită pentru a obține tăieturi netede, altfel în punctul de tăiere pot pătrunde fungi și bacterii.
  • Gerul poate provoca vătămări în locurile de tăiere și la vlăstarele tinere. Taie trandafirii exclusiv în zilele fără ger.
  • Taie ușor oblic la 1 cm deasupra unui mugur, respectiv unui ochi, îndreptat spre exterior.
  • Este bine să nu scurtezi prea mult vlăstarele viguroase. În caz contrar, din trandafir vor crește într-adevăr multe vlăstare noi, însă plăpânde.
  • Vlăstarele plăpânde, fără flori, le poți tăia mult sau chiar îndepărta complet.
  • Îndepărtează vlăstarele moarte, pe cele bolnave și pe cele înghețate. În acest sens taie până la lemnul verde, respectiv cât mai aproape posibil de trunchi.
  • Mugurii de creștere sau ”ochii trandafirilor” cum sunt denumiți popular, sunt poziționați în axilele frunzelor. Tăierea trebuie realizată la maxim 0,5 cm, cu o ușoară înclinare.
  • În cazul în care miezul are o nuanță maronie, taie ramura până când ajungi la o porțiune unde miezul este alb.
  • Dacă două ramuri se intersectează, taie una dintre ele sub punctul de intersecție.
  • Păstrează un spațiu adecvat între ramuri pentru ca frunzele să se bucure de cantitatea necesară de oxigen și lumină. În acest fel, aerisirea ramurilor previne apariția bolilor, precum rugina, pata neagră sau făinarea.

Tăierea trandafirilor în funcție de soiuri

Pe lângă regulile de bază de tăiere a trandafirilor, există și câteva excepții de care este important să ții cont pentru fiecare soi în parte. Hai să le descoperim împreună:

Tăierea trandafirilor cățărători

Recomandarea experților este ca înainte de a tunde trandafirii cățărători să-i lași puțin să crească în înălțime. Astfel, în primul an îndoaie vlăstarele și leagă-le în poziție orizontală pe un spalier. Următoarele acțiuni de tăiere depind de soiul pe care doriți să-l tăiați – soiul înfloritor, trandafiri Rambler sau un soi cu înfloriri multiple.

Trandafirii cu o singură înflorire și trandafirii Rambler au nevoie doar de o tăiere primăvară, după înflorire. Vlăstarele cu creștere densă și cele care nu fac flori trebuie tăiați în funcție de necesitate, de la trunchi.

Trandafirii cu mai multe înfloriri din soiul cățărător trebuie tăiați primăvara și a două oară după prima fază de înflorire, adică din iunie până în septembrie. Vlăstarele vii ale trandafirilor cățărători au adesea mai multe crengi laterale, cu înflorire intensă. Scurtează vlăstarele laterale. În acest sens, numără de fiecare dată de la vârful vlăstarului trei până la cinci ochi deasupra solului. Vlăstarele mai bătrâne, care prezintă crengi laterale cu înflorire redusă le poți îndepărta din apropiere de sol după aproximativ trei ani.

Tăierea trandafirilor tufă

Măsura în care trebuie să tai un trandafir tufă depinde de numărul de înfloriri pe an. Pentru trandafirii care înfloresc o singură dată este important să aștepți tăierea de primăvară după înflorire, aproximativ din iunie până în iulie.

În cazul trandafirilor cu mai multe înfloriri poți realiza tăierea de primăvară și jumătate vlăstarele de un an și pe cele aflate în apropierea solului.

Tăierea trandafirilor primăvara: Reguli și perioada ideală

Tăierea trandafirilor pentru straturi și a trandafirilor altoiți

În cazul trandafirilor pentru straturi și a celor altoiți trebuie îndepărtate primăvara vlăstarele bătrâne. Astfel, ar trebui să rămână doar trei-patru vlăstare tinere, verzi pe care trebuie să le scurtezi cu cel puțin jumătate din lungime.

Te poți orienta și după numărul de ochi per vlăstar astfel încât trandafirii pentru straturi și cei altoiți îi scurtezi de la trei până la cinci ochi. Ține cont că la soiurile cu creștere viguroasă pot rămâne șase până la nouă ochi, pe când la trandafirii pitici pot rămâne doi – trei ochi.

Tăierea trandafirilor acoperitori de sol

Trandafirii acoperitori de sol sunt un caz mai special. Aceștia nu trebuie tăiați anual, primăvara, ca celelalte soiuri. Aceștia pot fi scurtați la fiecare trei patru ani la o înălțime de 30 de cm fără a ține cont de ochi.

Sperăm că toate aceste sfaturi despre tăierea trandafirilor primăvara îți vor fi de ajutor. De asemenea, dacă vrei să afli și mai multe informații, cum ar fi butășirea trandafirilor, intră pe blogul nostru! Pregătește-ți ustensile necesare pe care le găsești pe MagazialuCostica.ro și începe lucrările de tăiere care se impun în fiecare primăvară.