Taierea vitei de vie – Ghid complet: Perioade si reguli
Tăierea viței de vie este un proces foarte important care influențează calitatea și cantitatea producției de struguri. Orice viticultor trebuie să cunoască informațiile de bază despre tot acest proces indispensabil culturii viței de vie.
Dacă viticultorul nu intervine asupra ei, vița de vie, fiind o plantă liana, va crește preponderent în lungime și va forma mai multe frunze și mai puține fructe. Totodată, strugurii rezultați, vor avea dimensiuni reduse și o concentrație minimă de zahăr, iar acest lucru se întâmplă deoarece resursele plantei vor fi consumate de frunze și tulpini.
Tăierile executate în mod corespunzător vor oferi viței de vie o formă îngrijită. Acestea sunt lucrări mecanizate care vor permite o dezvoltare optimă a butucului și vor duce la obținerea unei producții superioare din toate punctele de vedere. De asemenea, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l în același timp mult mai rezistent în fața bolilor și a dăunătorilor, sporind astfel și rezistența în fața condițiilor meteo nefavorabile.
Pentru că este un proces atât de util și de producție, echipa noastră ți-a pregătit un articol bine detaliat din care vei afla toate informațiile ce te vor ajuta să ai o cultură a viței de vie optimizată perfect.
Cuprins
Importanța tăierii viței de vie
Fără intervenții periodice, vița de vie, fiind o liana, va crește necrontrolat, dezvoltându-se atât pe lungime cât și pe lățime. O viță de vie lăsată să crească necontrolat va atrage după sine:
- O productivitate mai mare a frunzelor decât a fructelor.
- Boabele de struguri vor fi mai mici și vor avea o concentrație de zahăr mai scăzută.
- Resursele minerale și nutritive vor fi consumate de tulpini și frunze, ci nu de fructe.
Astfel, tăierea viței de vie este foarte importantă și influențează atât cantitatea cât și calitate producției. Printre cele mai importante beneficii se află și:
- Vița de vie va avea un aspect plăcut și va fi ușor de îngrijit căpătând o formă joasă, înaltă, semi înaltă, etc.
- Butucul viței de vie se va dezvolta mult mai puternic.
Pentru un vin de calitate superioara, îți recomandam sa folosești si un zdrobitor de struguri profesional, acesta îți va face munca mai ușoară si mai eficientă. În continuare ți-am pregătit un TOP al celor mai apreciate si cumpărate produse:
Ce presupune tăierea viței de vie
Tăierea viței de vie presupune retezarea, cu foarfeca și alte unelte speciale, a unor lăstari, însă asta nu înseamnă că poate fi făcută oricum. Iată câteva aspecte importante ce țin de acest proces:
- Înlocuirea anuală a coardelor care au rodit cu altele noi.
- Tăierile trebuie să fie netede, astfel încât foarfeca trebuie să aibă lama îndreptată spre butuc. Ține cont că lemnul nu trebuie să fie zdrobit, ci retezat.
- Tăietura trebuie realizată perpendicular.
- La tăiere, elementul de rod trebuie să provină din coarde formate de un an sau doi.
Reguli generale pentru tăierea viței de vie
Pentru a te asigura că execuți cât mai bine tot acest proces, trebuie să ții cont de câteva reguli foarte importante, precum:
- Atunci când se efectuează tăierea, coardele de rod trebuie lăsate la o grosime cuprinsă între 6 și 12 mm.
- Scurtarea coardelor trebuie efectuată chiar deasupra ochiului.
- Tăierile se efectuează numai pe o singură parte a lemnului multianual.
- Suprimarea coardelor se face la 2-3 mm deasupra punctelor de inserție.
- Suprafața trebuie scurtată cât mai mica.
- Dacă lemnul este bătrân, se folosește ferăstrăul și apoi cosorul.
- Suprafața tăiată trebuie să fie cât mai mica, iar fiecare butuc are nevoie de o tăietură specifică.
- Cepul de inlocuire trebuie să fie în poziție inferioară față de coarda de rod, cât mai aproape de lemnul multianual.
Tăierea viței de vie – termeni de bază
Înainte de a trece efectiv la lucru, este foarte important să cunoști cele mai importante noțiuni și termeni din acest domeniu.
- Cepul vitei de vie – reprezintă formațiunea lemnoasă scurtă și este rezultatul scurtării coardei la 2-3 ochi. Aceasta poate fi: de rod, de înlocuire, de rezervă și de siguranță.
- Coarde viței de vie – reprezintă formațiunea lemnoasă mijlocie și este rezultatul scurtării coardei la 4-7 ochi.
- Coarda de rod a vitei de vie – este formațiunea lemnoasă de bază și poate fi ajustată la diferite dimensiuni, precum: scurtă – cu 8-10 ochi, mijlocie – cu 10-15 ochi și lungă cu 15-18 ochi.
- Veriga de rod a viței de vie – este rezultatul îmbinării dintre cepul de rod și cordite ori dintre cepul de rod și coarda de rod.
- Calarasul viței de vie – este o formațiune lemnoasă, întâlnită în general la culturile joase de viță de vie. Acesta înlocuiește cu succes butucul vitei de vie, atunci când acesta nu dezvoltă suficiente brațe de susținere.
- Biciul viței de vie – reprezintă o formațiune lemnoasă lungă, ce are la capăt o coardă de rod. De cele mai multe ori acesta este întâlnit la formațiunile joase de viță de vie.
Tipuri de tăiere a viței de vie
Când alegi o metodă de tăiere a viței de vie trebuie să ții cont de două criterii esențiale:
- Vârsta butucilor.
- Recolta propusă.
În funcție de ele, poți alege una dintre cele 4 metode:
Tăieri de formare a vitei de vie
Tăierea de formare a vitei de vie se execută anual, în primii 3-5 ani de la plantarea viței de vie și are scopul de a oferi o formă anume butucilor.
Tăieri de rodire sau fructificare a vitei de vie
Tăierea de rodire sau fructificare a vitei de vie este una dintre cele mai des utilizate metode. Aceasta contribuie în mod semnificativ la procesele de creștere și fructificare. Principalul obiectiv al acestei metode de tăiere este obținerea unei producții superioare, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere al cantității de struguri obținute.
Tăierea de rodire a vitei de vie se execută anual, în perioada de reapus vegetativ. Principalele obiective ale acestei metode de tăiere sunt:
- Repartizarea corectă în spațiu a elementelor vitei de vie;
- Creșterea productivității;
- Regenerarea culturii.
Metoda cuprinde 3 sisteme de executare:
1. Sistemul de tăiere scurt
Sistemul de tăiere scurt este un sistem ce se utilizează pe plantațiile cu butuci ce au o creștere slabă. Lăstarii destinați recoltei trebuie să se taie o data la 2-3 ani, iar în acest fel fiecare punte de rod se lungește anual cu un internod.
2. Sistemul de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor.
Acest sistem de executare presupune lăsarea coardelor de nod de 6-12 ochi. De asemenea, coardele de nod de arcuiesc ulterior, la legat.
3. Sistemul de tăiere mixt, cu formarea verigii de rod
Al treilea sistem de tăiere este unul special pentru rodirea vitei de vie, ce are elemente preluate atât de la sistemul de tăiere lung, cât și de la sistemul de tăiere scurt.
În funcție de forma de conducere, de sistem și de soi, poți alege:
- Tăieri Teremia – la plantațiile cu o conducere joasă și tăiere scurtă.
- Tăieri Guyot pe tulpină – cu verigi roditoare amplasate la peste 1 m de sol.
- Tăieri Guyot pe semitulpină – în cazul conducerii semiînalte și a tăierii mixte.
- Tăieri Guyot multiplă – conducere clasică, tăiere mixtă.
- Tăieri Guyot cu brațe înlocuite periodic – conducere înaltă sau semiînaltă, cu formarea a două brațe cu verigi roditoare în vârf
- Tăieri în cordon uni sau bilateral (Cazenave) – conducere semiînaltă, tăiere mixtă, unde verigile de rod sunt amplasate pe cordoane.
- Tăieri în cordon Lens Moser – unul sau două cordoane, cu tulpină la peste un metru înălțime
- Tăieri în cordon speronat – se folosește la anumite soiuri, precum Feteasca Regală au Merlot.
Tăieri pentru regenerarea viței de vie
Tăierea pentru regenerare se realizează mai ales în cazul plantațiilor bătrâne, pentru ca în timp ele devin ineficiente. Acest tip de tăiere presupune ajustarea butucilor, sporind astfel productivitatea.
Tăieri speciale ale viței de vie
Tăierile speciale se execută numai atunci când butucii vitei de vie au fost afectați de fenomene meteorologice extreme – grindina, ger, seceta etc.
Perioada optimă pentru tăierea viței de vie
Tăierea de rodire se efectuează în perioada de repaus a plantei, așadar de la căderea frunzelor până la dezmugurit. Practic de toamna până primăvara. În cazul în care taierile se fac iarna, este recomandat să se lase o încărcătura de rod mai mare, pe care o vei corecta primăvara, în funcție de pierderile de muguri provocate de temperaturile din timpul iernii.
Sistemul de tăiere a viței de vie
Sistemul de tăiere a viței de vie este influențată de lungimea elementelor lemnoase existente pe butuc:
- Coarda – este ramificația lemnoasă a tulpinii, caracterizată de vârsta și dimensiuni specifice. ( cel mult 20 de ochi lungime)
- Cordite – este un element de producție, de dimensiuni mai mici decât cele ale coardei. ( cel mult 7 ochi lungime)
- Cepi – sunt elemente lemnoase de dimensiuni mici, rezultate din tăierea codelor. Aceste elemente îndeplinesc funcții diferite, așadar pot fi de rezervă, de înlocuire sau de rod.
- Veriga de rod – este cuplul alcătuit din cep și coardă.
- Sistemul de tăiere scurt – cepul de rod de cel mult 3 ochi.
- Sistemul de tăiere înalt – coarda de rod cuprinsă între 8 și 16 ochi.
- Sistemul de tăiere semiînalt – combinarea celor două sisteme.
Uneltele necesare tăierii viței de vie
În magazia unui gospodar se regăsesc unelte de grădină utile pentru tăierea viței de vie. De la foarfeci pentru grădină și mașini de plivit, toate acestea sunt importante și te ajută în eficientizarea muncii.
- Foarfeca tip Nicovala – este folosită pentru tăierea crengilor mai groase (cu diametrul de pana la 25mm)
- Foarfeca pentru vie – clasicul foarfece cu arc ce te poate ajuta la taierea viei sau a crengilor cu diametrul de pana la 15 mm.
- Legatrice (cu banda) – este o unealtă perfectă pentru cei ce au o suprafata intinsa de vita de vie. Aceasta folosește un sistem simplu de prindere bazat pe banda speciala și capse cu ajutorul cărora vei putea lega coardele într-un timp foarte scurt
- Rafie – legarea cu ajutorul firului de rafie este ideala pentru cei ce au o suprafata mica de vita de vie.
- Cleste de legat cu sarma-hartie – acest sistem de legare este unul sigur (nu riști ca legătura să se dezlege) și te va ajuta sa economisiti timp.
- Tub de legat (2-3mm) – permite dezvoltarea coardei fără a o strânge în timpul creșterii.
Pentru a te asigura că realizezi un proces eficient, sigur și precis, recomandările noastre sunt:
- Asigură-te că știi toate informațiile de care ai nevoie.
- Respectă întocmai acest ghid și pașii lui.
- Achiziționează toate uneltele necesare.
Spor la treabă!