LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pas

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pas

O vorba din batrani spune ca omul, pentru a fi realizat ,,trebuie sa planteze un pom, sa creasca un copil si sa construiasca o casa”. Chiar daca nu asculti in general de zicale si proverbe, cu siguranta esti interesat de plantarea unui pom, mai ales daca iti doresti sa ai gradina la care ai visat intotdeauna.

Pentru un pasionat de gradinarit, plantarea unui puiet nu este foarte complicata, dar pentru un incepator poate fi o adevarata bataie de cap. Daca ai mai incercat pana acum si puietul s-a uscat, cu siguranta te intrebi unde ai gresit si ce ai fi putut face diferit astfel incat sa poti vedea pomul crescand pe zi ce trece. In continuare, iti vom prezenta tot ceea ce trebuie sa stii astfel incat sa poti planta un pom in cele mai bune conditii si sa te bucuri de el cat mai mult timp posibil.

Alegerea unui pom

Asa cum este firesc, primul pas este determinarea nevoilor si dorintelor tale si alegerea pomului potrivit. Trebuie sa tii cont de mai multe aspecte in momentul in care alegi un pom:

  • clima
  • tipul de sol
  • conditiile solului

Spre exemplu, un palmier ar putea supraviețui greu unei ierni din Vrancea de exemplu, iar o salcie cu nevoie mare de apă s-ar usca intr-o zona arida de la campie, daca nu este amplasata langa un lac. De aceea, este important sa te asiguri ca speciile de arbori pe care le ai in vedere pot inflori in climatul local si condițiile de sol (robustetea zonei desemnate).

Intotdeauna, alege pomi in functie de preferintele tale, nu de ce ,,este la moda” sau de ce au vecinii. Gandeste-te care pomi iti aduc bucurie si care pot spori atractivitatea gradinii. Fa o lista cu toti pomii preferati si daca ai posibilitatea, randeaza gradina intr-un program special pentru a vedea cum va arata in momentul in care vor creste. Poti cere sfatul unui peisagist care sigur te va ajuta sa iei cea mai buna decizie!

Conditiile ideale pentru cresterea pomului

Supravietuirea unui pom, indiferent de specia lui depinde de mai multi factori, dintre care enumeram:

  • compatibilitatea pomului cu locul: inainte de a alege un pom, pune-ti urmatoarele intrebari ,,Care este dimensiunea locului pe care va fi amplasat noul copac? Cat de mare vor crește puietii in 30 sau 40 de ani?” De asemenea, tine cont si de spatiul unde va fi amplasat: un pom mic, singur, intr-o vasta intindere se va ,,pierde in peisaj”, iar unul mare intr-o gradina nu tocmai generoasa este posibil sa umbreasca celelalte plante si sa le afecteze dezvoltarea.
  • ia in considerare locul de plantare astfel incat radacinile puternice sa nu provoace daune considerabile structurilor de fundatie, beton, asfalt sau structurilor de drenaj; tine cont si de inaltimea acestuia, astfel incat sa nu deranjeze anumite cabluri.
  • stiai ca poti folosi pomii pentru a controla climatul din curte? Planteaza foioase pe partea de sud, vest si est astfel incat sa iti ofere umbra vara si lumina naturala iarna, cand frunzele au cazut. Pe partea de nord, planteaza copaci vesnic verzi care pot reduce costurile de incalzire datorita capacitatii de protectie.
  • acorda atentie drenajului: daca ti s-a uscat un puiet, aceasta poate fi una dintre cauze. Pomii tineri se descurca cel mai bine atunci cand sunt plantati in sol argilos de buna calitate, bine drenat. Argilele grele in locurile slab drenate prezinta probleme specifice pentru mai multe specii de arbori, inclusiv brazi albi, fagi, stejari rosii si tisa. Poti afla care este capacitatea de drenare a solului cu un test simplu: sapa o gaura in zona de plantare si umple-o cu apa: daca nu s-a scurs in cateva ore, vei avea probleme cu drenajul si este posibil ca radacinile sa putrezeasca.
  • calitatea solului influenteaza dezvoltarea puietilor: spre exemplu, molozul poate afecta fertilitatea solului prin modificarea pH-ului, la fel ca si scurgerile chimice din timpul unei constructii. Daca in urma analizarii solului se constata contaminarea lui, cel mai bine este sa inlocuiesti pamantul astfel incat sa asiguri un climat potrivit pomului.

Momentul ideal pentru plantarea pomului

Clima joaca un rol decisiv atunci cand se determina timpul de plantare corespunzator. Puietii sunt mai sensibili la schimbari de temperatura si la precipitatii, asa ca au nevoie de timp pentru ca radacina sa se aclimatizeze. Prin urmare, primavara si toamna devreme sunt in general cele mai bune sezoane de plantare (in functie de locatie).

Totusi, nu planta pomii primavara devreme, imediat cum observi primele raze de soare: de multe ori, pamantul este inca prea inghetat pentru a favoriza dezvoltarea propice a plantelor. Daca vrei sa nu risti, planteaza puietul toamna, cand acesta se afla in repaus vegetativ.

Pentru servicii de plantarea pomilor, apelati cu incredere la Utilajelelcucostica.ro.

Cum se planteaza pomul?

Plantarea difera in functie de tipul de pom pe care l-ai ales si in functie de modul in care il vei achizitiona, practic ambalarea lui. Cea mai des intalnita greseala cand vine vorba despre plantarea unui copac este saparea unei gropi prea adanci si prea inguste. Daca este prea adanca, radacinile nu vor primi suficient oxigen pentru a asigura o crestere corespunzatoare, iar daca este prea ingusta, radacina nu se va putea extinde astfel incat sa ancoreze corespunzator copacul. Pentru saparea gropilor in sol dur, va recomandam sa folositi o cazma ascutita si durabila:Plantarea unui pom – un ghid pas cu pas

Ca regulă generala, pomii ar trebui plantati la o adancime nu mai mare decat cea la care au fost plantati initial, iar latimea gropii ar trebui sa fie de cel putin trei ori diametrul radacinii . Acest lucru va oferi copacului suficient pamant pentru ca structura sa se ancoreze.

Cand sapi intr-un sol argilos slab drenat este important sa eviti ca partile laterale si fundul gaurii sa devina netede si sa formeze o bariera prin care apa va trece cu dificultate. Utilizeaza o grebla pentru a lucra in partea de jos si de asemenea ,,zgarie” peretii formati. Ai grija ca partea de centru a fundului gropii sa fie usor ridicata astfel incat apa sa se disperseze.

  • Plantarea pomilor legati in saci

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pas

Pomii legati in saci pot fi depozitati pentru o anumita perioada de timp dupa cumparare, singura conditie fiind ca sacul sa fie mentinut umed si pomul sa fie depozitat intr-o zona umbrita. Intotdeauna ridica pomul de sac, niciodata de trunchi. Panza de sac din jurul radacinii ar trebui sa fie decupata complet, sau cel putin usor derulata, iar sforile eliminate. Adauga sol imbogatit cu ingrasamant in groapa din jurul copacului pana unde se termina sacul, pentru a permite o oarecare sedimentare.

  • Plantarea pomilor din containere

Pomii din container pot fi, de asemenea, depozitati pentru o scurta perioada de timp dupa cumparare la loc umbrit, avand grija sa le asiguri umiditatea necesara. Procedura pentru plantarea acestora container este similara cu procedura pentru pomii in sac, cu precizarea ca trebuie indepartate complet containerele din metal sau plastic (cele din fibre pot fi rupte din loc in loc).

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pasDupa ce ai scos pomul din container, verifica radacinile: daca sunt stranse sau comprimate, foloseste degetele sau un instrument special pentru a le desparti cu grija. In cazul rădăcinilor extrem de lemnoase compacte, poate fi necesar sa se utilizeze o cazma pentru a deschide jumătatea de jos a sistemului radicular. Sistemul de radacina este apoi tras in afara inainte de plantare.

Dupa ce asezi copacul in groapa, reumple-o cu pamant pana la nivelul containerului si comprima folosind mainile.

  • Plantarea pomilor cu rădăcini goale

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pasPlantarea de arbori cu radacini goale este un pic diferita deoarece nu exista pamant in jurul radacinilor, astfel incat timpul dintre achizitie si plantare ar trebui sa fie cat mai mic. Cand cumperi un astfel de pom, verifica radacinile pentru a te asigura ca sunt umede si sanatoase. Ia masuri pentru a mentine radacinile umede pana plantezi pomul.

Pentru a-l planta, este nevoie sa construiesti un ,,con” de pamant in centrul groapei, unde vei aseza radacinile, astfel incat sa permiti sedimentarea naturala.

Udarea, mulcirea si fertilizarea

Udarea

Pomii nou plantati ar trebui udati in momentul plantarii, iar in primul sezon de crestere cel putin o data pe saptamana, in absenta ploii. Nu exagera cu udatul, deoarece este posibil sa privezi radacina de oxigen.

Nu esti sigur ca un pom are nevoie sa fie udat? Sapa pana la 15 cm in jos la marginea gropii de plantare, iar daca pamantul este sfaramicios, cu sigurnata va trebui sa il uzi.

Mulcirea

Pentru a conserva umezeala si pentru a facilita patrunderea apei si a aerului, arborii nou-plantati pot fi acoperiti cu mulci formati dintr-un material cum ar fi coaja, aschii de lemn sau ace de pin (desi aciditatea asociata cu acele de pin nu este potrivita pentru multe plante ). Adancimea mulcilor trebuie să fie între 7 si 10 cm. In nici un caz, nu trebuie sa acoperi zona din jurul copacului cu foi de plastic, deoarece aerul si circulația apei sunt impiedicate. Pamantul poros poate fi utilizat, deoarece permite in mod natura patrunderea apei si a aerului.

Fertilizarea

Cu toate ca multi pomi supravietuiesc fara ingrasamant la momentul plantarii, majoritatea sufera deteriorarea radacinii din cauza stresului asociat cu mutarea din pepiniera, unde avea conditii ideale si plantarea finala.
Pentru a compensa deteriorarea radacinii in timpul plantarii, asigura pomului un biostimulent si ingrasamant perfect pentru soiul sau.

Fixarea si legarea crengilor

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pasPomii tineri ar trebui sa poata sustine propria lor greutate, dar atunci cand acestia sunt transplantati, au nevoie adesea de timp pentru a se restabili. De asemenea, multe pepiniere planteaza pomii foarte apropiati pentru a maximiza utilizarea spatiului si pentru a stimula creșterea in inaltime, in detrimentul rezistentei trunchiului. Cand cumperi om pom, verifica toate crengile, nu doar pe cele din partea superioara.

Dupa ce un pom este plantat, va incerca sa mentina o pozitie verticala. Daca nu reuseste, va trebui sa raresti ramurile superioare. Daca nu este suficient, va trebui sa acorzi atentie urmatoarelor puncte:

  • leaga pomul doar cat sa ii oferi un plus de sustinere, nu mai strans
  • daca vei lega pomul prea strans, ii vei face vulnerabil la vant, deoarece nu se mai poate indoi in mod natural
  • legaturile nu ar trebui sa fie prea largi si trebuie ingropate astfel incat sa ii ofere un sprijin stabil

Impachetarea si tunsul pomilor

Impachetarea

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pasImpachetarea se refera la tehnica de infasurare cu hartie de tip crep in jurul trunchiului pentru a preveni deteriorarea pomilor subtiri in primele doua ierni dupa plantare. Impachetarea unui pom incepe de la partea de jos si continua spre cea de-a doua ramura.

Tunderea

Pentru pomii nou plantati, tunderea ar trebui sa fie realizata doar pentru a elimina ramurile deteriorate sau rupte. Nu taia partea de sus a coroanei deoarece poate modifica structura pomului.

Transplantarea pomilor

Plantarea unui pom – un ghid pas cu pasDaca doresti sa muti un pom, intotdeauna vor exista riscuri pe care trebuie sa ti le asumi. Pamantul fixat in jurul radacinii va fi eliminat, iar acest lucru duce la stresarea acesteia. Pentru ca mutarea sa se realizeze in siguranta, pomul trebuie sa aiba o radacina sanatoasa si pamantul din jurul acesteia sa nu fie foarte greu. Respecta urmatorii pasi si vei putea muta un pom in siguranta:

  • leaga ramurile pomilor lejer
  • sapa un sant adanc in jurul pomului astfel incat radacina sa ramana intact
  • decupeaza usor pamantul din jurul pomului pana ce este sigur sa il indepartezi cu totul
  • pune radacina intr-un sac si este gata de mutare!

La plantare va trebui sa procedezi asa cum ti-am specificat mai sus!

Speram ca toate aceste sfaturi sa te ajute pentru a planta un pom in siguranta!