LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Romania este una dintre tarile cu un potential agricol foarte mare, dar care din pacate nu este exploatat la un nivel acceptabil. Solul din tara noastra permite cultivarea a diferite cereale, plante, legume si fructe si este pacat ca pamantul sa nu fie valorificat. Clima este una care poate ajuta agricultorii in mare parte a timpului, exceptie facand perioadele de seceta care se intalnesc in special in luna iulie, la campie. Din fericire insa, traim in epoca tehnologiei si cu ajutorul acesteia, seceta poate fi combatuta foarte usor, utilizand cele mai bune sisteme de irigatii. In continuare, vrem sa iti vorbim despre diferentele intre sisteme de irigatii si despre cum le poti comanda simplu si rapid, chiar la tine acasa, dintr-un magazin de specialitate.

Ce este seceta si in cat timp se poate ajunge la pierderea culturilor

Inainte de a-ti spune exact ce fel de utilaje sunt salvatoare pentru agricultura, vrem sa iti vorbim putin si despre seceta, la modul general. Ce este seceta? Aceasta este definita ca o stare climatica extrema, caracterizata prin lipsa necesarului de apa si canicula. Seceta este de trei feluri:

 • seceta meteorologica: atunci cand precipitatiile lipsesc pe perioade lungi sau sunt in cantitati mici
 • seceta agricola: cand nu exista suficienta apa pentru irigarea suprafetelor agricole (atat din precipitatii, dar si din panza freatica)
 • seceta hidrogeologica: cand scade nivelul apelor dintr-o anumita regiune.

In ceea ce priveste afectarea si pierderea culturilor, seceta afecteaza diferit, in functie de ceea ce se cultiva si de perioada in care intervine. Spre exemplu, in general, cea mai afectata cultura este cea de porumb, care poate fi compromisa in proportie de 100% daca seceta se instaleaza la inceput de vara, cand roadele se dezvolta. Cultura de grau este in general afectata in proportie de 30%, daca seceta se mentine pe o perioada de cateva saptamani, insa din nou depinde foarte mult de perioada de vegetatie in care intervine lipsa de apa.

Cele mai bune utilaje agricole care ne ajuta sa salvam agricultura (pentru terenuri de dimensiune mare)

Cu toate ca lucrurile nu par tocmai fericite, din fericire poti sa reduci efectele secetei prin irigarea culturilor agricole cu utilaje speciale, pe care le poti achizitiona dintr-un magazin online de specialitate. In continuare, iti vom prezenta cateva utilaje pentru irigatii, ideale pentru agricultura desfasurata pe terenuri de dimensiuni mari.

Tamburi pentru irigatii

Mare avantaj al acestor tamburi pentru irigatii este faptul ca pot fi deplasati oriunde se doreste, deoarece sunt mobili. Astfel, poti sa ii folosesti in orice parte a terenului agricol, in functie de necesitati. Tamburii se folosesc impreuna cu un tractor si sunt de diferite dimensiuni, in functie de necesitati. Pentru ca un tambur pentru irigatii sa fie calitativ, ar trebui sa indeplineasca macar aceste cerinte: sa dispuna de placa rotativa, actionare hidraulica si miscare controlata hidraulic echipat cu motopompa. Recomandarea noastra este acest Tambur irigatii galvanizat, Irriland, seria COMFORT – 63/200 G.

Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Cisternele de apa

In cazul in care este prea complicata folosirea unui tambur de irigatii, poti apela oricand la o alta solutie foarte buna: cisterne de apa. Acestea se ataseaza la tractor si pot fi utilizate in diferite scopuri, nu doar pentru irigatii. Sunt ideale pentru irigarea terenurilor, acolo unde nu exista o sursa de apa, pentru furnizarea apei la ferme sau pentru stingerea incendiilor. Poti alege intre diferite modele de cisterne, insa recomandarea noastra este o Cisterna de apa Romsan model R120CTK, 12.000 litri.

Vidanjele

Pentru irigarea culturilor, se pot folosi cu succes si vidanjele. Acestea pot indeplini cu succes mai multe roluri, printre care:

 • alimentarea cu apa pentru irigatii
 • aprovizionarea cu apa pentru stingerea incendiilor
 • transportul ingrasamintelor lichide
 • umplerea masinilor de erbicidat.
Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Sisteme de irigatii care ne ajuta sa udam teren mai mic (gradina sau curte)

Seceta nu afecteaza doar terenurile agricole intinse, ci si gradinile. Astfel, daca dispui de o gradina in care ai cultivat diferite legume si fructe pentru consumul propriu sau daca vrei sa uzi gazonul ori florile, poti apela cu incredere la diferite sisteme de irigatii mai mici, care isi vor face treaba in cele mai bune conditii.

Hidrofoare

Pentru a beneficia de apa din panza freatica, una dintre cele mai bune instalatii poate fi reprezentata de catre un hidrofor. Acesta este un sistem care pompeaza apa din panza freatica intr-un mod constant si eficient, asigurand astfel un necesar de apa optim chiar si pentru irigatii in gradina.

Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Motopompe

Daca doresti sa achizitionezi un utilaj mic, dar care sa te ajute in diferite ocazii, nu doar pentru irigatii, bazeaza-te pe o motopompa. Aceasta este ideala in urmatoarele situatii:

 • irigatii
 • evacuarea apei curate
 • evacuarea apelor semi-murdare
 • evacuarea apelor murdare.
Cele mai bune utilaje pentru irigatii

Concluzii

In concluzie, putem spune ca desi seceta confera batai de cap agricultorilor in fiecare an, din cauza climei in continua schimbare, trebuie sa stii ca solutiile sunt mai aproape decat credeai si mai accesibile decat iti inchipuiai. Poti achizitiona orice fel de sistem de irigatii de la Magazia lu’ Costica, in cele mai bune conditii!