LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cum sa-ti mentii gradina fara buruieni

Cum sa-ti mentii gradina fara buruieni

Buruieni crescute in jurul rasadurilor

Buruienile sunt cosmarul oricarui agricultor si gradinar, si doar ei stiu cat este de dificil sa scapi de ele pentru a avea o cultura bogata in fiecare an. Desi rezista chiar si in pamantul nefertil, sunt nenumarate metode de a scapa de plantele nedorite fara prea mare efort. Trebuie sa iei in considerare un numar mare de factori atunci cand sapi, ingrijesti, irigi sau fertilizezi gradina. Urmeaza aceste sfaturi:

  • Nu folosi orice tip de ingrasamant. Este bine stiut ca gunoiul de grajd este cel mai eficient ingrasamant si te poate ajuta sa ai o cultura bogata indiferent de solul de care dispui. Totusi, in momentul in care ingrasamantul nu este adunat de un cunoscator acesta poate provoca aparitia buruienilor in mijlocul plantelor tale. Cum? Semintele nedigerate din gunoiul de grajd vor prinde radacini in gradina ta.
  • Curata mereu zona din jurul gradinii. De cele mai multe ori ai grija doar de plantele din interiorul gardului, nu si cele de dinafara. Buruienile care cresc in aproprierea gradinii produc seminte in fiecare an, si acestea pot fi transportate cu usurinta de vant sau unelte de gradinarit. Fa un minim de efort si smulge plantele nedorite din jurul gradinii, pentru a-ti usura munca, puteti folosi un dispozitiv pentru smuls buruieni:

Cum sa-ti mentii gradina fara buruieni

  • Nu folosi pamant din zone necunoscute. De multe ori vrei sa cresti fertilitatea pamantului si optezi pentru aducerea pamantului din alte zone, in loc de ingrasaminte chimice. Desi este o modalitate grozava de a-ti imbunatati gradina, acest lucru poate provoca aparitia buruienilor. Pamantul poate fi plin de seminte care vor incolti printre plantele tale.
  • Curata apa folosita pentru irigare. Este convenabil sa folosesti apa din fantana sau din izvor, dar de cele mai multe ori asta poate face mai mult rau decat bine. Apa nu va fi doar plina de germeni care vor ataca plantele, ci si seminte ale diferitelor plante care cresc pe langa apa. Un sistem de filtrare profesionist este o investitie pe termen lung care iti va salva culturile si te va scuti de multa munca in plus.
  • Nu planta seminte daca nu esti sigur de originea lor. Multe magazine si piete locale vand seminte la preturi minime, si poti fi tentat sa le folosesti. Poti avea norocul sa nimeresti seminte bune, pure, dar riscul este mult prea mare si nu multi agricultori iau asta in calcul. Daca printre semintele plantate se afla cateva seminte nedorite, gradina ta va fi infestata si-ti va fi aproape imposibil sa scapi de buruieni fara a distruge intreaga cultura. Alege calitatea in locul pretului scazut pentru a te bucura de o gradina curata.
  • Nu sapa gradina cu instrumente imprumutate. Daca nu ai posibilitate sa-ti achizitionezi propriile instrumente, ai grija sa le cureti temeinic pe cele pe care le vei folosi. Acestea pot transporta seminte nedorite cu usurinta si le vei planta chiar in locul culturilor. Pe piata poti gasi solutii chimice impotriva buruienilor care pot fi folosite pentru curatarea uneltelor inainte de saparea propriu-zisa.

Urmareste acest filmulet pentru a afla cum sa cureti buruienile de pe peluza ta: