LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

România este una dintre țările Uniunii Europene care ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce privește producția de floarea-soarelui. Astfel, dacă vrei și tu să începi să cultivi această plantă citește acest articol până la final pentru că am cuprins în el toate informațiile pe care trebuie să le cunoști.

Floarea soarelui – informații generale

Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere din România. Din semințele ei se obține cel mai căutat și consumat ulei, atât din țara noastră, cât și din Europa. Datorită faptului că poate fi întrebuințată în mai multe moduri, iar cererea de ulei este într-un proces de creștere continuă, foarte mulți fermieri tind să se îndrepte spre cultivarea ei.

Floarea soarelui face parte din ordinul Compositales (Asterales), familia Compositae (Asteraceae), subfamilia Tubuliflorae, tribul Heliantheae, subtribul Helianthine, genul Helianthus1 L. Aceasta este originară din America Centrală și de Nord și s-a răspândit pe tot globul, mai ales pentru că din ea se poate obține uleiul. În România, floarea soarelui este cultivată în cantități mari, mai ales în Câmpia Română, Dobrogea și Câmpia de Vest.

Din punct de vedere al industrializării, din floarea soarelui se obține ulei, iar în urma acestui proces rămân șroturile care sunt utilizate în hrana animalelor. Totodată, și pălăriile rămase în urma tăierii și turtele de calitate slabe rămase în urma extragerii uleiului se folosesc tot ca furaje pentru animale. Turtele de calitate superioară sunt folosite pentru prepararea halvalei.

O altă întrebuințare a florii soarelui constă în producerea mierii de albina, planta având în mod natural o mare cantitate de polen.

Din cojile semintelor se fabrică carbonat de potasiu, furfurol, dar și drojdie furajeră, plăci fibrolemnoase, alcool etilic, bioxid de carbon lichid și lignină.

Importanța culturii de floarea soarelui

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Importanța și necesitatea culturii de floarea soarelui este redată de utilizarea ei pe scară largă în alimentația omului, dar și în hrana animalelor.

Spuneam mai sus că uleiul de floarea soarelui este unul dintre cele mai folosite uleiuri din Europa, iar asta pentru că are o calitate superioară, un gust, un miros și o culoare plăcută. De asemenea, uleiul de floarea soarelui este considerat a fi unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale, datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați. Acesta conține un număr mic de grăsimi saturate și colesterol, dar și un conținut ridicat de vitamine, precum E, B5, B1, B3,A, D și K.

Și semințele de floarea-soarelui pot fi consumate ca atare asigurând în jur de 550 de calorii la 100 de grame consumate. Ele se folosesc și în amestecuri de semințe și fulgi pentru mic dejun, dar și în produse de patiserie și panificație.

Merită să cultivi floarea soarelui?

Ei bine, după tot ce am enumerat până acum, răspunsul este da. Floarea soarelui are un spectru larg de utilizări, putând fi folosită întreaga plantă. Cererea pentru uleiul de floarea soarelui este din ce în ce mai ridicată, iar tehnologia cultivării este mecanizată în întregime, astfel că întreținerea și cultivarea ei nu sunt procese complicate.

Mai mult decât atât, planta se adaptează foarte bine în țara noastră, în prezent potențialul de producție fiind ridicat.

Din punct de vedere financiar, cultivarea florii soarelui este o afacere profitabilă, întrucât nivelul prețului la produs este unul foarte bun.

Unde poți cultiva floarea soarelui în România?

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Floarea soarelui poate fi cultivată în multe zone din țara noastră, însă doar anumite zone întrunesc toate condițiile de cultivare și întreținere. Iată care sunt aceste zone:

  • Zona I – Câmpia Română și Dobrogea pe solurile de tip cernoziom și Câmpia de Vest;
  • Zona a II-a – Lunca Dunării;
  • Zona a III-a – Câmpia Română și Dobrogea pe suprafețe neirigate cu soluri de tip preluvosoluri roșcate și cernoziomuri, iar în Dobrogea și pe soluri bălane;
  • Zona a IV-a – Câmpia Găvanu-Burdea (cu asociații de vertisoluri), Câmpia Leu-Rotunda și Câmpia Pleniţa (cu cernoziomuri levigate și preluvosoluri roșcate);
  • Zona a V-a – Câmpia Jijiei, podișul Bârladului și Câmpia Transilvaniei;
  • Zona a VI-a – Podișul Moldovenesc, Piemonturile Vestice și Piemontul Getic sudic.

Tehnologia de cultură la floarea soarelui

Plantele premergătoare

Floarea soarelui nu este o plantă sensibilă la plantele premergătoare. Cele mai bune rezultate se obțin după culturile cu recoltare timpurie, precum cereale păioase de toamnă, grâu de toamnă, mazăre sau porumb. Din cauza bolilor comune, plantele care trebuie evitate ca premergătoare pentru floarea soarelui sunt fasole, soia și rapița. Monocultura este exclusă din cauza atacului de boli, dar și din cauza atacului de Orobanche. Floarea-soarelui poate reveni pe același teren după minimum 6 ani.

Fertilizarea

În prima perioadă de vegetație, absorbția elementelor nutritive este rapidă. Aproximativ 66% din elementele nutritive sunt absorbite în primele 2 luni. În cazul în care nu este aprovizionată bine din punct de vedere nutritiv în primele 3-5 săptămâni, planta formează flori puține și astfel producția rămâne mică.

Pregătirea terenului pentru cultura de floarea soarelui

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Înainte de a începe cultivarea propriu-zisă, terenul trebuie foarte bine pregătit, astfel încât să poată asigura o dezvoltare sănătoasă a plantei și o producție optimă.

Arătura

Cu ajutorul unor tractoare, primele lucrări care trebuie făcute după recoltarea plantei premergătoare sunt:

  • Lucrările de dezmiristit
  • Arătura cu pluguri agricole precum plugul în agregat cu grapa stelată sau grapa inelara
  • Până toamna terenul trebuie să fie curat de buruieni și afânat, cu ajutorul lucrărilor de întreținere a arăturii.
  • Arătura se efectuează la adâncimea de 22-25 cm. Adâncimea poate fi mai mare în cazul terenurilor îmburuienate, cu cantități mari de resturi vegetale și în cazul solurilor compactate.

Fertilizarea solului

Fertilizarea are un rol primordial în obținerea unei producții de floarea soarelui în cantitate mare și de calitate superioară. La 100 de kg de producție de semințe este necesar:

  • Azot – 1,8-3,5 kg
  • Fosfor – 0,29-0,7 kg
  • Potasiu – 0,38-1,65 kg
  • Calciu – 0,11 kg
  • Magneziu – 0,18-0,23 kg

Sămânța și semănatul

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Pentru avea o producție bună din toate punctele de vedere, sămânța trebuie să fie de buna calitate și trebuie tratată adecvat. De asmeenea, semănatul trebuie realizat la momentul oportun cu ajutorul unor utilaje speciale, precum semănătorile.

Semințele potrivite pentru semănat sunt cele cu puritate fizică de peste 98% și germinație de peste 85%. Totodată, ele nu trebuie să aibă spărturi sau fisuri, să fie cât mai uniforme și cu masa a 1.000 de boabe (MMB) cât mai ridicată.

Tratamentul semințelor

Tot îniante de semănare este necesar să efectuezi un tratament semințelor cu un produs omologat în special împotriva bolilor și a dăunătorilor, precum:

  • Mana (Plasmopara helianthi)
  • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
  • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
  • Gărgărița frunzelor (Tanymecus dilaticollis) – în cazul prezenței acestui dăunător
  • Viermi sârmă (Agriotes sp.)

Perioada optimă de semănat

Perioada recomandată pentru semanatul florii soarelui este caracterizată de: dimineața, la ora 07:00, în adâncimea de semănat să se înregistreze temperatura de 7 grade Celsius, iar vremea să se afle în curs de încălzire. De regulă, aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, plus-minus 10 zile.

Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm la solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

Distanța între rânduri

Distanța optimă între rânduri este de aproximativ 7- cm. În cazul în care irigarea se face pe brazde, atunci distanța între rânduri poate fi de 80 de cm.

Densitatea de semănat

În cazul unei culturi neirigate, densitatea recomandată este între 45 și 55 de mii de plante recoltabile la hectar, iar în cazul culturii irigate, densitatea optimă este între 55 și 65 de mii, cu mențiunea că limita superioară se aplică doar în cazul culturii cu hibrizi de talie mai redusă.

Întreținerea culturii de floarea soarelui

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

De modul în care este întreținută, cultura de floarea soarelui va avea o producție ridicată și o calitate superioară.

Floarea soarelui este o plantă rezistentă la secetă, doar că în anii cu precipitații reduse se recomandă instalarea unui sistem de irigare, în care să se aplice 1-4 udari de 400-800 metri cubi la hectar.

Polenizarea este un alt factor important. Cele mai importante insecte polenizatoare sunt albinele melifere, astfel că la fiecare hectar trebuie amplasate câte 2 familii de albine în apropiere, atunci când încep să apară primele flori în cultură.

Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor

Buruienile concurează cu planta pentru nutrienți, astfel că se impune necesar eliminarea lor cât mai devreme. În cazul în care nu este acordată suficientă atenție acestui detaliu, buruienile sunt în măsură să compromită aproximativ 50% din producție.

Cei mai frecvenți și periculoși dăunători pentru floarea soarelui sunt rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) și viermii sârmă (Agriotes spp). Rotația culturii și tratamentul la semințe elimină posibilitatea apariției lor.

Cele mai întâlnite boli ale plantelor de floarea soarelui sunt:

  • mana (Plasmopara helianthi)
  • putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
  • pătarea brună și frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi)
  • pătarea neagră a tulpinilor (Phoma macdonaldi)
  • putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)

Pentru a reduce posibilitatea unui atac trebuie să respecți rotația culturilor, epoca optimă pentru cultivare și densitatea recomandată în funcție de specificul fiecărui hibrid.

Recoltarea florii-soarelui

Cultura de Floarea Soarelui: Semănat și Îngrijire

Cel mai bun moment pentru recoltare este atunci când umiditatea semințelor este de 10-13%. În acel moment 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Calendaristic, momentele acestea sunt în țara noastră în ultima decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zonă, condiții climatice și hibrid cultivat.

După recoltarea, semințele de floarea soarelui trebuie uscate, până ce nivelul de umiditate ajunge la 6%. În magaziile sau spațiile în care sunt depozitate, temperatura optimă trebuie menținută sub 20 de grade Celsius.

Spor la treabă!