LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cosirea corecta a gazonului

Cosirea corecta a gazonului

Cosirea corectă este una dintre cele mai importante practici în păstrarea gazonului sănătos. Gramineele sunt la fel ca cele mai multe plante – în cazul în care tăiați punctele de creștere (pentru iarbă, este în coroana, în cazul în care noile frunze se dezvolta), plantele se ramifică si devin mai dense, care, în acest caz, se transformă mii de plante de iarbă individuale într-un gazon bine struturat. Dacă nu ați cosit deloc, curtea ar arăta mai mult ca un prerie decât un gazon. Dar simplul act de tuns de iarbă nu este ceea ce face ca un gazon să arate bine. Înălțimea de cosire și frecvența determină cât de sănătos și atractiv arată gazonul Dvs. La urma urmei, tăierea unui gazon este stresant pentru iarba. Frunzele fac mâncarea pentru rădăcini – v-ar plăcea dacă cineva continua să vă taie porția de mâncare?

ÎNĂLȚIMEA NU CONTEAZĂ

Cele mai multe ierburi au o gamă de înălțimi de cosit recomandate. Rămâneți la capătul de sus al acestei game, atunci când gazonul este în condiții de stres, cum ar fi vreme caldă sau secetă, sau dacă aveți un gazon umbrit. Dacă vremea este mai rece, puteți tăia iarba un pic mai mic.

Urmați regula de o treime. Pentru o peluză înfloritoare, niciodată nu se taie departe mai mult de o treime de iarbă. În cazul în care iarba „vă depășește” din cauza vremii umede sau programul dvs. ocupat, modificați în sus înălțimea de tăiere la setarea cea mai mare posibil și cosiți. În cazul în care decupajele sunt prea lungi și grele, chiar și la acea înălțime de tăiere, prindeți-le cu unitatea sau curățați după cosit cu o greblă de frunză. Apoi mutați înălțimea de tăiere înapoi la intervalul normal și tăiați gazonul din nou câteva zile după primul cosit.

Tabelul 1 arată înălțimile de cosit recomandate pentru diverse tipuri de iarbă

Tabel 1: Înălțimi ideale de cosit

Tip iarbă Înălțime
Iarba de Bahia; fescue, tall; Iarba grama albastra; iarba de buffalo grass 2 la 3 inci
Gazon 1/4 la1 inci
Iarba de Bermuda, comuna 3/4 la 1-1/2 inci
Iarba de Bermuda, hibrid 1/2 la1 inci
Iarba centiped; Zoysia* 1 la 2 inci
Festuca, fin; Sf. Augustin 1-1/2 la 2-1/2 inci
Iarba albastra de Kentucky 1-3/4 la 2-1/2 inci
Raigras, anual si peren 1-1/2 la 2 inci

Bordurile și tunderea sunt retușurile tunsului de iarba, un fel de a obține un bărbierit după ce ai avut o tunsoare. Bordurile și finisajele sunt destul de aproape de a fi același lucru. Anumite instrumente sunt numite falțuri, deoarece acestea sunt concepute pentru a tunde peluza de-a lungul o suprafață dură, cum ar fi un drum de acces sau trotuar. Fățuitorii taie o margine frumos curat, dar mai lasă murdăria și resturile de iarbă care aveți nevoie pentru a curăța. Pe de altă parte, puteți utiliza trimere oriunde – de-a lungul unei suprafețe dure, în spații înguste, lângă paturi de plantare, și așa mai departe. Trimere lasă, de asemenea unele decupaje pe căile și drumurile de acces pe care aveți nevoie pentru a mătura.

Niciodată nu puneți iarbă într-o pungă de plastic și aruncați la groapa de gunoi. (În unele zone, aruncarea de iarbă la groapa de gunoi este ilegală.) Iarba este materie organic valoroasă, plină de azot și alți nutrienți. Atâta timp cât se va cosi suficient de des pentru a elimina nu mai mult de o treime din iarbă, cel mai ușor lucru de făcut este doar să lase decupaje pe gazon. Piesele de descompun rapid și se reduce cantitatea de îngrășământ care trebuie folosit cu cel puțin 25%. Cercetările au demonstrat că tăierea nu provoacă paiele pentru a construi.

TĂIAȚI IARBA, NU MÂNA

În fiecare an, sute, poate chiar mii de oameni se accidentează atunci când utilizează mașini de tuns iarba. Cositoarele de gazon pot fi periculoase, chiar și atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Fiți proactiv atunci când vine vorba de siguranță și urmați aceste sfaturi pentru a evita accidentele:

  • Cunoașteți echipamentul. Citiți manualul proprietarului. Familiarizați-vă cu toate elementele de siguranță și nu deconectați nici una dintre ele. Păstrați toate piulițele și șuruburile strânse în mod corespunzător. Nu trageți niciodată mașina de tuns pe jos.
  • Verificați gazonul înainte de a tunde iarba și purtați îmbrăcăminte adecvată. Ridicați orice pietre sau resturi. Pantofi grei și pantaloni lungi oferă cea mai bună protecție împotriva obiectelor care zboară. Dacă utilizați o masina de tuns tambur, nu purtați haine largi.
  • Protejați-vă auzul. Munca de curte poate fi destul de zgomotos. În plus față de mașina de tuns iarbă, zgomot de mari decibeli vine de la trimmere, falțuri și suflante. Folositi dopuri de urechi sau de protecție auditivă.
  • Țineți animalele de casă și copii departe de gazon pe măsură ce cosiți. Nu lăsați copiii să opereze o mașină de tuns iarba, cu excepția cazului în care sunt suficient de puternici, responsabili, și să înțeleagă toate caracteristicile de operare și de siguranță. Chiar și atunci, supravegheați-i. Niciodată nu duceți un copil mic la o plimbare pe o masina de tuns. Opriri bruște, obiecte care zboară, sau un copil agitat poate însemna un dezastru.
  • Aveți grijă când alimentați. Opriți mașina de tuns iarbă și lăsați motorul să se răcească timp de 10 minute înainte de alimentare cu combustibil. Nu umpleți niciodată rezervorul pe gazon. A se evita scurgerile prin utilizarea unui recipient cu un jgheab de turnare adecvată. Curățați scurgerile imediat și puneți cârpele folosite într-o cutie de metal acoperit. (Cârpe îmbibate cu benzină sunt un pericol de incendiu.)
  • Opriți mașina de tuns iarba. Nu lăsați niciodată mașina de tuns iarbă, care funcționează nesupravegheat, sau să lucrați la un motor care funcționează. Opriți alimentarea atunci când traversați zone fără iarbă.
  • Fiți atenți pe dealuri. Pante abrupte sunt întotdeauna periculoase, deoarece mașina de tuns iarba se poate răsturna sau ieși de sub control. Plantați altceva deât gazon pe aceste suprafețe. Pe pantele blânde, cosiți în pantă, nu în sus și în jos. Utilizați o masina de tuns acționat din  spate.

Pentru servicii de tundere si întreținere a gazonului, apelați cu încredere la Utilajelelucostica.ro.

Cosirea corecta a gazonului

Masini de tuns gazonul

Masinile de tuns gazonul — Cei mai inversunati dusmani ai copacilor

Dacă loviți în mod repetat o mașina de tuns de un trunchi de copac sau lovirile fără sens, cu buruieni în fiecare săptămână poate deteriora grav scoarța și țesuturile sensibile dedesubt. Paguba poate opri creșterea arborilor tineri, până la punctul în care baza trunchiului este atât de slab că arborele cedează la cel mai slab vânt.

Pentru a proteja copacul, lăsați un inel de sol fără gazon la cel puțin 3 picioare lățime în jurul trunchiului. Puneți cărămizi sau pietre frumos tăiate în jurul copacului. Mai bine de atât, acoperiți solul cu un strat gros (3 până la 6 inch adâncime) de mulci organic, cum ar fi compost sau scoarță de copac. (Păstrați mulcii câțiva inci distanță de baza copacului.)

Puteți merge, de asemenea, la un centru de grădină pentru a cumpăra protecție de trunchi, furtun din plastic care înconjoară trunchiul, în cazul în care trebuie să aveți iarba chiar lângă copac.

TOP 3 scarificatoare recomandate:

  1. Scarificator de gazon Stihl RLE 240 Cosirea corecta a gazonului
  2. Scarificator de gazon Stihl RL 540 Cosirea corecta a gazonului
  3. Scarificator de gazon cu suprainsamantare OS552H Cosirea corecta a gazonului