12 Greșeli de grădinărit comise de orice grădinar
Nouă grădinarilor ne place să învătăm mergând pe calea cea grea. În ciuda tuturor cărților de grădinărit care le citim, în ciuda orelor de partică, facem greșeli invariabil. Iată o mostră din greșelile repetate de cei mai mulți dintre noi.
-
Cuprins
Nu pregătim straturile
Cei mai mulți dintre noi au făcut această greșeală, unii din ignoranță, alții din lene pură. Când semănăm semințele sau plantăm răsadurile facem niște găuri mici cu degetele sau cu o lopată de mâna si credem că este suficient loc pentru dezvoltarea rădăcinii plantei. Dar solul se va usca rapid. În cazul în care rădăcinile plantelor tinere nu pot pătrunde în sol, veți avea plante atrofiate.
Afânați pământul (puteti sa faceti asta de mână sau utilizând un motocultor), chiar și de mai multe ori și adăugați compost sau chiar frunze uscate. Pământul va fi suficient de moale pentru a asigura o creștere sănătoasă a rădăcinilor. Această lucrare istovitoare trebuie efectuată înainte de a vă apuca de plantat. Amenajare de straturi ridicate este o altă opțiune, dacă nu doriți să săpați adânc.
-
Uităm de fertilizatori
Avem tendința să uităm că solul este ca un organism viu, mereu în schimbare și în evoluție. Condițiile de sol pot fluctua cu cantitatea de precipitații, scurgerile de sol și lipsa de drenaj. Unele plante epuizează anumite substanțe nutritive din sol mai rapid decât altele. Ploile abundente pot elimina calcarul adăugat recent pentru creșterea pH-ului.
Recomandăm verificarea nivelului de pH și a profilului mineral în fiecare sezon de creștere si fertilizarea cu fertilizanții potriviți cu câteva săptămâni înainte de plantare.
Materia organică are un efect modulator asupra compoziției chimice a solului, deci cu cât are mai mult humus solul, cu atât vor fi mai scăzute fluctuațiile chimice. Adăugați compost și gunoi de grajd straturilor de legume. Pământul bun este deosebit de important pentru legumele din gradina ta, deoarece ai nevoie de plante sănătoase care produc alimente de calitate înaltă.
-
Udatul în exces
Udatul in exces este ca uciderea cu prea multă dragoste. Cei mai mulți grădinari entuziaști sunt vinovați de această crimă. Udare frecventă poate fi necesară la răsaduri și butași pâna se stabilizează. Odată ce aceștia au dezvoltat un sistem de rădăcini bun, trebuie udate la intervale regulate de timp.
Radacinile celor mai multe plante urăsc să stea în apă. La fel ca orice alt tip de țesut de plante, rădăcini au nevoie să respire, rădăcinile se îneacă literalmente în cazul în care toate buzunarele de aer din sol sunt umplute cu apă tot timpul. Chiar și atunci când solul sus arată uscat, straturile inferioare ar putea fi înbibate în apă.
Plante udate prea frecvent rămân fragede și se vor ofilii foarte ușor la soare. Diferența de timp între ciclurile de udat trebuie crescută treptat, astfel plantele vor învăța să fie supraviețuitori si vor devenii mai puternice. Cu toate acestea, stresul lipsei de apă poate afecta randamentul la anumite soiuri de legume.
-
Prea puțină apă
Aceasta este o altă greșeală des înâlnită la cei care uda plantele cu un furtun de gradina portabil. Udați plantele de sus, spălați praful de pe frunze, practic oferind plantei un duș frumos. Satisfăcut, vă continuați treaba fără să realizați că de fapt rădăcinile au primit foarte puțină apă. Atunci când vedeți plantele destul de ofilite în soarele de dupămasă s-ar putea să le mai oferiți un alt duș rapid.
Plante absorb apă prin rădăcinile lor. Coroanele ofilite se recuperează rapid atunci când sunt stropite cu apă, dar aceasta se datorează faptului că ajută la tăierea ratei de transpirație. Udatul superficial are ca și rezultate rădăcini slabe. Plante devin dependente de udarea frecventă. Ele devin predispuse la rãsturnare și ofiliesc repede, deoarece rădăcinile lor nu au crescut adânc în pământ pentru a le ancora și să tragă apa din lacurile de acumulare din straturile inferioare ale solului.
Scădeți frecventa la care udați, dar udați de fiecare data în profunzime. Utilizarea unui sisteme de irigare asigura udatul uniform si in profunzime si vă ajută si la economia de apă.
-
Plantarea plantelor iubitoare de soare în umbră
Cu toții știm că plantele au această capacitate unică de a face mâncare în frunzele lor, doar cu lumina soarelui, apa si aer. Uneori, vom planta o varietate de tomate garantat a fi un soi cu randament extrem de bun aproape de un copac. Cel mai probabil vom fi extrem de satisfăcuți de creșterea plantei doar ca ulterior să fim dezamăgiți de randamentul scăzut. Planta a dezvoltat o mulțime de frunze pentru a maximiza producția, dar pur și simplu nu a fost suficient.
Există unele plante de pădure care au evoluat pentru a supraviețui în locuri umbrite, dar dacă plantăm o iubitoare de soare acolo, ea pur și simplu nu va prospera. Roșiil precum și majoritatea celorlalte legume se dezvoltă cel mai bine în zonele în care soarele bate neîntrerupt pe tot parcursul zilei. Dacă ai, o grădină umbrită, nu poți spera să crească o mulțime legume. Elibereaza o parte a grădinii pentru legumele tale.
-
Plantatul în afara sezonului
Este greu de crezut cât de dependente sunt plantele de sezonul de plantare. Mulți dintre noi, probabil, au plantat semințe sau butași la momentul nepotrivit al anului iar apoi am urmărit cum cresc puțin apoi se opresc brusc. Anotimpurile nu reprezintă o problemă în zonele tropicale cât timp plantele vor primi suficientă apă dar în climatul nostru este o altă poveste.
Plantarea răsadurilor prea devreme în primăvară le lasă la cheremul înghețurilor târzii. Întârzie un pic cu plantatul și poți pierde șansa de a obține o creștere viguroasă și randamentul dorit înainte de creșterea temperaturilor. legume de primăvară și florile de vară trebuie să fie plantate la timpul potrivit.
Feriți-vă de ofertele de sfârșit de sezon pentru răsaduri și semințe, este posibil ca în momentul promoțiilor să fi ieșit deja din sezonul de plantare. Anumite seminte sunt viabile doar pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât conservarea lor pentru sezonul viitor nu poate fi o idee bună. Urmați calendarul de lucrari pentru grădinărit pentru rezultate mai bune.
-
Netăierea arbuștilor și copacilor
Tunderea este munca grea, iar ”săritul” peste această sarcină sezonieră este o greșeală des făcuta de grădinarii noi. În cazul arbuștilor crescuți în scopuri ornamentale, forma și structura vor fi pierdute foarte rapid.
Randamentul pomilor fructiferi și arbuștilor fructiferi depinde, practic de tunderea meticuloasă. Daca nu sunt tăiate, ramurile și crengile inutile consumă toată energia care ar fi trebuit îndreptată spre înflorire și creșterea de fructe. Unele fructe cresc doar pe crengile noi așa că dacă nu va tundeți planta pentru a avea muguri noi veți fi lăsat fără prea multe fructe.
Atunci când plantezi un arbore ornamental / pom fructifer sau arbusti, procesul de învățare a taiatului va fi unul dureros, dar este chiar mai important decât udarea și programul de fertilizare.
-
Tăierea agresivă la momentul nepotrivit
V-ați tuns vreodată hortensia agresiv in toamna, deoarece părea aproape mort? Ați eliminat, probabil, toți bobocii de flori, latente, care ar fi înflorit în anul următor. Unele plante poartă flori pe ramuri vechi, în timp ce altele dezvolta ramuri noi pentru înflorire după tuns. Prima dată ar trebuii să înveți despre ciclul de înflorire a plantelor tale iar apoi să programezi tunsul în mod corespunzător.
Din moment ce tăierea instigă la creștere, iar cele mai multe plante, cele care poartă flori și fructe târziu în sezonul de creștere ar trebui să fie tunși după ce au intrat în hibernare. Tăierea timpurie va duce la apariția mugurilor care vor suferii daune din cauza înghețului.
Copacii cu flori de primăvară și arbuștii pot fi tunși imediat după ce au terminat perioada de ”spectacol”, astfel încât ei au o fereastră lungă de timp pentru a se dezvolta si a crește ramuri noi. Recomandăm sa ai un calendar al tăierilor pentru a evita orice greseală. De asemenea, pentru intretinerea gradinilor recomandam utilizarea unei foarfece profesionale, puteti incerca Foarfeca Felco.
-
Utilizarea erbicidelor într-o zi nepotrivită
Ați pulverizat erbicid pe un petic de gazon cu buruieni, dar a doua zi v-ați găsit paturile de flori din apropiere decimate. Există, erbicide selective care ucid numai buruienile dicotiledonate din gazon și menajează iarba. Dar, pulverizatul a fost purtat de vant la dicotiledonate care cresc liniștit în paturile de flori.
O altă greșeală o reprezintă utilizarea acestor substanțe chimice atunci când există pericol de ploi. Apa de scurgere va transporta chimicalele care vor face ravagii în altă parte a grădinii. Erbicide chimice sunt de evitat, dar dacă le utilizați în grădina dumneavoastră, alegeți zilele însorite și fără vânt.
-
Plantarea de plante invazive
Aproape fiecare grădinar s-a îndrăgostit de o plantă frumoasă în călătoriile sale și a adus-o acasă, fără să realizeze că acestea sunt considerate buruieni nocive în acea zonă. Doar pentru că nu vedeți anumite plante în localitatea dumneavoastră, aceasta nu înseamnă că nu sunt invazive. Este foarte posibil ca măsuri de eliminare susținute să fi dus la dispariția lor.
Indiferent dacă aduni semințe sau plante din natură sau le obții de la un prieten sau o rudă îndepărtată, sau le comanzi online, verifică în prealabil, dacă acestea sunt sau nu invazive în zona ta. Odată stabilite, este munca grea, sau aproape imposibil, să le eliminăm.
-
Plantarea de plante autosterile
Ați cumpărat un arbust cu boabe sau un copac tânăr și a așteptat ani de zile numai să fiți dezamăgit atunci când nici una din flori nu a produs fructe? Dacă ați plantat o varietate auto-sterilă, aveți două opțiuni: a scăpa de ea sau plantați altul și să așteptați ani de zile din nou.
Unele soiuri de afine au nevoie de doi arbuști de același tip pentru polenizare cu succes. Dar este nevoie de două tipuri diferite de meri pentru a vă oferii fructe, nu doar atât ci ar trebuii să aibă si același timp de înflorire. Unii meri produc polen steril, astfel încât veți avea nevoie de un al treilea copac în incintă. Este o chestiune complexă.
Uele soiuri de prune și pere sunt doar parțial auto-sterile, și ele reușesc să crească câteva fructe, dar se descurca mult mai bine in ”societate”. Dacă nu doriți să vă încercați norocul vă recomandăm să vă alegeți plantele cu ajutorul unor furnizori cunoscuți sau alegeți soiuri autofertile.
12. Alungarea polenizatorilor cu pesticide
Fiind prea darnic cu pesticidele este o greseală facută de mulți grădinari zeloși. Noi nu vorbim despre contaminarea pământului aici, deși este o mare preocupare. Dacă ați găsit prea puține legume și fructe, după udare meticuloasă și fertilizarea potrivită a plantelor dumneavoastră și ați păstrat departe dăunătorii și buruienile cu pulverizare frecventă, este posibil să fi speriat polenizatorii.
Este greu să vă uitați la daunatori care rad legume dvs. dar este de bine de știut ca nu toate craturile care vă fac o vizită sunt inamicii voștrii, aveți nevoie de insecte pentru polenizare.