Orhideea – Ingrijire și creștere [Ghid complet]
Orhideea este o floare misterioasă ce are un aspect unic, exotic și rafinat. Aceasta este folosită foarte des în aranjamente florale, în designul camerelor unde locuim, dar și în grădinile caselor noastre. Numeroasele moduri în care este întrebuințată această floare se datorează faptului că face parte din cea mai mare familie de plante. Așadar, cu numeroase specii, o cultură bogată, un aspect desăvârșit, parfum și culori intense, orhideea a devenit una dintre florile preferate ale multor oameni. Despre ea vom vorbi și noi astăzi. Rămâi până la final și află cum poți crește și îngriji o astfel de floare. Cele mai importante și eficiente sfaturi vin chiar de la specialiști.
Cuprins
Despre orhidee
Așa cum spuneam și mai sus, orhideea face parte din cea mai mare familie de plante și anume plantele monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales. Această specie este una exotică și s-a cultivat pentru prima dată în China Antică, cucerind apoi și Europa.
Orhideea este cea mai diversificată și răspândită floare dintre familiile de plante superioare. Aceasta are peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi, crescând aproape în întreaga lume. Și România este o zona favorabilă pentru dezvoltarea orhideelor, astfel că în țara noastră există două specii protejate de lege și anume Sângele Voinicului și Papucul Doamnei.
Dintre toate, orhideea Phalaenopsis sau fluture cum mai este denumită este cea mai cunoscută și îndrăgită, fiind și cea mai bine vândută plantă de interior.
Soiuri celebre de orhidee
Orhideele sunt flori pentru apartament, pentru grădini și pentru aranjamente florale ce au o gamă mare de forme și culori. Cele mai celebre soiuri sunt:
- Phalaenopsis
- Cymbidium
- Mitonia
- Cambria
- Vanilla planifolia
- Dendrobium
- Cattleya
- Vanda
Semnificațiile orhideelor
Apreciată pe tot globul pentru frumusețea și delicatețea ei, orhideea este o floare care poate fi dăruită oricărei persoane, indiferent de ocazie. În funcție de culoarea ei, orhideele se potrivesc anumitor tipuri de persoane, precum:
- Orhideea roșie sau roz – persoanelor iubite, mama, soție, logodnică
- Orhideea albă- este potrivită cadrelor mai formale, profesori, șefi, directori.
- Orhideea galbenă sau mov – persoanelor dragi, prietene sau rude.
Orhideea are o gamă largă și de semnificații, astfel că în funcție de ocazie, orhideea poate semnifica eleganța, sofisticare, gingășie, dragoste, delicatețe și sinceritate.
Îngrijirea orhideelor
De îngrijirea orhideelor depinde practic și viața lor. Orhideele sunt flori foarte sensibile care au nevoie de atenție și de condiții optime pentru ca dezvoltarea lor să fie eficientă și potrivită. Hai să descoperim împreună care sunt cei mai importanți factori care contribuie la dezvoltarea corectă a orhideelor.
Lumina optimă
Unul dintre cei mai importanți factori determinați în înflorirea și creșterea orhideelor este lumina. Dacă florile nu au lumină suficientă, nu vor înflori. Cele mai bune locuri unde pot fi amplasate orhideele sunt pervazele, fereastra sudică fiind cea mai potrivită pentru creșterea și dezvoltarea corectă a orhideei.
Pentru menținerea lor corectă, orhideele sunt amplasate în ghivece transparente, deoarece au nevoie de lumină pentru a crește și a se dezvolta. În cazul în care aceasta nu înflorește, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea acesteia și numărul orelor în care planta are lumină. De asemenea, un alt indiciu de lumină insuficientă este culoarea frunzelor: dacă aceasta nu există, frunzele vor avea culoarea verde închis.
Pentru a se propaga optim și corespunzător, este recomandat să ștergi regulat geamurilor, dar și frunzele florilor de praf. Un alt lucru la care trebuie să fii atentă este calitatea luminii. Orhideele reacționează bine și la lumina artificială și nu trebuiesc expuse direct la soare. Arsura luminii solarea va creea pete negre pe frunze sau le va ingalbenii.
Temperatura potrivită
Temperatura este un alt aspect esențial în procesul de înflorire a florilor. Orhideele trebuie poziționate în zone în care temperatura variază, deoarece acest lucru va induce înflorirea. Iarna temperatura recomandată este cuprinsă între 14 și 16 grade Celsius, iar vara temperatura ideală se află între 22 și 24 de grade Celsius.
Udarea orhideelor
Udarea orhideelor este foarte importantă, însă reprezintă și o activitate extrem de fină, deoarece udatul în exces poate conduce la moartea florii. În cazul orhideelor de ghiveci, udarea se face cu apă la temperatura camerei, de preferat ca aceasta să fie de ploaie. Udarea se realizează la 7-9 zile, dimineața, prin scufundarea ghiveciului în apă pentru câteva minute sau prin udarea rădăcinilor, fără a fi atinse frunzele sau florile.
Pentru a determina dacă floarea are nevoie sau nu de apă, există două metode eficiente:
- Prima metodă constă în introducerea unui deget în interiorul ghiveciului de 2-3 cm, iar dacă solul este uscat înseamnă că planta are nevoie de apă. În cazul în care solul este umed, înseamnă că mai poți aștepta câteva zile și apoi să o uzi.
- A doua metodă constă în verificarea vasului transparent. Astfel, dacă în vas se observă umiditate sau condens pe pereți înseamnă că floarea nu are nevoie de apă. Condensul apare în partea de sus imediat după ce uzi floarea, iar pe măsură ce zilele trec acesta scade spre fundul ghiveciului, moment prielnic pentru a o uda din nou.
Pentru o udarea corecta poți urma, de asemenea, două modalități:
- Fie torni apă în vas până ce aceasta curge pe partea cealaltă a vasului. Totodată, dacă s-a adunat apă în farfurioară, aceasta trebuie aruncată întotdeauna.
- O altă variantă presupune imersia, adică scufundarea într-un vas de apă pentru 10-15 minute a ghiveciului cu orhidee. Apa v-a pătrunde prin găurile din fundul ghiveciului și va umezi tot substratul.
Udarea orhideei se realizează astfel încât apa să nu pătrundă între floare și frunze, pentru că va exista riscul ca aceasta să putrezească.
Cultura orhideelor
Cultura orhideelor conține câțiva pași simpli ce țin de fertilizare, înflorire și înmulțire. Pe toate acestea le vom dezbate în rândurile ce urmează. De asemenea, pentru a realiza toate aceste activități ai nevoie de câteva unelte pentru gradina.
Fertilizarea orhideelor
Procesul de fertilizare a orhideelor se realizează o dată pe săptămână în perioada de creștere, adică în lunile martie – octombrie. În timpul iernii, în perioada de repaus, se renunță la fertilizare. Pentru aceasta se folosesc produse special create pentru creșterea și îngrijirea orhideelor.
Substratul și cultura orhideelor
Majoritatea orhideelor preferă ca substrat un amestec de scoarță de copac, lemn de ferigă, plută, turbă, cărbune și nisip. Ghivecele în care se cultivă orhideea trebuie să fie transparente, pentru că rădăcinile acestora au nevoie de lumină.
Transplantarea orhideelor se realizează la 1-2 ani, în vase mai mari. Momentul în care faci această acțiune este foarte important, pentru că dacă nu se realizează la momentul potrivit plantele nu vor înflori în anul ce urmează. Toate transplantările se fac în intervalul februarie-august, deoarece în această perioadă orhideea are creșteri noi și produce noi rădăcini.
Inflorirea orhideelor
Orhideele infloresc de mai multe ori pe an, dacă sunt îngrijite într-un mod corespunzător. Înflorirea lor se realizează prin emiterea unor tije care formează flori. Floarea de orhidee durează câteva luni, aproximativ 5-6 luni, după care florile se trec.
După ce florile s-au uscat și au căzut, se va observa că tija va începe să se usuce, așadar pentru a provoca o nouă înflorire, se va elimina tija de la cel de-al doilea nod în jos. Acest mod va ajuta să apară o înflorire abundentă și spectaculoasă.
Înmulțirea orhideei
După ce cad florile se formează pui pe tija florală. Pentru a le accelera apariția, tija florală se taie deasupra primului sau celui de-al doilea ochi. Puii ce se formează pe tijă se pot separa când au rădăcinile de aproximativ 8-10 cm. Puii se plantează în substrat de orhidee care le va favoriza creșterea.
Bolile și dăunătorii orhideelor
Principalii dăunători care pot afecta orhideele sunt:
- Păduchii lânoși – aceștia atacă toate părțile plantei, însă se fixează mai ales pe tulpină și în zona de inserție a frunzelor. Acestea se îngălbenesc pe anumite porțiuni, se închid la culoare și vor cădea mult prea repede.
- Păduchii țestoși – se localizează pe partea inferioară a frunzelor, în axila acestora, pe rizomi și înțeapă pentru a se hrăni cu sucul celular.
- Tripsii orhideelor – sunt insecte mici, greu de observat cu ochiul liber, ce se hrănesc cu sucul celular din flori, boboci și frunze. Bobocii afectați nu se mai deschid, iar florile prezintă deformări și pete cu aspect umed.
- Musculița albă de seră – își găsesc locul pe noile creșteri, boboci și flori.
- Acarienii – se observă destul de greu cu ochiul liber deoarece sunt foarte mici, iar prezența lor pe parte inferioară a frunzelor este însoțită de o pânză fină.
Tips & tricks pentru îngrijirea orhideelor
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, cu siguranță floarea ta va inflorii atromitos și se va dezvolta într-un mod sigur.
- Așează floarea la fereastră – pentru a vedea dacă orhideea primește suficientă lumină, examinează frunzele acesteia. Culoarea lor ar trebui să fie verde deschis, ci nu verde închis.
- Udă orhideea odată la 5-12 zile – lasă apa să se scurgă în farfurie, apoi aruncă excesul de apă. Rădăcinile nu trebuie să stea în apă pentru că vor putrezi.
- Hrănește floare cu hrană potrivită – folosește întotdeauna ingrasamant de orhidee.
- Transplantează floarea atunci când este nevoie – atunci când apar rădăcini noi, care se extind în exteriorul vasului, e timpul să muți orhideea într-un ghiveci mai mare.
- Oferă ajutor tijelor – înfige bețele speciale și prinde tijele de acestea cu ajutorul unor cleme sau clipsuri.
Orhideele sunt unele dintre cele mai frumoase flori, demne de ținut la ferestrele caselor noastre. Pe magazialucostică.ro găsești toate lucrurile de care ai nevoie pentru a avea propria cultură de flori.