LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Agricultura de precizie: Ce este și care sunt beneficiile?

Agricultura de precizie: Ce este și care sunt beneficiile?

În prezent, există numeroase tipuri de agricultură, în funcție de obiectivele urmărite. Deși cea mai populară rămâne agricultura tradițională, în ultimii ani se vorbește despre agricultura de precizie, care contribuie la îmbunătățirea randamentului, cu ajutorul tehnologiei. Această ramură este un pas excelent către progresul din domeniul agricol și poate influența viitorul agriculturii din România.

Introducerea tehnologiei în agricultură reușește să simplifice practicile agricole ale fermierilor și contribuie la creșterea productivității. Totodată, agricultura de precizie încorporează tehnologia modernă, precum dronele și sateliții sau cartografierea solului, care duc la o producție durabilă și eficientă.

Vrei să afli mai multe? Descoperă ce presupune agricultura de precizie și care sunt beneficiile ei, din articolul nostru.

Ce înseamnă agricultură de precizie?

Agricultura de precizie: Ce este și care sunt beneficiile?

Înainte să cunoști beneficiile sau instrumentele utile, probabil vrei să știi ce este agricultura de precizie. Ei bine, vorbim despre un sistem inteligent de management agricol, denumit și agricultură prin satelit. Agricultura de precizie înglobează setul de instrumente, tehnologii și utilaje care eficientizează procesul agricol și asigură controlul producției într-o manieră simplă și rapidă.

Agricultura de precizie reprezintă o metodă modernă, care vine în ajutorul fermierilor. Astfel, aceștia pot cunoaște mai bine zonele cultivate și pot învăța unde să folosească tractoarele, unde să aplice îngrășăminte, unde să ude sau unde să planteze.

Termenul de precizie face referire la instrumentele de ultimă generație, care arată cu exactitate unde și când se pot efectua anumite acțiuni pentru culturi sau parcele. Spre deosebire de agricultura tradițională, cea de precizie are nevoie de multă tehnologie, care se aplică în randamentul culturilor.

Care este rolul agriculturii de precizie?

Agricultura de precizie: Ce este și care sunt beneficiile?

Merită să știi și care este rolul agriculturii de precizie. În esență, acest tip de agricultură asigură obținerea celor mai bune rezultate și satisface nevoile fermierilor de a-și gestiona eficient resursele. Mai mult, fermierii obțin informații în timp real despre culturile lor.

Agricultura de precizie oferă informații precise despre analiza solului și a climei. Se pot afla variațiile solului, nivelul de compactare și estimări reale, care îi pot convinge pe fermieri dacă merită sau nu să investească într-o anumită cultură. În plus, agricultura de precizie include o serie de sisteme care asigură gestionarea diferențiată, în funcție de poziția unor utilaje agricole. Aceasta identifică diferențele dintre caracteristicile solului și randamentul ce poate fi obținut pe diferite zone ale unei parcele, pentru rezultate optime.

Care sunt avantajele agriculturii de precizie?

Beneficiile agriculturii de precizie nu pot fi neglijate. Iată care sunt avantajele acestui tip de agricultură modernă:

 • Crește productivitatea și profitabilitatea pentru fermele mici
 • Optimizează resursele și timpul pentru fermele mari
 • Crește calitatea culturilor
 • Reduce poluarea
 • Oferă șansa de adaptare pentru fiecare parcelă lucrată
 • Reduce pierderile în agricultură
 • Descoperă condițiile variabile de pe un teren
 • Economisește consumabilele
 • Se folosește ușor și poate fi gestionată chiar de pe smartphone
 • Utilizează avansurile tehnologice și transmite un număr mare de informații într-un timp scurt
 • Diminuează riscul apariției unor probleme ale culturilor
 • Oferă informații fermierilor despre utilajele în care merită să investească, precum remorcile agricole
 • Asigură calitatea recoltei
 • Oferă posibilitatea de estimare a producției, la final de sezon
 • Are abordări noi și diferite în comparație cu agricultura tradițională
 • Datorită digitalizării agriculturii, poate să contribuie la o speranță mai lungă de viață și la dezvoltarea unor noi tipare alimentare.

Care sunt etapele agriculturii de precizie?

Pe lângă avantajele agriculturii de precizie, poți să descoperi și care sunt etapele utilizării acestei metode noi și avantajoase din sectorul agricol:

 • Folosirea tehnologiilor care permit controlul de la distanță a terenurilor. Așadar, un fermier poate să vadă cum își gestionează mai bine parcelele.
 • Măsurarea eficientă a terenurilor, un pas esențial înainte de cumpărarea utilajelor agricole. În acest fel, se reduce impactul asupra mediului, se controlează mai ușor și mai rapid o cultură agricolă și se îmbunătățesc rezultatele în fiecare sezon.
 • Stabilirea instrumentelor și metodelor esențiale pentru un management agricol eficient. Ai ocazia să colectezi și să analizezi datele de pe teren și să evaluezi costurile de producție de pe piața agricolă.
 • Pregătirea pentru situații neprevăzute. Cu ajutorul agriculturii de precizie, poți să afli dacă într-o săptămână se opresc ploile sau dacă recoltele sunt sau nu în pericol.
 • Evaluarea rezultatelor, după modul de implementare a planului agricol.

Ce instrumente se folosesc în agricultura de precizie?

Agricultura de precizie folosește numeroase instrumente și tehnologii care doresc optimizarea producției în sectorul agricol. Există câteva instrumente populare care simplică procesele agricole, precum:

 • Dronele, care îi ajută pe fermieri să evalueze o recoltă fără să se deplaseze până la ea. Drona poate să cartografieze un teren, să monitorizeze o cultură extinsă și să supravegheze dăunătorii, irigațiile sau aplicarea pesticidelor.
 • Sistemele GPS, care pot fi instalate pe orice utilaj agricol cu servodirecție. Această tehnologie permite colectarea și analiza datelor de pe plantații, localizarea probelor de sol, monitorizarea recoltării sau executarea diferitelor lucrări agricole.
 • Aplicațiile agricole, care ajută la gestionarea lucrărilor cu un efort minim. Indiferent dacă vrei să afli despre starea vremii sau a solului, toate acestea sunt posibile prin intermediul unei aplicații agricole.
 • Mecanizarea agricolă sau folosirea unor mașini de plantat, care îi ajută pe fermieri să economisească timp. Aceste utilaje au un sistem care asigură plantarea pe un teren, prin intermediul unui disc. Există și tractoare de plantare mecanizată, care sunt folosite pentru irigarea culturilor.
 • Sistemele de analiză a solului, care includ senzorii de umiditate, tensiometrele sau prelevatoarele de sol. Cu sistemul de analiză, afli date importante despre starea solului, pentru a știi care sunt culturile potrivite pe un anumit teren.
 • Utilaje pentru distribuirea pesticidelor. Agricultura de precizie îți permite să aplici, în mod controlat, produse speciale pentru combaterea dăunătorilor și a buruienilor. Poți să aplici insecticide, fungicide și tratamente în zonele afectate, astfel încât să te bucuri de culturi sănătoase. În prealabil, se scanează zona, iar utilajele controlate prin GPS distribuie cantitățile potrivite de pesticide, ținând cont de nevoile culturilor.
 • Sisteme eficiente de irigații, care permit monitorizarea umidității solului și planificarea stropirii, în funcție de condițiile vremii. Și în acest caz, coordonarea sistemului de irigații se realizează direct de pe telefon, cu un minimum de efort. Irigația prin picurare este ideala pentru culturile de legume, care au nevoie de apă exact la baza plantei. În această manieră, apa nu este irosită, ci ajunge doar la locul potrivit.

Deși în România, agricultura de precizie este la început de drum, beneficiile acesteia și rolul său nu sunt de neglijat. Pentru că în țară există potențial agricol, tehnologiile noi și moderne vor veni în ajutorul fermierilor care pot să aibă grijă de culturi și pot supraveghea orice lucrare executată la nivelul solului.

Nu este dificil să devii un agricultor de precizie! Cu toate acestea, este esențial să investești în sistemele potrivite și să maximizezi calitatea recoltelor, având în vedere costurile. Nu în ultimul rând, agricultura de precizie este o alternativă excelentă pentru cei care vor să-și crească veniturile, folosind sisteme eficiente de protejare a culturilor. Bucură-te de soluții inovatoare și optimizează tot procesul de producție!