LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Scarificarea și aerarea gazonului sunt două procese extrem de importante pentru menținerea sănătoasă și frumoasă a unei peluze. Astăzi vom vorbi și noi despre ele, iar în acest ghid vei regăsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a le realiza în mod corect.

Un gazon impecabil se obține prin muncă. Astfel, pe lângă lucrările de baza pe care le realizezi în funcție de fiecare anotimp, gazonul are nevoie și de unele lucrări de mentenanță pentru a se revigora.

Aerarea și scarificare sunt lucrări periodice de întreținere esențiale mai ales pentru speciile de gazon pregătit pentru sezonul rece. Acestea trebuie efectuate toamna și primăvara, când gazonul se află în perioadă de creștere active.

Scarificarea gazonului

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Scarificarea reprezintă una dintre lucrările de baza care te ajută să ai un gazon sănătos. Principalul scop al acesteia constă în îndepărtarea materialului acumulat la baza plantelor și pe sol, permițând astfel apei, oxigenului și nutrimentelor să pătrundă în sol.

Scarificarea este procedura care contribuie la crearea unor condiții optime pentru o dezvoltare armonioasă a gazonului. Principalele beneficii aduse de efectuarea acesteia sunt:

  • Îmbunătățirea drenajului.
  • Susținerea dezvoltării rădăcinilor existente și încurajarea creșterii altora noi.
  • Pregătirea solului pentru dezvoltarea noilor semințe, fapt ce ajută considerabil suprainsamantarea.

În urmă scarificării, plantele se vor dezvolta sănătos, iar buruienile nu vor mai avea nici loc, dar nici condiții pentru a se răspândi.

Factorii esențiali care indică nevoia de scarificare a gazonului

Perioada potrivită pentru scarificarea gazonului se stabilește în funcție de anumiți factori, iar din acest motiv este foarte important să acorzi atenție tuturor detaliilor și schimbărilor care ar putea avea loc în grădina ta.

Un prim indicu ar putea fi schimbarea culorii gazonului. Dacă observi că acesta capătă o ușoară nuanță de maro sau galben înseamnă că la baza plantelor s-au acumulat fire de iarbă uscată.

Un alt semn care indică nevoia de scarificare constă în verificarea gazonului, dacă acesta absoarbe cantități mai mari de apă față de alte perioade cu temperaturi similare. De asemenea, aplicarea unor îngrășăminte fără a se face remarcată vreo schimbare indică nevoia de scarificare.

Cel mai ușor mod de a vedea dacă gazonul tău are nevoie de scarificare constă în testarea acestuia. Cum poți face asta? Cu ajutorul unei greble poți greblă ușor gazon, iar dacă în urmă iei ies fire uscate, atunci este nevoie de scarificare.

Perioada optimă pentru scarificarea gazonului

Cele mai bune perioade pentru efectuarea procesului de scarificare a gazonului sunt finalul de primăvară și începutul de toamnă, deoarece doar atunci condițiile meteorologice și solul sunt favorabile. Scarificarea trebuie efectuată în două anotimpuri, împreună cu alte lucrări specifice efectuate tot în această perioadă, adică primăvara și toamna.

O altă recomandare care te ajută să te bucuri de un gazon sănătos constă în scarificarea bianuală. Astfel, primăvara are loc efectuarea scarificării ușoare, iar toamna efectuarea scarificării intensive.

Vara și iarna nu trebuie efectuată scarificarea! Efectuarea scarificării gazonului vara reprezintă un risc, întrucât căldura specifică acestui anotimp va supune gazonul la stres. În condiții vitrege, cu caniculă mare, gazonul este predispus arderii, astfel că stratul de mulci rezultat în urma tunderilor repetate are rolul de a-l proteja. Pe de cealaltă parte, pe timpul iernii nu sunt asigurate condițiile necesare pentru refacerea gazonului, chiar dacă temperaturile sunt încă cu plus, nu ninge și nu e gheață. Iarna zilele sunt mai scurte, lumina mai puțină și nivelul de umiditate mai ridicat, practic nici o condiție pentru refacerea lui nu există.

Un ultim lucru esențial în alegerea perioadei exacte de scarificare constă în urmărirea prognozei meteo, astfel încât să te asiguri că în perioada următoare, aproximativ 3-4 săptămâni, nu vor fi condiții meteo extreme, iar gazonul va avea timp să-și revină.

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Pregătirea procesului de scarificare

Lucrările de baza efectuate pentru gazon trebuie planificate întotdeauna pentru a putea pune la punct toate detaliile și pentru a-ți garanta succesul lucrării.

  • În primul rând este esențial să eliberezi complet gazonul de resturi vegetale, pietre sau frunze căzute. De asemenea, da la o parte și mobilierul sau alte obiecte decorative.
  • Protejează sistemul de irigare.
  • Îndepărtează buruienile înainte de scarificare deoarece în timpul procedurii, scarificatorul va scoate rădăcina lor și o va distribui pe gazon. Multe plante se pot reface chiar și dintr-o bucată mică de rădăcina.
  • Erbicidează gazonul înainte cu o lună sau două de scarificare, întrucât după realizarea ei nu mai poți aplica erbicid.
  • Tunderea gazonului este un alt factor important pentru succesul scarificării. Setează mașina de tuns iarba la treapta minimă și tunde gazonul, întrucât dacă firele vor fi prea lungi, scarificare nu va avea niciun rezultat.

Scarificarea gazonului pas cu pas

Atunci când hotărăști că a venit momentul pentru scarificare ține cont ca solul să fie uscat.

  • Dacă folosești un scarificator pentru gazon, este recomandat să aplici aceeași metodă ca la tunderea lui, adică să plimbi utilajul pe toată suprafața.
  • Pentru prima trecere, setează scarificatorul pe o treaptă mai înaltă, pentru c astfel vei evita pătrunderea în sol și afectarea rădăcinilor.
  • La a doua trecere, ajustează înălțimea în funcție de grosimea stratului de materie vegetală.
  • De fiecare dată când traversezi grădina, adună tot ce a rezultat în urmă scarificării.

La finalul procesului de scarificare gazonul tău s-ar putea să nu arate tocmai bine. Nu te speria! În următoarele 4-5 săptămâni rezultatele procesului de scarificare vor fi vizibile și cu siguranța îți vor depăși așteptările.

Atunci când planifici împreună cele două procese de care îți spuneam în introducere, trebuie să ții cont că aerarea se face întotdeauna după scarificare și că trebuie să ai la îndemână scarificatoare si aeratoare pentru gazon de calitate.

Aerarea gazonului

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Aerarea gazonului este un proces prin care solul se pregătește pentru îmbunătățirea circulației nutriților la nivelul rădăcinilor gazonului. Practic, aerarea face loc aerului, apei și substanțelor nutritive să ajungă în adâncime, până la rădăcinile firelor de gazon. În urma aderării, rădăcinile gazonului vor pătrunde și mai adânc în sol, se vor dezvolta, iar astfel gazonul va fi mai puternic, sănătos și mai aspectuos.

Avantajele procedurii de aerare a gazonului

Îngrijirea gazonului constă în tunderea lui corectă, irigarea regulată și fertilizarea realizată în timp util cu îngrășământ potrivit. Pentru ca firele de iarbă să se bucure din plin de toate acestea, există nevoia ca elementele esențiale precum aerul, apa și fertilizanții să poată ajunge la rădăcini. Aici intervine procesul de aerare care are rolul de a decompacta solul suficient de mult cât să permită elementelor necesare dezvoltării gazonului să pătrundă acolo unde este nevoie de ele.

Factori favorizanți ai aerării gazonului

Gazonul proaspăt semănat nu are nevoie să fie aerat. Aerarea solului devine necesară doar după ce gazonul a împlinit un an.

De regulă, procesul se realizează de două ori pe an, primăvara și toamna, iar factorii favorizanți care îl fac necesar sunt:

  • Zonele goale în gazon sau locurile în care iarba crește cu dificultate.
  • Traficul intens.
  • Staționarea apei pe gazon în urma precipitațiilor sau a irigării.

Pe lângă acești factori îți mai poți da seama dacă solul are nevoie de decomprimare dacă efectuezi niște teste, precum:

Ia o șurubelniță și înfige-o în pământ. Cu cât intra mai greu în sol, cu atât acesta este mai compactat.

Scarificarea și Aerarea Gazonului: Ghid Complet

Perioada optimă pentru aerarea gazonului

Cel mai bun moment pentru aerarea gazonului este atunci când acesta se află în plină perioada de creștere, adică toamna sau primăvara. Odată cu creșterea activă, gazonul va avea suficient timp să se refacă înainte de schimbarea sezonului și înaintea apariției condițiilor extreme de mediu.

În cele mai multe cazuri este suficient să realizezi aerarea o singură dată pe an și de obicei această perioada este toamna. Însă dacă ai o grădină utilizată intens în cursul anului, atunci se recomandă aerarea de două ori: primăvara și toamna.

De asemenea, tipul solului influențează frecvența de aerare. Astfel, solul argilos se compactează mult mai repede comparativ cu cel nisipos sau mixt, fapt ce duce la realizarea aerării de două ori pe an.

Există și cazuri în care gazonul se află într-o zona cu trafic scăzut, iar principalul sau rol este pur estetic. Totodată, în tunderea lui sunt folosite tractorașe pentru gazon, pe lângă mașina de tuns obișnuită. În aceste cazuri, dacă gazonul se află într-o stare foarte bună și are aspectul frumos, aerarea se execută la ~2 ani.

Aerarea gazonului pas cu pas

În procesul de aerare a gazonului este esențial să parcurgi următorii pași:

  • Asigură-te că înălțimea gazonului pentru aerare este cuprinsă între 3 și 5 cm.
  • Verifică dacă solul este suficient de umed. Poți aera la două-trei zile după ce a plouat sau după ce ai irigat.
  • Un aerator nu acoperă o suprafață foarte mare, astfel că în zonele compacte va fi nevoie să treci de mai multe ori în direcții opuse.
  • Dopurile de sol care rămân în urma aerării și sunt scoase la suprafață, trebuie lăsate la uscat, iar la final pot fi sparte cu ajutorul unei greble.

În urma procesului de aerare va fi nevoie să:

  • Aplici îngrășăminte în același timp.
  • Aplici un strat subțire de nisip de aproximativ 0,5cm.

Ambele lucruri vor ajuta semințele să fie încorporate în sol și să germineze.

Lucrările de întreținere pe care le realizezi pe tot parcursul anului influențează starea de sănătate și aspectul gazonului. Asigură-te că ești la curent cu toate informațiile despre fiecare proces în parte, dar și că ai la îndemână toate utilajele și echipamentele necesare, precum o motocoasa Stihl.