LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Când se altoiesc pomii: Perioadele ideale

Când se altoiesc pomii: Perioadele ideale

”Când se altoiesc pomii”? este întrebarea care stă pe buzele tuturor oamenilor interesați de domeniul pomicultor.

Altoirea pomilor este procedura prin care se îmbină în mod artificial porțiuni dintr-o plantă, cu o altă plantă, de specie inferioară, pentru ca aceasta din urmă să preia calitățile primei plante. Altoirea este una dintre cele mai importante lucrări realizate într-o livadă și are ca scop principal înmulțirea vegetativă a pomilor. Pe lângă asta, portaltoiul aduce și alte beneficii, precum creșterea rezistenței plantei la boli sau la secetă ori îngheț.

În prezent există două mari perioade în care se pot altoii pomii: primăvara devreme și pe parcursul verii și al toamnei. Practic din luna februarie și până în luna septembrie. Vezi calendarul de zile libere pentru a-ți planifica rapid o zi dedicată acestei activități.

Una dintre cele mai importante recomandări făcute de specialiștii în domeniu constă în alegerea unui portaltoi care are o grosime maximă de 4-5 cm, nu mai mare. În cazul în care este mai mare, vindecarea rănii se va face mai greu, așadar și altoirea poate să nu se realizeze.

Altoirile de vară

Pentru executarea altoirilor care au loc la începutul lunii iulie și se sfârșesc în septembrie, trebuie să se folosească lăstari din soiuri nobile, crescuți în același an.

Indiferent de metoda de altoire aleasă se vor utiliza părți de la jumătatea lăstarilor, pentru că sunt șanse mari ca partea superioară să fie ierboasă, iar cea inferioară să fie prea puțin dezvoltată.

De regulă, zilele de vară au temperaturi foarte crescute, iar din acest motiv este bine să eviți să faci altoiri, mai ales în perioadele caniculare. Dacă nu vei ține cont de acest sfat, riști să se deshidrateze pomii, ceea ce va duce în mod inevitabil la pierderea altoiului.

Lăstarii altoi se taie dimineața foarte devreme și va trebui să le îndepărtezi imediat frunzele la nivelul cărora are loc pierderea cea mai importantă de apă. Pentru a fi sigur că faci corect acest pas, folosește un briceag sau foarfece pentru pomi și lasă un fragment de petiol (codita frunzei) lung de până la 1 cm.

Folosește portaltoiul din aceeași specie pentru a avea cele mai mari șanse de prindere.

Altoirea pomilor toamna sau primăvara

Cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de venirea toamnei și începerea căderii frunzelor au loc acumulări de rezerve nutritive care se depozitează în ramuri, tulpină și rădăcina pomului. Aceste rezerve ating nivelul maxim la ieșirea din vegetație, însă scad treptat până la începerea următorului ciclu vegetal.

S-a constatat că perioada maximă de inactivitate a mugurilor este localizată toamna târziu. Acestea au fost și două dintre motivele care au impus necesitatea recoltării ramurilor altoi cu un anumit timp înainte de a avea loc altoirea, adică atunci când nu sunt epuizate încă rezervele nutritive.

Pentru pomii sâmburoși perioada de altoire este la sfârșit de noiembrie început de decembrie, așteptând o zi fără îngheț.

Când se altoiesc pomii: Perioadele ideale

Perioada de altoire a pomilor după metoda de altoire

  • Altoirea prin oculație – dacă alegi această metodă află că perioada optimă de altoire este cuprinsă între lunile iunie-august, pentru că desprinderea scoarței de lemn are loc cu răniri minime. În pepiniere se altoiesc în luna iulie prunul, părul, gutuiul, piersicul și anumite soiuri de măr. Luna august rămâne pentru măr, cireș și vișin.
  • Altoirea în ochi crescând – se realizează la fel ca și altoirea în ochi dormind, însă aceasta se aplică la începutul lunii mai, folosind ramuri recoltate încă din toamnă.
  • Altoirea chip – prin intermediul acestei metode, altoirea se poate realiza iarna, primăvara și vara. Atunci când altoirea are loc primăvara se recomandă protejarea zonei rănite prin intermediul unui bandaj.
  • Altoirea copulativă sau copulația simplă – se aplică iarna și primăvara, deci în perioada de repaus vegetativ. În acest caz trebuie avut în vedere ca portaltoii aflați în zona de altoire, cât și ramurile altoi să aibă vârsta de un an când pot avea grosimea unui creion sau puțin depășită.
  • Altoirea Tittel – este o altă metodă de altoire sub scoarță care se aplică pomilor la sfârșitul lunii aprilie, iar pregătirea coroanei în vederea altoirii se face tot în această perioadă.
  • Altoirea în despicătură – se realizează în perioada de repaus vegetativ, adică primăvara devreme, la sfârșitul lunii februarie sau până la începutul lunii aprilie. Aceasta presupune o flexibilitate buna a fibrelor lemnoase, iar în cazul semintoaselor poate fi aplicată și în primele zile ale lunii martie.

Sfaturi pentru reușita altoirii pomilor

Udă din belșug pomul care urmează să fie altoit, cu două săptămâni înainte de procedură.

Folosește unelte specifice precum fierăstraie sau foarfece pentru pomi.

O altoire nereușită are de obicei următoarele semne: codița capătă o culoare neagră și nu se desprinde de pe portaltoi.

În cazul în care altoiul ales se dovedește incompatibil cu portaltoiul, este necesară o altoire intermediară, ca de exemplu, cireșul va fi altoit pe un cireș obținut din vișin.

Te așteptăm pe blog și cu alte sfaturi legate de plantarea unui pom sau stropirea pomilor fructiferi.