LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

România este una dintre țările care are cele mai fertile terenuri din toată lumea. În toată lumea există o mare varietate și tipuri de ecosisteme ale căror caracteristici depind de tipul de sol, de climă și de condițiile de mediu din fiecare zonă. Tipul de sol esre redat de cinci factori de formare, iar aceștia sunt: clima, roca de bază, relieful, vremea și organismele care trăiesc în ea.

Astăzi vom dezbate și noi acest subiect întrucât este necesar să cunoști care sunt tipurile de sol, dar și cele mai fertile dintre ele dacă vrei să înființezi diferite culturi, precum cultura cartofilor sau cultura porumbului.

Ce reprezintă solul?

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

Solul este parte de suprafață a scoarței terestre, activă biologic, care provine din dezintegrarea ori alterarea fizică și chimică a rocilor și a reziduurilor activităților ființelor vii care supraviețuiesc pe ea.

În fiecare zonă a Pământului există un tip de sol diferit. Acest lucru se întâmplă pentru că factorii de formare a solului se schimbă în spațiu. Spre exemplu, clima nu este aceeași pe toată planeta, iar asemeenea ei, nici relieful și nici organismele care trăiesc în ea nu sunt aceleași.

Solul este compus din diferite componente, precum roci, argilă, nisip, humus și minerale. Componentele solului sunt clasificate în:

 • Organice – resturile de plante și animale
 • Anorganice – nisipul, apa, aerul și argila.

Humusul este un material organic care se descompune și creează solurile fertile. Pornind de la uscarea frunzelor și până la dezintegrarea cadavrelor de insecte, toate fac parte din humusul solului. Humusul se regăsește în straturile superioare și, împreună cu unele minerale, formează o culoare gălbuie negru, oferind un grad ridicat de fertilitate solului.

Caracteristicile solului

Caracteristicile solului se împart în trei categorii:

Caracteristici fizice:

 • Textura – este factorul care determină proporția în care se găsesc particule minerale de dimensiuni diferite care sunt prezente în sol.
 • Structura – reprezintă modul în care particulele de sol se reunesc pentru a forma agregate.
 • Densitatea – este factorul care influențează distribuția vegetației. Solurile dense sunt capabile să susțină mai multă vegetație.
 • Temperatura – influențează distribuția vegetației, mai ales la altitudine.
 • Culoarea – depinde de componentele solului și variază în funcție de cantitate de umiditate prezentă în sol.

Caracteristici chimice

 • Fertilitatea – reprezintă cantitatea de nutrienți disponibili pentru plante
 • Ph – reprezintă aciditatea, neutralitatea sau alcalinitatea solului.
 • Capacitatea de schimb – capacitatea solului de a putea face schimb de argilă și humus, transferand substanțele nutritive către plante prin captarea particulelor minerale.

Caracteristici biologice

 • Speciile de organisme care trăiesc în ea – animale, bacterii, ciuperci.

Tipuri de sol

Tipurile de sol sunt departajate de cinci factori: tipul de rocă din care provine solul, caracteristicile topografice ale zonei, clima, vremea și organismele vii care locuiesc în el.

Soluri nisipoase

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

De regulă, solul nisipos este alcătuit din nisip, argilă și lut și are o textură abrazivă. Dacă nu este întreținut cum trebuie, solul nisipos tinde să se usuce foarte repede și să ducă astfel la deshidratarea plantelor.

Pentru a favoriza dezvoltarea culturilor, solul nisipos trebuie să fie amestecat cu turbă și să fie pregătit cu 2 săptămâni înainte de plantare.

Solurile nisipoase sunt ideale pentru legume, bulbi, plante anuale și pentru o gama largă de conifere, de aceea li se acorda o mare atenție în procesul de pregătire și tratare. Solurile nisipoase se bucură de drenare bună și se încălzesc repede după trecerea iernii, astfel că sunt ideale pentru cultivarea de legume timpurii, precum ceapa, morcov și sparanghel.

Soluri calcaroase

Solurile calcaroase se disting foarte ușor. Aceste au culoare maro și multe pietre de diferite dimensiuni pe deasupra. Acest tip de sol este bogat în nutrienți și vitamine pentru plante, precum calciu, magneziu, fosfor, molibden și mangan.

Pe un astfel de sol se poate cultiva fără probleme morcovi, vinetel, varză, roșii și pepeni.

Proprietățile sale pot fi îmbunătățite foarte ușor, furnizând în mod regulat îngrășăminte organice precum compost și / sau ierburi care sunt tăiate în grădină.

Soluri umede

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

Solurile umede sunt bogate în materie organică în descompunere și au o nuanță negricioasă. Acestea rețin cantități mari de apă și sunt excelente pentru agricultură. Principalele legume care se pot cultiva pe solurile umede sunt:

 • Varza – este o cultură care are nevoie de udare frecventă. În timpul sezonului de creștere, este deosebit de important să se mențină nivelul de umiditate.
 • Castraveții – sunt o altă cultură care va fi afectată de lipsa de umiditate. Acestea trebuie udate în timpul înfloririi și fructificării.

Solurile argiloase

Solul argilos este un tip de sol greu, care are cantități mari de nutrienți. Aceste rămân umede și reci iarna și se usucă în sezonul cald.

Acest tip de sol este format în special din particule fine de argilă. Capacitatea sa de reținere a apei este foarte mare. Solul argilos este umed și lipicios și conține puțin aer. Dimensiunile particulelor de sol este mai mică de 0,2 mm, iar solul argilos este bogat în materie organică.

Cea mai mare problema a solului argilos este ca se îmbibă cu apă și acest lucru poate încetini creșterea plantelor și chiar poate cauza putrezirea rădăcinilor. Solul argilos este greu de sapt si se incalzeste mai greu, primavara.

Fasolea verde, salata verde, sfecla mangold și alte legume cu rădăcini superficiale cresc bine în argilă, deoarece aceasta reține bine umezeala.

Tipuri de Sol: Cele mai Fertile Soluri

Ph-ul solului

Există perioade în care solul este prea acid sau alcalin și nu poate susține vegetația sau culturile. Astfel, atunci când vrei să schimbi Ph-ul solului și să-l faci mai acid, poți apela la:

 • Pulbere de sulf: efectul este lent (6 – 8 luni), dar fiind foarte ieftin este cel mai des folosit. Trebuie să adăugăm 150 până la 250g / m2 și să amestecăm cu solul și să măsurăm pH-ul din când în când.
 • Sulfat de fier: Are un efect mai rapid decât sulful, dar este necesar să măsurăm pH-ul, deoarece l-am putea scădea mai mult decât este necesar. Doza pentru scăderea pH-ului de 1 grad este de 4 grame de fier sulfat pe litru de apă.

În cazul în care vrei să schimbi Ph-ul unui sol acid pentru a-l face mai alcalin, poți folosi:

 • Calcar macinat: trebuie să-l răspândim și să-l amestecăm cu pământul.
 • Apă calcaroasă: foarte recomandat pentru a crește pH-ul doar în colțuri mici.

Pe lângă tipul de sol, pentru succesul oricărei culturi este important și modul în care solul este lucrat și întreținut. Astfel, asigură-te că dispui de utilaje agricole de calitate, precum pluguri și freze pentru pământ care să te ajute să execuți lucrurile necesare înființării unei culturi.