LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Magazia lu Costică nu este numai locul în care găsești cele mai bune și performante utilaje agricole, precum semănători, tractoare, pluguri sau motocoase, ci este și locul în care se regasesc cele mai bune și actualizate informații. Fie că ești fermier cu experiență sau agricultor aflat la început de drum, pe blogul nostru găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a înființa propria cultură, precum cultura de lucernă sau diferite tipuri de culturi profitabile.

Procesele de înființare ale unei culturi efectuate cu utilajele agricole potrivite reușesc să aducă întotdeauna cele mai bune rezultate, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ. Agricultura ecologică este un alt subiect dezbătut în detaliu aici pe blog întrucât informațiile prezentate au în vedere să țină pasul cu noile norme reglementate, dar și cu obiceiurile și practicile celor mai buni fermieri din lume.

Astăzi vom vorbi despre cultura de orz. Ce este orzul, cum se cultivă și care sunt lucrările de întreținere pe care trebuie să le faci pentru a avea o recoltă bogată, vei afla din rândurile ce urmează.

Specificațiile culturii de orz

Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Principalul scop al culturii de orz consta în obținerea boabelor de orz, care au o utilitate diversă. Orzul este folosit sub formă de arpacaș și surogat de cafea în alimentația omului și este utilizat, totodată, și în fabricarea berii, a alcoolului, a glucozei și a dextrinei. Orzul este o importantă sursă de hrană pentru animale, care îl consumă sub diferite forme, precum boabe, furaj verde, fân și paie.

Boabele de orz au, în general, următoarea compoziție chimică, raportată la substanța uscată:

 • 9,5-11% proteină brută;
 • 2-3% grăsimi;
 • 4-7% celuloză.

Condițiile optime de cultivare a orzului

Condițiile optime care trebuie asigurate pentru cultura orzului, presupun o temperatură de 20 de grade Celsius și o cantitate de apă echivalentă cu 48% din masa boabelor de orz. Temperatura minimă pentru germinarea orzului este cuprinsă între 3-4 grade Celsius, iar cea maximă nu depășește 30 de grade Celsius.

Comparativ cu alte tipuri de cereale, orzul are o putere de străbatere a solului mai mică, motiv pentru care trebuie avut în vedere ca semănatul lui să nu se facă prea adânc. Altfel, dacă orzul este semănat la 6-7 centimetri adâncime, și nu la maxim 4-5 centimetri, planta ar putea întâmpina dificultăți la răsărire din cauza crustei puternice a solului.

În funcție de tipul de orz, procesul de înfrățire are loc diferit. Astfel, acesta este mai eficient în cazul orzului comparativ cu a altor cereale, precum secara sau grâul. Totodată, e bine să știi că înfrățirea orzului de toamnă este mai bună decât înfrățirea orzului de primăvară.

Pentru cultura de orz și orzoaică de primăvară, perioada de vegetație este mai scurtă, fiind cuprinsă între 90 și 120 de zile.

Deși poate părea asemănătoare cu cultura grâului, între cele două există câteva diferențe notabile:

 • Cultura orzului este mai rezistentă la temperaturi ridicate decât cultura de grâu și mai pretențioasă decât aceasta în privința condițiilor din sol. Sistemul radicular al orzului are o capacitate mai mică de absorbție, iar perioada de vegetație este mai scurtă.
 • Orzul de toamnă este mai puțin rezistent la condițiile de iarnă comparativ cu grâul sau secara. Cea mai mică temperatură care nu îl afectează dacă planta a trecut prin procesul de vernalizare este de -15 grade Celsius.
 • În funcție de tipul de orz, mediul propice pentru dezvoltarea plantelor diferă. Spre exemplu, orzul comun se cultivă în climatele uscate sau aspre pentru că are perioada de vegetație scurtă. În schimb, orzoaica sau orzul de bere, are nevoie de o cantitate de proteine mai redusă în boabe, astfel că trebuie cultivată în regiuni răcoroase unde nivelul de umiditate este mai ridicat.
 • În ceea ce privește solul, orzul este mai pretențios decât grâul, întrucât are un sistem radicular cu capacitate mai redusă de absorbție și perioada de vegetație mai scurtă. Așadar, orzul se dezvoltă bine pe soluri cu textură mijlocie, permeabile, cu pH – 6,5 – 7,5 și fertile. Potrivite pentru orz sunt cernoziomurile, și solurile aluviale solificate.
Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Zonele favorabile pentru înființarea culturii de orz

Cele mai bune condiții pentru cultura orzului de toamna se regăsesc în zonele de stepă și silvostepă, iar pentru cultura orzoaicei de primăvară cel mai bun mediu este cel din zonele răcoroase și umede.

Cele mai favorabile zone pentru cultura orzului din țara noastră sunt: Estul Bărăganului, Câmpia de Vest, sudul Câmpiei Române, sud-estul Dobrogei, dar și anumite zone din Câmpia Jijiei. Pentru orzoaică de primăvară, depresiunile din Transilvania și Moldova.

De altfel, regiunile cu terenuri nisipoase, cum sunt cele din zona Olteniei, și cele cu terenuri sărăturate și cu umiditate excesivă, că cele din vestul și nord-estul Munteniei, nu sunt favorabile culturii de orz. Zone nepotrivite acestei culturi se regăsesc și în Moldova și în nordul Dobrogei, unde solurile sunt erodate excesiv, dar și în nordul Moldovei și Transilvaniei și în sud-estul Transilvaniei, unde temperaturile sunt prea scăzute pentru dezvoltarea acestei plante.

Plante premergătoare pentru cultura de orz

Orzul de toamnă are pretenții ridicate față de planta premergătoare, având cerințe mai ridicate decât grâul. Acest lucru se întâmplă pentru că semănatul se realizează înaintea grâului, iar plantele de orz trebuie să vegeteze cât mai bine în toamnă pentru a se căli și pentru a rezista condițiilor meteorologice din timpul iernii.

În privința plantelor premergătoare după care se cultivă orzul, cele mai bune sunt mazărea, fasolea, răpită, trifoiul, cartoful, ovăzul, soia, porumbul, sfeclă de zahăr, floarea soarelui și alte plante care se recoltează până la data de 10 septembrie.

De asemenea, orzul este o foarte bună cultură premergătoare pentru anumite culturi de toamnă, așa cum sunt rapița, lucerna, dar și culturile de primăvară.

Semănatul culturii de orz

Indicii de calitate pe care semințele de orz trebuie să-i respecte sunt următorii:

 • nivelul de puritate mai mare de 98%;
 • nivelul de germinație mai mare de 90%;
 • să fie tratate împotriva bolilor și dăunătorilor.

Cea mai bună perioadă în care se seamănă orzul de toamna este cuprinsă între data de 20 septembrie și 30 septembrie, astfel încât, până la venirea sezonului rece, plantele să aibă suficient timp pentru a se înrădăcina. Dacă orzul este semănat mult prea devreme, există riscul ca planta să se dezvolte prea mult când vine iarna și să se infesteze cu fuzarioză sau făinare. În schimb, dacă este cultivat prea târziu, acesta va avea o rezistență redusă în timpul iernii.

Cultura de orz de primăvară se seamănă cu prima ocazie când se poate intră în câmp. Semănatul întârziat duce la o producție redusă, la o mărime mai mică a boabelor și per total la o calitate scăzută.

Densitatea de semănat este cuprinsă între 450-500 de boabe germinale/mp atât în cazul orzului de toamnă, cât și în cel al orzoaicei de primăvară. Distanța dintre rânduri este de 12,5 centimetri, iar adâncimea de semănat este de 3-5 centimetri în cazul orzului de toamnă și de 2-4 centimetri când este vorba despre orzoaică de primăvară.

Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Întreținerea culturii de orz

Și în cazul lucrărilor de îngrijire ale culturii, orzul și grâul se aseamănă foarte mult. Cele mai importante lucruri sunt cele care preîntâmpina băltirea apei, tăvălugitul și fertilizarea.

Tăvălugitul după semănat se realizează în toamnele secetoase cu tăvălugul inelat. Tăvălugitul după semănat poate constitui o lucrare favorabilă răsăririi numai atunci când solul din jurul semințelor nu este foarte uscat.

În ceea ce privește orzul de toamnă se execută controlul semănaturilor toamna și iarna, eliminarea excesului de umiditate și alte lucrări de întreținere, precum fertilizarea și tăvălugirea.

Fertilizarea optimă a culturii de orz constă în cantitatea de substanțe nutritive pe care acesta le consumă și care este asemănătoare cu cea a grâului. De regulă, pentru 500 kg de boabe de orz, la care se adaugă cantitatea aferentă de paie, orzul consumă:

 • 12-14,5 kg azot;
 • 5,5-6,5 kg fosfor;
 • 10,5-14 kg potasiu.

Azotul se aplică, fără excepție, primăvara, indiferent de soiul de orz.

Cultura de orz: Semănat, îngrijire și recoltat

Recoltarea orzului

Orzul se recoltează în mod mecanizat folosind combina. Momentul potrivit se alege în funcție de întrebuințarea ulterioară a acestuia.

Spre exemplu, recoltarea orzului comun, folosit în alimentație și în furajare, are loc atunci când planta a ajuns la maturitate, mai exact atunci când nivelul de umiditate a semințelor este de 18%.

Boabele de orz pentru bere trebuie să aibă un conținut proteic scăzut și un conținut mai ridicat de amidon, recoltarea acestora se poate face doar atunci când este atins gradul de maturitate deplină, adică atunci când gradul de umiditate este mai mic de 14%.

În încheiere, menționăm faptul că orzul de toamnă asigură producții mari. Tehnologia de cultură a acestuia este mai simplă decât cea mai porumbului de exemplu, așadar și producția obținută este mai ieftină.