LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Romania se numara printre cele mai bogate tari din Europa din punct de vedere al cultivarii de pomi fructiferi. Insa, cultivarea acestora nu este tocmai usoara: livezile au nevoie de ingrijiri speciale, de tratament si de stropirea pomilor respectand un calendar strict. In continuare, o sa iti prezentam care sunt cele mai eficiente scheme de tratament, solutii si unelte pe care le poti folosi pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor in functie de anotimp si de soiul pomilor fructiferi.

Stropirea pomilor: intre necesitate si mituri

Stropirea pomilor este unul dintre cele mai necesare tratamente pentru pomii fructiferi. Denumirea oficiala a acestei actiuni este de tratament fitosanitar si are atat un rol preventiv, dar si un rol de ameliorare a bolilor provocate de catre daunatori. De preferat ar fi ca stropirea sa se realizeze in scop preventiv, pentru a minimiza pagubele cauzate de daunatori si pentru a evita situatia in care s-ar compromite productia de fructe.

Ingrijirea pomilor fructiferi este bine sa se realizeze permanent, astfel incat sa se identifice din timp potentiali daunatori care poti fi inlaturati cu ajutorul unui tratament personalizat fiecarei specii de pomi fructiferi.
Daca te intrebi cand se stropesc pomii fructiferi, raspunsul este in stransa legatura cu soiul lor, conditiile climatice si anumite schimbari. De obicei, se realizeaza tratamente principale primavara toamna si iarna, dar in functie de diferiti factori pot fi efectuate chiar si cinci stropiri pe an.

Dupa cum poti observa, stropirea pomilor este o necesitate pentru a obtine o recolta sanatoasa si pentru a limita pagubele. Cu toate acestea, circula anumite mituri legate de stropirea pomilor. Iar cele mai multe sunt legate de toxicitatea substantelor folosite si de faptul ca ar provoca imbolnaviri grave. Este adevarat ca unele persoane neavizate ar putea sa foloseasca substante mai concentrate sau neadecvate, insa aceste cazuri sunt rare. Stropirea pomilor realizata corect, care respecta toate normele in vigoare nu va afecta in nici un fel calitatea si proprietatile fructelor.

Perioadele ideale pentru stropirea pomilor fructiferi

Asa cum am mentionat mai sus, perioadele ideale pentru aplicarea unui tratament fitosanitar sunt primavara, toamna si iarna, insa daca iti doresti o livada sanatoasa si o productie care sa nu aiba prea mult de suferit, trebuie sa aplici tratamentele si in perioada de vegetatie (iti recomandam 5-6 tratamente pe sezon). Frecventa aceasta este strict legata aparaitia unor boli sau daunatori din cauza schimbarilor meteorologice.

Stropirea de primavara a pomilor fructiferi: indicatii si avantaje

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Unul dintre cele mai importante tratamente fitosanitare se realizeaza primavara, dupa taierea pomilor fructiferi. De obicei, acest lucru se intampla la final de februarie, inceput de martie, cand temperatura atinge constant 5 grade Celsius. Astfel, se va asigura un start bun al plantatiei.

Ca si indicatii, stropirea pomilor primavara se realizeaza pentru combaterea oualor hibernate de daunatori, in special de acarieni, afide si cotari, dar si pentru inlaturarea larverlor hibernante de paduchi.

Cel mai mare avantaj cand vine vorba despre stropirea pomilor primavara devreme este faptul ca inlatura daunatorii care ar putea compromite fructele inca din primele stadii de dezvoltare. Daca dupa primul tratament ploua, este necesara reaplicarea substantelor.

Stropirea plantatiilor de mar: program de combatere a bolilor

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Marul este unul dintre cele mai apreciate fructe si in general, marul ca pom nu este foarte pretentios din punct de vedere al conditiilor climatice si a solului.

Pentru a obtine o productie foarte buna de mere, va trebui sa aplici primul tratament fitosanitar inca de primavara devreme si apoi sa urmezi cu strictete un calendar pentru stropirea pomilor. In functie de soiul pe care doresti sa il cutivi, va trebui sa adaptezi tratamentul fitosanitar, deoarece fiecare tip de mar are o anumita sensibilitate la alte bacterii, ciuperci sau daunatori, in mare parte influentate si de conditiile climatice ale zonei.

Dintre cei mai de temut daunatori care atenteaza la recolta marului putem enumera: Paduchele din San Jose, afidele, acarienii si viermele merelor, insecte minatoare si defoliatoare. In ceea ce priveste bolile marului, cele mai comune sunt cele cauzate de rapan, fainare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza si bolile de depozitare.

Stropirea plantatiilor de par

Un alt fruct extrem de apreciat in Romania, dupa mar este parul. Putem considera ca plantatiile de par necesita un tratament mai ,,pretentios” decat plantatiile de mar sau de alte fructe, astfel incat de cele mai multe ori nu este suficienta o schema de tratamente generala pentru toti pomii fructiferi.

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Si pentru par este necesar sa se respecte calendarul stropirii pomilor fructiferi, astfel incat recolta sa nu aiba foarte mult de suferit. De mentionat importanta tratamentelor de la finalul lunii februarie (sau cand temperaturile depasesc 6 grade Celsius) in perioade de infrunzire a mugurilor si a celor aplicate atat la inceputul infloritului, dar si la scuturarea petalelor.
Dintre bolile care afecteaza parul trebuie sa mentionam: rapanul, focul bacterian, patarea alba a frunzelor, iar dintre daunatori, cei mai periculosi sunt moliile defoliatoare sau miniere, paduchii de frunze si paduchele de San-Jose.

Combaterea rapanului, fainarii si bolilor de depozitare la meri si la peri

Pentru a combate cele mai intalnite boli pomi fructiferi la nivelul marului si parului, va trebui sa te ,,inarmezi” atat cu solutii de cea mai buna calitate, dar si cu ustensile care sa te ajute sa le distribui perfect, cum este un Pulverizator cu presiune SOLO 456 PRO, 5 litri. Acesta poate fi folosit si succes pentru a aplica orice tratament fito-sanitar, deoarece rezervorul acestuia este printre cele mai stabile de pe piata si are o presiune profesionala. De asemenea, va recomandam si urmatoarele pulverizatoare / amortizoare de cea mai buna calitate:

  1. Pulverizatoare de spate cu motor Solo 433 H, 20 litriStropirea pomilor fructiferi – Calendar
  2. Atomizor Solo Master 452-03, 10 litri, 2.9 CP Stropirea pomilor fructiferi – Calendar
  3. Atomizor Stihl SR 430 Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

In ceea ce priveste manifestarea celor mai neplacute boli si urmari ale daunatorilor, se pot mentiona urmatoarele manifestari.

  • Rapanul: atat la mar, dar si la par, apare atat pe fructe dar si pe frunze si cauzeaza deformarea, craparea si caderea fructelor.
  • Fainarea marului apare in unele cazuri si pe fructe, dar afecteaza in special organele aeriene ale pomului, care se opresc din evolutie, se usuca si cad.
  • Focul bacterian afecteaza atat marul, dar si parul si se manifesta asupra florilor care se ofilesc si cad.
  • Bolile de depozit provoaca pagube importante la mar si la par, iar cele mai intalnite sunt: putregaiul amar, putrezirea umeda, putregaiul cenusiu si putrezirea amara.

Recoltele de mar si de par pot fi protejate prin masuri de preventie atat agrotehnice, dar si chimice, asa cum este si stropirea pomilor. In continuare, o sa iti prezentam cum poti scapa de daunatori si de boli specifice marului si parului!

  • Rapanul la meri si peri poate fi combatut in special cu ajutorul araturilor de toamna care distrug rezervele biologice care cauzeaza boala, dar si cu ajutorul tratamentul fitosanitare cu fungicide pe baza de ditianon si fosfati de potasiu. Acestea protejeaza livezile timp indelungat si in conditii de umiditate, temperaturi scazute si chiar si in cand sunt precipitatii.
  • Fainarea poate fi combatuta tot cu ajutorul fungicidelor care au miscare sistem translaminara in planta.
  • Bolile de depozitare se combat cu ajutorul unui tratament care contine boscalid si piraclostrobin, care este indicat a fi aplicat cu o saptamana inainte de recoltare.

Stropirea plantatiilor de cires si de visin

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Speciile de samburoase cires si visin trebuie sa beneficieze de o schema de tratament personalizat, astfel incat sa se limiteze pagubele produse de catre diferiti daunatori sau boli. Cel mai bine este sa initiezi o serie de tratamente pomi primavara, in perioada infloritului si apoi in perioada maturarii fructelor.

Stropirea pomilor de cires si de visin care previne urmatoarele:

  • Monilioza sau putregaiul fructelor: sunt cele mai de temut boli, deoarece provoaca pagube insemnate in livezi. Ataca flori, frunze, lastari si netratata la timp, chiar si fructele. Se caracterizeaza printr-un mucegal alb care duce la necrozarea testuturilor afectate.
  • Antracnoza frunzelor de cires afecteaza atat frunzele de cires, dar si cele de visin, rezultand defolierea prematura a acestora.
  • Ciuruirea frunzelor necrozeaza testurile acesteia care cad, iar la nivelul fructelor determina pierderea gustului si caderea timpurie a lor.
  • Patarea rosie ataca frunzele, ceea ce determina defolierea timpurie a pomilor.
  • Daunatorii cei mai des intalniti sunt: viermele cireselor, musca cireselor, paduchele negru al cireselor si Paduchele din San Jose.

Pentru a evita daunele la visin si cires, se recomanda un tratament aplicat in trei etape (la 10 zile distanta intre ele). Se va pulveriza un fungicid compus din boscalid si piraclostrobin.

Stropirea plantatiilor de prun

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Pentru a mentine recoltele de prun intr-o stare cat mai buna, este recomandata stropirea pomilor dupa un calendar bine stabilit, astfel incat cele mai multe tratamente sa se efectueze in perioada calda: primavara si vara, cand exista risc ridicat de contractare a unor infectii.

Prunii sunt afectati in special de paduchi si molii, iar pentru a preveni si trata efectele acestor daunatori, se recomanda pulverizarea unui insecticid special. Dintre celelalte boli impotriva carora poti aplica tratamente cu succes, mentionam si patarea rosie a frunzelor de prun, ciuriurea frunzelor, iar dintre daunatori viermele prunelor, molia fructelor si viespea neagra a prunului.

Stropirea plantatiilor de cais

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

In cazul in care nu stiai, caisul este unul dintre cei mai sensibili pomi fructiferi in ceea ce priveste atacul bolilor. Pentru a te bucura de o recolta sanatoasa, este importanta stropirea pomilor toamna si primavara devreme.

Printre cele mai intalnite boli si cei mai raspanditi daunatori la nivelul caisilor se numara:

  • Apoplexia
  • Monilioza
  • Patarea si ciuruirea frunzelor
  • Cancerul bacterian
  • Fainarea caisului
  • Paduchele verde
  • Omida paroasa
  • Paduchele de San-Jose.

Stropirea plantatiilor de piersic

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Piersicul este unul dintre pomii fructiferi care devin mai sensibili daca sunt expusi unui sol greu si umed si daca sunte expusi curentilor reci. Asa ca stropirea pomilor de piersic ar trebui sa se realizeze din momentul in care inceep dezmugurirerea si pana la scuturarea petalelor intr-un mod constiincios, iar apoi sa se urmeze tratamente specifice pentru protejarea fructelor.

Pentru a preveni daunatorii si bolile specifice piersicului se va urma o schema de tratament adaptata acestui tip de pom si se vor proteja in special pomii tineri, care sunt mult mai vulnerabili.

Stropirea piersicilor se poate realiza in special cu fungicide care vor combate monilioza, basicarea frunzelor de piersic, ciuruirea frunzelor si fainarea piersicului.

Piersicul nu este ocolit nici de daunatori, dintre care mentionam paduchele verde, afidele si Paduchele de San-Jose.

Stropirea plantatiilor de gutui

Stropirea pomilor fructiferi – Calendar

Desi am putea crede ca gutuiul este un pom rezistent, in fata daunatorilor si bolilor este mai sensibil decat marul sau parul, din cauza scoartei sale subtiri. De aceea, planifica-ti foarte bine stropirea pomilor fructiferi calendar astfel incat sa poti combate atat daunatorii, dar si bolile specifice care pot fi inlaturate cu ajutorul unui tratament adecvat.

Dintre bolile si daunatorii gutuilor, mentionam: viermele fructelor, mumifierea fructelor, patarea bruna a frunzelor, focul bacterian.

Stropirea de toamna a pomilor fructiferi

Desi ai putea crede ca stropirea pomilor se incheie in momentul in care ultimul fruct a fost recoltat, lucrurile nu sunt atat de simple. Stropirea de toamna este foarte importanta pentru ca recolta din anul urmator sa fie si mai bogata si pentru ca daunatorii sa nu mai fie atat de multi.

Cel mai important rol al fiecarui tratament de toamna este combaterea insectelor ce intra in iernare si a bacteriilor si ciupercilor ce se gasesc tot timpul anului si care ar putea provoca daune majore. De aceea, urmeaza un calendar strict de stropirea pomilor si nu te abate de la el.

Pentru un tratament adecvat, alege o zi in care nu sunt precipitatii, nu bate un vant puternic si in care temperaturile sunt pozitive. Iar daca iti doresti rezultate excelente, nu uita sa aplici macar un tratament in timpul iernii. Stropirea pomilor iarna este neglijata de catre multe persoane, iar rezultatele negative se vad inca din primele zile ale anotimpului cald.

Speram ca ti-au fost de ajutor aceste informatii legate de stropirea pomilor. Daca ai orice intrebare legata de un tratament ideal pentru livada ta, nu ezita sa ne contactezi!