LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

În agricultură, utilizarea grapelor datează încă din Evul Mediu indiferent de ce tipuri de sol ai. Odată cu trecerea timpului, acest utilaj s-a dezvoltat și s-a reinventat, astfel că astăzi este o componentă perfectă a agriculturii moderne. Grapele agricole sunt utilaje folosite în agricultură pentru diferite operațiuni legate de sol. Ele au diverse funcții și sunt esențiale în lucrările solului și în definitivarea oricărei culturi.

Lucrările solului includ de cele mai multe ori nevoia de afânare a acestuia și de mărunțire, astfel încât terenul să fie pregătit pentru a primi o nouă cultură. Lucrările de curățare și nivelare a solului nu pot fi făcute manual, mai ales atunci când ne referim la suprafețe mari, iar aici intervine utilitatea grapelor agricole, astfel încât să poți face toate aceste treburi mecanizat.

Unde le poți utiliza, de câte tipuri sunt și cum faci alegerea perfectă pentru nevoile tale vei afla din articolul de astăzi. Magazia lu’ Costică vine în întâmpinarea agricultorilor și fermierilor nu numai cu utilaje agricole de calitate, ci și cu informații valoroase.

Utilizarea grapelor agricole

Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

În agricultură există o gamă foarte variată de grape care se folosesc în anumite condiții pentru diferite operațiuni:

 • Îndepărtarea buruienilor – Grapele agricole sunt utilajele perfecte care te pot ajuta să îndepărtezi buruienilor nedorite și dăunătoare de pe terenul tău.
 • Nivelarea solului – prin intermediul unei grape, terenul dur și plin de bulgări nu o să mai reprezinte o problemă. Grapa trece prin terenurile dure, nivelându-le și făcându-le foarte ușor de lucrat. Grapele agricole sunt utilaje agricole pentru toate tipurile de sol.
 • Aerarea terenului – un teren lucrat cu grapa agricolă devine mai fertil și permite să treacă mai ușor apa prin el. Acest lucru ajută la cultivarea mai ușoară a legumelor, plantelor și cerealelor, favorizând și procesul lor de dezvoltare.
 • Fertilizarea terenului – dacă vrei să adaugi îngrășământ pe terenul tău, cel mai ușor și la îndemână mod prin care poți face asta este să-l întinzi pe teren și apoi să treci cu grapă agricolă peste întreg terenul. Astfel, acesta devine mai productiv și mai bogat, având o mulțime de proprietăți care vor ajuta la creșterea și dezvoltarea productivității plantelor.
 • Greblarea terenului – după ce ai plantat semințele, poți să folosești grapa pentru a grebla un strat subțire de sol peste semințele proaspăt plantate. În acest fel vei favoriza dezvoltarea lor și vei obține o recoltă mai bogată.

Tipuri de grape agricole

Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

Principalele tipuri de grape agricole sunt:

Grape cu discuri

Grapele cu discuri sunt cele mai folosite în agricultură, întrucât ele au responsabilitatea de a pregăti temeinic solul pentru lucrările specifice, cum este și aratul. De regulă, aceste grape se folosesc vara, în timpul sezonului cald și pentru lucrările de pregătire a terenului de toamnă. Astfel, grapele cu discuri nu sunt recomandate pentru lucrările de primăvară.

Principalele utilizări ale unei grape agricole cu discuri sunt:

 • Lucrarea solului – Grapa cu discuri este utilizată pentru a lucra solul înainte de semănat sau plantare. Discurile împrăștie și răstoarnă stratul superior al solului, contribuind la aerarea acestuia și la omogenizarea texturii.
 • Îngrășăminte și reziduuri vegetale – Mașina poate fi folosită pentru a încorpora îngrășăminte organice sau reziduuri vegetale în sol, contribuind la îmbunătățirea fertilității.
 • Combaterea buruienilor – Discurile pot ajuta la distrugerea buruienilor, în special a celor care sunt în stadii incipiente de creștere.
 • Prevenirea formării crustei de sol – Lucrarea solului cu o grapă cu discuri poate preveni formarea crustei superficiale a solului, facilitând absorbția apei și a nutrienților de către plante.

În alegerea unei grape cu discuri potrivite pentru nevoile tale este esențial să ții cont de următoarele criterii:

 • Dimensiuni și greutate – Alege o grapă cu discuri cu dimensiuni și greutate potrivite pentru tractoarele disponibile. Este important să se asigure o distribuție echitabilă a greutății pentru o eficiență maximă.
 • Tipul de discuri – Există discuri zimțate și discuri netede. Discurile zimțate pot fi mai eficiente în lucrarea solului mai dur, în timp ce discurile netede pot funcționa bine pe soluri mai ușoare. Alegerea depinde de condițiile specifice ale terenului tău.
 • Adâncimea de lucru – Verifică posibilitatea de reglare a adâncimii de lucru. Este important să poți adapta adâncimea la nevoile specifice ale terenului și lucrărilor pe care le efectuezi.
 • Structura și durabilitatea – Alege o grapă cu discuri construită din materiale rezistente și durabile pentru a asigura o lungă durată de viață și o funcționare eficientă.
 • Numărul de discuri – Numărul de discuri poate varia. Cu cât este mai mare numărul de discuri, cu atât poate fi acoperită o suprafață mai mare într-un timp mai scurt.
Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

Grape rotative

Grapele rotative au devenit cunoscute pentru beneficiile multiple pe care le aduc solurilor duri, care prezintă o mulțime de bolovani. Apariția acestora poate fi determinată de tipul de sol, dar și din cauza pregătirii necorespunzătoare. Astfel, pentru însămânțarea unei culturi este nevoie de un teren pregătit perfect, care să acopere semințele și care să le asigure substratul necesar pentru încolțire. Iar aici intervine rolul unei grape rotative.

Marele dezavantaj al grapelor rotative constă în faptul că ele pot sfărâma doar bolovanii care se află la suprafața solului, astfel că va fi nevoie de o intervenție suplimentară în adâncimea pământului care să asigure patul germinativ pentru următoarea cultură.

Grape cu dinți

Grapele cu dinți sunt folosite cel mai mult pentru distrugerea buruienilor, prin smulgerea lor de pe suprafața terenului. Aceste tipuri de grape prezintă platforme cu colți dispuși pe suprafața, care au rolul de a pătrunde în sol și de a scoate rădăcina buruienilor.

Tipuri de grape agricole și utilizarea acestora

Buruienile reprezintă principalul dușman al unei culturi. Aceste plante nu aduc niciun beneficiu, doar se hrănesc cu aportul de vitamine și minerale din sol care ar trebui să ajungă la culturi. Unele tipuri de buruieni sunt foarte greu de eliminat și sunt dispuse pe terenuri cu suprafețe foarte mari, iar din acest motiv apare nevoia utilizării unei grape cu dinți. Aceste tipuri de grape pot fi găsite în diferite variante de mărime, astfel încât să poată fi utilizate atât pentru culturi mici, cât și la scară largă, pe câmpuri cu suprafețe vaste. Grapele cu dinți pot fi folosite și pentru nivelarea terenului, fiind o unealtă foarte versatilă în lucrările de pregătire a pământului.

Indiferent de tipul de grape agricole de care ai nevoie pentru terenul tău este important să ții cont de utilitatea lor. De cele mai multe ori ai nevoie și de alte utilaje agricole, cum sunt tractoare sau combinatoare, însă fiecare are un rol bine determinat și o contribuție semnificativă în obținerea unei culturi de calitate.