Tunderea gazonului: Ghid complet pentru o peluză perfectă
Tunderea gazonului este o activitate destul de dificilă, însă poate deveni relaxantă dacă o privești din punctul acesta de vedere. Având în vedere că trebuie să o efectuezi în mod regulat și ținând cont că de această activitate depinde sănătatea și frumusețea gazonului tău, dar și de faptul că specialiștii noștri revin către tine cu un ghid complet care te va ajuta să ai o peluza perfectă, deducem că este mai bine să privim această activitate ca fiind un plăcută.
Tunderea gazonului este soluția pentru a avea un gazon dens și cu aspect frumos. Totodată, tunderea oferă gazonului și o rezistență mai mare la trafic, rărind de asemenea și buruienile. Deși îți poate lua ceva din timpul tău, beneficiile acestei activități te vor convinge că merită să-ți investești timpul în a realiza tunderea gazonului.
Despre plantarea gazonului și îngrijirea și întreținerea gazonului am vorbit deja în articolele anterioare, astfel că acum vei afla toate informațiile despre tunsul lui.
Cuprins
Când și cât de des trebuie tuns gazonul?
Această este prima întrebare care ne vine în minte atunci când auzim despre acestă activitate. De regulă, recomandat este să tunzi gazonul o dată pe săptămâna în perioada martie-octombrie. În perioada de creștere puternică, care are loc în lunile mai-iunie, tunderea poate fi efectuată și mai des. De asemenea, frecvența de tundere a gazonului depinde și de tipul și de semințele lui.
Prima tundere de primăvară trebuie să fie realizată atunci când nu mai există niciun pericol de ninsoare. Tot în această perioadă trebuie să efectuezi lucrări de revigorare a gazonului, să repari zonele deteriorate și să pregătești pământul pentru noul gazon.
Toamna, revino la programul de primăvară, adică la tunderea gazonului în fiecare săptămâna până ce temperaturile scad. În momentul în care observi că iarba nu mai crește trebuie să realizezi ultima tundere a anului, care trebuie să fie la 3-4 cm față de sol.
Gazonul poate fi tuns în orice moment al zilei, cu mențiunea că atunci când este prea cald afară sau prea secetos, recomandat este să amâni tunsul până seara, după ce soarele apune. Altfel, dacă tunzi gazonul la prânz, când soarele este mai puternic, gazonul tău va avea mult de suferit. Solul se poate usca mai repede, iar firele de iarbă, care sunt sensibile mai ales după tundere, se pot arde.
De asemena, nu uita ca în ziua tunderii să oprești sistemul de irigare, întrucât vei avea nevoie ca iarba să fie uscată atunci când o scurtezi.
Înălțimea optimă de tundere a gazonului
Gazonul care este folosit în mod obișnuit trebuie tăiat la o înălțime de 4-5 cm, iar pentru iarba din zonele umbrite se recomandă o lungime de aproximativ 6 cm. În cazul în care nu vei ține cont de aceste măsuri și vei tăia iarba prea scurt, noii lăstari își vor încetini creșterea și vor rămâne astfel spații goale unde se vor instala buruienile.
Un principiu general care se aplică în acest caz presupune scurtarea doar a firelor care au cu până la o treime din înălțimea lor actuală.
Atunci când începi să tunzi iarba, reglează înălțimea de tăiere o singură dată pentru fiecare zonă. Când treci la o altă zonă în care înălțimea diferă, cum ar fi o suprafață umbrită de copaci, reglează din nou mașina de tuns iarba pe benzină pentru a tunde iarba la o înălțime mai mare cu 1 cm și continuă.
După ce am menționat când, cum și care este înălțimea de tundere a gazonului, este momentul să trecem la tunderea lui propriu zisă. Astfel, există câteva reguli care, dacă sunt respectate, oferă rezultate remarcabile. Ia-ți mașina de tuns iarba și hai să vedem ce reguli trebuie să respecți.
Reguli de tunderea a gazonului
- În perioadele de creștere accelerată este recomandat să tunzi gazonul o dată sau de două ori pe săptămâna, iar în cele de creștere normală, de trei ori pe luna. Doar așa vei observa diferențele pe măsură ce gazonul crește;
- Marea majoritate a tipurilor de gazon necesită o înălțime de tundere de 3 cm. Însă, în zonele în care traficul este mai intens poți să-l lași mai înalt, de aproximativ 4-5 cm, iar în zonele umbroase, gazonul poate fi menținut chiar și la 6-7 cm;
- Ajustează înălțimea în funcție de perioadă. La început și la final de sezon poți să lași gazonul mai înalt, dar și în condiții de vreme secetoasă. Firele mai lungi de iarbă mențin umiditatea și contribuie la păstrarea culorii verzi a gazonului, dar umbresc și solului, ceea ce este foarte bine în perioadele călduroase;
- Pentru un aspect “ca de revista” tunde în mod corespuzător și gazonul de la marginile curții;
- Ajustează înălțimea de taiere ținând cont și de tipul de gazon pe are îl ai în grădină.
Regulă 1/3 de tundere a gazonului
Regula 1/3 constă în tăierea vârfurilor ierbii, adică 1/3 din lungimea ei. Nu este recomandată tunderea a mai mult de o treime din înălțimea gazonului, decât atunci când peluza este foarte sănătoasă. În cazul în care vei repeta tăierea scurtă a gazonului vor începe să apară efecte secundare neplăcute, precum:
- Vulnerabilitatea crescută la boli și dăunători;
- Mai multă lumina pentru semințele de buruieni, fapt care le va permite să germineze și să se dezvolte;
- Reducerea suprafeței de iarbă, ceea ce înseamnă ca suprafața să fie insuficient de lată pentru producerea hranei și asigurarea procesului de fotosinteză;
- Apariția riscului de compactare a solului, ceea ce va îngreuna drenarea și aerisirea solului în mod corespunzător;
- Vătămarea coroanei firelor, loc în care este generată creșterea firelor și unde se păstrează nutrienții;
- În general înălțimea recomandată este de 3 cm, însă în cazul în care ai lăsat iarba să crească mai mult, respectă întotdeauna regula de 1/3 pentru că doar așa vei aduce gazonul la o înălțime potrivită și sănătoasă, întrucât o faci treptat.
Tunderea gazonului în funcție de sezon
Ritmul natural de creștere al gazonului influențează frecvența și înălțimea la care trebuie să fie menținut. De regulă, primăvara trebuie sa tunzi mai des gazonul întrucât este o perioadă în care ritmul de creștere este accelerat. În lunile de primăvara este posibil să îl tunzi chiar și de două ori pe săptămâna pentru a-l putea menține la 3-5 cm. Imediat cum vine vara și temperaturile din termometre cresc se încetinește și ritmul de creștere al gazonului, astfel că poți continuă tunderea o dată pe săptămâna. De reținut este că vara, din cauza caniculei, vei putea să reduci procesul de tundere chiar și la 6 sesiuni pe lună. Toamna, regimul de tundere al gazonului este similar cu cel de primăvară, căci se accelerează din nou creșterea, așadar și frecvența de tundere devine mai deasă.
Toate aceste reguli se aplică doar în cazul unui gazon deja dezvoltat. În cazul unui gazon proaspăt semănat, semințele trebuie să aibă ocazia să germineze, astfel că poți lăsa fără probleme gazonul să ajungă la 7-10 cm înainte de prima tundere. Acțiunea are mai degrabă rolul de a nivela gazonul și de a-l pregăti pentru următoarele tunderi.
Prima tundere a gazonului proaspăt semănat
Gazonul proaspăt semănat are nevoie de o atenție mai mare la momentele sale de creștere și de dezvoltare. Iarbă însămânțată recent are nevoie de 3-4 săptămâni până germinează în totalitate. Astfel, în această perioadă firele de iarbă sunt mai fragede și mai ușor de deteriorat, iar traficul și cositul pot compacta solului, mai ales dacă este umed. (p.s. în primele săptămâni de la însămânțare, solul trebuie să fie menținut umed). Prima tundere trebuie să fie realizată atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 7-10 cm. De asemenea, este suficient ca primele două tunderi să niveleze gazonul la 5 cm, după care poți reduce treptat înălțimea.
Condițiile potrivite pentru tunderea gazonului
Gazonul trebuie să fie tuns doar atunci când iarba și solul sunt uscate. Lamele firelor își vor păstra poziția verticală, iar atunci când sunt umede poziția se schimbă, fapt care le face să fie mai puțin susceptibile și să se aglomereze la tăiere. De asemenea, este recomandat ca tăierea să fie făcută perpendicular pe fire, iar poziția verticală ajută în această privință.
Totodată, iarba umedă se lipește foarte tare, ceea ce îți îngreunează munca, iar solul ud și moale crește riscul de a afundă roțile mașinii de tuns iarbă. Astfel, dacă e o perioadă în care sunt multe ploi abundente, așteaptă până când solul este uscat, și astfel elimini riscul de a crea șanțuri.
De asemenea, evită să efectuezi tundere în căldurile dogoritoare din timpul zilelor de vară.
Gazonul perfect! Cum îl poți avea?
Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a obține un aspect perfect al peluzei tale este să ai grijă de marginile sale. Astfel, îți recomandăm ca atunci când tunzi iarba să începi cu perimetrul zonei de tundere pentru a crea un spațiu suficient pentru întoarcerea mașinii de tuns iarba STIHL. Direcția de tuns este mereu înainte, iar pentru margini te sfătuim să înconjori curtea de la exterior spre interior de două ori, respectiv de trei ori dacă ai gard.
O altă regulă foarte importantă, este să nu schimbi direcția de tundere a gazonului într-o sesiune, însă ai în vedere să modifici direcția de fiecare dată când cosești. Iarba se dezvoltă în funcție de tăiere, având tendința de a se apleca pe direcția de tăiere. Astfel, dacă vei alterna tiparul de fiecare dată vei ajuta firele să crească vertical și vei evita producerea de rute pe gazon.
În cazul în care terenul nu este plan, îți recomandăm să efectuezi mereu tunderea perpendicular pe pantă. Astfel, în acest mod eviți alunecarea mașinii de tuns iarba, dar și un aspect neuniform sau cu urme.
Modelul de tundere pentru gazon
Unu dintre cele mai simple și mai des întâlnite modele de tundere este cea dungată. Pentru a obține acest efect, trebuie mai întâi să treci o dată cu mașina de tuns iarba dintr-un capăt în celălalt, după care întoarce-te la 180 de grade, adică metoda dus-întors, pentru a face următoarea trecere, cu o ușoară suprapunere peste prima. Ai în vedere să nu tăi mai multă iarbă decât trebuie, adică nu mai mult de o treime din înălțimea inițială. Astfel, dacă procedezi așa la o sesiune de tundere a gazonului, în săptămâna următoare alternează direcția, adică prima dată vertical, iar data viitoare orizontal.
O altă metodă simplă și foarte practică de tundere este metoda circulară. Astfel, după ce te-ai apucat de margini trebuie doar să continui drumul circular până când îți croiești drum în mijlocul curții. Așadar, vei putea evita toate virajele ascuțite pe care ar trebui să le faci dacă tunzi iarba în rânduri.
Orice metoda vei alege, ține cont că cea mai importantă regulă constă în evitarea tunderii în aceeași direcție întotdeauna.
Unelte esențiale pentru tunderea gazonului
Unealta pe care o folosești poate să te ajute sau să te încurce dacă nu este folosită în condiții optime. Principalul lucru pe care trebuie să-l știi este că indiferent de ce alegi să folosești, direcția de tundere a gazonului este mereu înainte.
Al doilea lucru de care trebuie să ții cont este să te asiguri că lamele oricărui instrument sunt ascuțite. Dacă vei ține cont de asta, tăierea firelor de iarbă va fi dreaptă, iar în caz contrar, tăieturile franjurate cresc șansele de instalare a bolilor și a dăunătorilor.
Pricipalele unelte folosite pentru tunderea gazonului sunt:
- Motocoasa – poate fi folosită atât în spații reduse, cât și pe pajiști întinse, suprafețe abrupte, printre pomi fructiferi sau printre vită de vie. Pe MagazialuCostica.ro există mai multe tipuri de motocoase, așadar ai de unde alege;
- Mașina de tuns gazonul – este un alt instrument foarte utilizat pentru gazon, fiind folosită mai ales pe terenurile plane, fără obstacole, unde este ușor de manevrat prin împingere. De asemenea, pe site-ul nostru găsești mai multe modele de mașini de tuns iarba, precum mașina de tuns iarba cu acumulatori, pe benzină, electrică sau manuală;
- Trimmerul electric – este asemănător cu o motocoasa electrică de dimensiunii reduse și ai nevoie de el în zonele în care nu poți să pătrunzi cu mașina de tuns, precum spațiile înguste, printre flori și tufe, la marginea gardurilor.
Tunderea gazonului în funcție de specia lui
Semințele de gazon, cât și gazonul rulou, au cerințe specifice pentru înălțimea ideală de tundere.
În ceea ce privește semințele de gazon, compozițiile sunt mixte, adaptate condițiilor și utilizării variate.
Semințele cu specia predominantă Festuca arundinacea sunt:
- Premium – înălțimea recomandată la cosire este de 5-6 cm, iar înălțimea optimă de menținere este 3 cm;
- Secetă – la cosire înălțimea ideală este tot de 5-6 cm, iar înălțimea optimă de menținere este 3-3,5 cm;
- Umbră – optimizate pentru condiții mai puțin însorite, deja ai văzut că suprafețele umbrite necesită fire mai lungi; așadar, înălțimea la cosire crește la 7-10 cm, iar înălțimea de menținere este 4-5 cm.
Semințele cu specia predominantă Lolium perenne sunt:
- Select – respectă regula generală cu 5-6 cm la cosire, cu 2,5-3 cm înălțimea optimă după tunderea gazonului;
- Instant – va ajunge rapid la înălțimea de tundere de 5-6 cm, iar dacă îl menții la 3 cm va fi fericit;
- Carpați – ideal pentru zone aflate la altitudini mai înalte, până în 1000 m, gazonul va trebui cosit când ajunge la 5-6 cm înălțime, treptat până îl aduci la 3 cm;
- Clasic – un gazon fără multe pretenții, pe care poți să îl lași să crească până la 6-7 cm înainte de a-l scurta, treptat câte o treime de fiecare dată, până ajunge la optimul de 3-3,5 cm.
După cum poți observa și tu, tunderea gazonului este una dintre principalele activități pentru întreținerea sa. Tunderea gazonului este o activitate simplă, care trebuie realizată foarte des. Dacă respecți recomandările noastre vei reuși să contribui în mod pozitiv la sănătatea gazonului din curtea sau din grădina ta.
Spor!