LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Primele semne ale sosirii primăverii sunt redate de florile care înfloresc și ne arată cum natura începe să renască. Fiecare floare are o semnificație proprie, unele reprezentand iubirea, altele puritatea sau sunt un simbol al prieteniei și al recunoștinței.

Dacă îți dorești o grădina viu colorată, plină de culoare și parfum îmbietor, citește acest articol deoarece vei află care sunt florile de primavară care pot fi plantate. Informații despre plante care înfloresc iarna știi deja, așa că astăzi ne vom orienta către cel mai frumos anotimp: primăvara.

Ghioceii

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Supranumiți în popor vestitorii primăverii, ghioceii sunt primele flori de grădina care înfloresc încă de la sfârșitul lunii februarie. Aceștia sunt cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri și au fost descoperiți de Theophrastus din Eresus, un autor de origine greacă. Ghiocelul este prima floare a primăverii care simbolizează prietenia și puritatea. Mai mult decât atât, ghioceii sunt plante cu puteri tămăduitoare, în trecut fiind folosite ca remediu împotriva migrenelor și a reumatismului.

Frezia

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Frezia este una dintre florile primăverii care se plantează tot în acest sezon, mai exact la mijlocul lunii aprilie. Înmulțirea acesteia se poate face prin bulbi. Frezia poate fi plantată în grădina, în ghivece sau în parcuri, iar pentru dezvoltarea ei armonioasă trebuie să ții cont că este o plantă care iubește lumina și solurile bine drenată, care au Ph-ul cuprins între 6 și 7. Aspectul florilor este unul inedit, acestea având formă de spic, iar gama de culori fiind variată, astfel poți planta frezii albe, roz, roșii, violet, portocalii sau galbene.

Freziile sunt flori de primăvara care s-au făcut remarcate prin culorile minunate și aroma citrica, floral lemnoasă. Acestea sunt un simbol al inocenței, al dragostei platonice, al înțelepciunii, încrederii, prieteniei și al perseverenței.

Mărgăritarul sau Lacramioara

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Margaritarul sau lacramioara sunt flori îndrăgite de toată lumea. Fiind o plantă perenă parfumată, mărgăritarul înflorește primăvara, în perioada aprilie-mai și se dezvoltă foarte bine în zone de semiumbra, cu sol bogat și umiditatea crescută, precum pădurile și întinderile montane. În grădini, mărgăritarul poate fi înmulțit prin despărțirea tufelor. Acest procedeu se poate realiza primăvara sau toamna, la un interval de aproximativ 3 ani.

Margaritarul sau lacramioara are flori de culoare albă, delicate, în formă unor clopoței. Pentru creștini mărgăritarul semnifică purificarea prin suferință. O veche legendă creștină spune că această floare a răsărit din lacrimile vărsate de Fecioara Maria, lângă crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Regina nopții

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Regina nopții mai este numită și tutun iasomie sau Nicotiana, este o plantă perenă cu flori delicate. Nuanța acestora este de culoare albă și are un parfum incantator, care o face dorită și apreciată în orice grădina. Regina nopții este o floare care iubește soarele și nu rezistă la temperaturi mai mici de -5 grade Celsius. Îngrijirea ei nu este complicată, floarea putând fi udată moderat.

Planta înflorește primăvara, iar florile ei se deschid la lăsarea nopții. Dacă vrei să te bucuri de ea, plantează în grădină grupuri răsfirate prin toate colțurile și asigură-te că ai și câteva în apropierea ferestrei tale. Odată cu lăsarea întunericului, florile ei se deschid și parfumul plăcut îți va invada toată grădina și locuință.

Maragreta

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Margaretele sunt flori de câmp, răspândite pe pajiști și pășuni, dar în ultimii ani au început să fie prezente și în grădinile oamenilor. Tulpina lor poate ajunge până la 50-60 de cm și are o singură floare, cu petale albe. Pentru o dezvoltarea armonioasă, margaretele au nevoie de un sol compact, umed și cu deschidere directă la lumina soarelui.

Margaretele pot fi plantate prin semințe, butași sau divizare, adică prin împărțirea tufisului existent.

Margareta este o floare care prezintă inocența și puritatea. Aceasta arată încredere reciprocă, prietenie solidă și stima.

Zambila strugure sau zambilă moțată

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Cunoscută sub ambele denumiri, fie zambila strugure, fie zambilă moțată, această floare este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Acest tip de zambilă este o plantă perenă de talie mică, cu flori albe sau violet închis, care se inmulteste prin bulbi și înflorește la sfârșitul lunii februarie – începutul primăverii. Zambila strugure este adepta solurilor bine drenate, care au un PH neutru și se integrează foarte bine în grădina ta.

Bulbii au un diametru de 2–3 centimetri, iar frunzele sunt așezate în formă de rozetă și sunt lungi. Tulpina crește până la 10–25 centimetri și este tubulară și robustă. Florile sunt în număr mare și arată că un ciorchine întors. Florile sunt mici deseori de culoare albastru închis și foarte rar alb sau albastru deschis. Fiecare floare are varful alb strălucitor.

Lalele

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Lalele sunt unele dintre cele mai frumoase și îndrăgite flori ale primăverii. Lalele (Tulipă Gesneriana) este o plantă perenă, originară din Asia Mică. A fost adusă în Europa la începutul secolului al XVI-lea.

Lalele sunt un simbol al abundenței, al iubirii și al paradisului. Acestea sunt foarte îndrăgite, încă din cele mai vechi timpuri când împodobeau grădinile Imperiului Otoman.

Înmulțirea acestei flori se face prin bulbi. Astfel, lalelele pot fi plantate fie toamna târziu, fie primăvara devreme. Pentru succesul unei plantații, bulbii nu trebuie să aibă zgârieturi, tăieturi sau zone moi. Incepand cu data de 15 februarie, dacă condițiile climatice permit, pot fi plantate în grădina, la o distanță de 5-6 cm. De regulă, dacă este plantată primăvara, laleaua va înflori în a doua jumătate a lunii aprilie. De asemenea, lalelele trebuie plantate în soluri argilo-nisipoase, bogate în humus și bine lucrate. Locul în care se planteaza lalelele trebuie să fie expuse la soare, și să aibă o suprafață plană, fără adancituri care să stagneze apă.

Narcisa

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Narcisele sunt flori care nu trebuie să lipsească din grădinile noastre. Acestea sunt originare din bazinul Marii Mediterane de unde s-au răspândit mai apoi în Nordul Africii, Europa Centrală, Balcani, Asia și America de Nord.

Înmulțirea narciselor se face prin bulbi. Perioada de plantare este fie primăvara devreme sau toamna târziu. Fiind o plantă bulboasa, narcisa iubește soarele, lumina, căldura și locurile însorite. Nici în privința solului, narcisele nu sunt flori pretențioase, așadar pot fi plantate în orice tip de sol, cu condiția ca acesta să fie bine afânat.

Narcisa este deosebită prin forma și parfumul florilor sale. Denumită popular: ghiocel galben, trompetă sau cocorita are o înălțime între 10 și 45 cm în funcție de specie și varietate. Florile, de obicei galbene, albe sau verzi au petale dispuse în jurul unei corole de culoare roșie, portocalie sau roz. Frunzele sunt lungi și înguste, de culoare verde închis.

În limbajul florilor naricisa este asociată cu sentimente pozitive și vesele. Datorită culorii sale vii, floarea simbolizează norocul și fericirea.

Azaleea

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Azaleele sunt un grup de arbuști, originari din genul Rhododendron. Dacă este protejată bine în timpul iernii, azaleele sunt plante de grădina foarte rezistente. Acestea sunt originare din zonele cu ierni blânde, cum sunt China, Japonia, India și unele zone din Europa.

Azaleele sunt plante verzi tot anul, însă înfloresc primăvara. Florile lor au culori variate, precum alb, roz, roșu intens sau mov. Pentru a se dezvolta cât mai bine, azaleele trebuie plantate în zone în care temperatura din timpul iernii nu scade de -17 grade Celsius.

Din punct de vedere al simbolisticii, azaleele sunt cunoscute ca fiind ”florile dorului de casă”. În trecut, dacă cineva primea un buchet de azalee într-o vază neagră însemna că era amenințat cu moartea, însă astăzi, ele sunt oferite cadou pentru a transmite sentimente sincere de dor și de atașament.

9 flori de primăvară perfecte pentru grădina ta

Toate aceste flori de primăvară se planteaza ușor și nu trebuie să respecți niște reguli stricte pentru a le întreține. Ca tot procesul să aibă succes, iar grădina ta să se bucure de o imagine vie primăvara ai nevoie de unelte pentru grădina care te vor ajută să plantezi florile și de mașini de tuns iarba care te vor ajută să definești aspectul unei grădini perfecte.