LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Căpșunele sunt printre primele fructe ale primăverii pe care este imposibil să nu le recunoști, datorită aromei lor minunate. Pentru că sunt ușor de plantat și de întreținut, se pretează multor zone geografice, iar prețul lor se află în continuă creștere, căpșunele reprezintă o cultură consacrată deja în țara noastră.

Astăzi vom vorbi și noi despre ele, iar în acest ghid vei găsi toate informațiile esențiale despre cultivare capsuni și plantarea capsuni.

De ce să cultivi căpșuni? Beneficiile acestor fructe

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Căpșunile sunt plante care se adaptează ușor în diferite condiții climatice și zonale din țara noastră. Un alt beneficiu extrem de important constă în faptul că investiția se poate recupera încă din primul an, odată cu prima recoltă.

Căpșunile sunt extrem de avantajoase și pentru buna funcționare a organismului uman. Acestea conțin magneziu, mangan, vitaminele C și K, folți, dar și antioxidanți, fibre și polifenoli. De asemenea, acestea sunt ideale și în diete pentru că au puține calorii, spre exemplu o cană de căpșuni conține doar 49 de calorii și 3 grame de fibre.

Capsunile au și un nivel ridicat de antioxidanți benefici pentru inimă. Totoadată, compușii fenolici diminuează riscul apariției bolilor cardiovasculare și împiedică apariția colesterolului rău.

Mai mult decât atât, dacă alegi să cultivi capsuni pentru uz propriu, gama de întrebuințare este extrem de diversificată. Astfel, din căpșuni poți obține siropuri, dulceața, prăjituri sau le poți consuma proaspete.

Așadar, o plantație de căpșuni nu poate să-ți aducă decât beneficii, fie pentru sănătate, fie financiare.

Soiuri de căpșuni

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Pe întreg pământul există o mulțime de soiuri de căpșuni, însă în funcție de perioada de fructificare, acestea se împart în trei categorii:

  • Soiuri de zi scurtă sau neremontante – sunt soiurile care dau rod o singură dată pe an, de regulă în perioada sezonului mai-iunie. Acestea au fructe de dimensiuni mari.
  • Soiuri cu fructificare continua sau remontante – sunt cele care rodesc de două ori pe an, primăvara și toamna
  • Soiuri indiferente la lungimea zilei sau semi remontate – sunt soiurile cu fructe mici, dar care dau rod de mai multe ori pe an și sunt foarte rezistente la temperaturi mici.

Printre cele mai populare soiuri cultivate în țara noastră, se numără și:

  • Coral – este un soi românesc care produce fructe foarte dulci și au o aromă intensă. Producția unei singure plante poate ajunge și până la 300 de grame.
  • Real – este tot un soi românesc și sunt celebre pentru rezistența sporită pe care o au la ger. Fructul produs este destul de mare, iar gustul este dulce acidulat.
  • Magic – se caracterizează ca fiind un soi românesc rezistent la condiții extreme, precum seceta sau temperaturile scăzute.
  • Roxana – este unul dintre cele mai productive soiuri, fiind și extrem de rezistent la boli și la condiții meteo nefavorabile.
  • Sătmărean – este un alt soi românesc rezistent la temperaturi reduse și boli. Acesta este întâlnit cu preponderență în zonele secetoase.

Pe lângă soiurile prezentate mai există și Floral, Ralu, Delicious, Viva, Safir, Răzvan sau Mara.

Condițiile de mediu potrivite pentru cultivarea căpșunilor

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Pentru a avea o cultură roditoare și calitativă este important să cunoști factorii optimi de mediu și să ții cont de ei.

Terenul potrivit pentru plantarea căpșunilor

Atunci când alegi terenul potrivit pentru plantarea căpșunilor este important să știi că acestea au nevoie de mult soare. În medie, pe zi, acestea trebuie expuse la soare în jur de 7-8 ore pe zi.

Cultura de căpșuni poate fi întreținută timp de 5 ani, însă și rotația culturilor este foarte importantă. Culturile premergătoare cele mai indicate sunt varza, morcovul și cerealele păioase. În cazul în care pe parcela respectivă au fost cultivate anterior tomate, cartofi sau vinete în ultimii 4 ani, sunt necesare tratamentele cu insecticide pentru combaterea dăunătorilor existenți în sol.

Tipul solului recomandat pentru plantarea căpșunilor

Cel mai potrivit sol pentru cultura capsunilor este cel umed, afânat și bogat în materie organică. De asemenea, acesta trebuie să absoarbă ușor apa și să fie foarte bine drenat.

Ph-ul solului joacă un rol foarte important. Pământul trebuie să aibă un nivel de aciditate mai ridicat, iar nivelul Ph-ul să fie cuprins între 5 și 7. Pentru culturile ridicate de căpșuni, ph-ul potrivit se află între 5,8 și 6,2.

Umiditatea

Pentru a se dezvolta cât mai bine, capsunile au nevoie de multă umiditate. Așadar, plantele trebuie udate de la înflorire și până la finalul culesului, mai ales în lunile călduroase de vară.

Totodată, evită excesul de umiditate pentru că acesta poate duce la putrezirea rădăcinilor. Stratul de pământ umed potrivit trebuie să aibă între doi și trei centimetri.

Temperatură optimă

Căpșunile rezistă la temperaturi crescute și sunt mari iubitoare de soare. De asemeena, dacă sunt bine prinse în sol, plantele pot trece cu bine peste iernile geroase. În perioada de vegetație, temperatura potrivită trebuie să fie cuprinsă între 10 și 25 de grade Celsius. Temperatura minimă trebuie să fie de 5 grade Celsius, iar maxima nu trebuie să treacă peste 30 de grade Celsius.

Pentru a le ajuta să treacă peste îngheț, va fi nevoie de o folie microporoasa.

Vântul

Vântul este un alt factor de mediu important în dezvoltarea căpșunilor. Terenul pe care sunt plantate trebuie să fie ferit de vânturi puternice.

Lumina

Locurile luminoase și cele în semiumbra sunt ideale pentru obținerea unei producții bogate. Zonele umbroase vor afecta recolta, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ.

Plantarea căpșunilor

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Înainte de a planta căpșunile asigură-te că ai la îndemână utilaje pentru grădină care să-ți fie de folos. De asemenea, verifică ca pământul să fie bine pregătit, afânat, umed și fără buruieni. Arătura potrivită se execută la o adâncime de aproximativ 30 de cm. Fertilizarea se face cu gunoi de grajd și îngrășăminte chimice. Pentru pregătirea terenului de semănat te poți ajuta de pluguri agricole sau motocultoare.

Plantarea căpșunilor se face foarte rar prin semințe, de regulă se folosesc răsaduri sau stoloni.

Plantarea răsadurilor de căpșuni

Plantarea răsadurilor de căpșuni se face prin săparea unei gropi de aproximativ 15-20 de centimetri adâncime. Răsadul se introduce în groapă, se acoperă cu pământ și se bătătorește. De asemenea, este important ca acesta să nu fie așezat foarte adânc în pământ pentru că va putrezii. Cea mai recomandată poziție este aceea în care numai rădăcina este acoperită de pământ, nu și tulpina.

Distanța dintre rânduri trebuie să fie cuprinsă între 60 și 100 de centimetri, iar distanța dintre plantele aflate pe același rând trebuie să fie de 20-25 de centimetri.

Plantarea stolonilor de căpșuni

Pentru a planta stolonii trebuie să urmezi câteva reguli de bază, după cum urmează:

  • Stolonii se așează în groapă vertical, la o adâncime care permite păstrarea mugurelui de creștere deasupra pământului.
  • Pentru a mării suprafața de aderență la rădăcinile plantei, trebuie să bătătorești pământul.
  • În cazul în care în pământ nu există umezeală, stolonii trebuie mocirliti. Mocirlirea este procedura prin care stolonii de căpșuni sunt scufundați într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd. Această procedură ajută la fixarea mai ușoară a particulelor de pământ în rădăcini.
  • Fasonarea stolonilor este o altă practică întâlnită frecvent și constă în înlăturarea frunzelor moarte și a filamentelor. În urma acestei proceduri se păstrează doar una sau două frunze .

Îngrijirea culturii de căpșune

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Cultura de căpșune nu este foarte greu de întreținut, iar pentru a avea rezultate excepționale trebuie să urmezi câțiva pași extrem de importanți.

Irigarea

Irigarea este una dintre etapele esențiale în procesul de întreținere a căpșunilor. Pentru că plantele au nevoie de o cantitate ridicată de urmează, pe toată perioada vegetatiei, irigarea prin picurare este cea mai recomandată modalitate. Tuburile de irigare se montează pe pământ astfel încât, apa să nu picure pe frunze sau pe fructe.

Plivirea și prășitul

Capsunii sunt plante de mici dimensiuni, așa cu nu pot concura cu buruienile pentru apă, lumină și substantele nutritive din sol. În mod regulat este indicat să sapi pământul din jurul căpșunilor pentru a înlătura buruienile, a-l afâna și a ajuta apa să se infiltreze mai ușor.

Mulcirea este o procedură care te ajută să scapi de buruieni și constă în acoperirea terenului cu un strat vegetal, ce poate fi constituit din paie sau folie.

Fertilizarea

Fertilizarea reprezintă o etapă foarte importantă în cultivarea căpșunilor, ce își arată efectele în calitatea și cantitatea fructelor recoltate.

Fertilizarea are loc pe tot parcursul ciclului vegetativ, adică de la plantare și până la coacerea fructului. Poți aplica un fertilizant pe bază de azot, potasiu și magneziu în părți egale, chiar înainte de plantare. A doua cantitate de fertilizator se aplică după 4 respectiv 6 luni de la plantare.

Recoltarea căpșunilor

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Căpșunile se culeg atunci când sunt suficient de bine coapte. Acest lucru se face cu multă grijă și atenție, întrucât capsunile sunt fructe fragile și perisabile.

Pentru a le păstra cât mai mult timp, căpșunele trebuie să aibă codița după ce au fost culese. Mai mult decât atât, atunci când le culegi, căpșunile trebuie să fie uscate mai ales dacă intenționezi să le depozitezi.

Depozitarea căpșunilor

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Căpșunile sunt fructe perisabile care trebuie consumate în câteva zile după ce au fost culese și sunt încă proaspete. De asemenea, acestea pot fi ținute la frigider pentru cel mult o săpătmână și la congelator pentru cel mult șase luni.

Pentru o procesare de durată poți face din ele gem, dulceață sau compoturi care se păstrează foarte bine aproximativ un an.

Dăunătorii și bolile culturii de căpșuni

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Căpșunile riscă să fie afectate de mai multe tipuri de boli sau dăunători. Printre cele mai întâlnite boli se numără și:

  • Putregaiul cenușiu
  • Mana
  • Făinarea căpșunului
  • Putregaiul umed
  • Antracnoza

Pentru prevenirea lor sunt recomandate tratamentele fitosanitare.

Dăunătorii care afectează culturile de căpșuni sunt:

  • gărgărița neagră a căpșunului
  • acarianul comun
  • acarianul căpșunului
  • gândacul păros
  • păduchele de frunză
  • larvele cărăbușului de mai
  • nematozii căpșunilor

Sfaturi esențiale pentru o cultura de căpșuni bogată

Cultivarea căpșunilor: Plantare și îngrijire pas cu pas

Pentru a avea o cultura de căpșuni bogată și sănătoasă este esențial să ții cont de cele mai importante recomandări:

  • Alege un teren plan în care să nu existe apă în exces și care să fie ferit de vânt.
  • Acordă importanța plantelor premergătoare și respectă rotația culturilor.
  • Respectă cu strictețe etapele de îngrijire: irigare, mulcire și fertilizare.
  • Protejează plantele de frig și de îngheț
  • Stratul de mulcire se aplică în luna decembrie atunci când plantele intră în hibernare
  • Folosește utilaje agricole potrivite care să-ți ușureze munca și să-ți aducă rezultatele dorite.

Așadar, cultura de căpșuni este la îndemâna oricui. Aceasta nu necesită mult efort și are rezultate uimitoare dacă se respectă întocmai toți pașii din acest ghid. Apropo, dacă ți-am făcut poftă de citit vezi și ghid pentru plantarea unui pom – la fel de interesant.

Spor la treabă!