Cultura de soia: Plantare, întreținere și tehnologie
Soia este considerată a fi planta de aur a omenirii sau planta viitorului. Soia este o cultura cu o mare importantă economică, iar acest lucru se datorează numeroaselor sale intrebuintari. Aceasta este folosită în alimentație, în producerea furajelor pentru animale, dar și ca materie primă pentru anumite industrii.
În alimentația omului se folosesc atât semințele de soia, cât și pastaile sau plantele tinere. Din această plantă se produce o gama largă de produse, precum laptele vegetal, brânza vegetală, ciocolată, făină de soia sau ulei de soia. Fibrele proteice din șroturile de soia sunt folosite în obținerea unei paste, considerate a fi ”carne vegetală” din care se prepară o mulțime de alte alimente, precum pateuri, mezeluri sau celebrele șnițele din soia.
Soia este valoroasă și în crearea unor furaje pentru animale, iar uleiul de soia se utilizează și în producerea de vopseluri, mase plastice sau săpunuri.
Pe plan mondial, uleiul vegetal de soia ocupă al doilea loc, după uleiul de palmier.
Un alt lucru important despre soia consta în faptul că această plantă este ideală ca plantă premergătoare pentru cerealele de toamna, întrucât lasă în sol o mare cantitate de azot.
Cuprins
Regulile culturii de soia
Înainte de a afla toate celelalte informații esențiale despre cultura de soia, trebuie să știi care sunt principalele reguli de care trebuie să ții cont.
- Înainte de semanarea propriu-zisă, trebuie să alegi cu grijă semințele. Astfel, acestea trebuie să fie certificate și să aparțină soiului recomandat pentru zona ta de plantare.
- Epoca de semănat este prielnică atunci când în sol este o temperatura minimă cuprinsă între 7 și 8 grade Celsius la ora 07:00 dimineață, deci atunci cand vremea este în curs de încălzire. Temperatura medie a aerului trebuie să fie de aproximativ 15 grade Celsius. Din punct de vedere calendaristic, perioada optimă pentru semanarea culturii de soia este fie în prima, fie în a doua decadă a lunii aprilie în zona de sud a țării și în decada a două sau a treia a aceleași luni în celelalte zone.
- Densitatea de semănat este recomandată de 40-55 bg ( boabe germinabile) /m2. La o astfel de densitate se obține la recoltă de 40-50 de plante la m2. Cantitatea de semințe la hectar se stabilește în funcție de densitatea de semănat, puritatea și germinația semințelor. De regulă, norma de semănat variază între 70 și 100 kg/ha.
- Distanța dintre rânduri se corelează cu gradul de îmburuienare a terenului și posibilitățile de care dispui pentru combaterea lor. În funcție de aceste două criterii, distanța între rânduri poate fi cuprinsă între 25 și 70 de cm.
- Adâncimea de semănat este cuprinsă între 2,5 și 4 cm. Această se stabilește în funcție de umiditatea și textura solului și nu trebuie să depășească 5 cm în mod obligatoriu. De asemena, ține cont că pe solurile mai uscate și ușoare, semănatul trebuie să fie mai adânc, adică la 4 cm, iar pe solurile mai umede semănatul poate fi realizat la o adancime mai mică.
- Soia poate fi cultivată după recoltatul de orz, orzoaica de toamna sau borceag de masă verde.
- Asigură-te că ai la îndemână utilaje agricole performante care să te ajute să-ți faci treaba ușor și profesionist.
Zonele favorabile culturii de soia
În România există 5 zone favorabile culturii de soia și anume:
- Sudul Câmpiei Române și Dobrogea – zone prielnice pentru cultivarea soiurilor de soia târzii și demitrazii.
- Campia de Vest – zona în care se recomanda cultivarea soiurilor de soia semitarzii și semitimpurii.
- Partea de nord a Câmpiei Române – zona prielnică pentru cultivarea soiurilor de soia semitarzii, semitimpurii și timpurii.
- Estul Moldovei și Câmpiei de nord-vest a țării – zone favorabile pentru culturile de soia semitimpurii, timpurii și foarte timpurii.
- Partea de vest și sud vest a Transilvaniei – zone în care se cultivă soia timpurii și foarte timpurii.
Pregătirea terenului pentru cultura de soia
Pregătirea terenului pentru cultura de soia depinde foarte mult de planta premergătoare ei. Astfel, dacă plantă premergătoare este recoltată timpuriu, imediat după această se recomandă dezmiristitul. Apoi se recomanda aratul cu tractoare la care atasezi pluguri agricole cu grapă stelată sau inelara, iar până toamna terenul trebuie să fie menținut curat de buruieni și afânat.
În cazul în care soia este semănată după o plantă premergătoare cu recoltare tarzie, se recomandă imediat efectuare lucrărilor de dezmirisit. Și în acest caz, terenul trebuie arat cât mai repede.
Plantele premergătoare culturii de soia
Cele mai bune plante premergătoare pentru cultura de soia sunt cerealele păioase, porumbul sau sfecla de zahăr.
Nu este recomandat să cultivi soia după floarea soarelui sau după plante leguminoase.
Soia nu este o plantă care să aibă cerințe ridicate, astfel că arătura de vară sau de toamna se realizeaza la o adâncime de 20-25 cm chiar și cu tractoare belarus. Un aspect foarte important pentru această cultură constă în nivelarea terenului după dezmiristit, iar apoi efectuarea arăturii.
Așadar, dacă arătură a fost efectuată în condiții prielnice, iar terenul este nivelat în primăvară, fără buruieni și restul vegetale la suprafață, solul va rămâne nelucrat până în ziua semănatului. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, iar terenul rămâne denivelat și imburuienat, imediat după zvântare se execută o lucrare cu grape cu discuri și lama nivelatoare, după care se pregătește patul germinativ. Patul germinativ trebuie să fie mărunţit, nivelat și afânat pe adâncimea de 3-5 cm.
Semanarea culturii de soia
După efectuarea pașilor premergători culturii de soia, urmează semanarea propriu-zisă. Astfel, la acest capitol trebuie să fii atent la sămânța. Sămânța de soia trebuie să fie certificată, să aibă puritatea de peste 97% și germinatia de minim 80%. Pentru prevenirea bolilor care se transmit prin semințe și a dăunătorilor care atacă plantele, la germinație se tratează cu produse specifice. Recomandat este ca sămânța să fie tratată cu preparate bio fertilizante, precum nitragin.
De asemenea, semănatul se poate realiza cu semănători sau manual.
Întreținerea culturii de soia
Pentru întreținerea și dezvoltarea armonioasă a acestei culturi trebuie să ții cont de următorii pași:
Inocularea semințelor de soia
Inocularea semintelor de soia cu un incoronat cu un număr relativ mare de bacterii este una dintre cele mai bune și mai raspandite practice agricole pentru culturile leguminoaselor. Folosirea unui inoculant de calitate ridicată, cu un număr mare de bacterii, oferă garanția că fiecare sămânța este înconjurată de un număr adecvat de bacterii active, extrem de eficiente de la început.
Avantajele incoluarii semințelor:
- Economisirea de îngrăşăminte.
- Reducerea nivelului de infestare cu buruieni.
- Profituri sporite.
- Depăşirea condiţiilor de creştere precară.
- Reducerea contaminării apei subterane.
Fertilizarea culturii
Pentru formarea a 100 kg seminţe consumul de elemente nutritive este de: 7,1-11 kg azot (N), 1,6-4,0 kg pentaoxid de fosfor (P2O5) şi 1,8-4,0 kg oxid de potasiu (K2O).
Soia este o plantă care utilizează azotul din soluția solului în proportie de 35-50%. După realizarea procesului de inoculare, soia își procură între 20 și 80% din necesarul de azot în acest mod.
Dozele de îngrășăminte se stabilesc în funcție de fertilitatea solului și de bacterizare. Pe solurile care nu sunt bogate în azot, înainte de pregătirea patului germinativ se aplică aproximativ 30-40 kg azot/ ha.
Irigarea culturii de soia
Irigarea este absolut obligatorie mai ales în zonele secetoase din sudul și sud estul țării. În primăverile secetoase este necesară efectuarea unei udări de răsărire cu norme de 250-300 m3/ha.
Cea mai riscantă perioada pentru apă la soia este cuprinsă de la apariția primelor flori și până la umplerea semințelor, ceea ce, calendaristic înseamnă perioada cuprinsă între 10-15 iunie și 15-20 august. Prima udare are loc înainte de înflorire, iar următoarele la interval de 10-14 zile, în funcție de precipitațiile atmosferice. În perioada de vegetație, vor fi efectuate aproximativ 5 udari prin aspersiune.
Norma de udare este de 700-800 m3/ha pe solurile cu permeabilitate bună şi 400-500 m3/ha pe solurile cu permeabilitate mai slabă şi pe solurile nisipoase.
Combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor
Cultivatorii de soia trebuie să acorde o deosebită importantă buruienilor, deoarece plantă este foarte sensibilă, mai ales în fazele de vegetație.
Combaterea buruienilor
Combaterea buruienilor se poate realiza prin utilizarea erbicidelor sau prin utilizarea combinației de erbicide și lucrări mecanice.
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale se pot utiliza erbicide:
- Preemergente, imediat după semănat.
- Postemergence, după răsărirea buruienilor şi a plantei de cultură.
Combaterea dăunătorilor
Principalii dăunători ai culturii de soia sunt:
- Molia pastailor de soia – care se previne prin evitarea monoculturii și dacă este necesar prin efectuarea de tratamente chimice.
- Acarianul roșu – care produse căderea frunzelor și se combate în momentul semnalării cu produse destinate lui.
Combaterea bolilor
Cele mai frecvențe și periculoase boli sunt:
- mâna soiei (Peronosporă manshurica).
- arsura bacteriană (Pseudomonas glycine).
- fuzarioză (Fusarium ssp.)
- rhizoctonia (Rhizoctonia ssp.).
- putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
Pentru prevenirea lor se recomanda folosirea unei semințe sănătoase, respectarea tuturor regulilor care privesc rotația culturilor, epoca de plantare și densitatea de semănat.
Recoltarea culturii de soia
Momentul potrivit pentru recoltarea culturii de soia este atunci când păstăile sunt uscate și capătă o culoare brună. De asemenea, trebuie să ții cont și de umiditatea lor, astfel că poți începe recoltarea atunci când umiditatea semințelor a ajuns la 16% și trebuie să o termini atunci când umiditatea a ajuns la 12%.
Dacă ții cont de toate regulile de plantare și întreținere a culturii de soia, aceasta poate fi extrem de profitabilă. În ultimii ani s-a constat o creștere accelerată a consumului și producerii de hrană vegană, ceea ce înseamnă că soia aduce profituri importante producătorilor.