LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

Mana tomatelor este una dintre cele mai periculoase și frecvente boli care poate să apară la cultura de roșii. Aceasta afectează toate organele plantei, cu excepția rădăcinilor. În solarii și în grădinile extinse, mana poate evolua extrem de rapid.
După cum știi deja, roșiile sunt una dintre cele mai întâlnite culturi de la noi din țară, în prezent fiind cultivate peste 70 de soiuri, hibrizi și populații locale de tomate. Pentru a avea o recoltă cantitativă și de calitate ridicată este absolut necesar ca tomatele să fie protejate împotriva bolilor și dăunătorilor, iar mana este una dintre cele mai periculoase.
Astăzi ți-am pregătit un articol în care îți vom explica care sunt cauzele și factorii favorizanți care conduc la apariția manei la tomate, cum reușești să deosebești simptomele și semnele ei, dar și ce poți face pentru a o combate atât natural, cât și chimic.

Citește până la final acest articol și află informații prețioase, iar rezultatele se vor vedea în cantitatea și calitatea culturii tale.

Cauzele aparitiei manei la tomate

Mana tomatelor este provocată de ciuperca Phytophthora infestans, care sporuleaza pe partea inferioară a frunzelor și se dezvoltă și pe celelalte organe ale plantei. Pe partea inferioară a frunzelor apar conidioforii și conidiile ciupercii.
Conidioforii sunt hialini și ramificații monopodial. Acestea apar pe parte superioară și au fie o ramură, fie patru. Pe fiecare ramificație în parte se formează câte o conidie, ce are o formă ovală sau limoniformă, unicelurală și incoloră, de dimensiuni cuprinse între 22-32 x 16-24 um.

Factorii favorizanți ai manei tomatelor

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

Mana tomatelor este favorizată de doi factori majori:

  • Temperatura cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius.
  • Umiditatea aerului ridicată, de peste 80%.

Un lucru important de menționat este faptul că boala se răspândește extrem de repete în timpul vegetației, când conidiile sunt purtate de vânt și de picăturile de apă către alte plante, pe care le infectează. Totodată, condițiile de mediu din solariile neincalzite constituie un alt factor favorizant pentru apariția și dezvoltarea agentului patogen.
De asemenea, și diferențele mari de temperatură dintre noapte și zi duc la apariția condensului în solarii, iar rezultatul este reprezentat de apariția manei.

În câmp și în grădini, sursa de răspândire a manei este reprezentată de cultura de cartof.În timp ce boala se poate transmite de la un an la altul prin tuberculii de cartofi infectați sau prin fructele de tomate care au rămas captive în sol. Astfel, prezența picăturilor de apă pe frunze este un alt factor care favorizează apariția acestei boli.
Aerul uscat și temperaturile de peste 30 de grade Celsius inhibă sporularea și stopează dezvoltarea manei.

Simptomele manei la tomate. Cum îți dai seama de apariția bolii

Mana este o boală care afectează toate organele tomatelor, în afară de rădăcini. Astfel, aceasta se manifestă pe frunze, tulpini și pe fructe. Iată care sunt simptomele:

  • Frunze – primele simptome apar pe frunzele de la bază, fie pe margine fie pe vârful acestora. Astfel, se pot observa pete circulare sau cu aspect neregulat, având dimensiunea cuprinsă între 3-15 mm în diametru. La început petele au o culoare verde gălbuie, cu un aspect umed. Odată cu trecerea timpului, acestea devin cenușii brune și sunt înconjurate de o zonă îngustă, vizibil decolorată. În cazul în care umiditatea este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor va apărea un puf fin și albicios, în dreptul petelor, fapt ce reprezintă conidioforii și conidiile ciupercii. În decursul a numai câtorva zile, țesutul din zona petelor necrozează, iar fructele se usucă.
  • Tulpina – pe suprafața tulpinei apar pete mici, cu o formă ovală și o nuanță cenușiu brună, care se extind treptat și înconjoară tulpina pe porțiuni mari, care depășesc 10 cm și ajung la 20 de cm. Tulpinile putrezesc și se frâng sau se îndoaie dacă sunt palistate. Astfel, în aceste condiții, producția de tomate este compromisă.
  • Fructele – atacul de fructe este grav și deseori întâlnit, mai ales că poate afecta roșiile în toate fazele de dezvoltare. Semnele incipiente ale atacului pot fi observate la locul de inserție al pedunculul fructelor prin apariția unor pete neregulate, ușor adâncite, cu o culoare verde-măslinie. În scurt timp acestea capătă o nuanță brun-violacee și se extinde pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare un puf fin și albicios, iar fructele infectate se desprind și cad prematur, din cauza putrezirii peduncului.

Tratamente naturale contra manei tomatelor

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

Tratamentele naturale sunt o alternativă la stropirile cu produse chimice și profesionale. Acestea se recomandă mai ales stropirii care are un rol preventiv și la fazele incipiente ale bolii.

Iată care sunt cele mai cunoscute:

Tratament cu lapte contra manei tomatelor

Tratamentul cu lapte este cel mai cunoscut pentru mana tomatelor. Acesta se compune dintr-o parte lapte și 5 părți de apă și se stropesc plantele de tomate o dată la 7-8 zile în perioadele secetoase. Pentru el se recomandă folosirea laptelui crud, nepasteurizat. Tratamentul trebuie să fie reluat după un episod de precipitații care ”curăță” plantele.
Stropirea cu lapte se realizează la nivelul frunzelor. Cu ajutorul unui pulverizator se stropește soluția, având grijă să nu fie dată în exces. Tratamentul care rămâne pe frunze și nu se absoarbe trebuie șters cu o cârpă ușor umezită deoarece poate atrage insecte și poate emana mirosuri neplăcute.

Roșiile se stropesc cu această soluție de lapte după-amiază, în zilele în care nu sunt anunțate ploi. Perioada optimă de aplicare a tratamentului cu lapte la roșii se recomandă să fie la o săptămână după plantare. Stropirea trebuie reluată la aproximativ 2-3 săptămâni și până la mijlocul verii.

În cazul în care pericolul există, adică vremea este caldă și umiditatea se menține ridicată, stropirea cu lapte se poate face aproximativ o dată pe lună.

Tratament cu lapte și iod

Tratamentul cu lapte și iod este, de asemenea, eficient contra manei. La un litru de lapte crud și 9 de apă se pune o linguriță de iod. Cu această soluție plantele se stropesc o dată pe săptămână în scopul de a le proteja de mană.

Cu această soluție plantele se stropesc o dată pe săptămână. În proces se poate folosi atât pompa cât și atomizorul, avându-se în vedere că picăturile să fie cât mai fine. Prima stropire se efectuează la 5-7 zile după plantare, iar apoi în fiecare săptămână până în luna iulie. Tratamentul se aplică dimineața sau seara, niciodată în miezul zilei sau când plouă afară.

Tratamente chimice contra manei tomatelor

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

În cazurile mai avansate de apariție a bolii se folosesc tratamentele chimice, precum:

  • Melody Compact este un fungicid care se caracterizează prin activitatea local sistemica, dar si de contact, a celor două substanțe active asupra ciupercilor patogene.
  • Ridomil Gold MZ 68 WG un fungicide cu actiune dubla: sistemica si de contact. Acest produs protejează planta atat la exterior cat si din interior.
  • Acrobat MZ are actiune translaminara cu sistemicitate locală și de contact, întrerupe formarea ciupercii.
  • Armetil Cobre un fungicid cu dubla actiune care asigura o acoperire totala a suprafeței tratate.
  • Dithane M45 un fungicid de contact, cu un spectru larg de acțiune, care împiedica apariția fenomenului de rezistență a patogenului.
  • Ortiva Top un fungicid cu dubla actiune, care acționează în cele mai importante momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea și pătrunderea în frunză a sporilor.
  • Previcur Energy un fungicid cu actiune sistemica utilizat in combaterea bolilor produse de ciupercile Oomycetes de sol si foliare.
  • Merpan 80 WDG un fungicid de contact care penetreaza rapid în miceliul ciupercilor susceptibile și împiedica instalarea infectiilor pe organele tratate prin blocarea respiratiei si diviziunii celulare a acestora.
  • Proplant este un fungicid sistemic care afectează formarea peretelui celular, dezvoltarea miceliului, reduce sporularea și germinarea sporilor.

Prevenirea manei tomatelor

Mana tomatelor: Tratament combatere eficient

Cele mai importante măsuri de prevenire a acestei boli sunt:

  • Dezinfecția solului – este extrem de necesară deoarece așa se combat daunatorii, ciupercile și buruienile existente în sol.
  • Rotația culturilor – dacă anul acesta se cultivă pe terenul respectiv tomate, cultura trebuie să revină în același loc după 3 ani.
  • Irigarea culturilor – prin sisteme avansate de irigare prin picurare.
  • Aerisirea corespunzătoare în sere și solarii.
  • Folosirea unor unelte de grădinărit de calitate și bine ascuțite. Spre exemplu cuțite de grădinărit de calitate care să nu deterioreze planta.

Ai în vedere toate informațiile de mai sus și aplica-le atunci când este nevoie pentru a te bucura de o cultură sănătoasă și bogată.