Cultura cartofilor – Cultivarea si udarea [Ghid complet]
Cartoful este unul dintre alimentele de bază în prepararea diverselor feluri de mâncare, dar și o sursă importantă de vitamine și minerale care ajută la menținerea sănătății organismului. Principalele vitamine și minerale care se regăsesc în cartof sunt extrem de importante pentru organism și aici ne referim la fier, fosfor, calciu, magneziu și zinc, dar și la vitaminele C și B6 care ajută inima să funcționeze normal.
Cartoful este o plantă erbacee ce face parte din familia Solanaceae, genul Solanum L. Originar din America Latină și răspândit astăzi în întreaga lumea, reprezentând a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu și porumb, cartoful are flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi, aceștia fiind și partea comestibilă a plantei.
Așa cum am spus deja, cartoful are o popularitate mare și este cultivat la nivel mondial. Despre cultivarea și întreținerea lui vom povesti și noi astăzi, așa că rămâi până la final.
Cuprins
Despre cartofi – Clasificare
Soiurile de cartofi sunt clasate după trei aspecte principale:
Clasificare după perioada de vegetație ( grupa de maturitate):
- Soiuri timpurii – au perioada de vegetație de până la 90 de zile.
- Soiuri semitimpurii – au perioada de vegetație cuprinsă între 90 și 110 zile.
- Soiuri semitarzii – au perioada de vegetație cuprinsă între 110 și 130 de zile.
- Soiuri târzii – au perioada de vegetație de peste 130 de zile.
Clasificare după perioada tuberculilor:
- Clasa A – puțin făinoși, folosiți în general la saltă, nu sunt sfaramiciosi și au consistență tare.
- Clasa B – tuberculi puţin făinoşi, nu se sfărâmă la fierbere sau crapă puţin uneori și sunt consistenți.
- Clasa C – tuberculi făinoşi, cu o consistenţă redusă, care crapă în timpul fierberii.
- Clasa D – foarte făinoşi, se sfărâmă complet în timpul fierberii şi au consistenţă redusă, sunt utilizați în industria amidonului.
Clasificare după modul de utilizare:
- soiuri de masă – conţinut redus de amidon (14-17%) şi mai ridicat în proteine.
- soiuri industriale – foarte productive, cu un conţinut ridicat de amidon (20-25%) şi o durată de fierbere mai redusă.
- soiuri furajere – bogate în amidon şi proteine.
- soiuri mixte – folosite în scop culinar, furajer şi pentru prelucrări industriale.
Acum că știm deja informații esențiale despre cartof, hai să vorbim și despre cultivarea și plantarea lui.
Cultivarea cartofilor
În tot procesul de cultivare a cartofilor trebuie să ții cont de câteva lucruri care sunt esențiale și vitale pentru a avea o cultură generoasă și calitativă.
Primul lucru pe care trebuie să-l știi ține de sol. Cele mai bune plante premergătoare pentru cartof sunt: gramineele, cerealele păioase, trifoiul, lucerna, porumbul, rădăcinoasele sau plantele bulboase. Sfecla de zahăr și solanaceele nu sunt recomandate să fie cultivate pe același teren pe care urmează să se facă cultivarea cartofului. De asemenea, în cazul lui nu este recomandată monocultura, ci este indicată rotația de doi, trei sau maxim patru ani.
Lucrările solului
Practic, de aici începe procesul de cultivare a cartofilor. Pentru a avea o recoltă bogată de cartofi, aceasta are nevoie de un sol lutos, puțin acid, bogat în substanțe nutritive și care să se dreneze ușor. De asemenea, locul în care cultivi cartofi este destul de important. Cartofii au nevoie de cât mai multă lumină solară pentru a se dezvolta, de aceea este indicat să alegi o zonă cât mai luminată a grădinii.
După eliberarea și curățarea terenului, se realizează o lucrare cu ajutorul unor grape cu discuri care ajută la distrugerea buruienilor și a resturilor vegetale. Aratul de efectuează imediat, la o adâncime de 28-30 de cm. După ce lucrarea de arat este finalizată, se realizează nivelarea terenului, operațiune ce influențează pozitiv calitatea următoarelor lucrări.
Pregătirea terenului pentru plantat se face la o adâncime cuprinsă între 14 și 18 cm, cu ajutorul unor combinatoare, apoi se efectuează bilonarea în rigole sau brazde înalte. Bilonarea are rolul de a favoriza încălzirea mai rapidă a solului și ușurează accesul în cultură, fiind redusă vătămarea plantelor în timpul lucrărilor de îngrijire.
Plantarea cartofilor
După ce terenul a fost pregătit, putem vorbi despre plantarea propriu-zisă a cartofilor. Perioada de plantare este un factor foarte important pentru toate culturile. Dacă plantarea se efectuează într-o perioadă potrivită, aceasta se va dezvolta într-un mediu adecvat și se vor obține producții superioare din punct de vedere atât al cantității, cât și al calității.
Pentru plantarea cartofilor trebuie să folosești materiale de plantat sănătoase, fără boli și fără dăunători.Sădirea legumei se face cu cartofi de sămânță încolțiți. Temperatura minimă de plantare este de aproximativ 7 grade Celsius. Din punct de vedere calendaristic, perioada de plantare este cuprinsă între 5 și 15 martie pentru cartoful timpuriu și 5 și 25 martie pentru restul soiurilor. Densitatea este cuprinsă între 47-75 de mii de cuiburi/ ha, iar cantitatea de tuberculi este de 1300-4100 kg/ha.
Lucrări de îngrijire ale cartofilor
În momentul în care mugurii tuberculilor ating înălțimea de 15-20 de centimetri, solul trebuie mușuroit la bază pentru a favoriza strângerea apei de ploaie și irigarea naturală a pământului. Un alt lucru foarte important constă în eliminarea periodică a buruienilor care apar, deoarece acestea consumă substanțe nutritive din sol și împiedică creșterea cartofilor.
Dacă observi tulpini mucegăite în timpul procesului de dezvoltare a culturii de cartofi, este recomandat să le îndepărtezi imediat pentru a evita pe cât posibil răspândirea acestora.
Fertilizarea cartofilor
Tratamentele de fertilizare se efectuează în momentul în care cultura de cartof are frunzele dezvoltate, aproximativ la 2-3 saptamani, dacă îți permite vremea. Pentru producțiile mari, cartoful consumă cantități mari de nutrienți.
Azotul este cel mai important pentru producția de cartofi deoarece contribuie la sporirea masei foliare și formarea unui sistem radicular dezvoltat. Fosforul este și el un element deosebit care ajută la rezistența tuberculilor împotriva vătămărilor mecanice. Potasiul determină oprirea conținutului de amidon și rezistența la păstrare.
Fertilizarea este cheia pentru o producție sănătoasă și bogată, iar pentru asta îți recomandăm Mig îngrășăminte.
Udarea cartofilor
Cartofii sunt foarte sensibili atunci când duc lipsă de umiditate în sol. La început, atunci când apar primele frunze, cartofii nu au nevoie de prea multă apă. Nevoia în sine de apă apare odată cu creșterea și dezvoltarea plantei, după cum urmează:
- Atunci când germenii de cartofi cresc cu 5-10 cm deasupra nivelului solului.
- Atunci când apar mugurii, semn că a început formarea tuberculilor.
- Atunci când legarea greutății tuberculilor cade în banda mijlocie, adică în prima jumătate a lunii august.
Reține că din necesarul total de apă, în raport cu zona de cultură, precipitațiile pot satisfice numai 40-60%, rezerva de apă din sol 5-10 procente, iar diferența trebuie să fie acoperită prin udare sau prin irigație.
În funcție de climă se stabilește și necesarul de apă. Există zone în care temperatura este foarte ridicată și zone în care căldura este însoțită de vânturi puternice, care contribuie la evaporarea umidității din sol. Astfel:
- Dacă temperaturile sunt foarte ridicate și dacă sunt însoțite și de vânt, udarea cartofilor se efectuează la fiecare 4-5 zile.
- Dacă temperatura aerului este moderată, poți uda o data la 8-10 zile.
Recoltarea cartofilor
Recoltarea cartofilor se poate realiza mecanic, iar aici este recomandat ca înainte de recoltare să distrugi chimic sau tot mecanic tulpinile. Combinele de recoltat cartofi sunt foarte variate din punct de vedere constructiv, ele dislocând pământul cu tuberculi, separându-l de resturile vegetale și încărcând tuberculii în buncăr sau în remorcă.
Soiurile timpurii de cartofi se pot recolta începând cu luna iunie, iar pentru celelalte, perioada potrivită de recoltare este până în luna octombrie.
Păstrarea cartofilor
Dacă recoltarea s-a realizat în condiții optime, atunci pierderile nu vor fi mari. Atunci când depozitezi cartofii, fii atent la:
- Temperatura- pentru cartofii destinați consumului, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 3 și 8 grade Celsius, iar pentru cartofii destinați plantării, aceasta trebuie să fie cuprinsă între 1 și 3 grade Celsius.
- Umiditatea aerului – pe toată perioada păstrării, aerul trebuie să aibă o valoarea cuprinsă între 85-93%.
- Ventilația – aerul trebuie să aibă între 11-13% oxigen și 3% dioxid de carbon.
Pentru că tot procesul a fost explicat, a mai rămas un singurul lucru despre care vrem să-ți povestim pentru că este necesar să-l ai în vedere.
Bolile cartofilor
Există câteva boli care contaminează cultura cartofilor, iar dacă nu sunt prevenite sau tratate acestea pot afecta întreaga producție. Cele mai frecvențe sunt:
Mana cartofului ( Phytophthora infestans) – este o boală foarte periculoasă pentru culturile de cartofi. Aceasta afectează toate organele plantelor de cartof și poate fi observată în fază incipientă pe frunzele plantei. Aspectul ei este sub forma unor pete mari de culoare verde-cenusiu cu puf albicios. Mana cartofului arată apoi tulpinile plantelor pe care apar pete brune, urmând apoi uscarea acestora.
Alternarioza ( Alternaria solani) – este o boală întâlnită în mod frecvent în culturile de cartofi, ce apare în perioada înfloririi, atacând prima dată frunzele de la baza plantei, iar apoi se răspândește spre partea superioară.
Rizoctonia la cartof ( Rhizoctonia solani) – este supranumită și putregaiul uscat și se manifestă la nivelul rădăcinilor cartofilor, generând stagnarea plantelor din creșterea, ofilirea și putrezirea lor.
Așadar, pentru a avea o cultură de cartofi bogată și calitativă trebuie să te îngrijești de ea și să acorzi importanță fiecărei etape. Pe magazialucostica.ro găsești tot ce ai nevoie pentru lucrările agricole, așa că profită de venirea primăverii și fă-ți propria cultură de cartofi. Spor la treabă!