Taierea pomilor fructiferi – Ghid Complet
Pentru horticultori, fiecare pom fructifer este deosebit de important, mai ales cand este crescut si ingrijit inca din faza de puiet. Pomii fructiferi au nevoie de o ingrijire speciala si constanta pentru a-si mentine sanatatea si pentru a da roade. De aceea, pe langa stropirile recomandate din fiecare sezon, trebuie sa tii seama de curatarea pomilor si mai ales de taierea pomilor fructiferi. Taierea pomilor face diferenta intre un pom cu un coronament bogat, roditor si unul nu da rod.
In continuare, o sa iti prezentam informatii valoroase legate de taierea pomilor fructiferi si cum poti transforma acest proces in unul simplu si eficient, fara prea mult efort.
Cuprins
Ce este taierea pomilor fructiferi?
Taierea pomilor este o lucrare vitala pentru plantatiile de pomi fructiferi, deoarece determina o recolta de calitate si bogata.
Taierea pomilor fructiferi este obligatorie daca iti doresti sa corectezi cresterea anormala a pomilor si sa obtii o recolta bogata. Practic, aceasta taiere este de fapt scurtarea sau indepartarea ramurilor crescute nu tocmai corect sau care sunt uscate sau taierea unor ramuri cu prea multi muguri de flori, care ar impiedica dezvoltarea corecta a fructelor. Sunt mai multe tipuri de taieri, in functie de obiectivul urmarit: taierea de formare, taierea de regenerare, taierea de rodire (productie) si taierea de corectare. De regula se taie anumite parti ale pomilor (lemnoase sau verzi) sau chiar ramuri intregi.
Momentul ideal pentru taierea pomilor fructiferi
In cazul in care te intrebi ,,cand se taie pomii” sau ,,cand se curata pomii” raspunsul este simplu: primavara devreme si toamna (de obicei in perioadele de repaus vegetativ). Fiind o lucrare destul de invaziva, trebuie sa te informezi foarte bine in legatura cu taierea pomilor fructiferi primavara, dar si in ceea ce priveste taierea pomilor fructiferi toamna. O taiere mult prea devreme poate afecta pomii fructiferi si ii poate sensibiliza, acest lucru scazand sansele unei recolte bogate.
Pentru a fi sigur ca nu dai gres, cel mai bine este sa te interesezi despre procedeul de taiere a pomilor fructiferi pe care ii detii, indiferent daca este vorba despre pomii din curte (pentru consumul propriu) sau de o livada. Taierea pomilor nu este chiar atat de complicata, mai ales ca poti gasi destul informatii chiar si in legatura cu taierea pomilor pentru incepatori.
Tipuri de taieri la pomii fructiferi: taieri de formare, taieri de productie, taieri de regenerare si taieri de corectare
In functie de soiurile pomilor fructiferi, de cresterea lor, de obiective si de dificultatile intampinate, taierea pomilor poate fi de mai multe tipuri. In continuare, o sa iti prezentam pe scurt importanta fiecarui tip de taiere a pomilor fructiferi!
- Taierea de formare: este necesara pentru corectarea coroanelor pomilor fructiferi astfel incat lumina sa ajunga uniform la toti mugurii si ulterior la fructe (se asigura astfel o buna recolta). Acest tip de taiere urmareste obtinerea unei anumite forme de coroana, in functie de soiul fiecarui pom: piramida etajata, vas ameliorat, fus tufa, fus subtire, palmeta etajata cu brate oblice, palmeta etajata cu brate orizontale, gard belgian, Lèpage.
- Taierea de productie: Este utila pentru a intretinere coroana, pentru a asigura o fructificare corecta si pentru a revigora vegetatia. Taierea de productie poate fi de intretinere (anual se elimina ramurile verticale de la partea superioara a coroanelor pomilor fructiferi si ramurile de la baza coroanei care impiedica efectuarea diverselor lucrari) sau de fructificare (in functie de soiul pomilor fructiferi se vor lua masurile necesare).
- Taierea pomilor de regenerare: are rolul de a indeparta ramurile batrane sau bolnave, astfel incat ramurile tinere sa beneficieze de toate resursele necesare.
- Taierea de corectare: se realizeaza in momentul in care sunt observate ramuri fara muguri, care nu rodesc si incarca inutil pomul.
Etapele care trebuie urmate pentru o taiere calitativa
Pentru ca pomii fructiferi sa nu aiba de suferit, este foarte important sa stii exact care sunt lucrarile de taiere specifice fiecarui soi. In felul acesta, taierea si curatarea pomilor fructiferi se vor efectua in conditii de siguranta deplina.
In functie de starea in care se afla pomii fructiferi pe care ii detii, va trebui sa elimini urmatoarele:
- ramuri rupte, ramuri uscate, ramuri atacate de daunatori (acestea consuma resursele ramurilor tinere si roditoare)
- ramuri care cresc spre interior sau care se intersecteaza (impiedica dispersarea corecta a luminii)
- lastarii batrani.
Ca tehnica de taiere a pomilor fructiferi, recomandam taierea oblica, deasupra mugurelui. De asemenea, este important de mentionat ca ramurile este bine sa fie taiate exact din nodul din care pornesc.
Ce unelte sunt necesare pentru taierea pomilor fructiferi?
Pentru ca taierea pomilor sa fie efectuata in cele mai bune conditii, ai nevoie de unelte special adaptate pomilor fructiferi, dar si de echipament de protectie si alte accesorii, pe care le vom enumera in continuare:
- o scara (iti permite sa ajungi la mai la ramurile de sus ale pomilor)
- echipament de protectie (minim o salopeta, manusi de gradinarit, ochelari de protectie)
- foarfeca de gradina, cutit, fierastrau pentru pomi fructiferi.
Acesta ar fi minimul de unelte si de accesorii de care ai nevoie pentru a-ti ingrijii pomii. Pentru pomii inalti, va recomandam urmatoarele unelte:
Cele mai intalnite greseli la taierea pomilor fructiferi
Realizata fara o minima informare, taierea pomilor poate avea consecinte grave. Astfel, este important sa te informezi in legatura cu nevoile pomilor fructiferi pe care ii detii, pentru a sti exact ce tratament li se potriveste.
Dintre cele mai intalnire greseli, putem enumera:
- taierea in afara perioadelor recomandate sau in conditii meteo nefavorabile
- taierea excesiva sau taierea insuficienta
- utilizarea unor unelte nepotrivite sau unor unelte ce nu au fost curatate si dezinfectate in prealabil (pentru a preveni imbolnavirea pomilor).
Taierea diferitelor soiuri de pomi fructiferi
Pomii fructiferi sunt diferite, asa ca este nevoie de o intelegere perfecta a cerintelor acestora, astfel incat taierea si curatarea lor sa se efectueaze in cele mai bune conditii! Bineinteles ca sunt si anumite puncte comune, insa fiecare detaliu va face diferenta intre un pom roditor si unul neroditor.
Taierea la meri si peri
In ceea ce priveste taierea acestor pomi fructiferi, sunt foarte multe asemanari. O prima astfel de asemanare ar fi ca se realizeaza anual atat taieri la mar, cat si la par.
Se urmareste obtinerea unei ramificari moderate, iar pentru acest lucru se va efectua scurtarea ramurilor de doi ani in zona lemnului. Este important sa se taie si ramificatiile departate de baza, dar si cele care au inceput sa se usuce. Ramurile de rod care au fructificat de multe ori se scurteaza deasupra unei formatiuni apropiata de baza.
De mentionat ca nu se taie formatiunile tinere, pintenii, tepusele, nuielusele sau vetrele de rod tinere si nici ramurile de an (crescute dupa taieri de regenerare). Daca nu esti sigur de anumite procedee, poti cauta ma multe informatii despre ,,taierea pomilor fructiferi parul”.
Taierile la prun
Cel mai adesea, pomii fructiferi de prun se taie pentru a se obtine o rarire a ramurilor (acestea au tendinta de a se intercala). De asemenea, se pot taia pentru rodiere ramurile mai vechi de peste doi ani (astfel se incurajeaza cresterea ramurilor noi). Este important sa nu tai ramurile de rod scurte, ramurile buchet sau buchet ramificat. De asemenea, nici ramurile de un an nu trebuie indepartate, decat ca ultima solutie. Mai multe detalii poti afla cautand taierea pomilor fructiferi pruni.
Taierile la cires si visin
Cand vine vorba despre taierea pomilor de cires si visin, se urmareste in special scurtarea ramurilor lungi pana ajung la dimensiunea de 70-80 de centimetri. In plus, este importanta si taierea ramurilor de schelet in zona terminala. Ca perioada ideala, trebuie sa stii ca poti taia ciresii si visinii chiar si in perioada de verde sau de repaus, dar nu iarna.
Taierile la cais
Taierea pomilor fructiferi caisi are in vedere rarirea lastarilor (trebuie sa aiba o distanta de 15-20 cm intre ei) si se efectueaza in luna iulie. De obicei, trebuie sa elimini ramurile slabe si sa le scurtezi pe cele viguroase. Este important sa nu tai ramurile buchet, deoarece acesti pomi fructiferi au o caracteristica aparte: dupa 1 sau 2 fructificari, ramurile se epuizeaza si vei taia doar ramurile ce le sustin.
In concluzie, taierea pomilor este un procedeu necesar pentru dezvoltarea corespunzatoarea a pomilor fructiferi, astfel incat sa poata da o recolta bogata si pentru ca ingrijirea lor sa fie cat mai usoara. Daca ai vreo nelamurire in legatura cu taierea pomilor, iti vom raspunde cu drag!